Giro: V ITT Dumoulin zničil súperov, získal ružový dres, Quintana výrazne zaostal

16.5.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
10. 16.5. rovinata etapa ciel rovina Foligno > Montefalco 39,2 km Dumoulin
 
giro etapa 10 upraveny profil
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Jedna z najsledovanejších etáp na podujatí mohla urobiť rovnaký prievan v klasifikácii ako stúpanie Blockhaus, favoriti na titul jej venovali maximálnu pozornosť. Nairo Quintana si bol vedomý, že v časovke príde o ružový dres, na vedúcu priečku si robili zálusk Tom Dumoulin a Thibaut Pinot.
 
Po voľnom dni privítalo cyklistov slnečné počasie, teploty sa pohybovali na úrovni 23 stupňov, ale nebolo úplne bezvetrie. V prvej časti pretekov bol najrýchlejší Vasil Kiryienka (Sky), ktorý prekonal trasu za 52:37 a bol najlepší aj na obidvoch medzičasoch. No bieloruský jazdec mohol dosiahnuť aj lepší čas, ale v poslednej zákrute spadol, a do cieľa prišiel doudieraný. Tento nešťastný moment ho potom veľmi mrzel, pretože v náročnej časovke rozhodovala každá maličkosť o etapovom triumfe.
 
Veľmi dobrý výkon predviedol Jan Tratnik (CCC Sprandi), ktorý na jazdca tímu Sky stratil len trinásť sekúnd. Aktuálny slovinský šampión sa však na trati chvíľu viezol za Kiryienkom. Na priebežnú tretiu priečku sa dostal Jos van Emden (Lotto-Jumbo), holandský borec absolvoval trať za 52:52. Český reprezentant Jan Bárta si chvíľu pobudol na vedúcej priečke s výsledkom 53:13, ale potom sa pred neho dostali spomínaní jazdci.
 
Na víťazstvo dnes nemyslel Victor Campenaerts (Lotto-Jumbo), ktorý pred etapou povedal, že pre neho je to druhý voľný deň v poradí. Belgický pretekár šetril energiu na tretí týždeň, kde má pomáhať Kruijswijkovi. Naopak, naplno sa do toho oprel LL Sánchez (Astana), ktorý po druhom meranom úseku strácal na Kiryienku len dvadsať sekúnd, a v záverečnej časti ho mohol vyzvať na súboj o vedúcu priečku. Španielsky pretekár na konci ITT výrazne zrýchlil a v cieli mu namerali 52:17. Bieloruského konkurenta porazil o dvadsať sekúnd.
 
 
campenaerts 2017 itt giro rcsf
Victor Campenaerts počas svojej jazdy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Veľmi odhodlane odštartoval časovku Geraint Thomas (Sky), ktorý na prvom meranom úseku vyrovnal najlepší čas, a dobre vybehol na trať aj Adam Yates (Orica). Veľkú motiváciu mal aj Bob Jungels (Quick-Step), luxemburský jazdec bol vôbec najrýchlejší na prvom medzičase. A keď sa na predných pozíciách objavil aj Amador (Movistar), bolo jasné, že na trati sú už najrýchlejší jazdci. Druhý český zástupca Michal Schlegel (CCC Sprandi) dosiahol čas 54:44 a zaradil sa do Top 20. Jeho tímový kolega Jan Hirt bol na tom horšie, jeho výsledok bol 56:52.
 
Thomas pokračoval v parádnom výkone a aj na druhom medzičase bol najlepší. Britský jazdec chcel reštartovať svoje ambície pre celkové poradie. Na tomto úseku dosiahol rovnaký čas aj Jungels, ostatní jazdci strácali začali na tomto medzičase výraznejšie strácať. Geraint Thomas sa vyžmýkal k maximálnemu výkonu a v cieli sa dostal na vedúcu priečku. Časomieru zastavil na úrovni 51:26. Jeho veľkým súperom bol Bob Jungels, ale luxemburský borec zaostal o sedem sekúnd.
 
 
thomas 2017 itt giro rcsf
Geraint Thomas počas svojej jazdy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Z favoritov, ktorí vybehli na trať ako poslední, bol na prvom meranom úseku najlepší Tom Dumoulin, ktorý si už v tejto časti vybudoval 29 sekúnd na Mollemu s Pinotom, Nibali tu bol ešte o desať sekúnd pomalší. Quintana tu dostal dokonca 48 sekúnd a jazdil na úrovni Pozzoviva.
 
Na druhom medzičase bol Dumoulin ešte dominantnejší. V prostrednom úseku si otvoril cestu za etapovým víťazstvom a na priamych konkurentov v GC získal viac času. Nibali, Mollema a Pinot za ním zaostávali už deväťdesiat sekúnd, kolumbijský pretekár mal manko cez dve minúty.
 
Vincenzo Nibali v poslednej časti podal dobrý výkon a v cieli mohol byť spokojný so svojím výsledkom, keďže jazdil na úrovni Kiryienku. A rovnako sa darilo aj Bauke Mollemovi. Potom prišiel do cieľa Tom Dumoulin a všetci čakali len na to, aký náskok si vybuduje víťaz dnešnej etapy. Holandský jazdec prekonal Thomasa o 49 sekúnd a v druhej etape po sebe predviedol skvelý výkon. Thibaut Pinot očakával od seba lepší výsledok, na Dumoulina stratil až 2:42. Ešte v horšom svetle sa predviedol Nairo Quintana, jazdec tímu Movistar zaostal necelé tri minúty.
 
 
quintana 2017 giro itt rcsf
Nairo Quintana na štarte (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Po prvej časovke na podujatí bude panovať obrovská radosť v tíme Sunweb. Po výbornom lezeckom výkone na Blockhaus predviedol Tom Dumoulin parádnu formu aj v rýchlej jazde proti chronometru. Okrem toho, že vybojoval etapový triumf, na svojich hlavných súperov v poradí získal poriadnu časovú porciu. Holandský pretekár dokonale využil zvlnený profil a svoje časovkárske schopnosti, ktoré nič nestratili zo svojej kvality, aj keď sa zlepšil v kopcoch. Možno ani sám nečakal, ako sa budú jeho súperi trápiť, najmä Quintana s Pinotom, a teraz si môže opäť vychutnať pozíciu lídra pretekov, čo už zažil na Vuelte v roku 2015. No teraz vyzerá byť na túto skutočnosť oveľa lepšie pripravený a motivovaný, čo bude pre jeho súperov tvrdým orieškom.     
 
Nairo Quintana určite čakal, že ho Dumoulin vyzlečie z ružovej, ale na trati musel byť zaskočený, ako to výborne ide holandskému cyklistovi a ako sa on na časovkárskom stroji trápi. Strata troch minút je veľmi veľká a ešte horšie vyznieva z toho pohľadu, ako sa Dumoulin výborne bránil v deviatej etape na prudkom cieľovom kopci a koľko málo času na neho získal Quintana vo svojom teréne. Teraz musia spolu s kolegami využiť každú jednu príležitosť v horách, aby dostali pod tlak lídra pretekov a sťahovať svoju stratu aj v malých porciách. 
 
Za lídrom pretekov sa nachádzajú na vyrovnanej pozícii Quintana, Mollema, Pinot a Nibali. S týmto umiestnením musí byť spokojný po dvoch ťažkých etapách Bauke Mollema, ktorý udržuje na dosah pódium, a aj Vincenzo Nibali, ktorý sa priblížil k súperom, ktorí bol lepší na Blockhaus. No Thibaut Pinot si veril, že po časovke bude mať lepšie postavenie, teraz musí celú svoju energiu využiť v kopcoch. To nie je pre neho problém, ale vždy by bolo lepšie, ak by mal niektorých silných vrchárov za sebou. A to mu táto ITT nesplnila.
 
 
dumoulin 2017 giro podium ruzovy rcsf
Tom Dumoulin na pódiu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Po dnešnom veľmi dobrom výkone sa vrátil do Top 10 Bob Jungels, ale luxemburský jazdec sa ocitol v kvalitnej a vyrovnanej spoločnosti, takže v horských etapách si musí udržať vysoký štandard, aby sa na čele pretekov pohyboval čo najdlhšie. A dnes si aj polepšil v súťaži o biely dres. Po smoliarskej deviatej etape si vylepšil náladu Geraint Thomas. Po silnom výkone proti chronometru stiahol nejaký čas na najsilnejších jazdcov, a aj keď stále svieti pri jeho mene veľké manko, v klasifikácii bude mať stále o čo bojovať. Najmä po tom, ako dnes dokázal získať druhé miesto.
 
Pre Domenica Pozzoviva bolo najdôležitejšie, že po ITT nevypadol z najlepšej desiatky, a teraz sa môže spokojne sústrediť na obľúbené kopce. Ako vždy na Gire predvádza veľmi dobré výkony Andrey Amador, ktorý bude Quintanovou veľkou oporu v rozhodujúcich horských bitkách. Svoj štandardný výkon predviedol Zakarin, Kruijswijk neprekvapil. Ale ten si bude musieť dávať pozor na dotieravých súperov, ktorí budú chcieť preniknúť do Top 10. Do tejto spoločnosti sa môže vrátiť aj Adam Yates, ale uvidíme, aké budú jeho ciele v ďalšom priebehu.      
 
V časovke sa ukázali aj LL Sánchez, ktorý sa dostal do parádnej formy, a medzi prekvapenia musíme zaradiť výkony zo strany Monforta a Tratnika, ktorý predviedol svoj životnú jazdu proti chronometru. A medzi najlepšími sa objavil aj Vasil Kiryienka.    
Dnes ešte pripravíme súhrn reakcií, nasledujúce dni dostanú priestor iné články...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (víťaz)
"Keď sa pozriem na výsledok, je to celkom dobré. Musím sa priznať, že na trati som bojoval sám zo sebou. Necítil som sa najlepšie, ale očividne to bolo aj tak veľmi rýchle. V moje poslednej TTT, ktorú som odjazdil, som sa tiež necítil dobre a mentálne som to vzdal. Teraz som si túto možnosť nepripúšťal a išiel som stále naplno. Pred kopcami som získal peknú časovú výhodu, ale na Vuelte v roku 2015 som stratil za jeden deň niekoľko minút."
 
 
Výsledky
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 50:37 100
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:49 40
3. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:56 20
4. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 01:40 12
5. KIRIENKA Vasil Team Sky link ikonka 02:00 4
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:07  
7. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 02:13  
8. TRATNIK Jan CCC Sprandi Polkowice 02:13  
9. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:15  
10. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:16  
 
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 42:57:16 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:23  
3. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 02:38  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 02:40  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:47  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:56  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 04:05  
8. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 04:17  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 04:39  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 05:19  
11. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 05:33  
12. KANGERT Tanel Astana Pro Team link ikonka 05:36  
13. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 06:19  
14. POLANČ Jan UAE Team Emirates 06:51  
15. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 06:56  
16. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 06:58  
17. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 07:42  
18. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 08:12  
19. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 08:56  
20. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 09:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 191
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 129
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 78
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates 44
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 35
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 27
4. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 19
6. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 18
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 43:01:12
2. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:23
3. POLANČ Jan UAE Team Emirates 02:55
4. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 03:02
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 11:04
6. RODRÍGUEZ Cristian Wilier Triestina - Selle Italia 13:41
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Dôležitá jazda proti chronometru neobsahuje komplikované, členité úseky, a keďže väčšina trasy prebehne na priamočiarom profile, na konci dňa budú spokojní špecialisti na túto disciplínu. Uvidíme, ako sa pod výkonom pretekárov podpíše voľný deň, niektorým z cyklistov nemusia po odpočinku fungovať nohy podľa predstáv. Dve muchy jednou ranou môže zabiť Tom Dumoulin. Holandský jazdec patrí do svetovej časovkárskej špičky a presne toto je etapa, v ktorej by si mal zvýšiť sebavedomie ohľadom svojich ambícii v GC. Budeme zvedaví, či skvelý výkon na Blockhaus ho nepripravil o dôležité zásoby energie pre desiatu etapu. Kandidátmi na etapový triumf budú aj Vasil Kiryienka, ktorému pripravený profil veľmi vyhovuje, ale otázkou zostáva jeho momentálne forma. Na dobrý výsledok si budú trúfať Bob Jungels, ktorý predviedol výborný výkon vo veternej tretej etape, a Victor Campenaerts. Belgický jazdec sa sústredí na Gire práve na túto previerku. V skupine favoritov na titul budú chcieť vyťažiť z jazdy proti chronometru Thibaut Pinot a Bauke Mollema, ktorí sa v tejto disciplíne veľmi zlepšili, a po vydarených výkonoch v ostatnej etape budú ešte viac motivovaní, aby si vystužili svoje postavenie v klasifikácii. V časovke sa bude chcieť presadiť aj Ilnur Zakarin, pre ktorého by bol dobrý výkon potrebným impulzom po pomerne nevydarenom výstupe na Blockhaus. A kvalitnú výkonnosť ukázali v posledných dňoch aj Kangert a LL Sánchez.  Veľká pozornosť bude smerovať na Naira Quintanu, ako si poradí s rýchlou trasou. Kolumbijský pretekár je zmierený s tým, že v časovke stratí čas na niektorých konkurentov, ale urobí všetko preto, aby jeho manko bolo čo najprijateľnejšie.          
 
 
Krátky opis trasy:
Dôležitá časovka jednotlivcov prichádza po voľnom dni, do druhého súťažného bloku tak musia pretekári vstúpiť v plnej pohotovosti. Organizátori v poslednom čase v ITT obľubujú zvlnenú trasu. Tentoraz sa uskutoční v regióne Umbria a jazdci sa dostanú do mestečka Montefalco, ktoré je známe produkciou vína Sagrantino. Časovka je akoby rozdelená na tri časti. Odštartuje sa rovinatým, 13-kilometrovým úsekom, potom sa pretekári ocitnú na mierne stúpajúcom úseku, ktorý vyvrcholí na krátkom kopci San Marco. Odtiaľ zostáva do cieľa takmer dvadsať kilometrov, ktoré obsahujú rýchle úseky, a celá časovka vyvrcholí na falošnej rovine, keď sa cesta zdvihne na dve percentá. Špecialisti na jazdu proti chronometru tu nájdu prajné prostredie, aby na rýchlych pasážach prejavili svoje kvality. Rozhodujúcou fázou pre etapový triumf bude záverečná časť, kde bude cyklistom dochádzať energia, takže bude veľmi dôležité, ako si pretekári rozložia sily. Hneď po Blockhaus je to ďalšia dôležitá previerka, ktorá v polovici pretekov zásadne ovplyvní klasifikáciu.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop