Giro: V najdlhšej etape zvládol finále Quick-Step Floors a Gaviria, klasifikácia bez zmien

18.5.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
12. 18.5. zvlnena etapa ciel rovina Forlì > Reggio Emilia 237 km Gaviria
 
etapa 12
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Pred víkendovými súbojmi mal pelotón k dispozícii dve šprintérske etapy, na ktoré nastúpili najrýchlejší jazdci maximálne sústredení, pretože pre niekoľkých z nich potom Giro skončilo. Najdlhšiu previerku tohto ročníka sprevádzalo slnečné počasie a teploty atakovali tridsať stupňov.
 
Dnešná dlhá štreka motivovala len troch jazdcov, ktorí boli ochotní stráviť deň pred pelotónom. Najskôr sa dostali dopredu Sergej Firsanov (RusVelo) a Marco Marcato (Team Emirates), ktorých následne doplnil Mirco Maestri (Bardiani). K vedúcej trojici sa už nikto nepripojil, čo bola dobrá správa pre šprintérske zoskupenia, ktoré sa nemuseli starať o silný brejk.
 
Zástupcovia Bardiani a RusVelo na tomto podujatí zodpovedne skákali do únikov a na čele pretekov nechýbali ani tentoraz, ale v dvanástej etape mala ich účasť vpredu len propagačný charakter. Aktívne tu jazdí aj tím Emirates, ktorému vyhral jednu etapu Jan Polanč a vo včerajšej previerke obsadil druhú priečku Rui Costa. Ale ich najrýchlejší jazdec Sacha Modolo zatiaľ nepredvádza najlepšie výkony, ale domáci reprezentant to mohol napraviť práve na konci dnešnej etapy.
 
Okamžite po štarte prebrali v balíku iniciatívu šprintérske zoskupenia, po včerajšej vyčerpávajúcej etape to bola príjemná zmena pre tím Sunweb ako držiteľa ružového dresu. Napriek tomu, že sa vpredu pohybovali len traja utečenci, pelotón im nedoprial veľký náskok. Šprintérske tímy nechceli premeškať svoju predposlednú šancu na pretekoch.
 
 
giro 2017 etapa 12 ilustrak peloton rcsf
Scenéria dnešnej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na prvej horskej prémii sa odohral zaujímavý súboj o vrchárske body medzi Frailem (Dimension Data) a Polančom (Team Emirates), ktorí mali v tejto klasifikácii vyrovnané skóre. Omar Fraile ukázal pred vrcholom rovnaké zrýchlenie ako na konci predchádzajúcej etapy a získal o dva body viac ako Polanč. Na tomto stúpaní bol rozdiel medzi skupinami len štyri minúty.
 
Potom prišla na rad rýchlostná prémia a v hlavnej skupine si vybehol pre zvyšné body Fernando Gaviria (Quick-Step), ktorý si poistil vedenie v bodovacej súťaži. Na druhom hodnotenom stúpaní sa objavil na prvej priečke Maestri, jeden bod zostal aj pre jazdcov v pelotóne, ktorý bez boja uchmatol Omar Fraile. Španielsky cyklista si tak zajtra oblečie vrchársky dres s trojbodovým náskokom na Polanča.
 
Po prekonaní obidvoch stúpaní mali šprintéri úspešne za sebou najťažšiu časť etapy, preto si mohli dovoliť, aby náskok vedúcej trojice mierne stúpol. Kontrolu nad nimi stále držali Quick-Step Floors, Lotto - Soudal a Orica - Scott. Pred druhou rýchlostnou prémiou im začal pomáhať aj tím Bora - Hansgrohe, ktorý chcel vo finále využiť dobrú formu Sama Bennetta. Aj druhá rýchlostná prémia pripravila osvieženie pre Fernanda Gaviriu, ktorý zobral všetky zostávajúce body. Na jednoduchých úsekoch mal pelotón situáciu pevne pod kontrolou.
 
 
giro 2017 etapa 12 unik rcsf
Mirco Maestri hrdinsky odolával najdlhšie (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V záverečnej hodine etapy začali utečencom prirodzene dochádzať sily, šprintérske tímy mali svoju korisť na dosah už tridsať kilometrov pred páskou. A to bol signál pre každého pretekára v pelotóne, aby sa začal koncentrovať na rýchle finále. Napriek tomu, že Firsanov, Maestri a Marcato mali v nohách 210 kilometrov v úniku, pelotónu sa nechceli vzdať bez boja. Tam už prebiehala pozičná bitka, dopredu sa tlačili viaceré tímové formácie. Pred balíkom najviac vzdoroval Mirco Maestri, ktorý bol chytený sedem kilometrov pred páskou.
 
Na konci ukázal veľmi pekný vláčik celok Bora - Hansgrohe, ktorý držal Bennetta na potrebnej pozícii. Ale rozhodujúce momenty zvládol najlepšie Quick-Step Floors a Fernando Gaviria, ktorý získal tretí triumf v tohtoročnej edícii. Druhý skončil Jakub Mareczko, na treťom mieste finišoval Sam Bennett.
 
 
giro 2017 etapa 12 finis rcsf
Dojazd etapy (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
V dvanástej etape využili šprintéri jednu zo svojich posledných príležitostí. V záverečných momentoch predviedol dobrý tímový výkon Bora - Hansgrohe, ale Sam Bennett nedokázal zakončiť podporu od spolujazdcov etapovým víťazstvom. Do poslednej zákruty totiž vletel Maximiliano Richeze, ktorý za sebou niesol Fernanda Gaviriu, a kolumbijského šprintéra katapultoval takmer na cieľovú čiaru. A Gaviria už nemal problém z tejto pozície zavŕšiť víťazný hetrik. 
 
Na túto situáciu sa snažil zareagovať aj Sam Bennet, ale vo finále mu chýbala potrebná sila. Naopak, dobre sa zorientoval Jakub Mareczko, ktorý prišiel do špurtu na zadnom kolese Gaviriu, ale cez jazdca tímu Quick-Step Floors sa už nedokázal dostať. Taliansky šprintér vybojoval pekný výsledok a odmenil sa svojim kolegom za podporu vo včerajšej etape. Sam Benett tretíkrát preťal pásku na tretej priečke, zajtra bude mať veľkú motiváciu, aby svoje maximum v tohtoročnej edícii vylepšil. André Greipel nepredviedol dobrú symbiózu so svojimi spolujazdcami, do súboja o víťazstvo sa nedostal. Ešte horšie dopadol Caleb Ewan, ktorý sa neobjavil v koncovke na predných priečkach.
 
Jazdci na celkové poradie zvládli dnešnú etapu bez komplikácii, v klasifikácii nenastali žiadne zmeny. V bodovacej súťaži Fernando Gaviria navýšil svoje vedenie a v zajtrajšej etape bude mať vrchársky dres nového majiteľa. Stal sa ním Omar Fraile, ktorý v ňom pobudne minimálne dva dni.   
 
 
gaviria 2017 giro podium fialovy qstf
Fernando Gaviria na pódiu (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Nebolo mi všetko jedno, keď Maximiliano vypadol z balíka tesne pred finále, ale dokázal sa vrátil späť. Neviem, ako sa mu to podarilo. Nie som si istý, či som najlepším šprintérom na Gire. Tým je André Greipel, ktorý má na konte viac víťazstiev. Ale momentálne mám lepšiu formu ako on."
     
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 5:18:55 100
2. MARECZKO Jakub Wilier Triestina - Selle Italia 00:00 40
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 20
4. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00 12
5. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00 4
6. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00  
8. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 52:41:08 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:23  
3. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 02:38  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 02:40  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:47  
6. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 03:05  
7. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:56  
8. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 03:59  
9. KANGERT Tanel Astana Pro Team link ikonka 03:59  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 04:17  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 247
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 167
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 137
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 82
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 49
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 46
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 35
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 27
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
6. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 22
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 52:45:04
2. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:23
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 03:02
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 03:43
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 09:27
6. RODRÍGUEZ Cristian Wilier Triestina - Selle Italia 16:31
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Najrýchlejší pretekári čakali päť dní, aby mohli opäť naštartovať svoje motory, takže spolu s tímovými kolegami by mali byť pripravení využiť predposlednú príležitosť na Gire. V predchádzajúcich etapách mohli v rámci možností šetriť energiou, aby zvládli najdlhšiu previerku na podujatí. Šprintérske tímy majú pred sebou poriadnu zaberačku, aby ustriehli vývoj etapy, preto budú ostražito sledovať, ktorí borci budú chcieť vytvoriť vedúcu skupinu. Po obidvoch stúpaniach by mali predviesť svoju silu Quick-Step Floors, Orica a Lotto - Soudal, ktoré už získali etapové triumfy v hromadných dojazdoch a radi by svoju zbierku čo najviac rozšírili. Gaviria, Ewan a Greipel majú pri sebe dobrú podporu, ktorá im dokáže pripraviť pozíciu aj po záverečnej nepríjemnej zákrute. Na ich výkone sa môže podpísať predchádzajúci, vyčerpávajúci deň, čo môže byť výhoda silného Fernanda Gaviriu. V posledných špurtoch ukázala kvalitu Bora - Hansgrohe a Sam Bennet by veľmi rád získal prvý triumf na Grand Tour. V jedenástej etape finišoval na konci štartového poľa Jakub Mareczko, ktorý mal pri sebe piatich kolegov, aby stihol časový limit. Preto sa musí v Reggio Emilia vyžmýkať k takému výkonu, aký ukázal v piatej etape. A bez dobrého výsledku nemôže skončiť Sacha Modolo.          
 
 
Krátky opis trasy:
Po hektických dňoch dostávajú príležitosť šprintéri, ale nebudú to mať úplne jednoduché. V meste Forli, kde sa narodil víťaz talianskej GT z roku 1958 Ercole Baldini, štartuje najdlhšia etapa na pretekoch. V prvej časti sa im postavia do cesty dve stúpania Colla di Casaglia (7,7 km; 4,9 %) a Valle Appenninico (10,1 km; 3,3 %), ktoré by pre nich nemali znamenať výrazný problém. Po dlhom zjazde sa záverečných osemdesiat kilometrov uskutoční na úplnej rovine, kde si šprintérske celky musia postrážiť hromadný dojazd balíka. V Reggio Emilia je opäť nachystaný finiš na mestských cestách, pričom posledná zákruta stojí len 350 metrov pred páskou.  
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop