Giro: V královskej etape uchmatol triumf Nibali, Dumoulin po problémoch udržal ružovú

23.5.2017, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
16. 23.5. rovinata etapa ciel rovina Rovetta > Bormio 227 km Nibali
 
etapa 16
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Do kráľovskej etapy pretekov nezasiahlo počasie, takže cyklistov čakala plná porcia troch náročných stúpaní vo vysokej nadmorskej výške. Tento terén mal byť doménou Naira Quintanu, ale pre každého kandidáta na titul to bola kľúčová previerka celého Gira. Na štarte si uctil pelotón minútou ticha obete nočného útoku v Manchestri a zosnulých športovcov Nickyho Haydena a Juliu Viellehnerovú. 
 
Pre favoritov bolo veľmi dôležité, aby mali vo vedúcej skupine svojho zástupcu, preto tvorba úniku trvala veľmi dlho. Nikto nechcel prehrať túto strategickú bitku. Na úvodnom rovinatom úseku sa odohralo množstvo pokusov, ale prví odídenci sa objavili vpredu až po päťdesiatich kilometroch. Ale do tejto skupiny sa dostalo 25 cyklistov.
 
Dvoch zástupcov tu mali Movistar a Sunweb, na čele nechýbali ani farby Quick-Stepu, FDJ, Treku alebo Kaťuše. No tento pohyb premeškal Bahrajn - Merida, takže zostava okolo Vincenza Nibaliho nemala inú možnosť, ako stíhať početný brejk. Takmer sa im to podarilo, ale za chvíľu už prišlo na rad stúpanie Mortirolo, na ktorom utečenci udržiavali svoj náskok na úrovni jednej minúty. Potom Bahrajn - Merida už nechcel míňať energiu a stiahol sa z čela pelotónu. Po nich musel prebrať aktivitu tím Sunweb a zoskupenie držiace ružový dres sa dostalo do nepríjemnej pozície, pretože dopredu si to doskočili ďalší jazdci.
 
Na Mortirolo sa preskupili rady na čele pretekov a v brejku sa objavili skutočne silní cyklisti. Bilbao, Senni, Rolland, LL Sánchez, Mendes, Dombrowski, Woods, Grosschartner, Amador, Hirt, Foliforov, Herrada, Izagirre, Anton, Fraile, De Plus, Berhane, Kruijswijk, Landa, Henao, Ten Dam, Deignan, Kiryienka, Costa a Ravasi.
 
Z Top 10 sa objavili vpredu Amador a Kruijswijk. Holandský jazdec musel začať jazdiť aktívne, ak chcel vylepšiť svoju pozíciu v poradí, a Amador mal čakať na Quintanu, ktorý to mohol skúsiť už na Stelvio, a v tomto prípade by mu kostarický jazdec veľmi uľahčil cestu na posledné stúpanie. A okrem toho mal Movistar v brejku ešte ďalších dvoch zástupcov. Jedného borca mal v úniku aj Sunweb, ale pri takejto kvalitnej vedúcej skupine čakali na nemeckú zostavu ťažké momenty.
 
Horská prémia Mortirolo bola venovaná pre Michele Scarponiho a utečenci nechali LL Sáncheza, aby preliezol cez vrchol ako prvý a uctil si pamiatku svojho bývalého tímového kolegu. Po technickom zjazde bol rozdiel medzi skupinami deväťdesiat sekúnd a pred druhým stúpaním dnešného dňa bola pripravená kratšia rovinatá pasáž. V úniku diktovali tempo Movistar a Sky, ktoré mali jasné zámery. Španielska zostava potrebovala získať čas na Dumoulina a Sky chcel vyhrať etapu s Landom.
 
V balíku musel ukazovať svoju súdržnosť Sunweb, ale potom mu začal pomáhať Trek - Segafredo, ktorý cítil ohrozenie zo strany Amadora a Kruijswijka. Na čele pretekov sa dostal do výbornej spoločnosti aj Jan Hirt, ktorému pri premiére na Grand Tour patrila veľmi dobrá osemnásta priečka v poradí. Ak by predviedol dobrý výkon aj dnes, v klasifikácii si mohol ešte polepšiť.
 
 
landa 2017 giro sneh rcsf
Mikel Landa na Stelviu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Keď sa únik prvýkrát objavil na cieľovej páske v Bormiu, ich náskok atakoval tri minúty. A potom ich už čakal očakávaný výstup na Stelvio. Prvé kilometre tohto kopca vyzneli lepšie pre hlavnú skupinu, Sunweb a Trek znížili náskok úniku o jednu minútu. 
 
Ale postupne sa prejavila náročnosť tohto kopca a na čele pretekov zostali len Deignan, Sánchez, Hirt, Amador, Izagirre, Anton, Kruijswijk a Landa. Bola to skupina najlepších jazdcov z úniku a stále sa v nej pohybovali tí borci, ktorí mohli prehovoriť do vývoja dnešnej etapy. V balíku kontroloval utečencov Trek a za nimi sme videli zástupcov tímu FDJ. Mollema a Pinot sa cítili zatiaľ dobre. Tom Dumoulin už pri sebe nemal žiadneho kolegu, ale pred balíkom sa nachádzal Ten Dam, ktorý vypadol z vedúcej skupiny.
 
Napokon sme na Stelviu nevideli žiadne útoky zo strany favoritov, ale hlavná skupina sa výrazne oslabila a zostali v nej len tí najlepší vrchári. Nechýbal v nej ani jeden pretekár z najlepšej desiatky, takže klasifikácia sa mala zatriasť len pri druhom prejazde cez toto stúpanie. Brejk si udržal náskok dve a pol minúty a bolo to zásluhou tímu Sky, čo otvorilo cestu pre Mikela Landu, aby získal Cima Coppi. Na čelo sa vrátil Anacona, Movistar tu mal opäť troch jazdcov. A Quintana pripravenú pozíciu pre útok. 
 
V zjazde predviedol svoje kvality Amador, za ktorým sa udržal iba Landa. Zásluhou kostarického cyklistu získali v klesaní dvadsať sekúnd na Kruijswijka, Deignana, Hirta, Anaconu a Antona. Väčšiu stratu mali Sánchez a Izagirre. Pred záverečným kopcom sa však Landa s Amadorom spojili s Kruijswijkovou partiou.
 
V hlavnej skupine mali lídri pri sebe niekoľkých pomocníkov, takže kontrolovať utečencov mohli Kaťuša, Orica alebo Bahrajn. Pred Umbrailpass bol rozdiel medzi skupinami pod tromi minútami. Na čele pretekov sa nachádzal vo veľmi dobrej pozícii Kruijswijk, ktorý mal nádej na vylepšenie pozície v GC, a po etapovom triumfe chcel ísť tvrdo Landa.
 
Na začiatku dnešného posledného stúpania bol stále vo vedúcej skupine Jan Hirt, ale únik prišiel o časť svojho náskoku kvôli zvýšenej aktivite v pelotóne. Vpredu už nefiguroval Deignan, ktorý si odrobil svoje pre Landu.
 
Akonáhle sa cesta zdvihla, vyrazil dopredu Kruijswijk a k holandskému pretekárovi sa pridali len Landa a Hirt, ktorý bol dnes na trati vynikajúci. Oveľa zaujímavejšie veci sa diali v skupine favoritov, kde si musel odskočiť Tom Dumoulin, ktorého v tom najhoršom momente zastihli žalúdočné problémy. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo problémov Dumoulina
 
 
Ostatní favoriti najskôr čakali, ale keďže sme sa nachádzali v absolútnom finále, preteky pokračovali ďalej bez lídra pretekov v hlavnej skupine. Dumoulin mal pri sebe na chvíľu Ten Dama, ale ten už bol vyčerpaný a veľmi mu nepomohol. Líder pretekov teda musel absolvovať posledný kopec úplne sám a na náročných sklonoch jeho strata narastala.
 
V hlavnej skupine boli pripravení na rozhodujúcu bitku Pellizotti, Nibali, Pozzovivo, Cataldo, Formolo, Pinot, Reichenbach, Quintana, Anacona, Amador, Yates, Jungels, Zakarin a Mollema. Favoriti trpezlivo čakali na svoju šancu a Dumoulin dokázal udržiavať svoju stratu na stabilnej úrovni osemdesiat sekúnd. Medzitým vedúca trojica dobre spolupracovala.
 
Očakávané súboje medzi favoritmi začali prebiehať 25 kilometrov pred páskou, najlepšie sa ukazovali Quintana, Nibali, Pozzovivo a Zakarin. Vpredu to skúšal aj Landa a španielsky jazdec sa napokon osamostatnil na čele pretekov, ale hneď za ním bojoval Jan Hirt
 
Quintana ani Nibali nechceli útočiť ďaleko pred vrcholom, ale spoločne s Pozzovivom a Zakarinom udržiavali stabilné tempo. Za nimi sa snažili vrátiť do tejto partie Jungels, Pinot, Mollema, Yates a Formolo. Dumoulin bojoval zo všetkých síl, ale jeho strata sa pomaličky zväčšovala.
 
 
dumoulin 2017 giro 16 etapa sam sunf
Tom Dumoulin sa dnes poriadne vytrápil (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Mikel Landa obhájil vedúcu priečku na vrchole Umbrailpass a získal ďalšie dôležité body do vrchárskej súťaže. Tesne pred koncom tohto stúpania atakoval Nibali, ktorého si podržal iba Quintana. A táto dvojica zaostávala za zástupcom tímu Sky len tridsať sekúnd. A Dumoulinova strata na druhého muža poradia, Naira Quintanu, sa zvýšila na 2:10.
 
V rozhodujúcom klesaní sa opäť spojili Quintana, Nibali, Pozzovivo a Zakarin, ktorí už mali Landu na dosah. Druhá skupina favoritov Pinot, Formolo, Jungels, Mollema, Yates a Kruijswijk jazdila s minútovou stratou. 
 
Klesajúcu časť si užíval Nibali, ktorý sa dostal k Landovi, a obidvaja sa snažili získať čo najväčší náskok na Quintanu, kolumbijský cyklista sa pohyboval za nimi. V záverečných kilometroch mal na trati obrovskú motiváciu najmä Nibali, ktorý doslova letel do cieľa.  
 
A taliansky jazdec skutočne vyhral kráľovskú etapu, keď v tesnom špurte porazil Mikela Landu. So stratou desať sekúnd dorazil do cieľa Nairo Quintana, potom sa objavili v Bormiu Pozzovivo a Zakarin, ktorí zaostali pol minútu. Druhá skupina favoritov, aj s Janom Hirtom, zaknihovala manko 1:35. Potom všetci očakávali príchod Toma Dumoulina, ktorý zastavil časomieru so stratou 2:17 a udržal vedenie v klasifikácii.
 
 
giro 2017 etapa 16 dojazd rcsf
Súboj Mikela Landu s Vincenzom Nibalim (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Najťažšia etapa na podujatí priniesla napínavú cyklistiku, ale na tú správnu drámu sme si museli počkať až na záverečný kopec. Veľké problémy tu prežil Tom Dumoulin, ktorého zastavili žalúdočné ťažkosti, ale holandský borec  bojoval až do konca o každú sekundu a nepripustil, aby Giro pre neho skončilo takýmto spôsobom.
 
Podobne ako v minulej edícii po voľnom dni dokázal razantne zvýšiť svoju výkonnosť Vincenzo Nibali, ktorý vyzeral byť zo všetkých favoritov najsilnejší. Pred vrcholom Umbrailpass bol schopný zaútočiť, a potom v zjazde išiel na hrane rizika. Na cieľovú pásku si síce doviezol Mikela Landu, ale so španielskym jazdcom si poradil v špurte. Okrem veľkého etapového triumfu sa vrátil do hry o celkový titul, čo nedávno na Orope vyzerala ako nepravdepodobná skutočnosť. Ale jeho prítomnosť na čele poradia dodá podujatiu zaujímavú dimenziu.
 
Vynikajúci výkon predviedol Mikel Landa, ktorý výrazne prehovoril do vrchárskej súťaže, ale etapový triumf nezískal. Bolo záhadou, prečo pomáhal Nibalimu v záverečnej pasáži, keď nebolo v jeho záujme získavať čas na ostatných cyklistov. Keďže neboli spolu dohodnutí a chcel získať etapu, mal nechať Nibaliho ťahať až na pásku.
 
V popredí finišoval aj Nairo Quintana, ale očakávala sa od neho aktívnejšia a silnejšia jazda, najmä keď mal v úniku svojich troch kolegov. Movistar nevyužil túto skutočnosť na Quintanov útok z diaľky a ani samotný kolumbijský cyklista neútočil na záverečnom kopci, keď stáli proti sebe hlavní favoriti. Chýbala mu dravosť ako na Orope a Blockhaus, ale paradoxne aj tak získal veľkú časovú výhodu na Dumoulina. Keďže holandský jazdec stále velí klasifikácii a do hry sa dostal aj Nibali, v kopcoch musí Quintana nájsť svoje najlepšie nohy, inak nebude úspešný.
 
Pekným lezeckým výkonom sa predviedli Domenico Pozzovivo a Ilnur Zakarin, ktorí stratili na najlepších len v záverečnej klesajúcej časti. Obidvaja sa tak v poradí priblížili k Thibaut Pinotovi, ktorý sa zosunul na štvrtú priečku, a francúzsky jazdec neukázal ani dnes vrchársky výkon na úrovni najlepších. Pretekár tímu FDJ dorazil do cieľa spoločne s Mollemom, Jungelsom, Yatesom a Kruijswijkom, ktorí sa usadili v najlepšej desiatke.
 
Adam Yates tam vystriedal Andreya Amadora, ktorý začína jazdiť pre Quintanu. V dobrom svetle sa ukázal Steven Kruijswijk, ale za vynaloženú námahu počas celej etapy si asi želal lepšie časové ohodnotenie. Kvalitu v kopcoch ukázal aj Davide Formolo, ktorý bude mať záujem, aby sa objavil v tejto partii. Výborný výsledok dosiahol Jan Hirt. Český zástupca sa ocitol v hlavnom úniku dňa a v silnej spoločnosti patril medzi najlepších. Skupina favoritov ho chytila len tesne pred vrcholom záverečného kopca a kráľovskú etapu pretekov si mohol vychutnať na popredných priečkach.   
 
Pripravujeme sumár reakcií v samostatnom článku...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Vincenza Nibaliho (víťaz)
"Bola to veľkolepá etapa. Pekné stúpania, zjazdy a o víťazovi sa rozhodlo v špurte. Nečakal som, že budem prvým talianskym jazdcom, ktorý vybojuje etapu na jubilejnom Gire. Ale čo sa počíta, je to, že mám pri sebe silný tím, ktorý dnes vynaložil veľké úsilie. Dostal som sa bližšie k Dumoulinovi, ale ten má výhodu, že na konci je ešte jedna časovka."
        
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (líder GC)
"Pred záverečným kopcom som mal žalúdočné problémy. Musel som prestať jazdiť a zísť z bicykla, nemohol som to vydržať. Začal som to cítiť po Stelviu. Potom som musel len bojovať a bojovať, ale som veľmi sklamaný."
 
 
Výsledky
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 6:24:22 100
2. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 40
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:12 20
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24 12
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:34 4
6. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:26  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:35  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 01:35  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:35  
10. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 01:35  
11. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 01:35  
12. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:35  
13. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 02:18  
14. POLANČ Jan UAE Team Emirates 05:10  
15. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 05:17  
16. PETILLI Simone UAE Team Emirates 05:19  
17. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 06:07  
18. MÜHLBERGER Gregor Bora - Hansgrohe link ikonka 06:41  
19. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 06:41  
20. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 07:30  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 70:14:48 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 02:38  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:40  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 03:05  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:49  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 04:35  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:20  
10. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 07:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 86
6. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 124
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 108
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 85
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 62
5. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 56
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 51
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 70:19:23
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:25
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:42
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 07:38
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 24:32
6. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 38:05
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase:
1 20 modre 138 km - Passo del Mortirolo (1854 m.n.m.): dĺžka 12,6 km; sklon 7,6 %
1 20 modre 79 km - Passo dello Stelvio (2758 m.n.m.), Cima Coppi: dĺžka 21,7 km; sklon 7,1 %
1 20 modre 20 km - Giogo di Santa Maria (2502 m.n.m.): dĺžka 13,4 km; sklon 8,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Po voľnom dni prichádza na rad jedna z najdôležitejších etáp podujatia, na ktorú sa dívajú s nádejou najlepší vrchári. Na čele poradia ich straší Tom Dumoulin a práve teraz majú jedinečnú šancu, aby otestovali jeho skutočné lezecké schopnosti. Nepochybne sa o to pokúsi Nairo Quintana, ktorý je najlepším lezcom na podujatí a ktorý dostane k dispozícii ideálny terén. Dlhé a ťažké kopce s vysokou nadmorskou výškou svedčia útlym vrchárom a Quintana musí túto vymoženosť maximálne využiť, ak si chce udržať šancu na ružový dres. Movistar musí v priebehu etapy unaviť Dumoulina, aby mohol kolumbijský jazdec získať na neho čo najviac času. Preto sa pôjde tvrdo už cez Mortirolo a na Stelviu uvidíme vpredu to najlepšie z najlepších. Budeme zvedaví, či niekto nájde odvahu na dlhý útok už na druhom kopci, ale najväčší rozdiel sa bude robiť na poslednom stúpaní.
 
Okrem Quintanu sú nespokojní so svojou situáciou aj ďalší favoriti, preto sa budú na trati prelínať rôzne stratégie, ale medzi tie najhlavnejšie bude patriť zníženie náskoku Toma Dumoulina. Holandský jazdec vie, že má pred sebou veľmi ťažkú previerku, ale zároveň sa môže oprieť o slušný náskok v klasifikácii, takže nevyhnutne nemusí sledovať všetky ataky, ale cez pripravené kopce môže prechádzať svojím tempom a prípadnú stratu udržiavať na prijateľnej úrovni. Na podobné etapy čakal Vincenzo Nibali a domáci jazdec teraz musí ukázať, že je schopný zabojovať minimálne o pódium. V takejto etape sa budú chcieť vytiahnuť Pinot, Zakarin a aj Kruijswijk, ktorí sú dostatočne vytrvalými lezcami, aby si polepšili v klasifikácii, uvidíme, ako sa po Orope prezentuje Mollema. Na etapový triumf z úniku budú tajne myslieť Landa s Frailem, v prípade dobrého dňa to môže vyskúšať aj Rolland. Ale v takejto etape, ktorá rozmetá balík na márne kúsky, bude veľký záujem o vytvorenie vedúcej skupiny, pretože vpredu budú chcieť mať poistku všetky silné zoskupenia.                   
 
 
Krátky opis trasy:
Jedna z najočakávanejších etáp jubilejného ročníka. Dĺžka 227 kilometrov, tri vznešené kopce a 5400 nastúpaných výškových metrov ani nepotrebujú finiš na vrchole stúpania, aby urobili s klasifikáciou, čo chcú. Po jednoduchých sedemdesiatich kilometroch sa začne stúpať na Mortirolo, ale nie z brutálnej strany. Tento výstup bol na Gire použitý len raz, v roku 1990. Nasledovať bude prudký zjazd a po prejdení cieľovej pásky v Bormiu sa pretekári vydajú na dobrodružnú cestu na Stelvio, ktoré je najvyšším bodom celého podujatia (Cima Coppi). Od tohto momentu budú jazdci len trpieť, pretože táto hora zo svojej náročnosti ani na chvíľu nepoľaví. Na vrchole zostanú vpredu len najlepší vrchári. Potom bude pripravené dlhé klesanie a po prekročení taliansko-švajčiarskych hraníc posledná previerka – Umbrailpass, čo je vlastne výstup na Stelvio zo švajčiarskej strany, ktoré sa na Gire doteraz nešiel. Posledný kopec je veľmi ťažký, pretože gradienty neklesnú pod osem percent. Po jeho prekonaní zostáva do cieľa dvadsať kilometrov. V majestátnej etapa sa môže presadiť len majestátny lezecký výkon, v eliminačnej cyklistike bude jazdec bez stopercentnej výkonnosti fatálne potrestaný.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop