Giro d'Italia: V 17. vyhral únik, tešil sa Pierre Rolland, favoriti finišovali pri sebe

24.5.2017, 11:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
17. 24.5. rovinata etapa ciel rovina Tirano > Canazei 219 km Rolland
 
etapa 17
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Podujatie pokračovalo jednoduchšou previerkou, ale pokojný úsek príšiel až po úvodných dvoch kopcoch, na ktorých sa mala vytvoriť vedúca skupina. A záujem o miesto v úniku mal byť poriadne vysoký.
 
Preto bolo prekvapujúce, že na prvom kopci sa dostali poľahky dopredu Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Pavel Brutt (RusVelo) a Matej Mohorič (UAE Emirates), s čím boli spokojné ostatné celky v balíku. Táto trojica získala k dobru až štyri minúty, ale potom sa predsa len rozbehla ďalšia akcia v pelotóne. Do brejku sa pokúšali dostať viacerí jazdci, medzi inými aj Tejay van Garderen a Michal Schlegel, ale hlavná skupina už nechcela nikoho púšťať len-tak dopredu.
 
Rolland, Brutt a Mohorič tak udržiavali pekný náskok aj na Passo del Tonale, no v pelotóne útoky pokračovali. V jednom momente sa ocitlo v skupine prenasledovateľov až štyridsať borcov, ale na dnešnom najťažšom stúpaní sa situácia v tejto partii rýchlo menila. Na obidvoch horských prémiách získal maximum bodov Pierre Rolland.
 
Do útoku zavelili aj Agnoli, Jauregui, Barbin, Gastauer, Hansen, Rota, Van Garderen, Bárta, Grosschartner, Ventoso, Mendes, Owsian, Schlegel, Monfort, Sutherland, Roy, Izagirre, Juul-Jensen, De Plus, Fraile, Sbaragli, Devenyns, Van Rensburg, Teklehaimanot, Keizer, Geschke, Costa, Puccio, Stetina, Bernard, Conti, Amezqueta, Koševoj, Polanč, Busato, Senni, Woods, Firsanov a Samoilau. Hlavná skupina vedená celkom Sunweb bola spokojná aj s týmto vývojom, na čele pretekov sa nenachádzali borci, ktorí mohli ohroziť ružový dres. A nemecká zostava tak nasadila pokojné tempo.
 
V druhej skupine mali zastúpenie všetky tímy, výnimkou bol iba Kaťuša - Alpecin. Nachádzali sa tu dvaja českí jazdci Jan Bárta a Michal Schlegel, po včerajšku si túto činnosť zopakoval Laurens de Plus. Vzhľadom na početné zloženie vedúcich skupín sme sa mohli tešiť na zaujímavé vyvrcholenie dnešnej etapy, aj keď na konci nefigurovali žiadne kopce.
 
V nasledujúcom zjazde neudržal svižný štýl svojich kolegov Pierre Rolland a francúzsky cyklista sa prepadol do druhej skupiny. Po dlhom klesaní Mohorič a Brutt dokázali zvýšiť svoj náskok, obidvaja išli naplno, čo však neplatilo o druhej skupine, kde viazla spolupráca. Niektoré tímy s viacnásobným zastúpením tu zatiaľ šetrili svoje kapacity.
 
Pred záverečnou horskou prémiou sa druhá skupina rozdelila, z českých jazdcov zostal vpredu Jan Bárta. Na stúpaní Giovo bol z vedúcej dvojice silnejší Mohorič, ktorý potom pokračoval sám na čele pretekov. Brutt sa dostal do druhej skupiny, v ktorej sa opäť menilo zloženie síl a rozdelila sa, ale rozdiely medzi týmito pretekármi neboli veľmi veľké. Pelotón vedený tímom Sunweb v tomto bode zasotával cez trinásť minút.
 
Hlavná skupina však musela spozornieť, pretože vpredu jazdil aj Jan Polanč, ktorý v poradí strácal trinásť minút a pri takomto vývoji začal výrazne prehovárať do súťaže o biely dres. 
 
Šesťdesiat kilometrov pred páskou sa pohybovali za vedúcim Mohoričom desiati pretekári - De Plus, Devenyns, Costa, Conti, Sutherland, van Garderen, Busato, van Rensburg, Woods a Amezqueta, ktorí sa začali k nemu približovať. Ale ďaleko neboli ani ostatní borci z pôvodného úniku.
 
Matej Mohorič napokon počkal na Costu a spol., na čele pretekov tak jazdila 11-členná skupina. Tesne za nimi sa pohyboval Jan Polanč a z toho dôvodu začal pracovať v pelotóne tím Quick-Step Floors, aby obraňoval biely dres Boba Jungelsa. Situácia na čele pretekov bola v týchto momentoch hektická, pretože utečenci opäť vytvorili veľkú skupinu, kde sa nastupovalo.
 
Napokon zostali na čele pretekov Barbin, Ventoso, Rolland, Van Garderen, Bárta, Woods, Grosschartner, Roy, Izagirre, Samoilau, Monfort, Sutherland, De Plus, Fraile, Teklehaimanot, Devenyns, Van Rensburg, Puccio, Bernard, Conti, Polanč, Costa, Mohorič, Amezqueta, Busato. Túto partiu viedol celok UAE Emirates, ktorý chcel vybudovať čo najväčší náskok pre Polanča. Na druhej strane v pelotóne jazdila koalícia Quick-Step, Sunweb a Lotto - Jumbo.
 
V tomto súboji mali navrch zoskupenia v hlavnej skupine, ktoré stiahli svoju stratu pod deväť minút. Vo vedúcej skupine stále diktoval tempo iba UAE Emirates, ostatní členovia úniku šetrili sily a premýšľali, ako sa presadiť v dnešnej koncovke.
 
Vo vedúcej skupine sa začalo atakovať pätnásť kilometrov pred cieľom, aktívni boli jazdci UAE Emirates, Woods, Izagirre alebo Garderen. No pekný náskok si vytvoril až Pierre Rolland, ktorý v nestráženej chvíli vyštartoval dopredu. Francúzsky jazdec si vybudoval polminútový odstup na prenasledovateľov a napokon sa tešil z etapového triumfu. Druhú priečku získal Rui Costa. So stratou cez dve minúty dokončil Jan Polanč, ktorému robil spoločnosť aj Jan Bárta. Hlavný balík s favoritmi zaostal takmer osem minút.
 
 
rolland 2017 giro triumf 1 cdtf
Triumf Pierra Rollanda, prvý po dvoch rokoch (© Slipstream Sports)
 
 
Tím Cannondale - Drapac sa konečne dočkal na tomto podujatí a víťazstvo im priniesol najskúsenejší borec. Pierre Rolland sa niekoľkokrát objavil v úniku, ale úspech mu priniesla až sedemnáste etapa, ktorá nemala náročný finiš, ktorý mu sedí najviac. Na konci dlhého dňa však ukázal šikovnosť a dobrú vytrvalosť.
 
V cieli musel byť sklamaný Rui Costa, ktorý nepremenil na víťazstvo ani tento pokus v brejku. Predtým obsadil druhú priečku v jedenástej etape. Dnes sa ocitol vo výbornej pozícii, pretože v úniku mal svojich kolegov, ale na samom konci im ušiel Rolland. Portugalský jazdec bol najrýchlejší v špurte druhej skupiny, preto ho musí škrieť, že bol skutočne veľmi blízko k etapovému triumfu.
 
Aktívne sa dnes prezentovala dvojica z Movistaru Izagirre a Sutherland, ktorá takisto siahala na etapový triumf, a slušný výkon predviedol Tejay van Garderen, ktorý sa môže zviditeľňovať takýmto spôsobom. Veľmi si polepšil Jan Polanč. Slovinský jazdec sa po dnešnej snahe dostal na koniec Top 10, odkiaľ vysunul Adama Yatesa, a v súťaži o biely dres sa zaradil na druhú priečku. Tím Quick-Step Floors tak ustrážil vedenie Boba Jungelsa.
 
Všetci favoriti prišli do cieľa spoločne, poradie v klasifikácii zostalo nezmenené, teda okrem desiatej priečky. Všetci jazdci na GC využili jednoduchší profil na zotavenie síl, to však neplatilo pre tím Sunweb, ktorý sa takmer celý deň pohyboval na čele balíka. Na konci etapy už bolo vidno, že im dochádza energia, čo nie je pre Toma Dumoulina dobrá správa pred zajtrajšou veľmi nepríjemnou horskou etapou. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pierra Rollanda (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Na etapový triumf na GT som čakal veľmi dlho. Počas zimy som tvrdo trénoval s Jonathanom Vaughtersom a dnes som vyhral vďaka tejto kvalitnej príprave. Chcel som ísť do úniku, pretože včera bola náročná etapa a myslel som, že všetci budú unavení, ale nečakal som, že najskôr budeme vpredu len traja. Potom sa vedúca skupina rozrástla a v takomto prípade je to vždy lotéria, ako to dopadne. Ja som mohol zaútočiť, lebo som mal za sebou Michaela Woodsa, ktorý bol pripravený na špurt, ak by ma ostatní chytili."
     
 
Výsledky
1. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 5:42:56 100
2. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:24 40
3. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:24 20
4. SUTHERLAND Rory Movistar Team link ikonka 00:24 12
5. BUSATO Matteo Wilier Triestina - Selle Italia 00:24 4
6. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:24  
7. GROSSSCHARTNER Felix CCC Sprandi Polkowice 00:24  
8. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:24  
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:24  
10. BERNARD Julien Trek - Segafredo link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 76:05:38 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 02:38  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:40  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 03:05  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:49  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 04:35  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:20  
10. POLANČ Jan UAE Team Emirates 06:33  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 96
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 124
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 108
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 89
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 62
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 56
6. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 56
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 76:10:13
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 01:58
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:25
4. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:42
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 24:32
6. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 30:38
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo

 
 

 
 
Dôležité kopce na trase:
1 20 modre 204 km - Aprica (1173 m.n.m.): dĺžka 12,3 km; sklon 6,3 %
1 20 modre 159 km - Passo del Tonale (1883 m.n.m.): dĺžka 11 km; sklon 5,7 %
1 20 modre 80 km - Giovo (674 m.n.m.): dĺžka 5,6 km; sklon 6,8 %
 
 
Krátke preview etapy:
Keďže máme pred sebou najľahšiu etapu záverečného týždňa, ktorá nemá potenciál, aby prehovorila do celkového poradia, etapový triumf budú naháňať utečenci. Tradičná bitka o vytvorenie vedúcej skupiny prebehne na úvodných kopcoch, preto sa dopredu môžu dostať len dobre pripravení pretekári. A keď sa situácia upokojí a vpredu sa nebudú nachádzať žiadni nebezpeční cyklisti, tím Sunweb prevezme kontrolu nad balíkom a brejku ponechá voľnosť. Dlhú dobu si robí zálusk na etapový triumf LL Sánchez a v takejto etape sú jeho šance na úspech vysoké, pretože má dobrý finiš. To isté platí o Ruiovi Costovi, ktorý sa môže na konci takisto spoliehať na silný špurt. Motiváciu na druhé víťazstvo bude mať Omar Fraile, voľnú ruku môže dostať Giovanni Visconti a dopredu môže vyraziť aj jeho krajan Dario Cataldo.           
 
 
Krátky opis trasy:
Po predchádzajúcom vyčerpávajúcom predstavení je pripravený jednoduchší profil, i keď na začiatku nečaká na jazdcov úplná selanka. Ihneď po štarte stojí kopec Aprica, ktorý nemá prudké úseky, ale v úvode obsahuje kilometrový úsek s priemerným sklonom jedenásť percent. Potom je pripravený dlhý výstup na Passo del Tonale, ktorý má najťažšie úseky pred vrcholom, kde sa vyšplhá prevýšenie na osem percent. Nasledovať bude veľmi dlhý zjazd, ktorý privedie pelotón pod stúpanie Giovo. To bude poslednou previerkou sedemnástej etapy, pretože záverečných osemdesiat kilometrov sa odohrá v miernom kopci. Je to profil šitý na mieru pre útočníkov, favoriti budú radi, ak si v treťom týždni nájdu čas na zotavenie síl. 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop