Giro: Landa opäť porazený, ošpurtoval ho TVG, Dumoulin Quintanu s prehľadom zvládol

25.5.2017, 11:20 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
18. 25.5. rovinata etapa ciel rovina Moena > Ortisei / St. Ulrich 137 km Van Garderen
 
etapa 18
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Nairo Quintana a Vincenzo Nibali sa dostávajú pod čoraz väčší imperatív. Na vyzlečenie Toma Dumoulina im vo štvrtok na obed ostávali dve etapy s dojazdom na kopec. O všetkom dôležitom pred dnešnou etapou ste sa dočítali vo včerajších reakciách aktérov či krátkom preview etapy (nižšie).
 
Organizátori dnes pripravili iba 137 kilometrov, ale za to veľmi výživných. Štartovalo sa v dedinke Moena pod Passo Pordoi v regióne Trentino tesne po 13:00. Štvorčlenný únik sa vytvoril rýchlo, ale ťažko sa odhadovalo, ako dlho mu to vydrží, pretože za nimi sa neustále nastupovalo a záujem malo množstvo celkov. Pod Passo Pordoi (2239 m.n.m.) dĺžky 11,8 km a sklonom 6,7 % jasne prišli ako prví Diego Rosa (Sky), Manuele Boaro (Bahrain Merida), Joey Rosskopf (BMC) a Nathael Berhane (Dimension Data).
 
Vpredu ale chýbali poprední muži vrchárskej súťaže, takže Mikel Landa, Pierre Rolland, Omar Fraile aj Luis Leon Sánchez neustále nastupovali. Hlavne včera živou vodou pokropené Cannondale a stále bez víťaznej etapy jazdiace Sky sa snažili a postupne sa to spájalo. Ako prvý z čela odpadol Nibaliho kôň Boaro. V pelotóne ťahal jeden borec Sunwebu, ale pre holadnsko-nemecký celok to bol dnes veľmi náročný deň. Pretekali v sedemčlennom zložení a niektorí im odpadli už hneď v úvode prvého kopca.
 
 
giro 2017 etapa 18 ilustrak 1 rcsf
Scenéria dnešnej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Tesne pred vrcholom druhého najvyššie položeného stúpania stého ročníka Gira sa dostali na dostrel k čelnej trojke deviati muži. Identifikovali sme tam Joe Dombrowskiho a Davide Villellu (2x Cannondale), Konstantina Sivtsova (Bahrain Merida), Winnera Anaconu (Movistar), Jana Hirta (CCC), Alexandra Foliforova (RusVelo) a napokon objavili aj Mikela Landu, Philipa Deignana (2x Sky) a Tejaya Van Garderena (BMC).
 
Prvú prémiu dňa získal Diego Rosa, no 35 bodov pre neho nebola žiadna sláva, pretože dovtedy žiadne body nemal. Ľudia na čele vrchárskej klasifikácie nebodovali. Deviatka prešla vrcholom s mankom pätnástich sekúnd, za nimi nasledovali ďalší piati jednotlivci a tak pelotón, v ktorom ostalo iba šesťdesiat ľudí, ale ďalších desať sa ešte v nasledujúcom zjazde vrátilo späť.
 
 
rosa 2017 giro stupanie rcsf
Diego Rosa (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
97 km pred páskou sa vpredu všetko spojilo dohromady. Narátali sme tam devätnásť ľudí, ktorí mali minútový náskok na hlavné pole. Boli tam Joe Dombrowski, Davide Villella a Pierre Rolland (3x Cannondale), Mikel Landa, Diego Rosa a Philip Deignan (3x Sky), Tejay Van Garderen a Joey Rosskopf (2x BMC), Winner Anacona a Andrej Amador (2x Movistar), Nathael Berhane a Omar Fraile (2x Dimension Data), Jasper Styuven a Mads Pedersen (2x Trek), Dario Cataldo (Astana), Ruben Plaza (Orica), Konstantin Sivtsov (Bahrain Merida), Jan Hirt (CCC) a Alexander Foliforov (RusVelo).

V balíku nechcel Sunwebu nikto pomôcť, a tak sa Dumounlinovci správali tak, že spomalili a počkali viac svojich domestikov, ktorí sa vrátili do balíka napokon takmer so všetkými ostatnými pretekármi, ktorí odpadli. Únik si tak vypracoval veľmi rýchlo dve a pol minúty náskoku. Líder celkového poradia mal v tej chvíli pri sebe piatich kolegov, ale ani jedného v čelnej skupine.
 
Nasledovalo Passo Valparola (2200 m.n.m.) s dĺžkou 12,3 km a sklonom 6,4 %. Vpredu boli traja ľudia z najlepšej dvadsiatky celkového poradia, a to konkrétne štrnásty Amador, pätnásty Cataldo a šestnásty Hirt. Už medzi nimi boli ale veľké rozdiely a trinásty Formolo mal k dobru päť minút na Kostaričana, takže veľké zmeny sa nečakali. Dnes bolo jasné, že únik si narozdiel od včerajška veľkú výhodu nevypracuje.
 
 
giro 2017 etapa 11 sunweb rcsf
Tom Dumoulin pri svojich kolegoch (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Sunweb sa snažil neustále šetriť sily, vzhľadom na ich vrchársku kvalitu im ani nič iné neostávalo, šli pomaly, a tak ich čoskoro na čele pelotónu vymenili jazdci Orica-Scott, ktorí signalizovali dobré nohy Adama Yatesa. Pred dnešnou etapou mu patrilo až jedenáste miesto v GC, čo je po vlaňajšom štvrtom na Tour príliš málo, teda sa dalo hovoriť o tom, že nemal čo stratiť. "Klokani" doslova odstránili všetkých domestikov Sunwebu až na Laurensa Ten Dama, ktorý ostal ako jediný pri ružovom drese. Striasť sa im podarilo aj desiateho muža poradia Jana Polanča (UAE), ktorý sa včera vyčerpal v úniku a zdalo sa, že za zisk piatich minút dnes doplatí o čosi vyššou stratou.
 
Rozostup ostával na dvoch minútach, a to sa vpredu nepáčilo tímu Sky, ktorý mal iba jedinú ambíciu vyhrať etapu a rozhodne potreboval väčší náskok. Deignan s Rosom v závere Passo Valparola zvýšili tempo. Pred prémiou nastúpil Landa s cieľom získať 15 bodov, no reakcia Fraileho bola taká silná, že to napokon vzdal a uspokojil sa s ôsmimi. Stále mal pred jazdcom Dimension Data náskok 28 bodov a hlavne chcel vyhrať etapu, teda neplytvať silami. Jeho vysmiaty súper už vavrín získal.
 
Ako prvý z čela odpadol Mads Pedersen z Treku, na mále mal aj Joey Rosskopf z BMC. Sky s Movistarom naďalej chceli zväčšiť rozostup, ale príliš im to nešlo. Nepoľavovala ani Orica. Pretekári sa im zatiaľ nemíňali.
 
 
giro 2017 etapa 18 ilustrak 2 rcsf
Scenéria dnešnej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Tesne pred Passo Gardena (2121 m.n.m. - 9,3 km; 6,4 %) mal problém s vysielačkou Mikel Landa. Vyzeralo to tak, že mu došli baterky. Vysielačku si vybral spod dresu, otvoril ju, vyhodil staré a čakal na nové. Hlásil teda potrebu mechanického vozidla. Rozhodcovia ale autá cez pelotón púšťali iba postupne a pomaly, tiež si bolo nutné uvedomiť, že mechaničák Sky mal až číslo 17, teda nebol medzi prvými, ktoré boli pustené dopredu. Vymenili to až v stúpaní a Cannondale s Movistarom vycítili šancu znepríjemniť mu život a tempo zvýšili. To rozbilo únik. Landa sa do čela vrátil, ale odpadli ľudia ako Rolland, Fraile a ďalší.
 
V skupine favoritov začal pracovať Gorka Izagirre z Movistaru a ostalo tam zrazu iba pätnásť ľudí. Z Top 10 tam okrem Polanča chýbal už aj Bob Jungels (Quick-Step), teda pre Adama Yatesa (Orica) s Davide Formolom (Cannondale) to bola dobrá správa. Mohli zmazať stratu 2:25, resp. 2:42 v bielej súťaži. Keď Izagirre odstúpil z čela skupiny, zrazu nemal kto pracovať, spomalilo sa a tak sa tam zničený Gorka musel vrátiť a makať ďalej. Po jeho druhom ostúpení dva kilometre pred vrcholom Passo Gardeny zaútočil Nairo Quintana (Movistar).
 
Na atak najväčšieho favorita nikto nereagoval. Nachvíľu tam poslal posledného domestika Ilnur Zakarin, ale potom prišli na to, že by ťahať mohol samotný Tom Dumoulin, a tak ho v tom nechali. Nairo po dvoch minútach dobehol Andreja Amadora a ten ho dotiahol na vrchol kopca. Táto situácia celkom nesedela Vincenzovi Nibalimu a zaútočil tiež. Keď to už vyzeralo, že budú mať dvadsať sekúnd k dobru, Dumoulin zvýšil rýchlostný stupeň a svojich súperov ukážkovo dobehol. Znova ukázal, že má neuveriteľnú formu a úplne zdecimoval Nibaliho s Quintanom.
 
 
amador 2017 giro taha rcsf
Andrej Amador ťahá skupinu favoritov (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V zjazde Movistar rezignoval a Amador prestal ťahať. Favoriti si orazili a najedli sa. Vpredu ostalo sedem ľudí - Van Garderen, Dombrowski, Villella, Berhane, Landa, Rosa a Hirt, no k dispozícii mali už iba 40 sekúnd. Čakal ich s malou prestávkou zjazd dĺžky 38 kilometrov z nadmorskej výšky 2100 až do 450 metrov nad morom.
 
Napokon to bola Orica a spredu vrátený Ruben Plaza, kde sa rozhodli potiahnuť favoritov. Malo to jednoduchý dôvod - problémy Jungelsa, teda šanca Yatesa na dres do 25 rokov, ale aj posun v poradí pekne do Top 10. Sedem ľudí vpredu to už malo spočítané.
 
Spomínanou výnimkou v dlhom zjazde bolo Passo di Pinei (4,2 km; 6,3 %) s vrcholom 27 km pred páskou. Únik mal ešte poslednú šancu vzdialiť sa favoritom, a tak to Rosa tvrdo rozbehol, ostali tam už iba Landa, Van Garderen, Hirt a Dombrowski. Padol aj samotný Rosa. Náskok sa zvýšili na päťdesiat sekúnd. Landa bral plný počet bodov z tretieho aj štvrtého kopca a v jeho súťaži bolo všetko jasné.
 
V dlhom zjazde sa dopredu vrátili Berhane s Villellom a bolo tam šesť pretekárov, no v tých momentoch nemali veľké šance na etapový triumf s troma desiatkami sekúnd k dobru. Dopredu sa vzdávať ale rozhodne nemuseli. Za nimi šla partia sedemnástich ľudí vrátane všetkých favoritov z Top 10 mimo Jungelsa a Polanča. Chýbal tam ale Formolo, teda v súboji o biely dres sa dostával Yates do veľkej výhody.
 
 
jungels 2017 profilova giro biely rcsf
Bob Jungels (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Medzi favoritmi ostali: Nairo QuintanaWinner Anacona a Andrej Amador (3x Movistar), Vincenzo Nibali  a Konstantin Sivtsov (2x Bahrain Merida), Thibaut Pinot a Sebastien Reichenbach (FDJ),  Ilnur Zakarin a Robert Kišerlovski (2x Kaťuša), Adam Yates a Ruben Plaza (2x Orica), Tom Dumoulin (Sunweb), Domenico Pozzovivo (Ag2r), Bauke Mollema (Trek), Steven Kruijswijk (LottoNL), Dario Cataldo (Astana) a Diego Rosa (Sky).
 
Pred posledným kopcom Tejay Van Garderen (BMC) s Mikelom Landom (Sky) pochopili, že musia ujsť slabším súperom, ak chcú pomýšľať na etapový triumf. Ešte v zjazde urobili dieru a šli sami. Začali stúpať na Pontives (9,3 km; 6,8 %) s náskokom 45 sekúnd pred Dumoulinom a spol. Dúfali, že sa za nimi nebude príliš nastupovať. Amador nastolil pravidelné tempo. Jeho kolega Quintana ale musel niečo vymyslieť, ak chcel vyhrať preteky. Vyzeral pomerne frustrovane, dokonca sa ani nepribližovali k čelu, čo bolo tempo, ktoré nemohlo Dumoulina nijako vyviesť z miery.
 
 
giro 2017 etapa 18 unik rcsf
Tejay Van Garderen s Mikelom Landom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Quintana to pochopiteľne skúsil, ale nastúpil z tempa, ktoré zvládali aj Reichenbach s Kišerlovskim a títo superdomestici jeho s Anaconom dolepovali. Dumoulin sa viezol a vnútorne sa smial od ucha k uchu. Naira zvládol dobehnúť Reichenbach. Nibali čakal a vyzeralo to tak, že všetko pochopil a ani to skúšať nebude. Napokon sa na päť sekúnd zdvihol, ale nič z toho nebolo. Dokonca svoju silu demonštroval aj Dumoulin. Druhý nástup mu vyšiel a skupinu rozbil, ale Quintana, Nibali, Pozzovivo, Pinot, Zakarin, Mollema a Kruijswijk ho tesne pod vrcholom posledného kopca štyri kilometre pred páskou zvládli doraziť.
 
Van Garderen s Landom sa pobili o etapový triumf. Pred favoritmi ešte ostával s vypätím všetkých síl Honza Hirt už ako posledný člen tej pôvodnej štvorky. Na záverečnej rovine došlo k vtipno-smutnej situácii (ako pre koho), kde Nibali s Quintanom nechceli striedať Dumoulinovi až im všetci ostatní odišli. Pinot a spol do toho pochopiteľne dali všetko a budovali schopný náskok.
 
 
giro 2017 etapa 18 pinot pozzovivo rcsf
Thibaut Pinot s Domenicom Pozzovivom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Vyhral Tejay Van Garderen, ktorý ošpurtoval Mikela Landu, čo asi nikoho neprekvapilo. Opäť šiel Španiel z prvej pozície, nezvládol poslednú zákrutu a Američan ho bez problémov zdolal rovnakým spôsobom ako v utorok Nibali.
 
Thibaut Pinot dorazil tretí s mankom iba ôsmich sekúnd. Nasledoval ho Domenico Pozzovivo a na krásnom piatom mieste Jan Hirt. 24 dostal Ilnur Zakarin (Kaťuša), 34 Mollema s Kruijswijkom. Až 66 sekúnd si pripísali Dumoulin, Quintana a Nibali. Yatesovi sa podarilo dostať do bieleho dresu, keď doplachtil iba pár sekúnd po superfavoritoch, no stratu slušne limitoval aj Formolo, ktorý sa objavil v cieli iba o pol minúty neskôr. Jungels stratil takmer štyri minúty.
 
 
dumoulin 2017 giro 18 etapa dojazd sunf
Tom Dumoulin priviedol Quintanu s Nibalim do cieľa (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
V celkovom poradí sa teda po tom divnom závere etapy akási druhá vlna favoritov dostala bližšie k prvej. Rozostup medzi prvými troma mužmi ostal nezmenený, no Pinot stráca už iba 1:36, Zakarin 1:58 a Pozzovivo 2:07. Šesť pretekárov v dvoch minútach je po osemnástich etapách veľmi dobrou správou pre fanúšikov pekných vrchárskych súbojov.
 
Dumoulin si zas a znova užíval svoju silu a až na ten nešťastný utorok jasne ukazuje, že je komplexne najlepší. V kopcoch nezaostáva za slávnejšími súpermi. Dnes asi Quintana s Nibalim definitívne pochopili, že nebudú mať šancu, no práve Holanďanove problémy trochu spôsobené aj neskúsenosťou ešte živia iskierku nádeje u ďaleko skúsenejších matadorov. Im ale nevyhovuje záverečná časovka, kde sa čaká, že dostanú veľkú facku, a dokonca, nikde nie je napísané, že na druhú priečku sa nedostane Pinot, ktorý nie je ani zďaleka taký frustrovaný a aj boj o druhú pozíciu je pre neho zaujímavý. Dnes mu Dumoulin rozhodne pomohol. V samom závere naviazal na seba súperov a šiel pomaly. V kopci mu zasa "helfli" práve jazci FDJ doraziť Quintanu.
 
 
giro 2017 etapa 18 favoriti rcsf
Tom Dumoulin koltroluje situáciu za ním (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zdramatizoval sa tiež súboj o biely dres, kde Adam Yates vyzliekol Boba Jungelsa, no medzi nimi je iba osemnásť sekúnd a Luxemburčan je ďaleko lepším časovkárom. Yatesova snaha teda ešte zďaleka neskončila a bude to musieť skúšať aj v nasledujúcich dvoch dňoch. 53 sekúnd stráca Formolo. Mikela Landu čiastočne hreje aspoň modrý dres, kde to už má jasné, no určite bude naďalej unikať. Tak ako bude unikať limitu Fernando Gaviria.
 
V druhej polovici Top 10 ostávajú osamostatnení Mollema s Kruijswijkom, ktorí sa nemajú kam pohnúť, na jej rozhraní sa potom pohybuje "biela trojka". Polanč dostal iba sedem minút, takže padol z desiatej na trinástu pozíciu, čo nie je tragické. Paradoxne sa nikam neposunul Jan Hirt, ktorý mal pred etapou príliš veľkú stratu na súperov pred ním. Ostáva šestnásty, no už by odtiaľ určite nemal spadnúť nižšie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tejaya Van Garderena (víťaz)
"Mám za sebou viacero ťažkých rokov, keď som chcel na Grand Tours jazdiť na celkové poradie, ale nedarilo sa mi. Aj sem som prišiel s týmito ambíciami, ale nevydarilo sa to, tak som sa snažil mať hlavu hore a nájsť motiváciu v etapovom triumfe. Dnes som ho teda získal a je to moje prvé víťazstvo na tomto type pretekov a je to úžasný pocit. Navyše, tu to poznám, som tu často na sústredení, takže je to o to pre mňa špeciálnejšie, veľmi emotívne. Robil som roky maximum, ale nešlo to, tak snáď som to zlomil."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (líder celkového poradia)
"Cítil som sa dobre a aj etapa dobre dopadla, bez problémov. Nič som nestratil. Teda stratil na súperov od štvrtého miesta, keď Quintana s Nibalim nechceli spolupracovať. Nerozumiem prečo, asi chcú prísť o druhé miesto a pódium alebo čo. Ja som to nepochopil. Pinot získal čas dnes, v časovke je silný. Tak snáď ich predbehne. Mohli by sme spolu pokojne aj zajtra takto spolupracovať."
 
 
 
 
Výsledky
1. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 3:54:04 100
2. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 40
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:08 20
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:08 12
5. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 00:11 4
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:24  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:34  
8. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:34  
9. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:06  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:06  
11. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:06  
12. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:12  
13. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 01:12  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 01:48  
15. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:48  
16. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 02:20  
17. DOMBROWSKI Joe Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:20  
18. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 03:06  
19. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:55  
20. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 03:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 80:00:48 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 01:36  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:58  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 02:07  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:17  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 05:48  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 07:06  
10. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 07:34  
11. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 07:59  
12. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 11:16  
13. POLANČ Jan UAE Team Emirates 12:24  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 14:08  
15. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 14:18  
16. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 18:07  
17. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 25:26  
18. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 30:27  
19. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 30:50  
20. PELLIZOTTI Franco Bahrain Merida Pro Team link ikonka 36:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 96
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 189
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 108
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 104
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 64
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 56
6. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 56
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 80:07:54
2. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:28
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:53
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 05:18
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 53:52
6. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 59:58
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase:
1 20 modre 111 km - Passo Pordoi (2239 m.n.m.): dĺžka 11,8 km; sklon 6,7 %
1 20 modre 80 km - Passo Valparola (2200 m.n.m.): dĺžka 12,3 km; sklon 6,4 %
1 20 modre 52 km - Passo Gardena (2121 m.n.m.): dĺžka 9,3 km; sklon 6,4 %
1 20 modre 27 km - Passo di Pinei (1441 m.n.m.): dĺžka 4,2 km; sklon 6,3 %
1 20 modre 4 km - Pontives (1103 m.n.m.): dĺžka 9,3 km; sklon 6,8 %
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov dnešných kopcov (© giroditalia.it)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
 
Krátke preview etapy:
Po sedemnástich etapách sa ukázali ako najsilnejší jazdci na podujatí Dumoulin, Quintana a Nibali a pravdepodobne medzi nimi sa bude rozhodovať o víťazovi pretekov. Holandský cyklista je pripravený, že v tejto krátkej a intenzívnej previerke sa dostane jeho tím pod veľký tlak, ale samotný líder pretekov sa stále cíti veľmi dobre a je sebavedomý, že dokáže udržať krok so svojimi súpermi aj na pripravených piatich kopcoch. Tie nie sú veľmi prudké, čo by ho malo upokojiť ešte viac. Ale veľa bude záležať od toho, akú stratégiu predvedú Quintana s Nibalim. Či budú útočiť, alebo sa spoľahnú na to, že na konci pretekov budú silnejší ako ostatní a konkurentov vyšťavia. Movistar určite vyšle do úniku svojich jazdcov, ako to robil doteraz, aby mali situáciu pod kontrolou po každej stránke. V šestnástej etape však Quintana možnosti svojich kolegov nevyužil, ale podľa informácii zo španielskeho tábora kolumbijský jazdec sa necítil dobre po nedeľňajšom páde. Ak bude Quiintana vo svojej pohode, môže sa pokúsi rozbehnúť preteky skôr, pretože posledné dva kopce nemusia medzi najsilnejšími vytvoriť želané rozdiely. Vo svojom živle sa objaví Nibali, ktorý získal ohromné sebavedomie v šestnástej etape, a aj teraz dostane k dispozícii vysokú nadmorskú výšku a množstvo kilometrov v klesaní v poslednej časti. A taliansky pretekár teda dokáže útočiť aj v zjazdoch.
 
Mimo skupiny jazdcov na GC bude favoritom na etapový triumf Mikel Landa. Španielsky borec a celý tím Sky urobia všetko preto, aby sa Landa dostal do vedúcej skupiny, a potom potvrdil svoje vedenie vo vrchárskej súťaži a v ťažkej lezeckej bitke využil svoje kvality na získanie víťazstva. Etapa bude nepochybne veľmi útočná, ale na tomto teréne sa presadia len tí najsilnejší borci, preto sa môžu vo vedúcej skupine objaviť aj Kruijswijk, Formolo, Yates, ktorí už majú väčšiu stratu v GC, a vedúci pretekári sa budú sústrediť na seba. Dobrý výkon sa očakáva aj od Pozzoviva, Zakarina, ktorí sú na tom lezecky veľmi dobre, ale obidvom môžu spôsobiť problémy záverečné zjazdy. Uvidíme, v akej podobe sa ukážu Pinot s Mollemom, ktorým trošku odskočili najsilnejší jazdci, a poriadna skúška čaká na Jungelsa, ktorému v minulej edícii nevyšla zubatá, dolomitská etapa, ale tá bola o poznanie dlhšia.                
 
 
Krátky opis trasy:
Ďalšia surová etapa, ktorá prevezie pretekárov cez päť dolomitských kopcov na krátkej vzdialenosti. Cyklistov dostanú do tempa Passo Pordoi, Passo Valparola  a Passo Gardena, ktoré sa nachádzajú vo vysokej nadmorskej výške. Po 20-kilometrovom zjazde sa objaví na trati najkratšie stúpanie Passo di Pinei, po ktorom sa bude opäť klesať. Cieľovou destináciou bude kopec Pontives, ktorý je zakončený trojkilometrovým úsekom s priemerom necelých desať percent. Potom zostávajú do cieľa v Ortisei ešte štyri kilometre na falošnej rovine. Na trati sa nachádza 4000 výškových metrov, čo bude veľmi intenzívna zaberačka. Je to profil pre najsilnejších vrchárskych vytrvalcov, ktorý si tu môžu pozitívne nakloniť vývoj v GC.  V závere etapy sa dá atakovať na dvoch najprudších kopcoch a aj v klesaní, ale všetko bude závisieť od toho, koľko energie zostane pretekárom v nádrži v závere pretekov.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop