V 20. etape Gira vyhral Pinot, opäť sa znížili rozdiely a časovka sľubuje obrovskú drámu

27.5.2017, 11:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
20. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Pordenone > Asiago 190 km Pinot
 
etapa 20
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
V záverečnom týždni sa rozdiely medzi favoritmi zmenšujú, veď po druhom týždni strácal šiesty pretekár v celkovom poradí 4:32, po včerajšku je to 1:30. Zvedaví sme boli na to, čo sa medzi vrchármi stane dnes. Včera sa ešte počas etapy šírili špekulácie, že Sunweb bol nespokojný s konaním Movistaru a Bahrajnu-Merida v zjazde, kde Dumoulina odpojili. Neskoršia analýza talianskej televízie ale odhalila, že Tom podcenil situáciu, vzadu sa zarozprával a odpárali ho jeho samotní tímoví kolegovia, čo si môžete všimnúť v tomto videu.
 
Posledný klasický deň na Gire bol veľkou príležitosťou pre všetkých, ktorí si ešte neuspokojili svoje túžby a že takých pretekárov a tímov bolo mnoho... Napriek tomu sa únik vytvoril veľmi skoro. Prakticky hneď po odmávaní ostrého štartu sa dopredu dostala šestica Dylan Teuns (BMC), Tom-Jelte Slagter (Cannodale), Mathieu Ladagnous (FDJ), Dries Devenyns (Quick-Step), Maxim Belkov (Kaťuša) a Filippo Pozzato (Wilier). Tento únik dobrých klasikárov zmeškali hlavne jazdci Dimension Data, pretože všetci sa zložili na čelo pelotónu a snažili sa so situáciou ešte niečo robiť. Po desiatich minútach ale pochopili, že tento vlak už ušiel a vzdali to. V tom momente nastúpila dvojica Gregor Mühlberger (Bora) - Simone Andreetta (Bardiani).
 
Tom Dumoulin od úvodu etapy jazdil veľmi vpredu v obkolesení svojich tímových kolegov, aby sa ani náhodou neopakoval včerajšok zlou pozičnou jazdou. Výhodou Sunwebu bolo, že neťahali pelotón a snažili sa čo najviac šetriť sily. Práca bola na Movistare, ktorý ale na pílu netlačil a nechával úniku priestor.
 
Mühlberger s Andreettom to napokon vzdali a vpredu sme mali šesť pretekárov snažiacich sa o etapový triumf, ale nutno povedať, že to neboli vyhlásení vrchári, takže v polovici etapy bolo ťažké tipovať, čo bude s nimi. Čakali ich dva náročné kopce, ktoré im mohli poriadne odkrojiť z náskoku, ktorý bol 90 kilometrov pred cieľom na hranici 7:40, a to ešte podľa nás nestačilo. V týchto momentoch začalo superdlhé a nepravidelné stúpanie Monte Grappa (24 km; 5,3 %).
 
 
giro 2017 etapa 20 unik rcsf
Unikajúca skupina stúpa na Monte Grappa (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V prvej polovici predposledného kopca pretekov pokračovali vo vedení pelotónu jazdci Movistaru, ktorí tempo prirodzene zdvihli a pridali sa k nim aj dvaja ľudia z Kaťuše, ktorí naznačovali dobré nohy Ilnura Zakarina. Podarilo sa im dokonca utaviť niektorých silných domestikov Movistaru a Bahrajnu-Merida ako Izagirreho, Rojasa, Sivtsova a ďalších.
 
Únik hneď stratil zo svojho náskoku dve minúty a nevyzralo to s ním dobre. Aj preto sa Teuns s Devenynsom pokúsili niečo s tým urobiť a nastúpili. Pelotón sa ale blížil. Postupne z neho povypadávali takmer všetci domestici a ostalo v ňom dvadsať ľudí, ktorých záverečnými pasážami Monte Grappa viedol Robert Kišerlovski z Kaťuše.
 
Vrcholom prešiel ako prvý Dries Devenyns, ktorý sa zbavil Dylana Teunsa, ale ten ho mal stále nadohľad. Tak začali klesať Matthieu Ladagnous a Tom-Jelte Slagter. Vrchári prešli vrcholom s mankom 2:42. Z Top 10 tam boli všetci, ale už napríklad Formolo s Monfortom, ktorí otvárali druhú, už nie.
 
V týchto momentoch tvorili skupinu favoritov dvadsiati jazdci Ilnur Zakarin, Maxim Belkov a Robert Kišerlovski (3x Kaťuša), Mikel Landa, Philip Deignan a Sebasian Henao (3x Sky), Nairo Quintana a Andrej Amador (2x Movistar), Thibaut Pinot a Sebastian Reichenbach (2x FDJ), Domenico Pozzovivo a Hubert Dupont (2x Ag2r), Bob Jungels (Quick-Step), Tom Dumoulin (Sunweb), Bauke Mollema (Trek), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Adam Yates (Orica), Patrick Konrad (Bora), Omar Fraile (Dimension Data), Jan Hirt (CCC) a Dario Cataldo (Astana). Ten sa rozhodol, že chce klesať sám a partii nastúpil.
 
 
giro 2017 etapa 20 favoriti rcsf
Skupina favoritov v stúpaní (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
V zjazde sa Teuns s Devenynsom spojili, no nevedeli, aký majú náskok, pýtali sa to dokonca televíznej motorky až za nimi prišiel rozhodca s autom J2 a začal im čosi vysvetľovať. Faktom bolo, že ich výhoda sa zmenšovala aj v zjazde. Za nimi s odstupom niekoľko desiatok sekúnd ostával Slagter a k nemu sa pridal už Cataldo. Ladagnous sa vrátil ku Pinotovi. Skupinu favoritov viedol Amador. Ani on ale nešiel úplne naplno, keďže sa pár pretekárov zozadu vrátilo, napríklad Tejay Van Garderen (BMC), ale hlavne Davide Formolo (Cannondale).
 
Amador napokon výrazne spomalil a nastúpili pretekári, ktorí sa pred chvíľou vrátili, teda ak mali mať šancu, potrebovali náskok. Odišli Jan Polanč, Simone Petilli (2x UAE) a Davide Formolo (Cannondale). Ich pokus ale dlhé trvanie nemal a Amador predviedol svoje schopnosti. Všetci favoriti Kostaričana nasledovali. V poslednom zjazde Gira našťastie k pádom medzi najlepšími nedošlo. Čelná dvojica mala stále dvojminútovú výhodu.
 
34 km pred cieľom na rovine pred záverečným stúpaním sa Dario Cataldo zaradil do skupiny favoritov, ktorá sa rozrástla na 32 ľudí. Tom-Jelte Slagter ešte ostával v medzere. Zaujímavosťou bolo, že Vincenzo Nibali si vzal bidon z auta Movistaru, teda nie zo svojho ani neutrálneho, čo znamená pokutu 50 CHF pre jazdca a 200 pre Josého Arrietu.
 
 
giro 2017 etapa 20 sceneria rcsf
Scenéria dnešnej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Pod veľmi pravidelné stúpanie Foza (14 km; 6,7 %) s vrcholom 15 km pred cieľom dorazila dvojica Teuns - Devenyns s náskokom 2:45 na vrchárov. Tam sa na poslednú chvíľu vrátili ešte ďalší ľudia a bolo ich tam 45. Dokonca vrátane jedného domestika Sunwebu.
 
Zabudli sme ešte na úvod napísať, že do dnešnej etapy nenastúpil desiaty muž celkového poradia Steven Kruijswijk (LottoNL), ktorého skolili žalúdočné problémy. Smola na Gire sa mu teda naďalej lepí na päty.
 
Každý z favoritov mal pri sebe jedného až dvoch kolegov, tempo udával Victor de la Parte z Movistaru. Prvé dva kilometre sa nič nedialo, ale Dumoulin, Nibali a Pinot prišli o posledných kolegov. Rozdelila tiež dvojica na čele, vyzeralo to tak, že Teuns má viac síl.
 
Prvý atak prišiel od nôh Vincenza Nibaliho. Amador s ostatnými ho najprv dobehli, ale potom za to vzal opäť a Kostaričan už bol mimo. Dobehli ho iba najväčší súperi Quintana, Pozzovivo, Zakarin a Pinot. Dumoulin mal menší rozostup, ale nepanikáril a po chvíli tam bol tiež. Tak sa zastalo. Vincenzo gestikuloval Nairovi, že je na rade on, ale s Kolumbijčanom to nehlo. Preto sa vrátili ostatní na čele s Jungelsom, Yatesom a Hirtom.
 
Šancu vycítila aktívna dvojica Ilnur Zakarin - Domenico Pozzovivo, na ktorých nástup ešte favoriti nikdy úplne nereagovali. Začal ich tak zalepovať Jan Hirt, ktorý ťahal ostatných. Quintana sa predsa len rozhodol, že snáď nestratí dres a v konečnom dôsledku zajtra ešte aj pódium, tak vyrazil. Nibali sa zapojil do koalície.
 
 
zakarin pozzovivo 2017 giro stupanie rcsf
Domenico Pozzovivo a Ilnur Zakarin (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Devenyns aj Teuns boli pohltení a mali sme teda na čele dve dvojice Zakarin - Pozzovivo a Quintana - Nibali. Dumoulin mal štastie, že Pinot nereagoval a posledný domestik Reichenbach ťahal skupinu s ostatnými. Francúz ale dlho nevyčkával a keď už mali maglia rosa nadohľad, dolepil si ich. Vzadu to teda ostalo na Dumoulinovi, ktorý ale súperov stále videl pred sebou. Napokon mu pomohol aj Jungels a dokázali sa vrátiť späť ešte spolu s Yatesom, Mollemom, Hirtom a Reichenbachom.
 
Vpredu ale stále ostávala rusko-talianská dvojka a ostatní s tým museli niečo robiť, takže Pinot s Quintanom znova nastúpili. Pridal sa Nibali a mali sme tu repete dva kilometre pred vrcholom. Jungels stále spolupracoval s Dumoulinom, vedel, že mu stačí prísť do cieľa v skupine s Yatesom a zdolá ho v časovke.
 
Vrcholom Fozy prešlo najprv duo Pozzovivo - Zakarin s náskokom dvanástich sekúnd na trojku Quintana - Nibali - Pinot. Dumoulinova partia strácala pol minúty. Mala početnú výhodu, ale otázne bolo, kto mu okrem Jungelsa pomôže. K činu sa nemal nikto.
 
 
nibali 2017 giro zjazd rcsf
Vincenzo Nibali ukázal svoje majstrovstvo v zjazde (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Pod bránou desiatich kilometrov pred páskou sa päť ľudí vpredu spojilo a zrazu bola jasná výhoda na ich strane, ak by dobre spolupracovali. To sa ale nedialo. V hre bolo navyše aj etapové víťazstvo. Začali si nastupovať a robiť si zle. Quintana nevedel vyrokovať spoluprácu. Vzadu sa už začal otáčať aj Mollema a blížili sa.
 
Päť kilometrov pred páskou sa Quintana, Nibali, Pinot, Zakarin a Pozzovivo rútili do cieľa s náskokom desiatich sekúnd pred partiou Dumoulin, Mollema, Yates, Jungels, Hirt a Reichenbach. V tom momente mali veľkú výhodu Yates, Hirt a Reichenbach, ktorí dlhé desiatky minút neťahali. No skôr sa zdalo, že si to rozdá čelná päťka vo veľmi netypickom špurte, ktorá predsa len získala dobrú pôdu pod nohami.
 
Tak sa aj stalo. V špurte najlepších vrchárov uspel Thibaut Pinot pred Ilnurom Zakarinom a Vincenzom Nibalim, ktorí v takomto poradí brali bonifikácie. Bez nich ostal Nairo Quintana, ktorý ale vzal na seba odtiahnutie posledného kilometra. Domenico Pozzovivo nastúpil ako najhorší šprintér prvý a aj jeho táto klasická chyba stála triumf i sekundy. Ďalšia šestka s Dumoulinom finišovala s mankom pätnástich sekúnd, kde sa až do konca udržal aj Jan Hirt.
 
 
giro 2017 etapa 20 dojazd rcsf
Triumf Thibauta Pinota (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
V celkovom poradí teda ostal na čele Nairo Quintana, ale Nibali stráca už iba 39 sekúnd, Pinot 43, Dumoulin 53, Zakarin 1:15 a Pozzovivo 1:30. To je vynikajúca pozvánka na zajtrajšiu časovku. Najlepšia štvorka je vzhľadom na svoje časovkárske kvality poskladaná opačne. Môže sa stať, že medzi najlepšími štyrmi pretekármi bude v Miláne rozdiel niekde od pol do jednej minúty, čo je po 3572 kilometroch neuveriteľné. Ešte snáď nikdy nemali pred poslednou etapou štyria pretekári zhruba rovnakú šancu vyhrať. Táto stá edícia pretekov sa naozaj zapíše do dejín cyklistiky neuveriteľnou zápletkou. Zajtra môže rozhodnúť čokoľvek - jedna zákruta, akýkoľvek technický problém či chyba pretekára.
 
Pripomíname, že v desiatej etape a zvlnenej časovke do Montefalca dĺžky 39,8 km vyhral Dumoulin a jeho súperi stratili Jungels 0:56, Nibali 2:07, Mollema 2:17, Zakarin 2:19, Yates 2:39, Pinot 2:42, Quintana 2:53 a Pozzovivo 3:07. Zajtrajšok zo slávneho Autodromo Nazionale Monza do Milána má 28 kilometrov.
 
Nie len Quintana bude zajtra zubami-nechtami hájiť dres, to isté čaká aj Adama Yatesa, ktorý má pred Bobom Jungelsom v bielej súťaži iba 28 sekúnd náskoku. Davide Formolo nahradil Kruijswijka na chvoste Top 10 a hoci sa do nej už Jan Polanč s Janom Hirtom nedostanú, aj pozície tesne za najlepšími sú veľmi príjemným prekvapením.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thibauta Pinota (víťaz)
"Snažil som sa hlanve získať sekundy, ale potom som už pochopil, že nejakú veľkú porciu nezískam, tak som sa zameral na etapu a vyšlo to. Zajtra to bude náročné, dám zo seba všetko a snáď udržím pódium, keď som sa už na neho dnes dostal."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (štvrtý muž GC)
"Ja som dnes celkom spokojný. Znova som nestratil veľa, mal som lepšie nohy a som veľmi vďačný, že mi Jungels, Yates a Mollema na konci pomohli. Nechcem špekulovať nad zajtrajškom. Určite viem povedať, že rozostupy nebudú také veľké v predchádzajúcej časovke. Čo sa stane, stane sa."
 
 
 
 
Výsledky
1. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 4:57:58 100
2. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 40
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 20
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 12
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 4
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:15  
7. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:15  
8. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 00:15  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:15  
10. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:15  
11. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 00:20  
12. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 02:35  
13. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:35  
14. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 02:35  
15. POLANČ Jan UAE Team Emirates 02:35  
16. DEIGNAN Philip Team Sky link ikonka 02:35  
17. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:17  
18. HANSEN Jesper Astana Pro Team link ikonka 04:18  
19. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 04:18  
20. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 04:18  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
movistar
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 90:00:38 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39  
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:43  
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:53  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:15  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:30  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:03  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 06:50  
9. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 07:18  
10. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 12:55  
11. POLANČ Jan UAE Team Emirates 16:48  
12. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 17:58  
13. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 21:13  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 23:33  
15. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 26:19  
16. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 35:14  
17. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 35:57  
18. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 36:02  
19. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 37:55  
20. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 57:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 224
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 118
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 104
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 70
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 70
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 66
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 90:07:28
2. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:28
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 06:05
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 09:58
5. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 1:11:03
6. PETILLI Simone UAE Team Emirates 1:20:08
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase:
1 20 modre 67 km - Monte Grappa (1620 m.n.m.): dĺžka 24 km; sklon 5,3 %
1 20 modre 15 km - Foza (1086 m.n.m.): dĺžka 14 km; sklon 6,7 %
 
 
giro 2017 etapa 20 kopec 1
profil kopca Monte Grappa (1620 m.n.m.): dĺžka 24 km; sklon 5,3 % (© giroditalia.it)
 
 
giro 2017 etapa 20 kopec 2
profil kopca Foza (1086 m.n.m.): dĺžka 14 km; sklon 6,7 % (© giroditalia.it)
 
 
Krátke preview etapy:
Už sa všetko schyľovalo k frontálnemu útoku na Monte Grappa, ale devätnásta etapa dostala do úzkych Toma Dumoulina a zmenšila rozdiely medzi favoritmi. Spomínané dlhé stúpanie však bude mať aj tak dôležitý význam, pretože Movistar či Bahrajn - Merida tu určite vyskúšajú Dumoulinove fyzické rozpoloženie. A využijú každý náznak jeho slabosti. Vzhľadom na malé rozdiely v klasifikácii neočakávame dlhý útok niektorého z favoritov, všetci budú koncentrovať zvyšky energie na posledný výstup. Ale dovtedy si nikto nič nedaruje a tí najsilnejší budú chcieť čo najviac unaviť svojich súperov pred príjazdom na záverečné stúpanie. Posledná horská etapa môže skončiť v rukách utečencov a túto šancu budú chcieť využiť staré-známe mená ako Landa, Costa, Van Garderen alebo aj Jan Hirt. Pre favoritov bude výhodné, ak dostanú dopredu svojho spolujazdca, ktorý sa im veľmi zíde na druhom kopci, po ktorom nasleduje ešte dlhých pätnásť kilometrov do cieľa.
 
Tom Dumoulin stratil ružový dres a nielen on bude zvedavý, či jeho predchádzajúce problémy signalizovali faktor zlého dňa, alebo už je jednoducho vyšťavený. Naopak, krivka výkonnosti stúpa u Thibauta Pinota, ktorý dvakrát po sebe úspešne útočil a dostal veľký apetít na stupne víťazov. V záverečnej horskej previerke však francúzsky pretekár nedostane na trati taký priestor, ale to bude platiť pre každého favorita. Dobré nohy v kopcoch majú aj Zakarin a Pozzovivo, ktorí takisto dokázali využiť vyčkávaciu bitku kandidátov na titul, no predpokladáme, že vo finále dvadsiatej etapy nebude nikto taktizovať a vypne sa k maximálnemu výkonu. Práve takýto deň sa môžu vytiahnuť skúsenosti a kvalita víťazov Grand Tour, i keď Quintana s Nibalim uplynulé dve etapy púšťali súperov pred seba. Uvidíme, či správne šetrili energiu na túto koncovku, alebo im skutočne niečo chýba k top forme. Ale ťažko si predstaviť, že kolumbijský jazdec nepredvedie ešte jednu poriadnu akceleráciu. V kopcoch musí byť aktívny Adam Yates, inak nezíska biely dres, ale Jungels bude nepríjemným súperom aj na tomto teréne. Vo finálnom horskom predstavení tak bude proti a popri sebe bojovať viacero stratégii, ktoré môžu v unavenom pelotóne vyprodukovať zaujímavý, prekvapujúci rezultát.            
 
Krátky opis trasy:
Záverečná vrchárska bitka vyvrcholí v regióne Benátky v meste Asiago, ktoré je situované na náhornej plošine. V prvej časti sa budú pretekári pohybovať na zvlnenom teréne, kde vyčnieva prudký kopec Muro di Ca’ del Poggio (1,1 km; 12,7 %). Kľúčové lezecké súboje odštartujú na dlhom, ale nepravidelnom kopci Monte Grappa, kde sa v roku 2014 konala horská časovka, ktorú ovládol Nairo Quintana. Toto stúpanie osciluje medzi siedmimi – ôsmimi percentami, ale občas sa tam objavia jednoduchšie úseky. Ak chce niekto zmeniť pomery v klasifikácii, musí nastaviť tvrdé tempo už na Monte Grappa, uvidíme, či sa niekto odváži aj na dlhý útok, keďže posledný kopec je pripravený až po štyridsiatich kilometroch. Stúpanie Foza je veľmi priamočiarou záležitosťou, na celej dĺžke si drží konštantný sklon sedem percent. Bude to vytrvalostná previerka ako sa patrí, kde jednotlivých jazdcov nemusia zlomiť nástupy protivníkov, ale poriadna únava. Cyklistov potom privedie do cieľa pätnásť kilometrov na zvlnenom teréne.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop