Giro: V kľúčovej časovke potvrdil svoje kvality Dumoulin, na pódiu aj Quintana a Nibali

28.5.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
21. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Monza (okruh) > Miláno 28 km Van Emden
 
etapa 20
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Najnapínavejšia etapa za posledné roky na Grand Tour mala rozhodnúť o tom, kto sa sa stane víťazom jubilejnej stej edície Gira. Až piati pretekári bojovali o stupne víťazov a každý z nich tajne dúfal, že práve on sa stane držiteľom ružového dresu. Trasa bola priamočiara, svedčala špecialistom, ale na konci ťažkých troch týždňov vstupovala do hry únava, ktorá ovplyvnila výkon každého cyklistu.
 
Ešte skôr, ako vybehli na trať najdôležitejší jazdci, podal kvalitný výkon Jos van Emden (Lotto-Jumbo), ktorý dosiahol najrýchlejší čas s výsledkom 33:08. Holandský jazdec finišoval v Top 10 aj v predchádzajúcej časovke a teraz sa mu podarilo poraziť Manuela Quinziata (BMC) a Jana Bártu. Český cyklista prekonal trasu za 33:47.
 
 
van emden 2017 tirreno itt rcsf
Jos Van Emden dosiahol životný triumf a neubránil sa slzám (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na vedúcu priečku sa nedostal ani Vasil Kiryienka (Sky), ktorý zaostal za Van Emdenom 31 sekúnd. Smolu mal Michael Hepburn z Oricy. Austrálsky jazdec atakoval najlepší čas, ale v poslednej zákrute spadol a premrhal šancu na výborný výsledok. Z nasledujúcich pretekárov našiel motiváciu na trati Joseph Rosskopf (BMC), ktorý zastavil časomieru na hodnote 33:43 a predviedol výkon na úrovni predchádzajúcich jazdcov.
 
Dobrý výkon sa očakával aj od LL Sáncheza, ale španielsky jazdec musel byť už unavený po predchádzajúcej snahe, keďže na druhom medzičase zaostal päťdesiat sekúnd. Michal Schlegel prekonal poslednú etapu na svojej prvej GT s výkonom 37:06. Na záver podujatia sa našlo len málo cyklistov, ktorí boli pripravení podať maximálny výkon, preto Jos van Emden spokojne sedel v horúcom kresle. Ale v závere sme očakávali parádne vyvrcholenie podujatia a tým pravým predkrmom bola bitka o biely dres medzi Yatesom a Jungelsom.
 
A luxemburský pretekár začal veľmi svižne a na prvom medzičase ukrojil polovicu so svojej straty na austrálskeho konkurenta. Ale na druhom meranom úseku si Jungels už s prehľadom obliekal biely dres.
 
 
jungels 2017 itt giro rcsf
Bob Jungels sa vďaka svojmu výkonu dostal do bieleho dresu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Hlavná pozornosť však smerovala kandidátov na titul a svoju povesť povesť potvrdil Tom Dumoulin, ktorý sa na začiatku vyrovnal najrýchlejším jazdcom. Dobre odštartoval aj Zakarin, ale Pinot strácal na Dumoulina po prvom medzičase už 26 sekúnd. Nibali ukazoval svoje skúsenosti a bol rýchlejší ako francúzsky borec, ale za Dumoulinom zaostával 17 sekúnd. Potom sa objavil na meranom úseku aj Quintana a kolumbijský pretekár už musel rátať 30-sekundovú stratu na Dumoulina. A to nebol dobrý signál pre držiteľa ružového dresu.
 
Medzitým prišiel do cieľa Bob Jungels, ktorý sa zaradil na priebežnú siedmu priečku a mohol sa tešiť z víťazstva v súťaži mladých jazdcov. Druhý medzičas viac poodhalil šance jazdcov na GC a Dumoulin vyzeral výborne aj po polovici časovky. Už sa mu podarilo zmazať Quintanov náskok v klasifikácii a za sebou držal aj všetkých ostatných súperov. Dobre išiel aj Nibali, ktorý sa približoval ku Quintanovi, a Pinot so Zakarinom stále zostávali za stupňami víťazov.
 
Tom Dumoulin mohol atakovať aj vedúcu priečku v etape, ale na svojho krajana stratil v cieli pätnásť sekúnd. Potom musel čakať na výkony svojich hlavných konkurentov, ale Quintana a Nibali nemali na trati na to, aby zabránili jeho veľkému útoku na ružový dres. Thibaut Pinot a Ilnur Zakarin nepredviedli také výkony, aby ohrozili miesta na stupňoch víťazov.
 
 
dumoulin 2017 giro itt sunf
Tom Dumoulin v časovke naplnil papierové predpoklady (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Tom Dumoulin zvládol vynikajúco aj poslednú previerku na Gire a stal sa prvým holandským pretekárom, ktorý sa dostal na najvyšší stupienok na talianskej GT. Na druhej pozícii finišoval Nairo Quintana a na stupňoch víťazov sa ukázal aj domáci jazdec Vincenzo Nibali.
 
Etapový triumf ukoristil Jos van Emden, ktorý si užil prvý triumf na GT, a tempárske kvality ukázal aj v dlhej časovke. Medzi najlepšími sa objavili aj Manuel Quinziato, Vasil Kiryienka a Joey Rosskpof, ktorí na konci podujatia našli potrebnú energiu. Na veľmi dobrom siedmom mieste skončil Jan Bárta, čo je najlepší výsledok tohto jazdca tímu Bora - Hansgrohe v tohtoročnej edícii. Na výkon z prvej časovky dokázal nadviazať Jan Tratnik.
 
Napínavá bitka medzi najlepšími piatimi pretekármi nakoniec videla len jednu zmenu, ale na tom najdôležitejšom mieste. Tom Dumoulin dokonale využil ponuku časovkárskych kilometrov a Quintanovi s Nibalim nedal ani najmenšiu nádej, že v tejto disciplíne mu dokážu konkurovať. Dumoulin si zaslúžil celkový triumf za svoju bojovnosť v tých horských etapách, keď sa ocitol v úzkych, a po statočnom výkone v kopcoch bol jednoznačne najsilnejší v ITT spomedzi jazdcov na GC. Víťazstvo na Gire je obrovský krok v jeho kariére a môžeme sa tešiť na jeho ďalšie účinkovanie na GT.
 
 
dumoulin 2017 giro ruzovy pohar sunf
Tom Dumoulin bude na dnešok dlho spomínať (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Nairo Quintana a Vincenzo Nibali ako ostrieľaní harcovníci skúšali všetko, čo bolo v ich silách, aby vyhodili z rytmu Dumoulina, ktorý prvýkrát jazdil na celkové poradie. Holandský cyklista však ukázal slabosť len málokedy, no ani jeden z nich nemal dostatočnú formu, aby ho dokázal vypojiť z hry o celkový titul. Od obidvoch sa čakal lepší výkon v horských etapách. Ale Nibali nejazdil na takej úrovni ako pred rokom a Quintanovi chýbala chladnokrvnosť, alebo mal v hlave svoju účasť na Tour de France.
 
Za stupňami víťazov finišovali Thibaut Pinot a Ilnur Zakarin, od ktorých sa možno očakával trošku lepší výkon v časovke. Aj keď v záverečnej etape nevyskočili na pódium, musia byť veľmi spokojní so svojimi výkonmi v treťom týždni, kde si dokázali vylepšiť pozíciu v poradí. Na dobrých miestach skončili Domenico Pozzovivo a Bauke Mollema, obidvaja dosiahli asi najlepší výsledok, aký mohli. Sledovaná bitka o biely dres skončila  v rukách Boba Jungelsa, ktorý nemal problém s Adamom Yatesom v časovke. A na konci Top 10 sa umiestnil aj tretí najlepší borec v tejto disciplíne, ale Davide Formolo má na svojom konte už väčšiu stratu.      
 
V súťaži vrchárov bol najagilnejší Mikel Landa, ale okrem aktivity sa mohol spoľahnúť aj na svoje lezecké kvality, ktorými ničil svojich spolubojovníkov v úniku. Ak by zvládol koncovky niektorých etáp prezieravejšie, mohol získať viac etapových triumfov. V tomto smere musí byť maximálne spokojný Fernando Gaviria, ktorý sa na cieľovej páske tešil štyrikrát a spolu s tým vybojoval cyklamenový dres, kvôli ktorému musel veľmi trpieť v poslednom týždni. Kolumbijský borec prežil skvelý debut na GT a jeho ambície budú smerovať už len vysoko. 
 
Už zajtra budeme publikovať prvý sumár Gira aj s vyjadreniami aktérov...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (víťaz GC)
"Je to skvelé a zároveň šialené. Nedokážem to opísať slovami. Bol to nervózny deň a aj ja som bol nervózny. Chcel som zostať pokojný, ale veľmi mi to nešlo, pretože nohy ma poslúchali a išiel som si pre celkový triumf. Bol som dohodnutý s mojimi šéfmi, že mi povedia, aby som neriskoval v zákrutách, keď budem mať potrebný náskok. A povedali mi to už v polovici časovky. Je neuveriteľné, že som dokázal vyhrať Giro."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Luka Rogersa (DS Sunwebu)
"Tom predviedol ďalšiu perfekntú jazdu. Snažili sme sa ho z auta upokojovať, ale sami sme poriadne vystrájali a boli napätí. Už pri prejazde cieľom sme vedeli, že to zvládol a vyhrá. Boli to skvelé a výnimočné štyri týždne, ktoré sme všetci spolu prežili. Úžasné momenty pre nás. Tom sa postupne vyvíjal na pretekára, ktorý bojuje o celkové poradie a až teraz bol konečne úplne stopercentne pripravený. Chceme si to užiť, ale tiež vieme, že má ešte veľa skvelých momentov pred sebou."
 
 
Výsledky
1. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 33:08 100
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:15 40
3. QUINZIATO Manuel BMC Racing Team link ikonka 00:27 20
4. KIRIENKA Vasil Team Sky link ikonka 00:31 12
5. ROSSKOPF Joey BMC Racing Team link ikonka 00:35 4
6. BÁRTA Jan Bora - Hansgrohe link ikonka 00:39  
7. PREIDLER Georg Team Sunweb 00:51  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:54  
9. TRATNIK Jan CCC Sprandi Polkowice 00:57  
10. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 01:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Konečné poradie Giro d'Italia 2017
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 90:34:54 850
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31 680
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:40 575
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 01:17 460
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:56 380
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 03:11 320
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:41 260
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 07:04 220
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 08:10 180
10. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 15:17 140
11. POLANČ Jan UAE Team Emirates 18:06 120
12. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 20:49 100
13. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 21:59 84
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 24:40 68
15. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 28:11 60
16. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 35:50 56
17. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 37:09 52
18. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 37:49 48
19. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 38:45 44
20. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 57:13 40
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 80
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 224
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 118
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 104
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 70
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 70
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 66
 
 
 
zgiro sutaz u25
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 90:41:58
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:06
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 08:13
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 11:02
5. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 1:12:56
6. PETILLI Simone UAE Team Emirates 1:22:30
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Giro vyvrcholí parádnym spôsobom. Kopce nevytvorili definitívnu selekciu, preto klasifikáciu musí rozhodnúť až rýchla časovka. A štyria najlepší jazdci si to rozdajú o celkový triumf a pódium. V posledných dňoch prežil ťažké momenty Dumoulin, ale holandský pretekár zostal v hre o titul až do samého konca. Nepochybne je najlepším časovkárom z vedúcich cyklistov a mal by to využiť, ale otázkou bude, či sa dokáže potrebne zotaviť po vyčerpávajúcich horských etapách. Momentálne jazdí na koni Pinot, ktorý si verí, že minimálne miesto na stupňoch víťazov obháji. Na konci tretieho týždňa pekne zabojoval aj Zakarin a ruský reprezentant nemusí byť tým borcom, ktorému zostane  rukách čierny Peter a neskončí na pódiu. Časovka na konci GT je doménou aj skúsených a kvalitných jazdcov na celkové poradie, teraz však musí Nibali ukázať všetko svoje majstrovstvo, aby zvládol bez ujmy poslednú zápletku na Gire. Na čele pretekov má menší náskok Quintana a kolumbijský jazdec je známy tým, že dokáže regenerovať ako málokto. A to bude jeho výhodou, ale uvidíme, či dostatočnou. Poteší ho aj to, že nebude fúkať silný vietor, ktorý mu skomplikoval cestu v predchádzajúcej časovke. Dráma sa črtá aj na opačnom konci Top 10, kde si to rozdajú Yates a Jungels o ôsmu priečku a predovšetkým o biely dres. V tejto disciplíne má navrch luxemburský zástupca a na štarte bude mať pred očami mantru 28 sekúnd. Zo špecialistov na časovku môžu zabojovať o etapový triumf Kiryienka, Van Emden, Hepburn a dobrý výsledok môžu dosiahnuť LL Sánchez a Bárta.             
 
 
Krátky opis trasy:
Preteky uzatvorí zaujímavá časovka, ktorá má reálnu šancu, aby pozmenila pomery v celkovej klasifikácii. Štartovať sa bude na známom automobilovom okruhu v Monze, na ktorom pretekári absolvujú jedno kolo. Potom sa vydajú smerom do Milána, kde celé podujatie vyvrcholí pred Milánskym dómom. Trasa je rovinatá, s dlhými a hlavne rýchlymi úsekmi, kde budú mať navrch výborní tempári. Vďaka tomu môžeme uvidieť tvrdú bitku klasifikácii až do samého konca, ale všetko bude závisieť od predchádzajúceho vývoja. Podobná časovka bola naposledy použitá v roku 2012, keď Ryder Hesjedal vyzliekol z ružového Joaquima Rodrígueza.  
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop