TDU: Aj poslednú bitku vyhral Ewan, opäť pred Saganom, Porte udržal vedúcu priečku

22.1.2017, 04:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 22.1. rovinata etapa ciel rovina Adelaide > Adelaide 90 km Ewan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 6
profil etapy (© tourdownunder.com.au)
 
 
Podujatie zakončila šprintérska etapa, v ktorej bolo hlavnou otázkou, či niekto dokáže naštrbiť hegemóniu Caleba Ewana. V klasifikácii neohrozene viedol Richie Porte, ale medzi druhým až štvrtým miestom neboli veľké časové rozostupy, takže najmä pre Hassa a McCarthyho mohli byť lákadlom dve rýchlostné prémie a bonifikácie.
 
Od začiatku sme sledovali na trati dramatickú situáciu. Najskôr sa dostali do úniku Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) a Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors), jazdec tímu Lotto-Soudal chcel získať vrchárske body, pretože v tejto klasifikácii mal rovnaké skóre ako líder pretekov. De Gendt naozaj ovládol prvú vrchársku prémiu, ale keďže sa blížila aj tá šprintérska, pelotón obidvoch utečencov dobehol.
 
Postaral sa o to tím Bora - Hansgrohe, ktorý chcel bonifikácie pre McCarthyho. Na šprintérskej prémii mu teda rozbehol špurt Peter Sagan a domáci jazdec skutočne získal tri bonusové sekundy, čím sa dostal na priebežnú tretiu priečku v GC. Do súboja sa zapojil aj Ewan, ktorý bral druhú priečku, hneď za ním skončil Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSagan a McCarthy na prvej rýchlostnej prémii
 
 
Potom sa vytvorila nová vedúca skupina. Objavili sa v nej Johannes Frohlinger (Team Sunweb), Ben O'Connor (Dimension Data), Jaco Venter (Dimension Data), Thomas de Gendt (Lotto- Soudal), Francois Bidard (Ag2r) a Jack Bauer (Quick-Step Floors). Thomas de Gendt uchmatol aj druhú vrchársku prémiu a definitívne vybojoval vrchársky dres a následne sa stiahol do balíka.
 
Do úniku sa dokázal dostať Jonathan Restrepo, ktorý sa udržal vpredu len do ďalšej šprintérskej prémie, ktorú ukoristil. Aj kolumbijský jazdec sa potom vrátil späť do pelotónu, pretože splnil svoju misiu. Tri bonusové sekundy ho dostali do Top 10. Hlavná skupina sa stále približovala k utečencom, preto na sólovú jazdu stavil Jack Bauer, ktorý tu jazdí vo výbornej kondícii. V úniku sa ocitol tretí deň za sebou.
 
Novozélandský cyklista bojoval ako lev, ale pelotón ho chytil v predposlednom kole. Na čele hlavnej skupiny sa prezentovali viaceré celky, napredovalo sa veľmi rýchlo, preto sme mali pred sebou hektický finiš. 
 
V poslednom šprintérskom súboji sa opäť presadil Caleb Ewan. Na druhom mieste znovu finišoval Peter Sagan, na tretiu priečku sa dostal Marko Kump.
 
 
tdu 2017 6 etapa peloton mesto cdtf
pelotón počas etapy v Adelaide (© Slipstream Sports)
 
 
Caleb Ewan vyhral všetky štyri šprintérske etapy a takúto počet triumfov v jednom ročníku dosiahli iba André Greipel (2008) a Robbie McEwan (2002). Mladý austrálsky jazdec aj dnes predviedol, že je najrýchlejší. V závere sa pretláčal s Van Poppelom o čo najlepšiu pozíciu, ale keď sa dostalo k samotnému špurtu, holandský pretekár bol pomalší. Zaujímavosťou je, že etapové triumfy v tomto ročníku získali len domáci jazdci, a to len dvaja z nich, Ewan a Porte.
 
Tretíkrát obsadil druhé miesto Peter Sagan. Svetový šampión najskôr pomáhal  Jay McCarthymu na prvej rýchlostnej prémii, potom sa chcel na cieľovej páske konečne dostať pred Ewana. Vo finále ho dostal do pozície spolujazdec, Sagan zachytil zadné koleso austrálskeho konkurenta, ale v priamom šprintérskom súboji neohrozil suverénna hromadných dojazdov.
 
Hneď na začiatku ročníka to bolo z jeho strany veľmi dobré predstavenie, i keď sa prišiel do Austrálie v prvom rade pripravovať na dôležitejšie podujatia. Trikrát sa dostal na pódium a pomáhal aj svojím kolegom, preto TDU môže opustiť d dobrými pocitmi. Michael Kolář prišiel do cieľa v hlavnom balíku. Martin Velits stratil v cieli sedemnásť sekúnd.
 
V celkovej klasifikácii sa konečne dočkal víťazstva Richie Porte, ktorý v najťažších dojazdoch nemal konkurenciu. Jazdec tímu BMC vyčnieval nad ostatnými, jeho tvrdá príprava svedčila o tom, ako veľmi chce byť úspešný na TDU. Na druhom mieste skončil Esteban Cháves, ktorý odštartoval sezónu veľmi dobre
 
Na tretej priečke sa nakoniec umiestnil Jay McCarthy, ktorý dnes získal tri bonusové sekundy a vyrovnal rezultát Nathana Haasa. Ale v prospech jazdca tímu Bora - Hansgrohe zahral lepší súčet umiestnení v jednotlivých etapách. A vďaka dnešným bonifikáciám sa posunul do najlepšej desiatky Jonathan Restrepo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhé miesto)
"Boli to pre nás dobré preteky. Počul som, že tieto preteky sú každý rok ťažšie a ťažšie, že je vždy náročnejšie vyhrať etapu. Mám za sebou dobrý týždeň pretekania, užil som si prítomnosť na tomto podujatí."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora - Hansgrohe)
"Bol to fantastický výkon od celého tímu. Chceli sme dostať Jaya na pódium, čo bol náš prvý cieľ, ktorý sme dosiahli vďaka výbornému výkonu všetkých našich jazdcov. Jay fantasticky porazil Ewana na rýchlostnej prémii a získal dostatok bonusových sekúnd, aby sa dostal na tretie miesto v klasifikácii. Vo finále už bol Caleb najrýchlejší, ale Peter Sagan opäť predviedol úžasný šprint a obsadil druhú priečku. Celý manažment tímu je spokojný s našimi výkonmi. Prežili sme pekný týždeň."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Pred pretekmi som povedal svojej priateľke, že môžem vyhrať štyri etapy, ale nemôžem tomu uveriť, že sa mi to podarilo. Je vždy ťažké poraziť Petra Sagana, aj keď nie je v najlepšej forme, ale stále je to najlepší jazdec na svete. Som šťastný, aké výkony som tu predviedol. Milujem tieto preteky a je skvelé pre cyklistiku, že som mohol súperiť s majstrom sveta pred domácim publikom. Je to perfektný začiatok sezóny. Dám si malú pauzu, aby som bol dobre pripravený aj na európske podujatia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porteho (celkový víťaz)
"Preteky mi sadli s dvomi cieľovými stúpaniami. Je neuveriteľné, že som sa vrátil späť a dostal sa na najvyšší stupienok po tom, čo mi v predchádzajúcich dvoch rokoch len tesne uniklo víťazstvo. Po ťažkom páde na OH som nemal problém s motiváciou na tieto preteky. Dobre som si oddýchol na konci minulej sezóny a vrátil som sa psychicky a fyzicky svieži."
 
 
Výsledky
1. EWAN Caleb ORICA-Scott 1:55:28 60
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 00:00 25
3. KUMP Marko UAE Abu Dhabi 00:00 10
4. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00  
5. DE BIE Sean Lotto Soudal link ikonka 00:00  
6. MANZIN Lorrenzo FDJ link ikonka 00:00  
7. DE KORT Koen Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
8. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 00:00  
9. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
10. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:00  
 
 
 
Konečné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 19:55:49 500
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:48 400
3. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:51 325
4. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:51 275
5. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:59 225
6. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:02 175
7. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 01:02 150
8. GESINK Robert Team LottoNL-Jumbo 01:02 125
9. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 01:02 100
10. RESTREPO Jhonatan Team Katusha - Alpecin 01:04 85
71. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 10:24  
90. VELITS Martin Quick-Step Floors 17:00  
122. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 30:24  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár šiestej etapy od Digi Sport
 
 
Krátke preview etapy:
Preteky zakončí kritérium v meste Adelaide, kde sa tradične dekorujú najúspešnejší cyklisti podujatia. Záverečná etapa prebehne na okruhu dlhom 4500 metov, ktorý pelotón absolvuje 20-krát. V ostatnom ročníku bol v závere TDU najrýchlejší Caleb Ewan, rok predtým sa to podarilo Wouterovi Wippertovi a v sezónach 2012-2014 tu úradoval André Greipel. Peter Sagan obsadil v ročníku 2010 v Adelaide jedenáste miesto.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop