V tomto týždni náš čaká bohatá nádielka, do boja vyrážajú aj Froome a Quintana

30.1.2017, 09:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V nasledujúcich dňoch sa uskutoční séria krátkych etapových pretekov, kde sa dostanú do hry viacerí elitní cyklisti, ktorí sa budú chcieť dobre naladiť na začiatku ročníka. Tento bohatý program obsahuje  Dubai Tour, Herald Sun, Okolo Valencie a Etoile de Bességes.
 
 
V Dubaji sa chystá súboj medzi Kittelom a Cavendishom
 
Úvodné preteky na Arabskom polostrove si vychutnávajú šprintéri, a inak tomu nebude ani v tomto ročníku. Organizátori navyše pridali do programu ešte jednu etapu, ktorá takisto sadne najrýchlejším pretekárom.
 
Najťažšia koncovka je pripravená v štvrtej etape, kde sa bude finišovať na priehrade Hatta Dam a posledných 250 metrov obsahuje sklony až sedemnásť percent. Na tomto krátkom stúpaní sa síce vytvoria isté rozdiely, ale pre klasifikáciu budú nesmierne dôležité bonusové sekundy na konci etáp a na rýchlostných prémiách, takže na celkový titul môžu myslieť šprintéri s najlepšou formou. Ak pôjde všetko podľa predpokladov, uvidíme štyri hromadné dojazdy balíka.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Hatta Dam v minulom roku
 
 
Najväčšia pozornosť bude smerovať na Marcela Kittela a Marka Cavendisha. Obidvaja ovládli klasifikáciu v ostatných ročníkoch, poznajú stúpanie Hatta Dam, takže presne vedia, ako tu majú limitovať svoje straty. Kittel a Cavendish budú mať pri sebe silný lead-out, ktorý bude dôležitý v priamočiarych koncovkách, takže sa môžeme tešiť na porovnanie ich rýchlostí na začiatku sezóny. Nepochybujeme o tom, že pre každého z nich to bude prestížna záležitosť.
 
Minulý rok bol najsilnejší na Hatta Dam Juan José Lobato a španielsky jazdec bude aj tentoraz patriť medzi favoritov. Navyše, bude veľmi motivovaný, pretože sa prvýkrát predstaví v drese Lotto - Jumbo. To isté platí aj pre Johna Degenkolba. Takisto už vyhral najťažšiu dubajskú koncovku a po náročnom minulom roku a prestupe do Treku bude veľmi odhodlaný, aby sa predstavil v čo najlepšom svetle. Šprintérsku konkurenciu rozšíria Viviani, Groenewegen, Modolo, Ferrari, Mareczko a budeme zvedaví, či sa na podujatí dokážu vytiahnuť aj útočníci ako Alaphilippe alebo Colbrelli
 
 
Na Herald Sun sa všetko točí okolo Frooma a Chávesa
 
Usporiadatelia austrálskeho podujatia boli veľmi spokojní, keď im prisľúbili účasť Chris Froome a Esteban Cháves, ktorí sa stali hlavným ťahákom celých pretekov. Pre klasifikáciu budú kľúčové tri etapy. Dvojkilometrový prológ síce nevytvorí veľké rozdiely, ale na Herald Sun sa počíta každá jedna sekunda, takže si tu môže mierne polepšiť britský jazdec. Oveľa dôležitejšia bitka sa odohrá hneď na druhý deň, keď sa bude finišovať na dlhom stúpaní Falls Creek. Tento kopec nie je príliš ťažký, ale tesne pred vrcholom dosahuje sklony okolo siedmich percent, kde sa bude rozhodovať možno o osude celých pretekov.
 
Potom sú pripravené dve jednoduchšie etapy, kde sa môžu ukázať rýchli jazdci, a záverečný deň sa budeme tešiť na selektívnu cyklistiku na okruhoch v meste Kinglake. Na trati sa nachádza 4500-metrové stúpanie, ktoré podľa organizátorov má potenciál rozdeliť pelotón, preto až do samého konca uvidíme súboj o bonusové sekundy.
 
V minulom roku tu triumfoval Chris Froome a po príprave v Austrálii bude mať rovnaké ambície aj tentoraz. Dobre vie, že jeho najväčším súperom bude Esteban Cháves, ktorý má menšiu výhodu, že už absolvoval TDU. V prológu sa medzi nimi vytvorí len malý rozdiel, preto bude veľmi dôležité, ako zvládnu koncovku prvej a štvrtej etapy. A v tomto mikro-súboji môže rozhodovať aj tímová podpora. Na podujatí sa väčšinou zúčastňujú celky z nižších kategórii, motivovaní budú najmä domáci jazdci a dobrý výsledok môže dosiahnuť aj niekto z Gazprom-RusVelo alebo UnitedHealthcare.
 
 
Vo Valencii sa zíde výborná konkurencia
 
Pre mnohých jazdcov je lákadlom stráviť na začiatku sezóny päť dní na španielskom pobreží, ale v okolí Valencie ich rozhodne nečaká prechádzka ružovou záhradou. Hneď v prvej etape budú mať pred sebou veľkú výzvu, pretože musia absolvovať 38-kilometrovú tímovú časovku, ktorá môže v úvode ročníka vytvoriť pekné rozdiely.
 
Nasledovať budú dve rýchle koncovky, i keď pred cieľom druhého dňa stojí menšie 5-percentné stúpanie. Najsledovanejší dojazd však uvidíme vo štvrtej etape, kde sa rozhodne klasifikácia na brutálnom kopci Mas de la Costa (3,8 km; 12,5 %), čo bude vrcholom celého tohto týždňa. A podujatie sa uzatvorí jednoduchou etapou, ktorá zavedie pelotón do Valencie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMas de la Costa na Vuelte v roku 2016
 
 
Úspech na pretekoch zaručí jedine výborne zvládnutá TTT a výborné lezecké nohy na Mas de la Costa. Hlavných favoritov na víťazstvo tak musíme hľadať v tímoch ako Movistar, Sky, BMC, Orica alebo Quick-Step Floors, ktoré patria medzi najlepších v tímovej časovke.
 
Na podujatí sa zúčastní Nairo Quintana a budeme zvedaví v akej forme, keďže má pred sebou náročnú kombináciu Giro - Tour. V tíme Sky sa zapoja do hry Landa, obhajca prvenstva Poels, Kwiatkowski či Nieve, jeden z nich bude určite pripravený bojovať o najvyššie méty. Sezónu tu štartujú súrodenci Yatesovci, v celku Quick-Step Floors zase uvidíme Daniela Martina či motivovaného španielskeho jazdca De la Cruza. Okrem toho sa tu predstavia Pinot, Fuglsang, Anton, Kruijswijk či Rolland, takže konkurencia bude skutočne vysoká, ale len priamo na trati sa ukáže, kto z nich bude potrebne pripravený, aby dosiahol dobrý výsledok.   
 
 
Na Etoile de Bessèges sú pripravené viaceré scenáre
 
Francúzske podujatie ponúkne počas piatich dní rôznorodé profily, kde uvidíme napínavú cyklistiku o dôležité sekundy. Na konci prvých dvoch etáp sa očakáva hromadný dojazd balíka, ale potom už prídu na rad zaujímavejšie výzvy. Najskôr to bude kopcovitá previerka v okolí mesta Bességes, ktorá obsahuje šesť stúpaní, a aj keď sú záverečné úseky na rovine, najlepší jazdci tu dokážu vytvoriť selekciu.
 
Štvrtý deň si prídu na svoje výbušní cyklisti, pretože vo finále sa niekoľkokrát prejde po okruhu, ktorý je zakončený krátkym, ale strmým stúpaním Mur de Laudun. Ale definitívnu bodku za klasifikáciou dá 12-kilometrová časovka, ktorá je vo veľkej miere rovinatá, ale na konci obsahuje pomerne náročný kopec Montee de l’Hermitage.
 
Potenciál na vytvorenie najväčších rozdielov má ITT, ale pre úspech v klasifikácii budú dôležité aj koncovky tretej a štvrtej etapy, takže vývoj v GC bude napínavý až do samého konca. Zálusk na titul si robia domáci jazdci ako Tony Gallopin, Arthur Vichot či Sylvain Chavanel, ktorí sú silní v časovke a zvládajú aj ťažké finiše, a dobrý vstup do nového ročníka si praje aj Pierre Latour. Pre francúzskych cyklistov bude nepríjemný Alexander Kristoff, ktorý môže získať veľký počet bonusových sekúnd v rýchlych koncovkách. V tomto smere bude jeho hlavným súperom Arnaud Démare.  
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop