Omán: V záverečnej etape si opäť zopakoval víťazstvo Alexander Kristoff

19.2.2017, 10:00 | Preteky vo svete | T.Šandor, J.Pivarči
 
1. 14.2. rovinata etapa ciel rovina Sawadi Beach > Naseem Park 177 km Kristoff
2. 15.2. rovinata etapa ciel rovina Nakhal > Al Bustan 146 km Hermans
3. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Qaboos University > Quriyat 162 km Andersen
4. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Yiti > Ministry of Tourism 118 km Kristoff
5. 18.2. rovinata etapa ciel rovina Sama'il > Jabal Al Akhdhar 153 km Hermans
6. 19.2. rovinata etapa ciel rovina Muscat > Matrah 131 km Kristoff
 
 
 
V Ománe naďalej kraľuje Zelená hora
 
Okolo Ománu poskytuje na začiatku roka najzaujímavejší profil zo všetkých pretekov na Blízkom východe. Počas šiestich dní dostávajú svoje príležitosti šprintéri, klasikári či útočníci a celková klasifikácia sa rozhodne na ťažkom stúpaní Zelená hora.
 
Pre najrýchlejších jazdcov v balíku sú pripravené dve etapy, a to na začiatku a konci podujatia. Špurt hlavného balíka uvidíme aj v koncovke tretej etapy, ale ten bude sedieť výbušným jazdcom, pretože na cieľovej páske sa nachádza stúpanie Quriyat (2,8 km; 6,5 %). Organizátorom sa osvedčil aj dojazd v mestečku Al Busta. Na trati sa nachádzajú štyri stúpania a to najdôležitejšie z nich, Al Jissah (1,4 km; 9 %), vrcholí len päť kilometrov pred páskou, čo vždy vytvorí agresívnu cyklistiku.
 
Selektívnou záležitosťou bude aj štvrtá etapa, ktorá na konci obsahuje tri prechody cez kopec Al Almerat, pričom posledný prejazd má hodnoty 3,2 km a 6,8 %. Z minulých edícii vieme, že táto trasa dokáže rozdeliť pelotón. Hlavným motívom pretekov však zostáva cieľové stúpanie na Zelenú horu (5,7 km; 10,5 %), ktoré dá klasifikácii definitívu podobu. Favoriti na musia pripraviť na maximálne sklony cez trinásť percent, čo bude od nich vyžadovať potrebnú výkonnosť. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Zelenej hore v roku 2016
 
 
Na štarte sa neobjavia predchádzajúci víťazi Nibali, Valls, Froome, preto sa otvorí cesta pre iných pretekárov. V minulom roku tu predviedol veľmi dobrý výkon Romain Bardet, ktorý na Zelenej hore obsadil druhé miesto, a v celkovej klasifikácii mu patrila rovnaká pozícia. Francúzsky jazdec je pripravený v tejto sezóne urobiť ďalší výkonnostný vzostup, vydarené predstavenie v Ománe by ho v tom správne povzbudilo.
 
V silnej zostave sa predstaví Astana, ktorá sem privedie Fabia Arua. Taliansky cyklista dokáže podať kvalitný výkon aj na začiatku ročníka, ale ak by ešte nemal potrebnú formu, kazašská zostava sa môže spoľahnúť na Fuglsanga, ktorý tu pred rokom finišoval na tretej priečke, alebo Kangerta. Na tomto podujatí dosahoval pekné výsledky aj Rui Costa, v klasifikácii sa môžu presadiť De la Cruz alebo Kudus, ktorí majú za sebou dobrú prezentáciu vo Valencii.
 
Na etapový triumf bude myslieť Alexander Kristoff, v hromadných špurtoch sa budú tlačiť do koncovky Modolo, Blythe, Colbrelli či Mareczko. A vo vypätých koncovkách sa chcú presadiť Greg van Avermaet s Tomom Boonenom. Na Okolo Ománu zažije svoju premiéru v drese CCC Sprandi český jazdec František Sisr.
 
 
jungels 2016 oman triumf eqsf
Vlani sa v Ománe zaskvel aj Bob Jungels (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
1. 14.2. rovinata etapa ciel rovina Sawadi Beach > Naseem Park 177 km Kristoff
 
etapa 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Úvodná etapa bola sústom pre šprintérov, organizátori zaradili na začiatok podujatia úplne jednoduchý profil. Navlas rovnaká etapa sa odohrala aj v minuloročnej edícii, avšak ako tretia v poradí, a etapový triumf v nej získal Alexander Kristoff. Nórsky jazdec patril aj dnes medzi hlavných favoritov a v rovnakej pozícii sa ocitli aj Boonen, Modolo alebo Mareczko.
 
Do úniku sa dostali piati pretekári. De Gendt (Lotto-Soudal), Giuseppe Fonzi (Wilier-Trestina), Alan Marangoni (Nippo - Vinn Fantini), Christophe Masson ( WB Veranclassic) a Lawrence Warbasse (Aqua Blue Sport) však museli byť uzmierení s tým, že šprintérske celky si postrážia pripravený dojazd.
 
A tak sa aj stalo. Tieto zoskupenia pristúpili prvému súťažnému dňu zodpovedne a náskok vedúcej skupiny ani raz neprekročil štyri minúty. Postarali sa o to Kaťuša - Alpecin a Quick-Step Floors. Ako prví sa odpojili z brejku De Gendt a Fonzi, do cieľa zostávalo 25 kilometrov. Zvyšní traja utečenci boli dobehnutí desať kilometrov pred páskou. Práve v tom čase musel riešiť defekt Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), ktorý dnes ašpiroval na dobré etapové umiestnenie.
 
V priamočiarom finále sa nakoniec presadil Alexander Kristoff, ktorý bol na páske suverénne najrýchlejší. Nórsky borec tak vyhral už svoju piatu etapu na Okolo Ománu a v tomto meradle vyrovnal rekord André Greipela.
 
Na pódium sa dostali aj Kristian Sbaragli a Sonny Colbrelli, ktorý sa na konci dokázal vysporiadať so svojimi mechanickými problémami. V záverečnom špurte sa nepredviedol Tom Boonen, ktorý mal pád.
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 3:46:29 20
2. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 10
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 5
4. HANSEN Lasse Norman Aqua Blue Sport 00:00  
5. HAEDO Lucas Sebastian UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:00  
6. MARECZKO Jakub Wilier Triestina 00:00  
7. JANS Roy WB Veranclassic Aqua Protect 00:00  
8. GIRAUD Benjamin Delko Marseille Provence KTM 00:00  
9. MODOLO Sacha UAE Abu Dhabi link ikonka 00:00  
10. BELLETTI Manuel Wilier Triestina 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
2. 15.2. rovinata etapa ciel rovina Nakhal > Al Bustan 146 km Hermans
 
etapa 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Druhá etapa priťahovala pozornosť klasikárov. Vo finále sa nachádzali dve stúpania, to posledné z nich Al Jissah (1,4 km; 9 %) vrcholilo len päť kilometrov pred páskou. Navyše, samotná cieľová  čiara bola situovaná do mierneho kopca.

Trvalo až päťdesiat kilometrov, kým sa podarilo vytvoriť hlavný únik. Tempo bolo dovtedy vysoké a v jednom momente sa dostalo dopredu až päťnásť jazdcov, medzi ktorými sa objavili aj Fuglsang či De la Cruz. Po prvej horskej prémii pelotón eliminoval toto nebezpečenstvo a napokon sa dostali do brejku Preben van Hecke (Sport Vlaanderen) a Mark Christian (Aqua Blue Sport). Situácia sa následne upokojila.

V balíku diktovali tempo Astana a Ag2r, ktoré chceli mať kontrolou priebeh dnešnej zaujímavej  etapy, keďže mali vysoké ambície v celkovom poradí. Aktívne jazdil aj tím Dimension Data, pretože Nathan Haas si trúfal na pripravený dojazd. Vedúca dvojica bola chytená ešte pred predposledným stúpaním.

Potom nasledovali nové útoky, v klesaní zaútočili Hansen (Aqua Blue Sport) a Eaton (UnitedHealthcare). Lasse Norman Hansen zostal na čele pretekov aj po záverečnom kopci, ale silný pelotón ho chytil dva kilometre pred páskou. Všetci kandidáti na etapový triumf sa dovtedy šetrili na rozhodujúci špurt. Posledné kopce však precedili pelotón, v ktorom zostalo približne 40 jazdcov.
 
V šprinte do kopca, ktorý sa nakoniec ukázal ako náročná záležitosť, sa presadil Ben Hermans, ktorý si pripísal cenné skalpy, keďže porazil Ruia Costu a Jakoba Fuglsanga. Táto trojica získala v cieli menší náskok pred ostatnými. Jazdec tímu BMC odštartoval nový ročník vo veľmi dobrej forme. Pred niekoľkými dňami obsadil druhé miesto v GC na Okolo Valencie a dnes vybojoval víťazstvo po 18-mesačnom čakaní.
 
Ben Hermans sa obliekol aj do dresu pre lídra pretekov, v klasifikácii má k dobru štyri sekundu na Costu, Fuglsang zaostáva šesť sekúnd. Skupina hlavných favoritov na celkový triumf má po dnešnej etape stratu sedemnásť sekúnd a v tejto partii sa nachádzajú Bardet, Aru a dobré výkony predvádzajú aj Acevedo, De La Cruz a Kudus
 
 
hermans 2017 akcia bmcf
Ben Hermans pred touto sezónou (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Výsledky
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 3:20:49 20
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:00 10
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00 5
4. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:04  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:07  
6. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:07  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:07  
8. ACEVEDO Janier UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:07  
9. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:07  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 7:07:08 5
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:04  
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:06  
4. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:14  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:17  
6. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:17  
7. ACEVEDO Janier UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:17  
8. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:17  
9. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 00:17  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:17  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
3. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Qaboos University > Quriyat 162 km Andersen
 
etapa 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Tretí deň v rozprávkovom Ománe odštartoval krátko po ôsmej hodine nášho času. Na cyklistov čakalo zvlnených 162 kilometrov. Po včerajšom dni to malo najlepšie rozbehnuté BMC. Víťazná etapa v podaní Bena Hermansa vrátane priebežného vedenia a k tomu Greg Van Avermaet v zálohe. Dnes sa očakával podobný záver, ako tomu bolo počas dňa číslo dva.
 
Hlavný únik tretieho dejstva sa vytvoril v podstate hneď v úvode. Dostala sa doň šestka pretekárov, medzi ktorými bol aj český reprezentant František Sisr, ktorý vo svojom novom oranžovom dres CCC debutuje. Sisra dopĺňali Matt Brammeier (Aqua Blue Sport), Kai Feng (Bahrajn - Merida), Bert Van Lerberghe (Sport Vlaanderen), Gavin Mannion (UnitedHealtcare) a Kazushige Kuboki (Nippo - Vini). Po 25. kilometroch mali náskok takmer štyri minúty.
 
Pelotón mal ale všetko pod kontrolou. I vďaka tomu, že sa išlo dosť rýchlo. Po 114. kilometroch bol náskok už len zľahka pod tri minútky. Na čele balíka mali hlavné slovo BMC a UAE Abu Dhabi pracujúce pre Costu. Pochopiteľne. Do cieľa v týchto chvíľach ostávali dve desiatky kilometrov a únik sa pomaly, ale isto blížil len do riadkov histórie tohtoročného Okolo Ománu.
 
Pokračovala sa vo vysokom tempe, ktoré nastolilo BMC. Čakali sme na záver. Rýchlosť  balíka nedovoľovala žiadny ďalší nástup. Predsa len sa však podarilo nastúpiť Laurensovi de Plusovi! Únik jazdca Quick-Step Floors ale nevyšiel a napokon sa z víťazstva tešil Soren Andersen z celku Sunweb. Menovec známeho rozprávkara oslávil prvé víťazstvo v tomto roku a ešte len druhé v jeho kariére. 22-ročný jazdec tak ukázal potenciál, pre ktorý si ho vybral v minulom roku nemecký celok.
 
 
andersen 2017 oman vitasztvo sunf
Soren Andersen so životným triumfom (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Snaha BMC a UAE Abu Dhabi však taktiež nevyšla naprázdno. Druhý dnes finišoval Rui Alberto Faria da Costa a tretí Ben Hermans. Belgičan naďalej ostáva aj na vedúcej priečke v GC. De Plus napokon skončil štvrtý a aspoň takto sa mu vrátila jeho snaha v závere. V závere sa rozdelila hlavná skupina, takže Fuglsang, De la Cruz a Bardet si polepšili o štyri sekudny.
 
 
Výsledky
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 3:53:11 20
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:00 10
3. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 00:00 5
4. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00  
6. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
8. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
9. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:04  
10. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:04  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 11:00:15 5
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:02  
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:10  
4. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:18  
5. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:21  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:21  
7. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 00:21  
8. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 00:21  
9. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:25  
10. ACEVEDO Janier UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
4. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Yiti > Ministry of Tourism 118 km Kristoff
 
etapa 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Počas štvrtého dňa čakalo jazdcov v Ománe najmenej kilometrov. Konkrétne 118. Tak málo možno preto, aby si mohli aspoň trochu oddýchnuť pred zajtrajšou kráľovskou etapou v tomto sultanáte, čo je akoby alternatívou k európskemu kráľovstvu. Ani týchto "pár" kilometrov ale nemožno podceniť a treba zabojovať alebo udržať pozície.
 
Práve preto sa spomínali mená ako Ben Hermans a Greg Van Avermaet, Jakob Fuglsang, Rui Costa či včerajší víťaz etapy Soren Andersen. Dnešnú etapu nemalo poznačiť ani počasie, malo byť krásne asi 29 stupňov na nulou. Miestami bol hlásený protivietor, na čo sú ale cyklisti vždy pripravení.
 
Snaha o únik bola veľká, vyústila do odtrhnutia sa až deviatich jazdcov. Boli medzi nimi Tanel Kangert (Astana), Alex Domont  (Ag2r), Stefan Kung (BMC), Anass Ai El Abdia (UAE Abu Dhabi), Bob Jungels (Quick-Step Floors), Stefan Denifl (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb), Fabien Doubey (Wanty Groupe) a Daniel Eaton (UnitedHealtcare). Po 60. kilometroch mali náskok minútu a pol. Pelotón to mal ale všetko pod kontrolou a z úniku navyše postupne vypadávali niektorí jazdci. Napokon únik zanikol úplne.
 
Na čele sa potom usadila skupina o sile asi pätnásť mužov. Boli medzi nimi aj Bardet, Hermans, Aru, Fuglsang či Rui Costa. Zo skupiny zaútočil Stefan Kung, ktorý sa po úniku nechcel vzdať vidiny víťazstva a Jakob Fuglsang. Astana mohla manévrovať s dvomi mužmi z top desať priebežného poradia. Do cieľa už neostávalo ďaleko. Tejto dvojici to napokon nevyšlo.
 
Rozhodlo v špurte pelotónu, po ktorom druhýkrát oslavoval Alexander Kristoff! Druhý finišoval Sonny Colbrelli z Bahrajn - Merida. Tretie miesto berie Greg Van Avermaet. Belgičan sa tak prebojoval do elitnej desiatky.
 
Skupina, ktorá sa odtrhla pred koncom to nedokázala priviesť do úspešného záveru. Špurtoval pelotón, kde bolo asi 50 cyklistov, vrátane všetkých favoritov. Celkovo naďalej vedie Ben Hermans. Druhý je Portugalčan Costa a tretí Dán Fuglsang. Prekopanie priebežného poradia sa očakáva už zajtra, kedy bude v Ománe najťažší deň.
 
 
kristoff 2017 oman spurt tbmf
Zopakoval sa záver prvej etapy (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 2:50:29 20
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 10
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 5
4. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
5. KUMP Marko UAE Abu Dhabi link ikonka 00:00  
6. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. DECLERCQ Benjamin Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
10. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 13:50:41 5
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:05  
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:13  
4. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:21  
5. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:22  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
7. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:24  
8. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 00:24  
9. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 00:24  
10. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:28  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
5. 18.2. rovinata etapa ciel rovina Sama'il > Jabal Al Akhdhar 153 km Hermans
 
etapa 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Piata, kráľovská etapa odštartovala krátko po ôsmej hodine nášho času. Začalo sa rýchlo, akoby chceli mať jazdci dnešný deň čo najrýchlejšie za sebou. Pri pohľade na trasu totiž zistili, že sa bude finišovať na Zelenej hore. Na kopec má pekné spomienky aj Peter Velits, ktorý tu síce s Nibalim prehral, no Omán vyhral. Parametre vrchu sú 5,7 kilometra a priemerné prevýšenie je 10,5%.
 
O päť rokov neskôr boli na jedno z prvých veľkých zápolení na ťažkom v kopci v sezóne vôbec pripravení Fabio Aru, Rui Costa, Jacob Fuglsang, Merhawi Kudus, chlapci z BMC a hlavne Romain Bardet. Najbližších 153 kilometrov malo napovedať mnoho aj o celkovom víťazovi. Zatiaľ priebežne viedol Ben Hermans, ktorému mal pomáhať aj jeho kolega Greg Van Avermaet.
 
Na čelo sa dostala pätica pretekárov. Svoju chvíľku slávy chceli zažiť Mark Christian (Aqua Blue Sport), Daniel Diaz (Delko - Marseille), Oliver Pardini (WB), Jonathan Clarke (UnitedHealtcare) a Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen). Ich náskok pomaly stúpal, po 50. kilometroch sa vyšplhal až na šesť minút. V balíku pracovali hlavne tri tímy. Žiadne prekvapenie, boli to BMC, Ag2r a Astana.
 
A náskok sa vyšplhal ešte vyššie. Bolo to aj vďaka pádu v balíku, do ktorého sa "zapojil" aj Bardet. Navyše sa stále išlo pomerne vo vysokom tempe. Druhá hodina priemerne za 43 kilometrov za hodinu. To sa ale malo zmeniť, a to aj vďaka ostrému protivetru, ktorý jazdcov stretol 60 kilometrov do pásky.
 
Práca spomínanej trojice tímov, ku ktorej sa pridal Quick-Step Floors priniesla prvé ovocie. Náskok pätice sa zmenšil na päť a pol minúty. Klesali ale aj kilometre. Presne dvadsať pred záverom mali utečenci stále náskok presahujúci štyri minúty.
 
V týchto chvíľach už pretekári začali stúpať na Jabal Al Akhdhar alebo po našom na Zelenú horu. Utečenci mali pred jeho úpätím náskok dve a pol minúty. Čakali sme ataky od favoritov. A tie prišli. Nie však od favoritov, ale od Lachlana Mortona z Dimension Data. Jazdca, ktorému sa darilo vlani v Utahu, sa vydala chytať malá skupina favoritov. Čakal nás posledný kilometer!
 
A spolu s ním prišli aj tie pravé preteky. Nástup za nástupom. Najsilnejší bol ale napokon Ben Hermans! Motivácia uchrániť dres lídra bola pre zástupcu BMC obrovská. A podarilo sa. Druhé etapové víťazstvo. Za ním finišoval Fabio Aru a tretí Rui Alberto Faria da Costa.
 
Útoky favoritov prišli len pred samotným vrcholom. Najskôr vyštartoval dopredu Merhawi Kudus z celku Dimension Data a na jeho pohyb musel reagovať líder pretekov Hermans. Belgický jazdec bol však natoľko silný, že nielenže eliminoval náskok cyklistu z Eritrey, ale mal dostatok energie, aby ovládol kráľovskú etapu. V závere ho nestačili dostihnúť Fabio Aru a Rui Costa, ktorý sa dostal na stupne víťazov už tretíkrát v tohtoročnej edícii. Romain Bardet na konci nedokázal udržať krok s týmito jazdcami.
 
Ben Hermans je po svojich parádnych výkonoch na prahu životného výsledku na etapových pretekoch, lojálny pomocník v celku BMC tak odštartoval sezónu vo veľkom štýle. Na druhej priečke zostal Rui Costa a na priebežné pódium sa dostal aj Fabio Aru, ktorý predviedol v kráľovskej etape výborný výkon. A veľmi dobré výsledky dosiahnu na podujatí Merhawi Kudus a Tsgabu Grmay.
 
 
Výsledky
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 4:08:46 20
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:03 10
3. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:11 5
4. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:27  
5. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:27  
6. GRMAY Tsgabu Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:34  
7. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:38  
8. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 00:41  
9. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:44  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:44  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 17:59:17 5
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:22  
3. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:35  
4. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:58  
5. GRMAY Tsgabu Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:17  
7. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 01:19  
8. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:21  
9. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:33  
10. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:38  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
6. 19.2. rovinata etapa ciel rovina Muscat > Matrah 131 km Kristoff
 
 
 
etapa 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Na záver púštneho dobrodružstva v Ománe bola pripravená rovinatá etapa dlhá 130 kilometrov. Ako to býva zvykom, na záver etapových pretekov je vždy pripravená lahôdka v podobe hromadného dojazdu. O víťazovi je rozhodnuté, tešiť sa budú v BMC, no posledný etapový víťaz na Okolo Ománu 2017 ešte nie.
 
Vytvoril sa únik. Dostala sa doň trojica pretekárov Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen), Iljo Keisse (Quick-Step Floors) a Benjamin Giraud (Delko - Marseille). Po 70. kilometroch mali náskok takmer tri minúty. Cyklistov zužovalo aj počasie, bolo dosť veterno. O tridsať kilometrov neskôr sa náskok znížil o polovicu.
 
Veľké nepríjemnosti mal Ben Hermans, ktorý spadol, no vrátil sa do pelotónu. Z trojice postupne vypadol Giraud, neskôr sa vpredu osamostatnil len "podlahár" Keisse. Ten mal päť kilometrov pred koncom náskok ešte pätnásť sekúnd! Vyzeralo to celkom nádejne, no Kaťuša bola rázne proti.
 
A ich protiargumentom bol Alexander Kristoff, ktorý opäť zvíťazil! Už po tretíkrát. Druhý finišoval Michael Grosu z Nippo - Vini a tretí dokončil dnešný deň Sacha Modolo z UAE Abu Dhabi.
 
 
oman 2017 spurt kristoff nippof
Alexander Kristoff s ďalším triumfom (© Courtesy Nippo - Vini Fantini)
 

Celkovo i napriek menším patáliám vyhráva Ben Hermans. Belgičan vyhral prvé etapové preteky vo svojej kariére. Bez diskusie je to jeho najväčšie víťazstvo a je jasným príkladom toho, že aj domestik môže prekvapiť. Poradie na ostatných dvoch miestach na stupňoch pre víťazov zostáva nezmenené, druhý skončil Rui Costa, tretí Fabio Aru.
 
Bodovačku v Ománe vyhral aj vďaka trom víťazným zárezom Alexander Kristoff. Medzi mladými dominoval Eritrejčan Merhawi Kudus z Dimension Data. Africký celok vyhral tiež medzi tímami. Pomyselný dres pre najlepšieho vrchára by bral Hermans, no v Ománe sme okrem včerajšej Zelenej hory žiadne veľké kopce nevideli, a tak sa tento dres neudeľuje.
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 2:57:03 20
2. GROSU Eduard Nippo - Vini Fantini 00:00 10
3. MODOLO Sacha UAE Abu Dhabi link ikonka 00:00 5
4. VAN LERBERGHE Bert Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
5. BELLETTI Manuel Wilier Triestina 00:00  
6. SINKELDAM Ramon Team Sunweb 00:00  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. HANSEN Lasse Norman Aqua Blue Sport 00:00  
9. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
10. JANS Roy WB Veranclassic Aqua Protect 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 20:56:20 200
2. COSTA Rui link ikonka UAE Abu Dhabi link ikonka 00:22 150
3. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:35 125
4. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:58 100
5. GRMAY Tsgabu Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12 85
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:17 70
7. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 01:19 60
8. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:21 50
9. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:33 40
10. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:38 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop