Paríž - Nice: Alaphilippe vyhral časovku, jasne vedie GC, chváli ho aj Contador

8.3.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 8.3. rovinata etapa ciel rovina Beaujeu > Mont Brouilly 14,5 km Alaphilippe
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Usporiadatelia chceli dnešnou časovkou zatraktívniť podujatie a po rovinatej časti bol dojazd zasadený na strmé Mont Brouilly (3 km; 7,7 %). To ešte viac zvýhodňovalo pretekárov na celkové poradie, ktorí sa často v hojnom počte dostanú do najlepšej desiatky v časovke. Najrýchlejšieho pretekára sme teda čakali v závere štartovej listiny.
 
Okrem toho sa na dnešný výkon hotoval sklamaný Richie Porte a BMC, ktoré tu v prvých troch etapách neukázalo nič. Rovnako sme boli zvedaví na Tonyho Martina, Diega Ulissiho či Jana Bártu, no ako sme písali vyššie, proti nim hral záverečný kopec vyhovujúci ľuďom v top vrchárskej forme.
 
Z prvej polovice pretekárov sme videli veľmi dobrý výkon od šprintéra Nikiasa Arndta zo Sunwebu, ktorý dominoval práve v kopci, teda bolo jasné, že aj takýto pretekári nebudú bez šance, samozrejme, väčšina šprintérov dnešok vypustila. Nemca ako prvý prekonal David de la Cruz z Quick-Stepu, a to až o 26 sekúnd. Bol teda o pol minúty rýchlejší ako Tony Martin (Kaťuša) aj Jan Bárta (Bora). Aj on im nadelil práve v kopci.
 
Veľmi dobrý čas predviedol aj Michael Matthews (Sunweb). S 22:26 sa iba o dve sekundy zaradil za De La Cruza a boli sme zvedaví, či pôjde naplno aj Marcel Kittel (Quick-Step), ktorý sa chystal na štart a v minulosti už predviedol viacero zaujímavých časoviek. Žiaľ, vypustil ju.
 
Richie Porte (BMC) doplachtil do cieľa s dosiaľ najlepším časom v kopci, ale jeho tohtotýždňový problém, jazda na rovine, ho pripravila o triumf, a to výrazne. Na jedenástich kilometroch stratil na vtedy vedúceho Matthewsa až 51 sekúnd, a hoci 48 stiahol v kopci, spokojný byť nemohol. Pred dojazdom posledných dvadsiatich pretekárov teda bolo poradie nasledovné: De La Cruz 22:24, Matthews +2 sek., Porte +5 sek.
 
Všetko zmietol zo stola Alberto Contador (Trek), ktorý porazil De La Cruza o 26 sekúnd a vyzval ostatných na súboj o etapu, predsa len, celkovo strácal príliš, aby sa už dnes dostal do žltého. Ilnur Zakarin (Kaťuša) stratil 14 sekúnd, Gorka Izagirre (Movistar), ktorý mal druhú najrýchlejšiu rovinu, no v kopci trošku stratil, v konečnom súčte iba jednu sekundu. Perfektne šiel aj Tony Gallopin (Lotto Soudal), ktorý zaostal ešte o menej ako jednu sekundu za Pistolerom a bolo jasné, že on alebo Alaphilippe sa dnes budú na pódiu prezliekať.
 
 
contador 2017 casovka andaluciaf
Alberto Contador v časovke (© 63ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Lenže najrýchlejších jedenásť kilometrov mal práve najväčší favorit na žltý dres Julian Alaphilippe (Quick-Step) a keď prišiel do cieľa v neuveriteľnom čase 21:39, teda o 19 sekúnd zdolal Contadora, bolo jasné, že sa do žltého oblečie on, a to ešte aj s výborným náskokom 33 sekúnd na Gallopina.
 
Slováci dnes nemali za úlohu pasovať sa s časovkármi či ľuďmi na GC. Erik Baška bol s časom 27:02 dlho posledný, napokon sa za neho zaradil Jack Bauer. Michael Kolář zaznamenal 26:16 a Juraj Sagan 25:06, teda z našich zaostal najmenej, o 3:27. Všetci sa umiestnili v druhej stovke výsledkovej listiny.
 
Celkové poradie teda o 33 sekúnd vedie Alaphilippe pred Gallopinom a 47 sekúnd si našiel v priebežnom poradí G. Izagirre. Štvrtý Henao už stráca 1:05 a nenápadne sa v Top 10 udržala aj dvojica podlahárov D. Martin s Gilbertom, ktorá dnes nesiahala na najvyššie priečky, ale ani veľa nestratila. Dvojica Zakarin - Contador bude útočiť zo straty minúty a pol. S najväčšou pravdepodobnosťou už víťaz 75. ročníka vzíde z aktuálnej najlepšej desiatky. Mladý Francúz na jej čele ešte včera hovoril, že na celkové víťazstvo vôbec nemyslí, dnes už v televíznom rozhovore po dojazde hovoril opak.
 
Dnes sa potvrdilo aj to, že šprintéri budú mať problém vyhrať bodovaciu klasifikáciu, keďže sa na prvých pozíciách v prvých troch dňoch veľa točili. Démare má po dnešku rovnaký počet bodov s Alaphilippom a rovinatá etapa bude už iba jedna.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Nebol som si pred pretekmi prejsť časovku, nevenoval som jej prílišnú pozornosť. Prosto som k pretekom pristupujem deň po dni. Len som si naštudoval kopec a vedel, že mi bude vyhovovať. Veril som, že na základe toho vývoja získam žltý dres.
Zajtra sa budem snažiť šetriť sily a cez víkend sa rozhodne, chcel by som vyhrať, no bude to veľmi ťažké."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alberta Contadora (druhé miesto)
"Išiel som dobrú časovku, ale Julian bol neuveriteľný, najmä v prvej časti, ktorá mu sedela viac. Bol veľmi, veľmi rýchly pred záverečným stúpaním. Je to talentovaný jazdec, musím mu zablahoželať. Od začiatku sú to pre nás náročné preteky, ale musíme sa pozerať dopredu. Alaphilippe a Gallopin sú momentálne favoritmi, ale ja sa pokúsim využiť príležitosť, ak sa naskytne."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tonny Gallopina (tretia priečka)
"Nerozmýšľal som o etapovom triumfe, ale myslel som, že môžem siahnuť na žltý dres. Ale Alaphilippe bol jasne lepší. Zaslúžene zvíťazil a ešte zvýšil svoj náskok v klasifikácii. V druhej časti pretekov sú však niektoré etapy, ktoré mi sedia. Mojím cieľom bolo zabojoať o Top 10, a to sa nemení. V najťažších etapách pôjdem naplno."
 
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 21:39 60
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:19 25
3. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:20 10
4. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:20  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:33  
6. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:45  
7. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:47  
8. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:48  
9. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:49  
10. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:50  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 12:36:27 10
2. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:33  
3. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:47  
4. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 01:05  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:20  
6. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:24  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:28  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:31  
9. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 01:32  
10. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 01:35  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Súboj o celkovú klasifikáciu dostane spád v jazde proti chronometru, kde nebude dôležité predviesť len časovkárske danosti, ale aj dobré lezenie na strmom kopci. Trasa je vo veľkej miere rovinatá, čo bude svedčať časovkárskym špecialistom, ale víťaza etapy určí až stúpanie Mont Brouilly (3 km; 7,7 %), ktorý vypadol z minuloročnej edície kvôli snehu. Tento kopec začína na úrovni šiestich percent, ale záverečný kilometer presahuje až deväť percent, takže bude zaujímavé sledovať, ako favoriti dokážu v časovke skĺbiť rýchle úseky s tými lezeckými. V cieli sa vytvoria prvé rozdiely, ktoré budú síce dôležité, ale len nasmerujú vývoj v klasifikácii. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop