P-N: Po odvážnom ataku patrí 6. etapa Yatesovi, konkurenti žlťáka ukázali odhodlanie

10.3.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
6. 10.3. rovinata etapa ciel rovina Aubagne > Fayence 193 km S. Yates
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Šesť kategorizovaných stúpaní a dlhých 193 kilometrov. To všetko dnes čakalo pelotón počas šiestej etapy na francúzskych cestách. Etapa odštartovala krátko pred dvanástou pred poludním, pričom na štarte stálo 163 cyklistov, teda bolo ich o troch menej ako to bolo včera. Žiaľ, jedným z nich bol aj Erik Baška, ktorého zjavne trápili zdravotné problémy. Zistujeme viac...
 
Šieste dejstvo začalo hneď výstupom na Col de l’Espigoulier, teda na "jednotkové" stúpanie s dĺžkou takmer deväť kilometrov. Vyhral ho Arnold Jeannesson (Fortuneo), ktorý si tak pripísal desať bodov do boja o bodkovaný dres. V tesnom závere dorazil do cieľa stúpania Lilian Calmejane, ktorý bol v úniku aj včera a dnes chcel tento dres získať on. Vyzliekol by z neho práve tímového kolegu Jeannessona Romaina Hardyho. Virtuálne sa tak už aj dialo, no v hre bolo ešte veľa bodov.
 
Po klesaní, približne na 50. kilometri sa vyprofilovala pred pelotón skupina ôsmych jazdcov. Boli to Alessandro De Marchi (BMC), Axel Domont (Ag2r), Winner Anacona a José Herdada (Movistar), Michael Valgren (Astana), Ben Swift (UAE), Sylvain Chavanel (Direct Energie) a Eduardo Sepulveda (Fortuneo).
 
Rýchlosť dnešného dňa bola vzhľadom na prvý kopec slušná. Priemer prvej hodiny sa zľahla prehupol cez 40 kilometrov za hodinu. Bolo to ale spôsobené tým, že po úvodnom stúpaní nečakalo jazdcov nič náročné. To podstatné z kopcovitej etapy malo prísť až v jej druhej polovici. Prekážať dnes nemalo ani počasie, predpovede hlásili rovnaké podmienky ako včera.
 
Pár kilometrov pred stúpaním na Côte des Tuiliéres mali utečenci k dobru viac ako štyri minúty. Vrchol nebol ďaleko, len 2,2 kilometra od jeho začiatku, ale priemer 7,8 % budil rešpekt. Najrýchlejší na ňom bol Axel Domont. Jazdec Ag2r bol v úniku aj včera, odkiaľ má vo vrchárskej súťaži dva body, a tak v tejto subdisciplíne, aspoň dnes, mohol ešte rázne prehovoriť.
 
Etapa pokračovala vo svižnom tempe aj naďalej. Na vyššie obrátky zapol aj hlavný balík, vďaka čomu klesol náskok osmičky na čele už len na dve a pol minúty. Ďalšie stúpanie na Côte de Mont Meaulx vyhral opäť Axel Domont.
 
V podstate okamžite po krátkom zjazde sa pred cyklistami vynoril obor, ktorého pomenovali Col de Bourigaille. Asi najprestížnejšie stúpanie dnešného dňa, kde sa očakávali prvé ataky. A aj sa tak stalo. Z pelotónu tiež pomaly začali odpadávať jazdci ako Greipel, Démare či Kittel. Opačným smerom sa ale diali zaujímavejšie veci. Zaútočila trojica Alberto Contador, Sergio Henao a Daniel Martin! Zaujímavý ťah Quick-Stepu.
 
Atak trojice bol ale z kategórie oťukávacích, a tak sa všetko opäť spojilo. Delila sa tiež skupina na čele, kde ostala už len dvojica Sepulveda a De Marchi. Ostatní z pôvodného úniku to pomaly vzdávali. Stúpanie, ktoré čakalo jazdcov dnes ešte raz, napokon padlo do rúk Eduardovi Sepulvedovi. Tretí na kopec vyliezol Axel Domont, čím sa virtuálne obliekol do bodkovaného dresu. Mal náskok dvoch bodov, práve pred víťazom poslednej prémie.
 
Po zjazde sa situácia vo Francúzsku upokojila a sprehľadnila. Na čele balíka sa usalašili jazdci Sky, Movistaru a samozrejme Quick-Stepu. Medzi tým sa začalo opäť stúpať a opäť to bol Col de Bourigaille, tento raz ale z inej strany. Utečenci sa stále držali. Ale ich pobyt na čele bol už len symbolický. A asi dvadsať kilometrov pred cieľom už neexistoval vôbec. Pelotón, kde bolo asi 30 mužov, sa pripravoval na nové útoky.
 
A tie prišli. Odhodlal sa k nemu Simon Yates z Orici. Brit bol pred dnešným dňom celkovo pätnásty. Prenasledovať sa ho vydala skupina 17 cyklistov. Nachádzali sa tam všetci favoriti.
 
Pre Yatesa to ale vyzeralo viac ako dobre. Najbližšie kilometre to bolo smerom dolu a jeho náskok mierne stúpol. O boj V GC v jeho podaní až tak nešlo, na lídra strácal viac ako dve minúty, no víťazstvo v náročnej etape sa počíta. V závere naňho ešte čakal posledný kopec. Krátky, ale ako stvorený pre výbušných jazdcov.
 
Ani ten však Simonovi Yatesovi nezabránil zvíťaziť! Po odvážnom útoku vyhral etapu s poradovým číslom šesť! Vrchárom v závere nastúpil Sergio Henao (Sky) a bral druhú priečku s mankom 17 sekúnd. Julian Alaphilippe finišoval štvrtý so stratou 29 sekúnd, keď priviedol so sebou aj Daniela Martina (Quick-Step). Tesne pred nimi ešte finišoval doteraz z týždňa zdecimovaný Richie Porte (BMC).
 
Alaphilippoví najväčší konkurenti teda dnes získali iba pár sekúnd, resp. ďalší ako Izagirre, Contador či Zakarin stratili, teda mladý Francúz môže byť naďalej v komfotnej pozícii. Juraj Sagan a Michael Kolář prišli do cieľa na konci štartového poľa, Erik Baška na etapu nenastúpil.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (víťaz)
"V klasifikácii som sa nachádzal vzadu, preto som v závere dostal trochu slobody. Myslel som, že sa ku mne pridajú niektorí jazdci, ale nakoniec som zostal sám. A išiel som úplne naplo až do cieľa. Aj keď som vyhral etapu, stále strácam veľa na Juliana. Je to fenomenálny jazdec, jeden z najlepších z našej generácie. Ak sa chcem posunúť v GC, musím to skúšať a stále mám pred sebou dostatok príležitostí. Cieľové stúpanie v kráľovskej etape vyzerá byť náročné, očakávam ťažké preteky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (líder GC)
"Prvý prechod cez záverečné stúpanie sme zvládli dobre, ale na konci to bolo náročné, pretože sa tam miesili jazdci na celkové poradie s tými, ktorí mali záujem o etapový triumf. Je za nami ďalší deň, ale naďalej musím predvádzať najlepšie výkony. Keď zaútočil Henao, nemusel som ho nevyhnutne nasledovať, no skúsil som to, ale bol veľmi silný. Myslím si, že v nasledujúcej etape môže robiť veľké rozdiely. Stále to beriem deň za dňom, ale je to pre mňa neuveriteľné podujatie."
 
 
Výsledky
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 4:37:51 60
2. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:17 25
3. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:26 10
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:29  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:29  
6. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32  
7. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:32  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:32  
9. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:32  
10. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:32  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 21:58:22 10
2. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:36  
3. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:46  
4. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:57  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:20  
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:31  
7. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:34  
8. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:37  
9. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:04  
10. BARGUIL Warren Team Sunweb 03:08  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečných kilometrov
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Rozhodujúca fáza pretekov odštartuje v šiestej etape zhurta, cyklistom sa okamžite postaví do cesty kopec Col de l’Espigoulier (8,9 km;  5,6 %). Potom sa situácia upokojí, ale bude to ticho pred búrkou, pretože druhá časť obsahuje až päť stúpaní. Pretekári sa dostanú do lezeckej pohotovosti pri prvom prejazde cez Col de Bourigaille (5,5km; 6,1 %) a po následnom klesaní si vyskúšajú krátke stúpanie na cieľovú čiaru, ktoré je súčasťou Col de Bourigaille, ale z inej strany. Predposledný výstup dosahuje hodnoty 8,1 km s priemerom 5,9 %, na ktorom už môžeme uvidieť aktivitu zo strany hlavných favoritov, ale tí najsilnejší by sa na týchto sklonoch mali udržať pri sebe. Etapa vyvrcholí na krátkom, ale strmom kopci Fayence (1,3 km; 9,8 %), ktorý sadne výbušným jazdcom, podobne ako v roku 2014, keď sa tu presadil Carlos Betancur. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop