T-A: V krátkej ITT kraľoval Rohan Dennis, celkovým víťazom Nairo Quintana

14.3.2017, 13:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 14.3. rovinata etapa ciel rovina San Benedetto del Tronto 10,0 km Dennis
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 6
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Krátka časovka jednotlivcov nemohla ohroziť vedúcu priečku Naira Quintanu, ale mala rozhodnúť o zvyšných miestach na stupňoch víťazov. Najlepšie výkony sa dnes očakávali od Rohana DennisaToma Dumoulina, ktorí mali obrovskú motiváciu obsadiť pódium na týchto prestížnych pretekoch. Silnou časovkou však disponujú aj PinotRoglič, takže posledná etapa pripravila pekné vyvrcholenie.
 
Medzi najrýchlejšími pretekármi nemal chýbať Castroviejo, ktorý mohol ešte vylepšiť svoju výbornú pozíciu v GC. Peter Sagan v minulom roku obsadil na tomto profile desiate miesto, podobný výsledok by len potvrdil jeho skvelú formu.

Posledná previerka sa stala korisťou najlepších tempárov a 10-kilometrovú trať zatiaľ najlepšie zvládol Jos van Emden (Lotto-Jumbo), ktorý dosiahol čas 11:22. Holandský pretekár je špecialistom na takéto časovky a svojím výkonom nastavil vysokú latku pre ostatných jazdcov. V cieli ho vystrašil Stephen Cummings (Dimension Data), ktorý bol pomalší len o štyri sekundy.
 
 
van emden 2017 tirreno itt rcsf
Jos Van Emden (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)


Títo dvaja cyklisti sa dostali pred Macieja Bodnara (Bora-Hansgrohe), ktorý dovtedy stál na čele poradia. Poľský borec zaznamenal čas 11:33. Tesne za ním sa nachádzali Ryan MullenAlex Dowsett, ktorým takéto výzvy sedia, a medzi najlepšími sa objavil aj  Matthias Brändle. Na štarte však chýbal jeden z favoritov Stefan Küng, ktorý odstúpil z pretekov kvôli chorobe, a na záverečnú etapu sa rozhodol nenastúpiť ani Tim Wellens
 
Potom sme takmer videli zmenu na vedúcej priečke, keď Michael Hepburn z Oricy dosiahol rovnaký čas ako priebežný líder, ale v prospech holandského cyklistu hovorili desatiny sekundy. Austrálska zostava nastúpila na dnešnú etapu len s tromi pretekármi, no Hepburn ukázal veľkého bojovného ducha.
 
Peter Sagan sa dostal na trať tesne pred pätnástou hodinou a celý bol oblečený v červenom, keďže mal vo vrecku víťazstvo v bodovacej súťaži. Pre svetového šampióna však časovka nezačala najlepšie, pretože na trati mu skrížil cestu chodec so psom, a Sagan sa mu musel vyhnúť. Okrem toho, že to bol nebezpečný moment zo strany nedisciplinovaného diváka, slovenský jazdec tu stratil dôležitý čas. V cieli nakoniec zastavil časomieru na hodnote 12:37, čo ho zaradilo do polovice štartového poľa. Peter Sagan následne zverejnil odkaz na Twitteri, kde napísal, že má rád psy, ale rešpektujte bezpečnosť jazdcov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan a jeho problémy počas ITT
 
 
sagan 2017 tirreno itt rcsf
Peter Sagan (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)


Výborný výkon predviedol Boasson Hagen, ktorý zaostal len dvanásť sekúnd a zaradil sa na priebežné piate miesto. A to bola pre nórskeho jazdca pekná vizitka. Vedúci pretekári si dlhú dobu udržiavali svoje pozície, ale museli byť napätí, pretože sa blížil štart Castrovieja, Dumoulina a Dennisa. Prvý sa v cieli objavil Jonathan Castroviejo, ale európsky šampión v ITT nemal potrebnú rýchlosť, aby zabojoval o etapový triumf. Zaostal 24 sekúnd. Lepšie si viedol Geraint Thomas, ktorý dosiahol čas 11:34 a v celkovom poradí sa dostal pred holandského jazdca.

Parádne sa predviedol Primož Roglič, slovinský pretekár zaostal za svojím kolegom Van Emdenom len osem sekúnd, takže mal dobrú šancu, že sa práve on objaví v najlepšej trojke v GC. Potom však prišiel do cieľa Rohan Dennis, ktorý pokoril najlepší čas o tri sekundy, a stal sa víťazom etapy, pretože PinotQuintana ho nemohli ohroziť. Francúzsky jazdec však bojoval o miesto na pódiu, a aj keď sa pred neho dostal austrálsky pretekár, tretiu priečku však ubránil pred Rogličom.
 
Rohan Dennis vybojoval druhé víťazstvo na podujatí, na začiatku sa podieľal na triumfe v TTT. Aktuálny austrálsky časovkársky šampión potvrdil veľmi dobrú formu, keď ho dve jazdy proti chronometru dostali na druhé miesto v klasifikácii. Ale výborný výkon podal aj v kráľovskej etape. Jos van Emden sa musel dnes uspokojiť s druhou priečkou, ale jazdec tímu Lotto – Jumbo predviedol sľubné predstavenie. To isté platí aj o Michaelovi Hepburnovi
 
 
dennis 2017 tirreno itt rcsf
Rohan Dennis (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Celkovým víťazom sa stal Nairo Quintana, ktorý sa presadil na podujatí druhýkrát v kariére. Dnes síce stratil 41 sekúnd, ale to neovplyvnilo jeho pozíciu. Po triumfe na Okolo Valencie má za sebou ďalší pekný úspech a má opäť nábeh na perfektnú sezónu, ktorá by mala vyvrcholiť na Gire a TdF.
 
Druhú priečku teda obsadil Rohan Dennis, stupne víťazov udržal Thibaut Pinot, ktorému k tomu takisto pomohli obidve časovky, no v kráľovskej etape sa od neho čakal silnejší výkon. Kľúčové etapy veľmi dobre zvládol Primož Roglič, ktorý získal ďalší pekný úspech v celkovom hodnotení. Keby nebolo nepodarenej TTT, tak by Geraint Thomas atakoval tie najvyššie priečky. V lichotivej spoločnosti sa ocitol časovkár Jonathan Castroviejo, so svojím predstavením môžu byť spokojní aj Urán, MollemaPozzovivo

Peter Sagan dnes prežil na trati nepríjemnú situáciu, ale našťastie sa nič vážne nestalo. V záverečnej etape nemusel podať maximálny výkon ako pred rokom, každá ušetrená energia pred MSR sa bude počítať. Preteky tak opúšťa s dvomi etapovými víťazstvami a triumfom v bodovacej súťaži a po perfektných výkonoch sa môže spokojne pozerať na prichádzajúce klasiky, pretože jeho výkonnosť má tie správne parametre.
 
 
quintana 2017 tirreno trojzubec rcsf
Nairo Quintana na pódiu (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/GM D'Alberto)

 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz bodovacej súťaže)
"Mal som šťastie, že na prechode som nezrazil pani so psom. Nebrzdil som, lebo som išiel v časovkárkej polohe. Zbadal som ju neskoro, takže jediný spôsob, ako sa vyhnúť zrážke, bolo vybehnúť mimo trať. Časovku som zobral uvoľnene, bol to pre mňa oddychový deň a chcel som prísť do cieľa bezpečne. Som rád, že sa nič nestalo, a už sa teším na sobotu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Môžeme byť spokojní s výkonmi našich jazdcov v záverečnej časovke. Na podujatí sme mali záujem vyhrať dve etapy, čo sa Petrovi aj podarilo. Bohužiaľ, Rafal sa necítil najlepšie v kráľovskej etape, takže sme stratili šancu na GC. Ale hneď na druhý deň odviedol skvelú podporu pre Petra, takže Rafal je pripravený na Okolo Katalánska. Peter Sagan ukázal, že je prichystaný na klasiky, takže musím byť spokojný s tým, ako sme sa tu prezentovali."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz etapy)
"Nebola to jednoduchá časovka. V prvej polovici som mal plán, ktorého som sa držal, potom som chcel zrýchliť, čo sa mi aj podarilo. Trať som si rozdelil na malé úseky a premýšľal som, kde by som si mohol na chvíľu oddýchnuť a kde pôjdem úplne naplno. Ale bola to náročná trasa, pretože v druhej časti fúkal protivietor."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (celkový víťaz)
"Som veľmi spokojný s mojím víťazstvom. Tirreno je nádherné podujatie, ktoré mám veľmi rád, preto som hrdý, že som sa znovu dostal na najvyšší stupienok a že som tu ja a celý tím odviedli veľmi dobrú prácu. Pred časovkou som si bol istý, že moje víťazstvo už nikto nehrozí, zobral som to pokojne. Je to prestížny triumf, lebo sme mali proti sebe silných súperov a jazdilo sa na náročnej trase."
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 11:18 60
2. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:03 25
3. HEPBURN Michael ORICA - Scott link ikonka 00:03 10
4. CUMMINGS Stephen Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:08  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:11  
6. BODNAR Maciej Bora - Hansgrohe link ikonka 00:15  
7. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:15  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:16  
9. MULLEN Ryan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:17  
10. DOWSETT Alex Movistar Team link ikonka 00:17  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 25:56:27 500
2. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:25 400
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:36 325
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:45 275
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:58 225
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:01 175
7. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 01:18 150
8. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:36 125
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:38 100
10. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:59 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 42
2. MAESTRI Mirco Bardiani - CSF 40
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 32
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 19
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 17
6. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 17
 
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Podujatie vyvrcholí tradičnou jazdou proti chronometru, ktorá sa odohrá v prímorskom meste  San Benedetto del Tronto. Desať kilometrov na úplne jednoduchom profile, bez výrazných prekážok, neovplyvňuje postavenie v GC na najvyšších miestach, no dáva šancu pre najlepších časovkárov zabojovať o cenný etapový triumf.    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop