MSR: Peter Sagan manažoval finále, ale v tesnom špurte ho prekonal Kwiatkowski

18.3.2017, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
so 18.3. zvlnena etapa ciel rovina Miláno > San Remo 291 km Kwiatkowski
 
san remo 2017 profil
profil pretekov (© milanosanremo.it)
 
Cipressa: 5,6 km / 4,1 % / max. 9 %
Poggio: 3,7 km / 3,7 % / max. 8 %
 
 
sagan 2017 degenkolb san remo rcsf
Peter Sagan a John Degenkolb pred štartom (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Hlavnú časť jarných klasík otvára podujatie Miláno - San Remo, ktoré prevedie cyklistov po mamutích 290-tich kilometroch a len potom určí držiteľa prestížneho titulu. Kľúčovým bodom pretekov je stúpanie Poggio, ktoré síce nemá náročné gradienty, ale na konci predlhého dňa rozhodne, či sa presadia útočníci, alebo sa bude šprintovať v pelotóne či okresanej skupine. Dôležitým faktorom býva vietor na tomto stúpaní, posledné správy hovorili o tom, že na jeho sklonoch by nemal fúkať protivietor.
 
Favoritov sme museli hľadať v skupine rýchlych jazdcov, ale po hektickom vyvrcholení pretekov sa môže na najvyššom stupienku objaviť aj prekvapujúce meno. MSR sú obľúbeným podujatím Petra Sagana, ktorý má niekoľko spôsobov, ako sa presadiť vo finále. Môže sa pridať k útočníkom, pokúsiť sa roztrhať hlavnú skupinu a prísť do cieľa v okresanom balíku, ale šance má aj v hromadnom špurte pelotónu, pretože momentálne má parádnu šprintérsku fazónu. Slovenský jazdec bude mať motiváciu navyše, lebo naposledy sa presadili na tomto podujatí v dúhovom drese Guiseppe Saronni (v roku 1983) a Eddie Merckx (1975).
 
Na cyklistov nečakali žiadne náročné poveternostné podmienky, teploty sa mali pohybovať na úrovni pätnásť až osemnásť stupňov. S menšími problémami nastúpil na preteky jeden z adeptov na víťazstvo Fernando Gaviria, ktorý mal pád počas tréningovej jazdy a poranil si pravé zápästie.
 
Takmer okamžite po štarte sa dostali do úniku Denz (Ag2r), Frapporti (Androni Giocattoli), Amezqueta (Wilier Trestina), Maestri (Bardiani), Skujinš a Clarke (obaja Cannondale-Drapac), Rovny (Gazprom-RusVelo), Marangoni (Nippo Vini Fantini), Poli (Novo Nordisk) a Zurlo (UAE Emirates).
 
 
san remo 2017 peloton rcsf
Pelotón dnes počas pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Vo vedúcej skupine sa objavili všetky domáce pro-konti celky, ktoré tak splnili svoj hlavný zámer na tomto podujatí. Hlavnými motormi mali byť skúsení borci Rovny, Skujinš, Clarke a veľká vec sa podarila Umbertovi Polimu, ktorý sa na začiatku svojej profesionálnej kariéry zviditeľnil pekným spôsobom na slávnom podujatí, a to bol najmladším jazdcom na štarte.
 
Na podujatí býva zvykom, že utečenci získajú väčšiu časovú výhodu, ale po prvej hodine jazdy im pelotón dovolil iba štyri minúty. Balík kontrolovali Quick-Step Floors a FDJ, ktoré sem dorazili s najvyššími ambíciami. Francúzska zostava bola veľmi motivovaná, náskok brejku neprekročil päť minút. Obhajca prvenstva Arnaud Démare prišiel na podujatie povzbudený po Paríž - Nice, kde vyhral jednu etapu a tri dni nosil žltý dres.
 
Potom sa pustil do kontroly utečencov aj tím Bora - Hansgrohe, ktorý neskrýval víťazné chúťky Petra Sagana. V popredí sa ukazovali aj červené farby celku Kaťuša - Alpecin. V druhej hodine klesla priemerná rýchlosť na úroveň 39 km/h. Utečenci dnes mohli zabudnúť na vysoký náskok, pelotón nebol veľkorysý.
 
Pretekári sa blížili k pobrežiu Ligurského mora, kde už bol pripravený kopec Passo del Turchino. Ešte pred týmto kopcom na trati fúkal silný vietor, čo nebola dobrá správa pre utečencov, ktorým to odoberalo energiu. V balíku naďalej jazdil v popredí aj Bora - Hansgrohe. Na štarte Peter Sagan povedal, že jeho prípadný atak bude záležať od toho, ako sa bude cítiť na konci dlhého dňa.
 
 
san remo 2017 sceneria 1 more rcsf
Dnešná scenéria Miláno - San Remo (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V polovici pretekov stál kopec Turchino, ktorý nebol lezeckou výzvou, skôr pozvoľným stúpaním. Na úroveň šesť percent vystúpili len posledné dva kilometre. Po tejto prekážke sa pelotón dostal na pobrežie, kde sa malo jazdiť po vetre, takže tempo sa trošku zvýšilo.
 
Na Turchino však utečenci stratili polovicu zo svojho náskoku. Ale potom znovu dokázali získať na svoju stranu nejaký čas. Pelotón následne spomalil a vedúca skupina zvýšila náskok na päť minút. Na čele pretekov jazdili aj dvaja cyklisti, ktorých o niekoľko mesiacov možno uvidíme na Okolo Slovenska.  FDJ, Quick-Step a Dimension Data však pracovali veľmi usilovne a rozdiel medzi skupinami sa znovu dostal na úroveň dve a pol minúty. Do cieľa zostávalo sto kilometrov.  
 
O niekoľko kilometrov neskôr sa ocitol za balíkom Peter Sagan, ale svetový šampión sa pohodlne vrátil späť za pomoci troch kolegov, vrátane jeho brata Juraja. Nemecká zostava poslala na čelo balíka Alexejsa Saramotinsa, aby sa aj oni podieľali na kontrole tempa hlavnej skupiny.
 
Tri krátke kopce okresali náskok utečencov, na druhom z nich, Capo Cervo, vyrazil dopredu z balíka Alexis Gougeard (Ag2r). Francúzsky borec patril medzi tých cyklistov, ktorí vedia kvalitne jazdiť na čele pretekov. Gougeard ale nemal šancu proti balíku, na Capo Berta sa vrátil späť. Na tomto krátkom stúpaní vypadli z úniku Poli, Frapporti a Zurlo.
 
Pred dôležitým stúpaním na Cipressu sa vytiahli dopredu viaceré celky, ktoré si budovali čo najlepšiu pozíciu na čele pelotónu. Na tomto kopci skončila vyše 250-kilometrová púť vedúcej skupiny. Vysoké tempo tu nastavil tím Sunweb, postaral sa o to Kragh Andersen. Dánsky jazdec vytvoril novú vedúcu skupinu, ktorá mala síce malý náskok, ale obsahovala zaujímavých jazdcov ako Avermaet, Gilbert, Dumoulin alebo Wellens. Na vrchole stúpania sme však žiadnu selekciu nevideli, ale vysoká rýchlosť odpárala niekoľkých jazdcov. Medzi nimi aj Cavendisha. Peter Sagan tu udržiaval potrebnú pozíciu.
 
 
san remo 2017 peloton 2 rcsf
Simon Geschke zo Sunwebu na čele hlavnej skupiny (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Po výbornej práci jazdcov zo Sunwebu sme videli tvrdú cyklistiku, ale rozhodujúce momenty striehli až na Poggio. Na tento kopec bol položený nový asfalt, čo mohlo hrať do kariet útočníkom, ktorí mohli byť na jeho sklonoch rýchlejší. V zjazde z predposledného kopca atakovalo niekoľko jazdcov (aj Gallopin, Gilbert), ale dvojica z tímu Bora - Hansgrohe tieto pohyby eliminovala.
 
Na kľúčové stúpanie priviedli hlavnú skupinu farby Trek - Segafredo a Sky, Sagan mal pri sebe troch kolegov. Takmer celé stúpanie odtiahol na čele Dumoulin, ale skupina favoritov zostala pokope. Potom prebral kontrolu nad situáciou tím Sky, ale tesne pred vrcholom atakoval Peter Sagan. Za svetovým šampiónom vyrazili iba Kwiatkowski a Alaphilippe. A táto trojica začala klesať na čele pretekov.
 
 
sagan 2017 san remo zjazd rcsf
Peter Sagan v zjazde z Poggia (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Technický zjazd vyhovoval vedúcej trojici, svetový šampión poriadne tlačil na pílu. Ostatní dvaja nechávali všetku prácu na Saganovi. Ich náskok narástol na sedemnásť sekúnd. Táto trojica to nakoniec zvládla a rozdali si to o prestížny titul. Peter Sagan musel začať špurtovať ako prvý, ale v tesnom dojazde sa presadil Michal Kwiatkowski. Slovenský jazdec obsadil druhú priečku.
 
 
san remo 2017 spurt rcsf
Dojazd čelnej trojky s triumfom Kwiatkowskeho (© Simone Ferraro)
 
 
Na prvom monumente sa presadili útočníci, ale na Poggio to dlhú dobu vyzeralo tak, že uvidíme špurt balíka. Ale do vývoja výrazne prehovoril Peter Sagan, ktorý na tomto kopci zaútočil, a vytvoril rozhodujúci moment pretekov, keď sa k nemu pridali iba Kwiatkowski a Alaphilippe. Svetový šampión mal eminentný záujem, aby táto skupinka prišla až do cieľa, jeho spoločníci mohli vyčkávať, ako sa to vyvinie, keďže v balíku mali rýchlych spolujazdcov. A práve na túto obrovskú snahu v závere doplatil slovenský pretekár, ktorému chýbali len milimetre, aby sa dostal na najvyšší stupienok.
 
Peter Sagan stavil na dlhý šprint a vytvoril si aj pekný náskok, ale Michal Kwiatkowski medzeru zacelil a nakoniec dokázal poraziť svetového šampióna, ktorý už pred páskou začal spomaľovať. Poľský jazdec tak vybojoval prvý úspech na monumente a nadviazal na svoje nedávne víťazstvo na Strade Bianche. Po nevydarenej minuloročnej sezóne sa vrátil na svoju najvyššiu úroveň.
 
Tretiu priečku získal Julian Alaphilippe, ktorý na tomto podujatí štartoval prvýkrát, a potvrdil svoju formu z Paríž - Nice. V špurte balíka sa presadil Alexander Kristoff, ktorý si poradil s Gaviriom a Démarom.
 
 
san remo 2017 podium rcsf
Pódium Sagan - Kwiatkowski - Alaphilippe (© Simone Ferraro)
 
 
V hlavnej skupine sa udržala poriadne silná partia šprintérov, ktorých plány prekazil Peter Sagan. Ten vyrovnal svoj výsledok z roku 2013, ale podobne ako vtedy aj tentoraz mu ušiel titul o milimetre. Dnes to však bolo po skvelom ataku, bez ktorého by úvodný monument pripomínal šprintérsku etapu. Nechcel sa spoliehať na záverečný špurt, ale rozhodol sa využiť svoju parádnu formu, aby sa presadil po aktívnej jazde. Aj keď sa mu to nepodarilo, týmto spôsobom pretekania môže uspieť v prichádzajúcich klasikách.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhé miesto)
"Odovzdal som zo seba maximum. Tímoví kolegovia odviedli skvelú prácu, aby ma v bezpečí dostali na Poggio. Bol to inštinkt zaútočiť na tomto kopci. Myslím si, že je dôležité, aby mali diváci zážitok. Všetci musia byť spokojní. Po mojom útoku som zostal sám, ale potom sa ku mne pridali Kwiatkowski a Alaphilippe. Nakoniec sme prišli až do cieľa, čo bol výnimočný moment. Som rád, že som nespadol, ale mal som k tomu blízko za cieľovou čiarou."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michala Kwiatkowskeho (víťaz)
"Po minuloročnej smole a ostatných edíciách, keď sa mi tu nedarilo podľa predstáv, je to skvelé víťazstvo. Tím bol fantastický. Nečakal som, že Sagan bude útočiť na Poggio, myslel som si, že sa rozhodne v hromadnom špurte. Bol to divoký útok. Bol som rád, že som sa dokázal pri ňom udržať, a potom som sa sústredil, aby som predviedol svoj najlepší šprint."
     
 
 
Výsledky
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 7:08:39 500
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 400
3. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 325
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:05 275
5. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:05 225
6. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:05 175
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:05 150
8. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:05 125
9. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 00:05 100
10. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:05 85
11. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:05 70
12. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:05 60
13. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:05 50
14. BENNATI Daniele Movistar Team link ikonka 00:05 40
15. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli 00:05 35
16. MEZGEC Luka ORICA - Scott link ikonka 00:05 30
17. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:05 30
18. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:05 30
19. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:05 30
20. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini 00:05 30
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále pretekov
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop