Sumár P-N: Krásne víťazstvo, nestarnúca legenda, veľký bojovník i veľké sklamanie

13.3.2017, 23:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Preteky, ktoré majú aj svoj ľubozvučnejší názov Cesta za slnkom, oslavovali v tomto roku menšie jubileum 75 rokov. A treba povedať, že ho oslávili tak, ako sa patrí. Do svojej histórie zapísali viacero aktérov, ktorí sa viac alebo menej vryli do ich pamäti.
 
Osem etáp a viac ako 1200 kilometrov. To pripravili organizátori z Amaury Sport Organisation. Kľúčové boli etapy číslo štyri, no hlavne šesť a sedem. Veľmi nepríjemné boli však aj úvodné dni, a to kvôli počasiu. Človek na jeho ovládanie ešte nevymyslel nič, a tak sa museli jazdci obrniť pevnými nervami a zdravím.
 
 
nice 2017 podium qstf
pódium: Contador - Henao - D. Martin (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Top víťazstvo kariéry a nestarnúci Pištoľník
 
Po pretekoch sa top víťazstvom môže pochváliť Kolumbijčan Sergio Henao. Pre 29-ročného pretekára to bolo siedme profesionálne víťazstvo v kariére, druhé v tomto roku. Už pred tým vyhral národný šampionát krajiny, z ktorej pochádza aj speváčka Shakira. "Toto je moje najväčšie víťazstvo. Vyhrať takýmto spôsobom, v podstate v posledných metroch, je jednoducho neuveriteľné. Bolo to ťažké, nekládol som si ale žiadne zbytočné otázky, skrátka som vedel, že si to musím odtrpieť. Musel som to urobiť pre seba, ale aj pre celú kolumbijskú cyklistiku," vyhlásil hrdý víťaz. "Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí mi tieto krásne pocity umožnili. V prvom rade mojej žene a spolujazdcom. Paríž-Nice sú krásne preteky, na ktorých sa vždy predstaví množstvo skvelých jazdcov. Nikdy som o sebe nepochyboval, to bol asi základ všetkého," dodal jazdec tímu Sky.
 
Toto víťazstvo môže byť pre celý projekt ako balzam na dušu. V posledných dňoch sa totiž objavili informácie, ktoré odhaľujú vnútorné problémy v britskom celku. Tie pochádzajú ešte z roku 2011 a dotýkajú sa čoho iného ako dopingu. Viacerí ľudia v projekte tak žiadali hlavu mozgu celého tímu Dava Brailsforda. A len nedávno prelomila mlčanie aj najväčšia hviezda Chris Froome, ktorý ho podporil. "Dave Brailsford vytvoril jeden z najlepších tímov na svete. Bez Dava nie je Sky. V posledných siedmych rokoch ma podporoval a ja som vďačný za príležitosti, ktoré mi poskytol." O to väčšiu cenu má víťazstvo v podaní Sergia Henaa
 
 
henao 2016 tdu cptf
Sergio Henao (© Slipstream Sports)
 
 
Alberto Contador už v minulosti hovoril o tom, že ukončí kariéru. Neurobil tak a rozhodol sa pokračovať v tíme, ktorý symbolizuje spojenie výrobcu bicyklov a kávy, mimochodom, na Treku vyhral dvakrát Tour de France, potom roky sedlal Specialized. A urobil dobre. Na práve skončených pretekoch ho síce nebolo vidno, ale bol vždy tam, kde mal byť. Bolo z toho druhé miesto. V poslednej etape ešte chcel čosi navyše, ale získal "len" jedno miesto k dobru. "Dal som do toho všetko. Podobne boli na tom aj moji kolegovia. Som rád, že je koniec," povedal po záverečnej etape udýchaný Španiel. "Každý vedel, že budem na záver ešte útočiť. Bolo to ťažké, pretože to konkurenti očakávali. Tie dve sekundy ale mrzia," dodáva jazdec Treku - Segafredo.
 
Contador tiež vyzdvihol prácu kolegu Jarlinsona Pantana. Kolumbijčan je aktuálny majster svojej krajiny v ITT. "Jarlinson je pre mňa viac ako len kolega. Je to môj priateľ. A pokiaľ vám robí na ceste spoločnosť človek ako on, ubieha to rýchlejšie. Sme motivovaní a pripravení na prácu pred Tour. Môžem mu povedať len jedno. Vďaka!" dodal jazdec s dopingovou minulosťou. Contadorovi v závere veľmi nepomohol jeho krajan de la Cruz, ktorý ho porazil, vyhral etapu a uchmatol aj bonifikácie. Nehnevá sa ale na neho. "Pracoval síce tvrdo, ale v posledných kilometroch mi veľmi nepomohol. Ale je to normálne, každý má svoje vlastné záujmy, ale i napriek tomu mi pomohol nepriamo. Nakoniec to bol ale pekný deň pre celú cyklistiku.  To je dôležité. Jasné, radšej by som bol ak by som zvíťazil, ale to je šport. Teraz premýšľam už len o odpočinku a o ďalších pretekoch," uzavrel Contador. Pistolero by mal už po týždni pauzy štartovať na Okolo Katalánska.
 
 
De La Cruz 2017 nice vitazstvo qstf
Víťazstvo Davida de la Cruza nad Contadorom (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Veľký bojovník Alaphilippe a Slováci
 
Od časovky držal žltý dres. Udržal ho aj počas šiestej etapy, no kráľovská etapa bola príliš náročná. Julian Alaphilippe si vybudoval povesť veľkého bojovníka. Pochválil ho aj Richie Porte. Ešte stále mladý 24-ročný pretekár spolu s Danielom Martinom tvorí tvrdé jadro Quick-Stepu Floors na GC, zatiaľ aspoň na týždňových etapákoch. Obaja to parádne potvrdili aj na francúzskych cestách. Julian Alaphilippe skončil piaty a Daniel Martin tretí. Pre belgický celok viac ako úspešný podnik. "Bol to neuveriteľný týždeň. Pre mňa aj pre tím. Keby mi niekto pred tým povedal, že dopadneme takto, neveril by som mu," načrtol Alaphilippe. Podľa posledných informácií by mal štartovať aj na Miláne - San Remo. "Bude to pre mňa nová skúsenosť, idem sa tam učiť," odpovedal na otázku, či sa predstaví na prvom monumente. "Neviete si ani predstaviť, aký som šťastný. Posledný deň bol ťažký od úvodného kilometra. Mali sme však dobrú stratégiu. Poslali sme vpred Davida, zatiaľ čo ja s Danielom sme ostali pri lídrovi pretekov. David si zaslúžil vyhrať. Som z toho šťastný, pracoval počas celého týždňa a toto je jeho odmena. Pre Quick -Step to boli úžasné preteky a som veľmi hrdý na to, čo sme dosiahli!"
 
Jazdec, ktorý doteraz vyhral päťkrát a vždy buď v USA alebo doma, narážal na tretie miesto írskeho pretekára Daniela Martina. "Nemohol som sa chytiť Alberta. Potom si uvedomil, že víťazstvo v GC je stratené. Zahlásil som do rádia, aby šiel David na etapu. Je naozaj skvelé, že to zvládol. Tento týždeň odviedol veľkú časť roboty a zaslúžil si to," povedal Martin v cieli. Prišiel síce o druhú priečku, ale to ho veľmi netrápi. "Skončiť tretí na takom významnom podujatí akým je Paríž - Nice znamená pre mňa veľmi veľa. V hierarchii mojich úspechov je toto umiestnenie naozaj vysoko. To, prečo sme tu tak uspeli tkvie v dobrom tímovom duchu," zhodnotil týždeň 30-ročný pretekár.
 
 
alaphilippe 2017 nice zlty qstf
Julian Alaphilippe bol aj v žltom drese (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Akousi čerešničkou na torte bolo víťazstvo Davida de la Cruza v etape končiacej v Nice. "Je to pekné víťazstvo. Plán bol jasný, ale po tom, čo urobil Alberto, som vedel, že je tu šanca pre mňa. To, že by sa to dalo reálne dosiahnuť, som si uvedomil tri kilometre pred páskou. Počas toho dňa som trpel, neskutočne som trpel, ale vyvinul sa z toho jeden z najkrajších dní mojej kariéry," okomentoval svoje víťazstvo jazdec, ktorý oslavoval profesionálne víťazstvo len po druhý raz. Prvýkrát to bolo vlani na Vuelte, keď sa mu podarilo vyhrať ťažkú etapu do Ovieda a obliekol sa po nej aj do dresu lídra.
 
Samostatnou kapitolou bola na pretekoch Bora - Hansgrohe. Nemecký tím sem prišiel so silnou slovenskou stopou. Michael Kolář odstúpil v poslednej etape, Erik Baška kvôli zdravotným problémom nenastúpil už dve etapy pred tým. Jediný, kto preteky dokončil, bol Juraj Sagan. Mal klasické pomocné povinnosti, preto sa výraznejšie neukázal. V šprintérskej konkurencii sa nestratil Sam Bennett, ktorý vyhral tretiu etapu. GC mal na starosti Patrick Konrad. Dostal síce masívnych 40 minút straty, ale skončil na peknom 26. mieste. "Posledná etapa bola neuveriteľne rýchla. A hneď od úvodu. V závere som nebol schopný udržať sa úplne na čele. Vo všeobecnosti s výsledkom spokojný nie som, čo mi ale vyhovuje, je moja forma. Je to jedna z pozitívnych vecí. V porovnaní s minulým rokom je to lepšie," povedal pre oficiálny web Nemcov Rakúšan.
 
 
kolar 2017 nice zima bohfst
Michael Kolář počas pretekov (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Na pretekoch sa veľmi pekne prezentovali aj domáci pretekári. V Top 20 tvoria jednu štvrtinu. Najvyššie sa prebojoval už spomínaný Alaphilippe. Za zmienku stoja aj mená Tony Gallopin (desiate miesto) a Warren Barguil (ôsme miesto). Okrem toho si pripísali dve víťazné etapy. Získali aj dva dresy, okrem bodkovaného, ktorý vybojoval po veľkom a krásnom súboji Lilian Calmejane, berú aj dres zelený. Najprv ho vlastnil Arnaud Démare, no ten počas siedmeho vystúpenia odstúpil, a tak pripadol najväčšiemu bojovníkovi z Quick-Stepu.
 
Na záver pár slov o asi najväčšom smoliarovi tohtoročnej edície. Je ním rodák z ostrova Tasmánia Richie Porte. Jazdec pretekajúci pod zmluvou s BMC sa vracal do Francúzska ako kedysi Napoleon z ostrova Elba. Plný očakávaní, silný a so silnou podporou. Prišla ale druhá etapa a spolu s ňou odišla šanca na tretie víťazstvo. Našťastie sa Austrálčan spamätal a z Francúzska odchádzal so vztýčenou hlavou. Vyhral kráľovskú etapu. "Dnes to vyslovene bolelo. Toto víťazstvo je ale veľmi sladké, zvlášť po týždni, ktorý som zažil. Klobúk dole pred mojim tímom, ktorý absolútne vo mne nestratil nádej. Dnes im patrí jedno veľké vďaka," uviedol vtedy Porte, ktorý napokon skončil jedenásty. Podobné umiestnenia tu vybojoval aj jeho bývalý kolega Peter Velits (rok 2014 deviata priečka, rok 2013 desiate miesto).
 
 
Konečné poradie Paríž - Nice 2017
1. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 29:50:29 500
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:02 400
3. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:30 325
4. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 01:00 275
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:22 225
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:34 175
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:41 150
8. BARGUIL Warren Team Sunweb 04:07 125
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:39 100
10. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 09:14 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop