Katalánsko: Tesný záver 6. etapy ovládol Impey, Sky pohorelo, 47 ľudí nesplnilo limit

25.3.2017, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
6. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Tortosa > Reus 190 km Impey
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 6
profil etapy, kvalitnejší organizátor nezostavil (© voltacatalunya.cat)
 
 
Predstavenie číslo šesť odštartovalo opäť krátko pred pol jednou. Na pelotón čakali štyri kategorizované kopce, z toho ten najzaujímavejší bol posledný. Predpokladalo sa, že práve na Alt de la Musara (11,6 km; 5 %) bude chcieť dvojica Contador - Froome zaútočiť.
 
Etapa merala 190 kilometrov a nepatrila medzi tie najťažšie. No papierové predpoklady sa nenapĺňali. Približne po štyridsiatich kilometroch sa pelotón rozdelil na dve skupiny. Na čele sa ocitli všetci favoriti ako Contador, Martin, Yates, Valverde či Soler. Chýbal tam však Christopher Froome. Na 44. kilometri strácala jeho skupina 34 sekúnd. O pár kilometrov neskôr sa diera prehĺbila na takmer minútu.
 
Potom prišla ďalšia nepríjemná správa. Tím Sky opustil Mikel Landa, ktorý na pretekoch skončil. Začínalo to byť naozaj nepríjemné, Froome strácal už pol druha minúty. Po sto kilometroch sa situácia vykryštalizovala takto: V prvej skupine sa nachádzalo približne 50 cyklistov, vrátane skoro všetkých favoritov. Druhá skupina bola početnejšia, bolo v nej 70 pretekárov, vrátane Frooma. Tretia skupina, ktorá bola počtom najmenšia, strácala na čelo už štyri a pol minúty.
 
 
katalansko 2017 etapa 6 3 catf
Krieinka a Froome v druhej skupine (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Po prvých dvoch hodinách pretekania bola priemerná rýchlosť celého dňa na slušnej úrovni a síce 44 kilometrov za hodinu. Okrem Frooma bol vzadu aj jeho kolega Geraint Thomas. Osemdesiat kilometrov do pásky strácali lídri Sky takmer šesť minút! A prekliatie Frooma z prechádzajúcich rokov v Katalánsku pokračovalo.
 
Napokon rezignovali a strata dvanástich minút znamenala len jedno. Absolútnu a definitívnu kapituláciu. Na opačnom konci štartového poľa sa cyklisti začali pripravovať na stúpanie Alt de la Musara. Bolo ako stvorené pre útočníkov, no GC muži zatiaľ všetko kontrolovali.
 
V týchto chvíľach odvádzali najväčší diel práce jazdci Lotta NL - Jumbo. Steven Kruijswijk cítil šancu na posun hore. Na Alejandra Valverdeho strácal 2:40. Tesne pred vrcholom najťažšieho kopca však zaútočil Alberto Contador!
 
 
katalansko 2017 etapa 6 1 catf
Jazdci LottaNL dnes poriadne zapracovali (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Na vrchole čakalo cyklistov nepríjemné prekvapenie v podobe snehu. O sedemnásť minút neskôr ho zaregistroval aj Froome, práve Brit sa pred pretekmi zahral na rosničku a hovoril o tom, že práve sneh môže všetko skomplikovať. Asi sa ale príliš zamerali na neho a podcenili úvod. Pokus Contadora bol len akýmsi testom, vrátil sa nazad. Horskú prémiu ukoristil José Rojas. Túto disciplínu však celkovo ovládne Alejandro Valverde, ktorý vyhral aj dve cieľové stúpania.
 
Čelná skupina sa musela v týchto chvíľach vysporiadať s mokrou cestou, čo bolo dosť nebezpečné. Pôvodná päťdesiatka sa okresala asi o pätinu. Stále sa tam pohyboval aj Rafal Majka, ktorý by sa taktiež mohol posunúť o pár miest vyššie.
 
Vidina víťazstva v náročnej etape bola ale veľká. Neodolali jej Dario Cataldo (Astana) a Alessandro De Marchi (BMC). Zaútočili trinásť kilometrov pred koncom. A vyzeralo to nádejne. Cyklistika je ale niekedy veľmi krutá! Doslova pár metrov pred cieľom dvojicu skupina favoritov ešte dobehla! A víťazstvo si odniesol Daryl Impey z Orica - Scott. Bol to typický špurt vrchárov a polovrchárov. Za zmienku stojí aj výborné štvrté miesto Petra Vakoča. De Marchi skončil piaty, Cataldo siedmy.
 
 
katalansko 2017 etapa 6 spurt catf
Špurt dnešnej etapy (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Na čele celkového poradia sa udržal Alejandro Valverde. Na stupňoch pre víťazov ho dopĺňajú jeho dvaja krajania Alberto Contador a Marc Soler. Výrazne si polepšil aj Rafal Majka, okupuje jedenástu priečku, ale tiež Steven Kruijswijk. Práca LottaNL - Jumbo sa vyplatila. Holanďan je siedmy.
 
Z Top 10 sa teda okrem Frooma porúčali aj Thomas a veterán Sánchez. Z druhej desiatky zasa dvojica Treku Mollema - Pantano, ktorá dnes zaváhala. Vpredu chýbali aj obe české želiezka na celkové poradie Jan Hirt a Ondřej Cink. Hirtova tretia skupina dokonca dostala limit, ocitlo sa v ňom 47 ľudí!
 
 
Výsledky
1. IMPEY Daryl ORICA - Scott link ikonka 4:34:14 50
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 20
3. VICHOT Arthur FDJ link ikonka 00:00 8
4. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. DE MARCHI Alessandro BMC Racing Team link ikonka 00:00  
6. VAN DER LIJKE Nick Roompot - Nederlandse Loterij 00:00  
7. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 00:00  
8. KÄMNA Lennard Team Sunweb 00:00  
9. GAUTIER Cyril Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 22:18:35 8
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:53  
3. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:06  
4. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:21  
5. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:24  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:19  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:46  
8. VERONA Carlos ORICA - Scott link ikonka 02:50  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:51  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:55  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z dnešnej etapy
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
V predposlednej etape nájdu ideálny terén útočníci do kopcov. Na niekoľkých krátkych stúpaniach si môžu jazdiť svoje vlastné preteky, cyklisti v balíku sa budú sústrediť len na posledný kopec. Alt de la Musara (11,6 km; 5 %) môžu niektorí z nespokojných favoritov využiť na útok, ale potom zostáva do cieľa ešte štyridsať kilometrov, pomerne jednoduchých, kde bude veľmi ťažké udržať získaný náskok. Únik môže mať v tom momente vybudovaný už pekný náskok, ale záverečná hodinka šiestej etapy bude veľmi intenzívna.   
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop