E3 Harelbeke: Sagan mal vo finále pád, hrdinský únik dotiahol do konca Avermaet

24.3.2017, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
pi 24.3. zvlnena etapa ciel rovina Harelbeke > Harelbeke 206 km Van Avermaet
 
e3 2017 profil
profil pretekov (© e3harelbeke.be)
 
 
Generálka na Tour of Flanders prilákala všetkých favoritov, ktorí myslia na úspech na prvom kockovom monumente. V silnej zostave sem dorazil predovšetkým Quick-Step Floors, belgická zostava sa mohla oprieť o Štybara, Terpstru, Boonena a Gilberta, takže práve od nich sa očakávala aktívna jazda. Na víťazstvo myslel aj Greg van Avermaet. Jazdec tímu BMC na štarte povedal, že sa cíti mierne prechladnutý, na tomto podujatí sa mu z nejakého dôvodu príliš nedarí. Jeho cieľom zostáva triumf na Ronde.
 
Peter Sagan má na E3 veľmi dobré spomienky. Vždy tu patril medzi najsilnejších jazdcov a vo vrecku má jeden triumf a dve druhé miesta. Aj tentoraz figuruje medzi favoritmi a mal by byť tým cyklistom, ktorý bude tvoriť preteky. Na predstavení tímov predpovedal, že najlepší jazdci odídu na Kawaremonte. Juraj Sagan sa predstavil na podujatí druhýkrát v kariére a na štarte sa objavil aj Erik Baška, pre ktorého to bola premiéra na E3.
 
Pretekári sa nemohli sťažovať na počasie, malo byť slnečno a teploty sa mali vyšplhať na pätnásť stupňov. Ale v druhej časti podujatia sa mohol objaviť vietor. V balíku bola na štarte cítiť nervozita, po niekoľkých kilometroch sa ocitli na zemi zástupcovia Kaťuše a Astany. Obišlo sa to bez následkov.
 
Menšie kolízie sa odohrávali aj naďalej, pred prvým bergom bola hlavná skupina stále kompletná. Príležitosť na útok neponúkol ani Katterberg, pelotón tak zostával v pohotovosti. Z celku Lotto - Soudal prišla nepríjemná správa, že po páde musel odstúpiť Tonny Gallopin. Pre belgickú zostavu to bola veľká strata, pretože Gallopin bol dnes lídrom tímu spoločne Benootom. Francúzsky jazdec bol odvezený do nemocnice, zranil si ľavé zápästie.
 
 
e3 2017 bora prezentacia bohfst
Jazdci Bory na štarte (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Únik sa tvoril neobvykle dlho
 
Vyše päťdesiat kilometrov sa jazdilo bez úniku, tempo v balíku muselo byť veľmi vysoké. Až po necelých dvoch hodinách sa dostali na čelo pretekov traja jazdci, v úniku to vyskúšali Ryan Mullen (Cannondale), Berden De Vries (Roompot) a Marco Coledan (Trek-Segafredo). Ale tento pokus bol onedlho zlikvidovaný. Nakoniec trvalo deväťdesiat kilometrov, kým sa vytvorila vedúca skupina, ktorá spomalila tempo hlavného balíka.
 
V úniku sa ukázali Alexis Gougeard (Ag2r), David Per (Bahrain-Merida), Gijs Van Hoecke (Lotto-Jumbo), Laurens De Vreese (Astana), Christophe Masson (WB-Veranclassic) a Taco van der Hoorn (Roompot). Vytvorenie brejku bolo úľavou pre všetkých jazdcov, druhá hodina pretekov dosiahla priemernú rýchlosť 45 km/h.
 
Vo vedúcej skupine boli najsilnejšími pretekármi Alexis Gougeard a De Vreese, ale ani na jedného utečenca nečakalo nič jednouché, pretože sa blížila druhá polovica pretekov, kde sa nachádzali takmer všetky bergy. Do vedúcej skupiny sa snažil dostať aj De Bondt (Verandas Willems) a onedlho ho napodobnili aj Delage (FDJ) a Van Asbroeck (Cannondale). Všetci traja sa pohybovali medzi únikom a pelotónom.
 
Balík si potom nepustil utečencov na viac ako päť minút. Situáciu sa snažil kontrolovať Quick-Step Floors, ale už deväťdesiat kilometrov pred cieľom sa dopredu tlačili viaceré celky. Nervozita sa stupňovala a opäť sme videli pád v pelotóne, na ktorý doplatil talentovaný cyklista Teunissen (Sunweb). Do problémov sa dostali aj Lutšenko, Stannard alebo Keirsbulck, ktorí sa museli rýchlo vracať do balíka, pretože sa blížil Taaienberg.
 
 
e3 2017 unik cdtf
 Spomínaná trojica pri snahe dostať sa dopredu (© Slipstream Sports)
 
 
Dôležitý útok prišiel po Taaienbergu, na rovine 
 
Tesne pred týmto bergom spadol Bauer z Quick-Stepu, ktorý dostal na zem aj Terpstru a Vanmarckeho. Na strmom kopci nasadil tempo Boonnen, za ktorého sa zavesili Oss, Sagan, Degenkolb alebo Gilbert, a podľa očakávania sa tu pelotón roztrhol. Po Taaienbergu sa odčlenila z pelotónu približne 20-členná skupina, kde nechýbal Peter Sagan. Z tej následne zaútočili Van Avermaet, Gilbert, Pöstlberger a Naesen, ktorí čoskoro dobehli Van Asbroecka, Delaga a De Bondta.
 
Pred Eikenbergom sa Gilbertova skupina rozrástla o Modola, Durbridga a Vanmarckeho. Do tejto partie sa snažil dostať aj Peter Sagan, za ktorým hneď vyrazili Štybar alebo Terpstra, ale nikto nechcel zaplátať dieru spoločne so svetovým šampiónom. Gilbertova skupina tak nastúpila na Eikenberg s menším náskokom.
 
Šesťdesiat kilometrov pred páskou Gilbert a spol. dobehli pôvodný únik, utečencov posilnili Van Avermaet, Naesen, Gilbert, Vanmarcke, Pöstlberger a Durbridge. Za nimi sa sformovala hlavná skupina, kde diktovali tempo Trek a Kaťuša. Nachádzal sa tu aj Peter Sagan, ktorý mohol byť zatiaľ spokojný, vo vedúcej skupine mal Pöstlbergera.
 
Potom nasledovali úseky na mačacích hlavách, na ktorých nastavil značné tempo Tony Martin, a balík sa poriadne natiahol. Peter Sagan išiel hneď za ním. Následne pokračovali útoky v Saganovej partii, ale tie boli neúspešné. Naopak, pomáhali vedúcej skupine, ktorá udržiavala svoju minútovú stratu.
 
Na čele pretekov mali zastúpenie Quick-Step Floors a BMC, takže stíhačku museli začať ostatné celky. Pokúšal sa o to Tony Martin, ale to bolo málo. Sky a Trek vyčkávali, Peter Sagan nemal pri sebe kolegov. Bora mala síce vpredu Pöstlbergera, ale rakúsky jazdec nemal veľké šance proti silnejších súperom.
 
 
gilbert 2017 atak cdtf
Atak Philippa Gilberta, za ním Vanmarcke a Van Avermaet (© Slipstream Sports)
 
 
Saganove šance zastavil pád
 
V nájazde na Paterberg sme uvideli pád v hlavnej skupine, ktorý zasiahol aj Petra Sagana. Svetový šampión nevyzeral byť zranený, ale stratil príliš veľa času, aby sa mohol ešte vrátiť do hlavnej skupiny. Spolu s ním zaostali aj Gatto či Vermote.
 
Po Paterbergu zostali vpredu iba Van Avermaet, Naesen, Vanmarcke, Pöstlberger, De Vreese a Gilbert. A rozdelila sa tu aj hlavná skupina favoritov. Peter Sagan príliš dlho riešil svoje problémy s bicyklom, aj tak nebol spokojný. Jeho preteky po tomto incidente skončili.
 
Po Kwaremonte sa udržali na čele už len Gilbert, Avermaet a Naesen, ktorí to mali výborne rozohrané. Ich náskok na druhú skupinu favoritov stále prekračoval jednu minútu. Síce v nej jazdil aktívne Trek pre Degenkolba, no strata na vedúcu skupinu sa neznižovala. S nemeckým pretekárom jazdili aj Benoot, Oss, Terpstra, Boonen, Valgren.
 
 
Výborný počin od Gilberta s Avermaetom 
 
Vedúca trojica poriadne využívala svoju pozíciu, svoj náskok zvýšila na dve minúty.  Do cieľa zostávalo dvadsať kilometrov. Do kariet im hrala skutočnosť, že za nimi nebola sformovaná nebezpečná skupina prenasledovateľov. Na poslednom bergu zaútočil Gilbert, do problémov sa dostal Naesen, ale jazdec tímu Ag2r túto hrozbu dokázal zažehnať.
 
Desať kilometrov pred cieľom bolo jasné, že o víťazovi sa rozhodne v špurte troch belgických jazdcov. Mali sme pred sebou zaujímavý súboj medzi Gilbertom a Avermaetom, ale nevzdával sa ani Naesen
     
Potom sa všetci traja sústredili len na posledné stovky metrov, kde sme videli taktické vyčkávanie, a najlepšiu koncovku nakoniec ukázal Greg van Avermaet. V tesnom špurte skončil druhý Philippe Gilbert, tretí finišoval Oliver Naesen. Práve on začal špurtovať ako prvý, ale obidvaja súperi zachytili jeho pokus. Najlepšiu pozíciu mal Avermaet, ale nechýbalo veľa, aby ho Gilbert na páske prekonal. Potom prišli do cieľa Durbridge a Pöstlberger.
 
Preteky rozhodli silné tímy, ktoré využili svoju početnú prevahu. Strojcom hlavnej selekcie bol Philippe Gilbert, ktorý využil oslabený pelotón po prejazde cez Taaienberg, a vyštartoval dopredu. Keďže sa k nemu pridal aj Avermaet, v hlavnej skupine mohli vyčkávať Quick-Step a BMC. Potom sa ukázalo, že ostatné celky nemali potrebnú kvalitu, aby zvrátili osud pretekov. 
 
 
e3 2017 ilustrak 2 cdtf
Pelotón sa dnes rozbil na márne kúsky (© Slipstream Sports)
 
 
Túto situáciu perfektne využil Greg van Avermaet, ktorý vybojoval druhé víťazstvo v ročníku. Jazdec tímu BMC sa rozhodol nasledovať Gilbertov atak, hoci to bolo ďaleko pred cieľom. Ako sa ukázalo, bola to dobrá voľba. Pomohli mu aj kolegovia, najmä Oss, ktorý pokrýval následné útoky zo skupiny favoritov. Avermaet musel byť po triumfe veľmi spokojný, veď na tomto podujatí sa mu veľmi nedarí. Najlepšie skončil v roku 2008, keď obsadil tretiu priečku.
 
Po Dwars Door Vlaanderen predviedol ďalší parádny výkon Philippe Gilbert. Znovu inicioval rozhodujúci atak, ale opäť sa nedostal na ten najvyšší stupienok. Skúsený borec si momentálne užíva jazdu na kockách a voľnosť, ktorú dostal v Quick-Stepe. Výborne sa predviedol aj Oliver Naesen, ktorý sa nebál ísť do dlhého ataku, pretože v pôvodnom úniku mal kolegu Gougearda, ktorý sa o neho mohol postarať. A na konci sa už prejavili jeho kvality, veď v minulom roku vyhral Bretagne Classic. 
 
Statočný výkon predviedol aj Luke Durbridge, ktorý bol viditeľný aj na Dwars Door Vlaanderen. Najlepší výsledok z Bora - Hansgrohe dosiahol Lukas Pöstlberger. Rakúsky jazdec zastupoval svoj tím v Gilbertovej skupine, ale v rozhodujúcich momentoch z nej vypadol.
 
Medzi najlepšími sa objavili aj Valgren a Colbrelli, ktorí si po tomto predstavení zdvihli sebavedomie. Dvojicu zástupcov v Top 10 mal tím Cannnondale - Drapac, no v elitnej spoločnosti nefiguroval podľa očakávania Vanmarcke, ale Van Baarle a Bettiol. V tejto partii prišiel do cieľa Tom Booonen, ktorý sa tradične rozbehol na Taaienbergu, a potom sledoval Gilbertovu prácu na čele pretekov.   
 
 
boonen 2017 kocky cdtf
Tom Bonnen dnes dupol na plyn na Taaienbergu (© Slipstream Sports)
 
 
Veľmi dobrý výkon predviedol Trek, ktorý zásluhou Fabia Felliniho bojoval až do konca. John Degenkolb tak objavil výborného pomocníka. Aj nemecký pretekár sa snažil niečo vymyslieť po rozhodujúcej selekcii, ale už bolo neskoro.
 
Peter Sagan si určite želal priaznivejší vývoj pretekov. Prvý kľúčový moment, Taaienberg, zvládol veľmi dobre, ale potom sa prejavila kvalita najsilnejších tímov. Svetový šampión si chcel niekoľkokrát doskočiť do rozhodujúceho úniku, ktorý vytvoril Gilbert, ale ani raz to nepredviedol s potrebnou razanciou. Keď sa rozdiel na vedúcich cyklistov neznižoval, jazdil schovaný v druhej skupine favoritov.
 
Definitívnou bodkou za jeho pretekmi bol pád, po ktorom vypadol zo svojej skupiny, a dlhú dobu čakal na vyriešenie mechanických problémov. Sagan dnes neukázal svoje majstrovstvo, v nasledujúcich klasikách tak bude ohromne motivovaný a oproti niektorým favoritom aj štipku oddýchnutý. Nakoniec prišiel do cieľa v skupine s Erikom Baškom a obidvaja dosiali manko necelých jedenásť minút. Juraj Sagan podujatie nedokončil. 
 
Pripravujeme článok s reakciami...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (Bora - Hansgrohe)
"Boli to ťažké preteky. Nedostal som sa do vedúcej skupiny, keď sa začalo nastupovať a vytvoril sa rozhodujúci moment. A potom pád zmietol všetky šance. Ale veľmi sa teším z výsledku, ktorý dosiahol Lukas. Predviedol výborný výkon a ukázal, že je silný, mladý jazdec. V konečnom dôsledku je to výborný výsledok pre Bora - Hansgrohe."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jensa Zemkeho (DS Bora)
"Naším plánom bolo, aby sme v priebehu pretekov šetrili Lukasa, ktorý mal byť Petrovi k dispozícii vo finále. Keď sa dostal do Gilbertovej skupiny, boli sme v dobrej pozícii. Peter by mal šancu priblížiť sa k vedúcej skupine na Kwaremonte, pretože Trek a Sky museli tiež niečo urobiť. Ale po jeho páde to nebolo možné. Potom sme povedali Lukasovi, aby šiel na seba, a predviedol silný výkon. Sme s ním spokojní. Ukázali sme, že máme mladých jazdcov, ktorí v prípade, že sa niečo stane Petrovi, dokážu vybojovať pekný výsledok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (víťaz)
"V priebehu týždňa som sa necítil veľmi dobre, preto som rád, že to nebolo nič vážne. Na tomto podujatí som nikdy nejazdil úplne dobre, ale vždy som bol silný na Ronde. Tento triumf mi dáva dôveru pred Okolo Flámska. Teším sa, že som získal už dve víťazstvá na klasikách, a verím, že to tretie príde budúcu nedeľu. Gilbert bol na konci rýchly, takmer ma predbehol. Do cieľa sme prišli traja najsilnejší jazdci."
     
 
Výsledky
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 4:48:17 400
2. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 320
3. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 260
4. DURBRIDGE Luke ORICA - Scott link ikonka 00:40 220
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 00:41 180
6. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:52 140
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:52 120
8. BOONEN Tom link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:52 100
9. VAN BAARLE Dylan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:52 80
10. BETTIOL Alberto Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:52 68
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

 
 
Stúpania na trase pretekov (km do cieľa):
1. 177 km: Katteberg (600 m) (sklon: 6.7 %) (max: 8.0 %)
2. 114 km: La Houppe (3440 m) (sklon: 3.32 %) (max: 10.0 %)
3. 98 km: Oude Kruisberg (800 m) (sklon: 4.8 %) (max: 9.0 %)
4. 90 km: Knokteberg (1530 m) (sklon: 5.3 %) (max: 13.3 %)
5. 86 km: Hotondberg (1200 m) (sklon: 4.0 %) (max: 8.0 %)
6. 79 km: Kortekeer (1000 m) (sklon: 6.4 %) (max: 17.0 %)
7. 74 km: Taaienberg (kocky) (650 m) (sklon: 9.5 %) (max: 18.0 %)
8. 68 km: Boigneberg (2180 m) (sklon: 5.8 %) (max: 15.0 %)
9. 63 km: Eikenberg (kocky) (1200 m) (sklon: 5.5 %) (max: 11.0 %)
10. 58 km: Stationberg (kocky) (460 m) (sklon: 3.2 %) (max: 5.7 %)
11. 46 km: Kapelberg (900 m) (sklon: 4.0 %) (max: 7.0 %)
12. 42 km: Paterberg (700 m) (kocky) (sklon 12.0 %) (max: 20.3 %)
13. 37 km: Oude Kwaremont (kocky) (2200 m) (sklon: 4.2 %) (max: 11.0 %)
14. 31 km: Karnemelkbeekstraat (1530 m) (sklon: 4.9 %) (max: 7.3 %)
15. 20 km: Tiegemberg (1000 m) (sklon: 6.5 %) (max: 9.0 %)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop