De Panne: V dramatickej ITT vyhral Durbridge pred Chavanelom, Gilbert víťazom GC

30.3.2017, 09:00 | Preteky vo svete | T. Šandor, J. Pivarči
1. 28.3. zvlnena etapa ciel rovina De Panne > Zottegem 205 km Gilbert
2. 29.3. zvlnena etapa ciel rovina Zottegem > Koksijde 193 km Kristoff
3a. 30.3. rovinata etapa ciel rovina De Panne > De Panne 118 km Kittel
3b. 30.3. rovinata etapa ciel rovina De Panne > De Panne 14,2 km Durbridge
 
 
1. 28.3. zvlnena etapa ciel rovina De Panne > Zottegem 205 km Gilbert
 
de panne 2017 1
profil etapy (© driedaagse.be)
 
 
Trojdňové podujatie slúži ako záverečná generálka na monumenty na mačacích hlavách, ale len výnimočne sem zavítajú tí najlepší klasikári. V tomto roku sa prišli pobiť o celkový triumf také mená ako Kristoff, Gilbert, Gallopin alebo vo forme jazdiaci Durbridge, ktorí mohli pripraviť zaujímavé predstavenie. V drese Bora - Hansgrohe sa na štarte objavil aj Erik Baška.
 
Hneď úvodná etapa obsahovala najťažšie parametre a očakávali sme aktivitu zo strany klasikárov, aby pred záverečnou časovkou získali na svoju stranu potrebnú časovú výhodu. Pretekári vo finále dvakrát prebehli cez okruh, ktorý obsahoval Berendries (936 m; 7 %), Tenbosse (450 m; 6,9 %) a najmä legendárny Muur van Geraardsbergen (1075 m; 9,1 %), ktorý bol v závere pripravený len sedemnásť kilometrov pred páskou. Na trati sa nachádzalo dostatok prekážok, aby sme boli svedkami selektívnej cyklistiky.
 
Preteky začali zostra, počas prvej hodiny pelotón ukrojil vyše 51 kilometrov. Len potom sa dostalo do úniku sedem jazdcov, ale tí nedostali priestor, aby si vybudovali veľký náskok. Navyše, po úvodných bergoch zostali vpredu len Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen), Conor Dunne (Aqua Blues Sport), Jimmy Duquennoy (Veranclassic), Brice Feillu (Fortuneo) a Kristoffer Skjerping (Joker).
 
Záverečný okruh meral 47 kilometrov a vedúca skupina tam nabehla s minútovým náskokom. Situácia v balíku začali byť nervózna, pretože sa blížil prvý prejazd cez Muur, kde sa mala udiať úvodná selekcia. Únik bol nakoniec chytený už 77 kilometrov pred cieľom, utečenci si teda svoju pozíciu veľmi neužili. Pred Muurom bol pelotón poriadne rozbehnutý. Ešte predtým si cyklisti vyskúšali Tenbosse, kde sa dostalo dopredu okolo pätnásť jazdcov, ktorí si vypracoval náskok tridsať sekúnd.
 
Ale po Kapelmuure sa situácia úplne zmenila. Na čele pretekov zostala menšie skupina, ale objavila sa v nej aj Gilbert a Durbridge. Za nimi sa vytvorila druhá partia, kde sme videli pre zmenu Kristoffa s Gallopinom, takže už v tomto momente sa začala bitka medzi hlavnými favoritmi. 
 
Na čele jazdili Haller, Gilbert, Devenyns, De Buyst, Edmondson, Durbridge, Brändle, Van Poppel, Pfingsten, Consonni, Backaert, Perichon, Pichot, Forfang a Ruijgh. Túto situáciu využil Gilbert na zisk troch bonusových sekúnd, ktoré boli pripravené pri druhom prejazde cez cieľovú čiaru. Do skupiny prenasledovateľov sa dostali viacerí borci a svojich kolegov získal aj Kristoff, ktorí dal spolujazdcom úlohu zlikvidovať náskok Gilbertovej skupiny.
 
Na stúpaní Berendries sa ich strata vyšplhala na 45 sekúnd, a to nebola dobrá správa pre nórskeho jazdca. Kristoff potom zrýchlil a vytvoril malú skupinu prenasledovateľov, kde sa pohybovali aj Modolo alebo Van Keirbulck, ale títo odhodlaní borci stále museli zmazať manko pol minúty. A pred sebou mali kľúčový prejazd cez Muur.
 
Na tomto bergu zaútočil v čelnej skupine Gilbert, za ktorým zostal iba Durbridge. Belgický jazdec bol však silnejší a osamostatnil sa na čele pretekov. Vedúca skupina a aj partia prenasledovateľov sa na Muure rozdelili na jednotlivých jazdcov.
 
Philippe Gilbert predvádzal parádny výkon a nepustil k sebe Durbridga. Za týmito dvomi jazdcami sa pohybovali Haller alebo Brändle, no ich strata vzrástla na 40 sekúnd. Až za nimi sa nachádzal Kristoff a spol., ktorí tak s definitívnou platnosťou prehrali dnešnú etapu.
 
Gilbert vydržal vo svojom predstavení až do cieľa a po aktívnej jazde vybojoval etapový triumf. Bonusom bol pre neho pekný časový odstup na súperov. Na druhej priečke dorazil Durbridge s mankom sedemnásť sekúnd a špurt o tretiu priečku vyhral Consonni. Skupina s Kristoffom stratila v cieli necelú minútu.
 
Najťažšia etapa vytvorila medzi pretekármi veľké rozdiely a najviac z toho vyťažil Philippe Gilbert. Belgický jazdec opäť predviedol aktívnu jazdu, útočil v obidvoch prípadoch na Muure a vďaka tomu si pripísal nielen cenný etapový triumf, ale aj výrazný náskok v klasifikácii, ktorý môže byť s veľkou pravdepodobnosťou rozhodujúci. Po výborných výkonoch na DVV a E3 opäť ukázal, že mačacie hlavy mu v tejto sezóne náramne chutia.
 
Rozhodujúcu selekciu zachytil aj Luke Durbridge, ktorému sa nepodarilo vynulovať Gilbertov malý náskok na samom konci. Jazdec tímu Orica - Scott má však namierené k výbornému výsledku v GC, ako veľmi dobrý tempár bude mať na svojej strane záverečnú časovku. Po dvoch štvrtých miestach na DVV a E3 musí byť aj on mimoriadne spokojný so svojou výkonnosťou v posledných dňoch.
 
Naopak, sklamaní sú v celku Kaťuša - Alpecin, ktorému sa nepodarilo eliminovať Gilbertovu snahu po prvom prejazde cez Muur. Kristoff mal síce pri sebe kolegov, ale tí nemali potrebnú silu, aby dostali svojho lídra späť do vedúcej skupiny. A keď sa o to pokúsil sám Kristoff, v samotnom finále mu potom chýbala energia, takže jeho strata v cieli bola na tieto preteky veľmi veľká.
 
V Treku možno dúfali v lepší výsledok, Theuns finišoval v Kristoffovej skupine. Ale Brändle môže v časovke zabojovať o celkové pódium. Etapa nevyšla lídrom tímu Lotto-Soudal, no pekné štvrté miesto získal 23-ročný Jasper de Buyst, a uvidíme, ako sa mu bude dariť v nasledujúcich dňoch. Výborný výsledok dosiahol aj 22-ročný Simone Consonni, ktorý jazdí prvý rok medzi profesionálmi a je talianskym šampiónom do 23 rokov. Erik Baška skončil na 95. priečke a prišiel do cieľa vo veľkej skupine so stratou 9:31.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Philippa Gilberta (víťaz)
"Od februára sa cítim veľmi silný. Už na Omloope som vedel, že som v dobrej forme, ale o potrebný výsledok ma pripravila moja chyba. Cítim sa výborne a uvidíme, ako to bude na Ronde. Ako tím musíme vyťažiť z toho, že sme silný kolektív. Všetci sme silní, každý môže dostať šancu bojovať o dobrý výsledok. Aj ja chcem vyhrávať, ale najdôležitejšie je, aby sa darilo tímu."
     
 
Výsledky
1. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:36:18 20
2. DURBRIDGE Luke ORICA - Scott link ikonka 00:17 10
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:34 5
4. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:34  
5. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:34  
6. BACKAERT Frederik Wanty - Groupe Gobert 00:53  
7. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:58  
8. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:58  
9. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini 00:58  
10. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:58  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 
2. 29.3. zvlnena etapa ciel rovina Zottegem > Koksijde 193 km Kristoff
 
de panne 2017 1
profil etapy (© driedaagse.be)
 
Druhá etapa obsahovala najťažšiu pasáž presne v polovici, kde sa nachádzalo päť bergov, vrátane prechodu cez Kammelberg (700 m; 7,8 %; max. 17%). V tomto bode sa mal lámať osud dnešného dňa, ale potom zostávalo do cieľa ešte dostatok času, aby sme vo finále uvideli hromadný špurt. Po včerajšku si chcel vylepšiť náladu Kristoff, na záverečný šprint si verili aj Kittel, Modolo alebo Bennet.
 
Po predchádzajúcej etape organizátori potrestali 29 cyklistov, vrátane Gilberta a Durbridga, za jazdu po chodníkoch namiesto úsekov po mačacích hlavách. Každý jazdec dostal pokutu 198 eur.
 
Dnes sa jazdilo pod zamračenou oblohou, teplota dosahovala šestnásť stupňov. V úniku sa ukázalo desať jazdcov, na vytvorenie vedúcej skupiny sa nečakalo tak dlho ako včera. Cobbaert (Cibel), Hoem (Joker),McNally (Wanty Groupe), Allegaert (Sport Vlaanderen), Van Goethem (Roompot), Naesen (Veranclassic), Perry (Cycling Academy), Šalunov (Gazprom), Dunne (Aqua Blue Sport) a Van Zummeren (Willems-Crelan) si vytvorili v prvej časti náskok v okolí piatich minút.
 
V balíku jazdil na čele tím Quick-Step Floors, ktorý strážil vedúcu priečku Philippa Gilberta a pripravoval pozíciu na špurt pre Marcela Kittela. Utečencov kontroloval aj tím Kaťuša, Kristoff mal eminentný záujem presadiť sa v dnešnej etape. Po Kemmelbergu sa balík rozdelil na tri skupiny, ale rozdiely medzi nimi neboli veľké.
 
Do útoku vyštartovali Kirsch (Veranclassic) a Ligthart (Roompot), náskok utečencov klesol na dve minúty. Táto dvojica sa priblížila k vedúcej skupine na pol minúty, do hlavného balíka sa vrátili takmer všetci borci. KirschLigthart sa napokon dostali na čelo pretekov, ale pelotón zaostával za vedúcou skupinou len jednu minútu. Do cieľa zostávalo päťdesiat kilometrov a vysoké tempo stále udržiavali Quick-Step a Kaťuša.
 
Potom sa pretekári dostali na otvorené priestranstvo, kde bočný vietor rozdelil hlavnú skupinu, a postarali sa o to Trek, Kaťuša a Quick-Step. Utečenci boli chytení 43 kilometrov pred cieľom a dôležitú selekciu prežili na čele Gilbert, Kristoff, Kittel, Theuns, Brändle či Van Poppel. Tím Bora tu zastupoval Ackermann.
 
V druhej skupine zostal druhý muž GC Luke Durbridge, ktorý sa musel o seba postarať sám, aby sa nerozplynula jeho výborná pozícia v klasifikácii. Austrálsky jazdec dostal pomoc od Wanty Groupe, pretože selekciu zmeškal aj Van Keirsbulck. Rozdiel medzi skupinami sa ustálil na pol minúte. 
 
Vo výbornej pozícii sa ocitli GilbertBrändle, ktorí sa pohybovali vo vedúcej skupine a mali pri sebe niekoľko kolegov. Mohli tak získať dôležitý čas na Durbridga, čo sa im aj darilo, pretože strata druhej skupiny narastala. Okrem toho si mohli vyjazdiť bonusy na prémiách, na tej prvej získal Gilbert tri bonusové sekundy, Brändle jednu sekundu. Z rýchlych jazdcov dostali šancu bojovať o etapový triumf Kristoff, Kittel alebo Guardini
 
Aj na druhej prémii bol úspešný Gilbert a belgický jazdec krok za krokom zveľaďoval svoje vedenie v poradí. Dva kilometre pred páskou atakoval Brändle, za ktorým okamžite vyrazil Gilbert. Tieto pohyby takmer prekazili záverečný špurt, ale vedúca skupina prišla do cieľa pokope. V rýchlom dojazde sa presadil Alexander Kristoff, ktorý nechal za sebou Theunsa a Kittela.
 
Alexander Kristoff a Marcel Kittel začali špurtovať v rovnakom momente, ale na opačných stranách. Nakoniec bol rýchlejší nórsky jazdec, ktorý pozitívne zareagoval na svoje včerajšie vystúpenie. Na druhú priečku sa dostal Edward Theuns a až tretí finišoval Marcel Kittel, ktorý mal v závere najlepšiu pozíciu, keďže mal pri sebe dvoch kolegov, ktorí mu pomohli. Pekný špurt predviedol 23-ročný nemecký jazdec Pascal Ackermann, ktorý vybojoval štvrtú priečku, ale nechýbalo mu veľa, aby skončil vyššie.
 
 
de panne 2017 etapa 2 sprint bohfst
Špurt druhej etapy (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Víťazom dnešnej etapy bol aj Philippe Gilbert, ktorý si upevnil pozíciu na čele poradia. Získal šesť bonusových sekúnd a okrem toho vypadol z hry jeho hlavný konkurent Luke Durbdrige, ktorý zaostal necelé tri minúty. Svoje miesto v GC neobhájili ani Simone Consonni a Jasper de Buyst.
 
Naopak, po veternej selekcii si polepšili Matthias Brändle, ktorý poskočil na druhé miesto v GC, a Alexander Kristoff, ktorý bude zajtra obhajovať pozíciu na pódiu. Na vysoké priečky sa dostal Edward Theuns a medzi najlepšími figuruje aj Sylvain Chavanel. Erik Baška prišiel do cieľa v početnej skupine, kde skončil aj Luke Durbridge.      
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (víťaz)
"Bol to ťažký šprint, fúkal protivietor. Mal som obavy, ale nakoniec som dokázal zrýchliť lepšie ako moji súperi. Takéto šprinty mi vyhovujú, keď ideme proti sebe muž proti mužovi na konci ťažkých pretekov. V prednej skupine som mal rešpekt pred Marcelom, ktorý je zvyčajne rýchlejší ako ja. Teším sa z tohto víťazstva a verím, že v nedeľu budem konkurencieschopný."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Philippa Gilberta (líder GC)
"Bola to nervózna etapa, ale celý čas sme sa udržali na čelných priečkach a jazdili na potrebnej pozícii.  Vedel som, že na konci niečo vymyslia Chavanel alebo Brändle. Škoda, ich ataky rozbili pozície pred šprintom. Zajtra dooobeda si to budeme chcieť vynahradiť s Marcelom a potom sa ja pobijem v časovke." 
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 4:37:29 20
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
3. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 5
4. ACKERMANN Pascal Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
5. GUARDINI Andrea UAE Team Emirates 00:00  
6. VANTOMME Maxime WB Veranclassic Aqua Protect 00:00  
7. PETIT Adrien Direct Energie 00:00  
8. VERMELTFOORT Coen Roompot - Nederlandse Loterij 00:00  
9. PERICHON Pierre-Luc Fortuneo - Vital Concept 00:00  
10. DUNNE Conor Aqua Blue Sport 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 9:13:28 5
2. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:50  
3. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:07  
4. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 01:11  
5. LIGTHART Pim Roompot - Nederlandse Loterij 01:15  
6. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 01:15  
7. VANTOMME Maxime WB Veranclassic Aqua Protect 01:17  
8. PERICHON Pierre-Luc Fortuneo - Vital Concept 01:17  
9. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 01:22  
10. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 02:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
3a. 30.3. rovinata etapa ciel rovina De Panne > De Panne 118 km Kittel
 
de panne 2017 1
profil etapy (© driedaagse.be)
 
 
Prvá časť dnešného zaujímavého dňa odštartovala krátko pred pol desiatou. Merala bez dvoch 120 kilometrov. V podstate celá bola po rovine, a tak mali prísť na rad opäť mená ako Marcel Kittel, Alexander Kristoff, Sacha Modolo či jazdec Bory - Hansgrohe Matteo Pelucchi
 
Podobne ako včera sa na únik vôbec nečakalo dlho. Na čelo sa prepracovala deviatka jazdcov. Boli to Enrico Barbin (Bardiani), Kevin Deltombe (Sport Vlaanderen), Arjen Livyns (Pauwels Sauzen), André Looij a Elmar Reinders (obaja Roompot), Rob Ruijgh (Tarteletto), Anders Skaarseth (Joker), Alexej Tsatevič (Gazprom) a Elias Van Breussegem (Veranda). Náskok, ktorý si vybudovali stúpal len pomaly. Na 60. kilometri, čiže už za polovicou etapy, činil ich odstup šesťdesiat sekúnd.
 
Na čele pelotónu odvádzali najväčší kus práce jazdci Quick-Stepu. Akoby to bolo cez kopirák včerajšieho dňa. Samozrejme, nerobili to len pre Kittela, ale hlavne kvôli Gilbertovi, ktorý na sebe niesol dres určujúceho lídra. Dôležitým faktorom bude tiež počasie. Malo byť pôsobivých 21 stupňov nad nulou, no "rosničky" hlásili aj vietor. Počas celého dňa. Ten narobil šarapatu už včera, dnes si teda naň jazdci museli dať omnoho väčší pozor.
 
Vyzeralo to tak, že únik sa pomaly ale isto končí. Potom si ale pelotón povedal, že je ešte skoro, a tak sa stále statočná deviatka držala. Tiež sme videli nepríjemný pád Dennisa Van Windena z Cycling Academy. Tridsať kilometrov do cieľa sa pelotón rozdelil na dve skupiny. Rozdiel medzi skupinami nebol veľký, ale tempo už bolo už dosť vysoké. V skupine číslo dva sa viezlo asi dvadsať cyklistov. Na čele sa náskok skupiny utečencov scvrkol na pol minúty. Napokon sa podarilo skupinám opäť spojiť.
 
Únik zanikal postupne od 18. kilometra. Najsympatickejšia bola snaha Andersa Skaarsetha, ktorý to skúšal sám. Na záver čakali pelotón dva osemkilometrové okruhy. Pätnásť kilometrov pred cieľom však došlo asi v polovici balíka k veľkému pádu! Doplatili naň viacerí borci, ku ktorým patril aj Marcel Kittel! Vysadol sa bicykel, čo bolo dobré znamenie, ale o víťazstvo bojovať už nemohol. Aspoň to tak vyzeralo...
 
Práve pád využili utečenci ešte na posledný nádych. Rázne proti ale boli jazdci Kaťuše, ktorí sa zoradili na čele. Vycítili neprítomnosť najväčšieho konkurenta pre Kristoffa a išli si po víťazstvo. Únik definitívne zanikol dva kilometre pred cieľom. Pravdepodobne neskôr, ako pôvodne pelotón zamýšľal, ale predsa.  Začal sa krátky taktický boj.
 
A ten najlepšie zvládol Marcel Kittel, ktorý sa po patáliách dokázal vrátiť nazad a dokonca vybojoval etapové víťazstvo! Práca Kaťuše vyšla naprázdno. Alexander Kristoff skončil druhý. Pokiaľ teda možno druhé miesto považovať za neúspech. Tretí finišoval Sacha Modolo. Na šiestej priečke dokončil etapu Matteo Pelucchi. Celkovo sa v GC nezmenilo nič, jazdci sa musia po krátkom vydýchnutí si pripraviť na popoludňajšiu časovku, ktorá by mala rozhodnúť o celkovom víťazovi.
 
 
Výsledky
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 2:37:29 20
2. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 10
3. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00 5
4. SELIG Rüdiger Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
5. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. PELUCCHI Matteo Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
7. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. MEZGEC Luka ORICA - Scott link ikonka 00:00  
9. MANNAERTS Jelle Tarteletto - Isorex 00:00  
10. RICKAERT Jonas Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 11:51:02 5
2. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:50  
3. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:58  
4. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 01:06  
5. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 01:15  
6. LIGTHART Pim Roompot - Nederlandse Loterij 01:15  
7. VANTOMME Maxime WB Veranclassic Aqua Protect 01:17  
8. PERICHON Pierre-Luc Fortuneo - Vital Concept 01:17  
9. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 01:22  
10. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 02:20  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále tretej etapy
 
 
3b. 30.3. rovinata etapa ciel rovina De Panne > De Panne 14,2 km Durbridge
 
de panne 2017 1
profil etapy (© driedaagse.be)
 
 
Záverečná časovka už nemohla ohroziť vedúcu priečku Philippa Gilberta, belgický jazdec by musel na trati prežiť katastrofu, aby prišiel o celkový triumf. Zaujímavý súboj sa mohol odohrať o stupne víťazov a najväčšiu šancu vybojovať druhú priečku mal Matthias Brändle, ktorý si zároveň robil zálusk aj na etapový triumf. Polepšiť si mohol Chavanel, ale francúzsky jazdec musel čakať, aký výkon predvedú Kristoff a Theuns. Po sklamaní v GC myslel na dnešný triumf aj Durbridge.
 
Pretekárov na trati limitoval vietor, ktorý im skomplikoval aj záverečnú previerku na podujatí. Z úvodných jazdcov na štarte dosiahol najlepší čas Olivier Pardini (WB Veranclassic), ktorý prekonal trasu za 18:17. Na priebežnej druhej priečke sa nachádzal jeho tímový kolega, ale Alex Kirsch za ním zaostal dvadsať sekúnd. Erik Baška absolvoval časovku s výkonom 20:18, za momentálnym lídrom zaostal dve minúty.
 
Pardini sa na vedúcej priečke príliš dlho neohrial. Prekonal ho Peter Koning z Aqua Blue Sport, holandský jazdec bol lepší o tri sekundy. Potom sa predviedol ďalší jazdec z WB Veranclassic, Kevin Ista sa dostal na priebežnú tretiu priečku s mankom 16 sekúnd. Ani jeden z týchto borcov však nemal nárok na výkon Marcela Kittela, ktorý zastavil časomieru na úrovni 17:41 a suverénne sa dostal na vedúcu priečku. O 33 sekúnd pred Koninga. Nemecký pretekár musel byť so sebou maximálne spokojný, za minuloročným Bodnarovým víťazným časom zaostal iba dve sekundy. 
 
Dobrý výkon predviedol aj Alexander Edmondson z Oricy, ktorý na Kittela stratil iba šesť sekúnd. Pre 23-ročného cyklistu to bol povzbudzujúci výsledok. V závere sa objavili na trati hlavní favoriti a svoju úlohu splnil na výbornú Luke Durbridge, ktorý pokoril Kittela o tri sekundy. Výkon austrálskeho pretekára tak ašpiroval na etapový triumf, ale o mal chvíľu ho dostal zo sedačky skvelý Sylvain Chavanel. Jazdec tímu Direct Energie bol pomalší len o niekoľko desatín sekundy a po parádnom výkone sa zaradil na druhé miesto.
    
Vynikajúci finiš časovky umocnili Alexander Kristoff, ktorý za vedúcou dvojicu zaostal iba dve sekundy, a Matthias Brändle, ktorý sa zaradil na piate miesto s mankom päť sekúnd. Žiadne prekvapenie nepripustil Philippe Gilbert, jazdec tímu Quick-Step s prehľadom obhájil líderský dres.
 
Záverečná časovka priniesla dramatické vyvrcholenie a veľmi malé rozdiely na vedúcich priečkach. Po včerajšom výsledku si vylepšil náladu Luke Durbridge, ktorý potvrdil povesť výborného tempára a poukázal na svoju aktuálnu výkonnosť. Vo veľmi dobrom svetle sa ukázali aj Chavanel, ktorý si zaspomínal na svoje najlepšie časy, a dvojica rýchlych jazdcov Kristoff s Kittelom, ktorí môžu stavať na tomto výkone v nasledujúcich pretekoch. Na vysokých priečkach finišoval aj Matthias Brändle, no rakúsky borec určite myslel na etapový triumf. 
 
Jazdu proti chronometru zvládol k spokojnosti Philippe Gilbert, ktorý bol na trati silný, a bez problémov obhájil svoju pozíciu. Po výborných výkonoch na podujatí, najmä v predchádzajúcich dňoch, vybojoval prvýkrát v kariére celkový titul na týchto zaujímavých pretekoch. Jeho forma je na vysokej úrovni, budeme zvedaví, ako to zúročí on a Quick-Step Floors na Okolo Flámska.
 
Na stupňoch víťazov sa objavili Matthias Brändle Alexander Kristoff, nórsky cyklista využil dnešné predstavenie Edwarda Theunsa, po ktorom sa belgický jazdec zosunul v klasifikácii na siedmu priečku. Pekným výkonom sa tu prezentoval Sylvain Chavanel, ktorému nechýbalo veľa, aby sa dostal na pódium. Erik Baška dnes stratil 2:40 a v klasifikácii finišoval v druhej časti štartového poľa.  
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Luke Durbridga (víťaz)
"Som hrdý na svoj výkon, je to už dlhá doba, čo som vyhral. Nezáleží na tom, že sa mi to podarilo s takým malým rozdielom. Bola to jedna z najťažších časoviek v mojej kariére, vietor bol veľmi nepríjemný. Teším sa na nedeľu, ešte nikdy som nejazdil v takejto výbornej forme. Včera som mal smolu, som pripravený."
   
 
Výsledky
1. DURBRIDGE Luke ORICA - Scott link ikonka 17:38 20
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:00 10
3. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:02 5
4. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:03  
5. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:05  
6. EDMONDSON Alexander ORICA - Scott link ikonka 00:09  
7. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:17  
8. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:31  
9. KONING Peter Aqua Blue Sport 00:36  
10. PARDINI Olivier WB Veranclassic Aqua Protect 00:39  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
Konečné poradie pretekov po etape
1. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 12:08:57 200
2. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:38 150
3. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:43 125
4. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:58 100
5. PERICHON Pierre-Luc Fortuneo - Vital Concept 01:39 85
6. VANTOMME Maxime WB Veranclassic Aqua Protect 01:50 70
7. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 01:54 60
8. LIGTHART Pim Roompot - Nederlandse Loterij 02:10 50
9. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 02:24 40
10. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 02:46 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop