Valverde chytá druhú mladosť, Contador v Katalánsku s ďalším druhým miestom

28.3.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Kopcovité súboje v Katalánsku obohatila TTT a vo všetkých kľúčových okamihoch bol hlavnou postavou Alejandro Valverde. Ten sa mohol spoliehať na výborné výkony talentovaného Marca Solera a jazdcov tímu Movistar doplnil na pódiu ďalší španielsky matador Alberto Contador.
 
Najskôr bola diskutovanou témou dlhá tímová časovka, či v takomto formáte patrí na týždňové etapové preteky, pretože lídri niektorých celkov, ktoré v tejto disciplíne nevynikajú, automaticky stratili šancu bojovať o najvyššie miesta v GC. Ale situácia sa nakoniec vyvinula tak, že vo zvyšných etapách boli aj tak najsilnejší tí jazdci, ktorí dosiahli dobrý výsledok v TTT. A túto disciplínu ešte okorenila prestrelka medzi Movistarom a BMC.
 
Pre vývoj pretekov bolo priaznivé zaradenie stúpania Lo Port, ktoré dokázalo vytvoriť rovnaké rozdiely ako spomínaná jazda proti chronometru, takže na celkový úspech bolo treba predviesť aj potrebnú lezeckú výkonnosť.  
 
 
valverde 2017 katalansko triumf movf
Alejandro Valverde na Lo Port (© Movistar Team)
 
 
Valverde je mimoriadne silný na každom profile 
 
V obidvoch smeroch sa mimoriadne darilo Alejandrovi Valverdemu, ktorý predviedol aj čosi navyše v podobe troch etapových triumfov. Španielsky cyklista vyhral obidva horské dojazdy a najmä jeho výkon v kráľovskej etape spĺňal najprísnejšie kritériá. Aj vo veku 36 rokov predviedol veľkú dravosť, víťazstvá na La Molina a v Barcelone ukázali, že nič nestratil zo svojej obávanej koncovky. Po ôsmich rokoch zopakoval celkový triumf v Katalánsku a nadviazal na svoje tri etapové triumfy z ročníka 2015, po ktorých následne exceloval na ardenských klasikách, čo má v pláne aj tentoraz.
 
Valverde má v tejto sezóne fakt skvelú formu, ale víťazstvo v GC na tomto podujatí nečakal. "Som prekvapený, aké výsledky som tu dosiahol. Vedel som, že mám dobrú formu, ale mesiac som nepretekal. Niektorí jazdci ako Alberto mali lepší pretekárky rytmus. Preto som išiel deň po dni, nemal som pred sebou veľké ciele, ale postupne som sa cítil lepšie a lepšie. Toto podujatie mám veľmi rád, vždy tu chcem podať najlepší výkon. Veľmi ma motivovali aj okolnosti ohľadom TTT, po ktorých som chcel získať čo najviac etapových triumfov pre mojich kolegov."
 
 
video v clanku ikonka ciernaValverdeho útok na Lo Port
 
 
Pozitívnym zjavom v celku Movistar bol Marco Soler, ktorý bol Valverdeho kľúčovým pomocníkom, a sám nakoniec obsadil tretiu priečku v klasifikácii. 23-ročný jazdec sa predviedol výborným spôsobom v obidvoch najťažších etapách a na stúpaní Lo Port sme videli, ako má jazdiť perspektívny jazdec, ktorý sa pýši titulom na Tour de l'Avenir z roku 2015. Mimochodom, v kráľovskej etape podal výborný výkon aj 20-ročný David Gaudu, ktorý vyhral Avenir v minulej sezóne.
 
Marco Soler nachádza v Movistare tie najlepšie podmienky na svoj rozvoj, a keď bude podávať podobné výkony ako v Katalánsku, jeho pozícia bude v tomto celku čoraz silnejšia. "Mojím cieľom bolo pomôcť Alejandrovi, aby uspel v klasifikácii. Som veľmi šťastný, že som dosiahol pekný výsledok aj ja. Po Paríž - Nice som mal dobrú formu, ale nebol som si istý, či mi to vydrží a bude to stačiť proti takým silným súperom. Napriek tomu výsledku musím zostať pokojný, nemôžem hneď myslieť na Grand Tour. Nemal som najlepší vstup medzi profesionálov, ale najdôležitejšie je, že môj progres vedie k potrebným výsledkom. Ale nechcem nič uponáhľať."
 
 
soler 2017 katalansko taha movf
Marc Soler napriek ťažkým úlohám dosiahol aj osobný úspech (© Movistar Team)
 
 
Na svojej typickej tohtoročnej pozícii zakončil preteky Alberto Contador, španielsky pretekár sa dostal tretíkrát na druhú priečku v klasifikácii. Po TTT sa dostal v poradí za svojich hlavných súperov, no v horských etapách nedostal priestor, aby predviedol svoj klasický útok. Finále na La Molina sedí výbušnejším vrchárom a na Lo Port mu ušiel len neskutočný Valverde.
 
Stále tak čaká na prvé víťazstvo v ročníku, ale druhé miesta v Andalúzii, na P-N a Okolo Katalánska ho aj tak ukázali vo výbornom prevedení. Len si musí zvyknúť, že na podobnej vysokej úrovni dokáže jazdiť viacero súperov. "Bolo nemožné uspieť v klasifikácii, pretože Movistar bol silný na každom teréne. Ja som však spokojný s mojimi výkonmi na začiatku ročníka, aj keď sme získali veľa druhých miest. Ale radšej byť druhý a mať takúto dobrú výkonnosť, ako zvíťaziť a necítiť sa príliš dobre. Víťazstvá prídu skôr, či neskôr. Ako tím sme jazdili veľmi dobre. Snažili sme sa pretekať aktívne, no musíme priznať, že kolegovia sú po mojom náročnom programe vyčerpaní. Ale som spokojní, ako mi pomáhajú. Do Baskicka tak pôjdem s inou partiou." Veľmi dobré služby mu odvádza predovšetkým Jarlinsom Pantano.
 
 
contador 2017 katalansko movf
Alberto Contador znova druhý (© Movistar Team)
 
 
Britská zostava dostala po Vuelte ďalšiu lekciu  
 
Na štvrtej priečke sa objavil Adam Yates, ktorý si sčasti vynahradil odstúpenie z Tirrena, kde to mal namierené na pódium. Britský cyklista šprintoval o víťazstvo na La Molina, v kráľovskej etape obsadil piatu priečku, takže v silnej konkurencii si zastal miesto medzi najlepšími, ako to už býva u neho pravidlom.
 
Špecifické preteky prežil Tejay van Garderen. Jazdec tímu BMC sa dostal do výbornej pozície po TTT, ale nakoniec bolo nad jeho sily, aby udržal líderskú pozíciu aj po ťažkom kopci Lo Port. Garderen prízvukuje, že sa pripravuje na Giro a ešte nemá potrebnú výkonnosť, ale po takomto vstupe do pretekov sa mohol výraznejšie pobiť o stupne víťazov. Podobný výkon predviedol aj na T-A, kde po víťazstve v tímovej časovke nezvládol dojazd na Terminillo. Uvidíme, či sa teda na talianskej GT predstaví v lepšej lezeckej verzii. V tíme BMC mohol vybojovať ďalší pekný úspech v klasifikácii Rohan Dennis, ale austrálsky jazdec nedokončil preteky, pretože bol chorý. Dennis ešte pomohol kolegom v tímovej časovke, ale potom už stratil energiu.
 
Daniel Martin nemal pri sebe najlepšiu zostavu na TTT, ale aj tak získal pekné umiestnenie v GC a dvakrát bojoval o etapový triumf. V obidvoch prípadoch bol lepší Valverde, ale írsky jazdec bude myslieť na odplatu počas ardenského týždňa. V dobrom svetle sa ukázal jeho kolega Carlos Verona, ktorý vybojoval najlepší výsledok v kariére na etapových pretekoch. V Top 10 mal dvoch zástupcov aj Lotto - Jumbo, Kruijswijk a Bennet postupne budujú formu na Grand Tours. Po tímovej časovke mal sťaženú pozíciu aj Roman Bardet, ktorý navyše prišiel na podujatie po diskvalifikácii z Paríž - Nice. Francúzsky cyklista našiel v kráľovskej etape silnejších jazdcov, ale aj tak mu jeho výkon stačil na elitnú desiatku.
 
Tím Sky prišiel o všetko v jeden nenápadný deň. Chris Froome sedel na druhom mieste v klasifikácii, ale celá zostava vybuchla v šiestej etape, keď sa dostali pod tlak na nie veľmi náročných stúpaniach. Týmto zlým výkonom sa pripravili o pódium. Bolo však zaujímavé sledovať, aký perfektný výkon podal Froome v kráľovskej etape, hoci mal za sebou dlhšiu prestávku a odjazdených iba šesť dní. Po Tirrene očakával lepší výsledok Geraint Thomas, ktorý v šiestej etape stratil pozíciu v druhej časti Top 10, a zároveň sa presvedčil, že na Giro musí prísť stopercentne koncentrovaný, lebo súperi využijú každé zaváhanie.                
 
 
katalansko 2017 etapa 7 spurt bohfst
Atraktívny špurt vrchárov v 7. etape (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Konečné poradie Okolo Katalánska 2017
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 25:27:15 400
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:03 320
3. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:16 260
4. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:31 220
5. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:34 180
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:29 140
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:56 120
8. VERONA Carlos ORICA - Scott link ikonka 03:00 100
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:01 80
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:05 68
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop