Mladé preteky starých hrdinov Coppi e Bartali ovládli Francúzi, potrápil ich Skujinš

27.3.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Päťdielne podujatie, ktoré by si mohlo "dať svoje prvé pivo" až budúci rok, organizátori vtesnali do štyroch dní. S výnimkou tímovej časovky, ktorú ovládlo poľské CCC a jednej ďalšej etapy, na ňom dominovali francúzski cyklisti.
 
Z pohľadu logistiky bol najzaujímavejší hneď prvý deň. Podujatie odštartovalo kratučkou etapou v okolí mesta Gatteo. Bez dvoch by mala presne sto kilometrov. Vyhral ju Laurent Pichon, ktorý nadviazal na víťazstvo spred piatich dní. Vtedy vyhral podujatie Liore Atlantique. Už podľa názvu je zrejmé, že ide po preteky v krajine galského kohúta. "Veriť tomu, že ste vyhrali je to najťažšie. Som naozaj rád, že sa mi v priebehu niekoľkých dní podarilo opäť vyhrať, zvlášť keď to bolo naposledy ešte v roku 2012. Dnes popoludní budeme pochopiteľne bojovať o to, aby sme udržali žltý dres," uviedol vtedy šťastný víťaz. A to popoludnie musel jeho tím Fortuneo skutočne vysadnúť na bicykel ešte raz.

Nasledovala krátka trinásťkilometrová tímová časovka. Francúzsky projekt skončil až dvanásty a Pichon sa prepadol na siedmu priečku. Preteky napokon nedokončil, odstúpil počas záverečného dňa. Boj proti chronometru najlepšie zvládlo poľské CCC Sprandi Polkowice. "Bola to perfektná časovka. Predsa sme ju vyhrali. Išli sme v ustálenom a pritom v rýchlom tempe. Nemali sme žiadne slabé chvíľky a nikto neurobil žiadnu chybu. Rozhodli sme sa, že postavíme jazdcov, ktorí tento rok odjazdili najviac časovkárskych kilometrov. Ukázalo sa, že to bola dobrá stratégia," uviedol športový riaditeľ Piotr Wadecki pre tímový web. Formát časovky bol veľmi zaujímavý. Pretekalo sa len vo štvorici. Každý tím teda mohol poslať na trať dva podtími, pričom každý bojoval za seba.
 
Po prvých dvoch častiach úvodného dňa bola na programe klasická etapa. Merala 130 kilometrov a mala prívlastok kráľovská. Vyhral ju Lotyš Toms Skujinš. Jazdca Cannondalu si možno pamätáte z Ameriky a Kalifornie. Pretekár z Pobaltia tam v rokoch 2015 a 2016 vyhral po jednej etape a v prvej by sa inak radoval Sagan. "TJ (Tom-Jelte Slagter) spadol priamo predo mnou. Našťastie som sa mu vyhol. Potom do mňa môj tím vložil plnú dôveru," uviedol 25-ročný jazdec, ktorý ušiel vedúcej skupine a do cieľa prišiel sám. "Dúfam, že som sa tu nakopol na zvyšok sezóny. Som neskutočne nadšený, že som vyhral a že som víťazstvo mohol zdieľať s chlapcami, ktorí sú tu so mnou," pochválil na záver svoj tím Skujinš.
 
 
skujins 2017 podium bartali milica wren
Toms Skujinš po víťazstve v etape (© Milica Wren)
 

Po kráľovskej etape prišla na rad najdlhšia. Merala 171 kilometrov a bola určená pre rýchlych mužov. Aspoň podľa papierových predpokladov, ktoré sa aj naplnili. Vyhral ju opäť Francúz, tento raz Thomas Boudat z Direct Energie. Pre mladého cyklistu to bolo druhé profi víťazstvo. Ešte v roku 2015 vyhral podnik Classica Corsica.
 
Záver podujatia patril opäť Francúzovi. Poslednú 160 kilometrov dlhú etapu ukoristil Lilian Calmejane z opäť Direct Energie. Francúz predvádzal výborné výkony už na Paríž - Nice, kde vybojoval bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. A v Taliansku nadviazal na výkony z rodných ciest. Okrem etapového triumfu, si totiž privlastnil aj ten celkový vďaka tomu, že bol v závere členom desaťčlenného úniku, kde chábal  Tomsa Skujinš, ktorý prišiel do cieľa so stratou 22 sekúnd a tie mu nestačili. Na pódiu ich doplnil Španiel Jaime Roson z Caja Rural.
 
V Taliansku sa v oranžovom dres CCC predstavil aj František Sisr, no podobne ako víťaz prvej etapy, svoju púť na pretekoch Coppi e Bartali ukončil počas posledného dňa.
 
A na záver ešte krátky pohľad na ostatné klasifikácie pretekov pomenovaných po dvoch ikonách histórie. Bodovačku vyhral celkový víťaz Calmejane. Vrchársky dres si ponechal Danilo Celano z tímu Amore & Vita, najlepším mladíkom sa stal Kolumbijčan Egan Bernal z tímu Androni Giocattoli, pričom celkovo skončil štvrtý. No a najlepším celkom bolo francúzske Fortuneo, ktoré symbolicky podčiarklo veľkú dominanciu Francúzov na tomto podniku.
 
 
Konečné poradie Coppi e Bartali 2017
1. CALMEJANE Lilian Direct Energie 13:37:51 125
2. SKUJINŠ Toms Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:16 85
3. ROSON Jaime Caja Rural - Seguros RGA 00:31 70
4. BERNAL Egan Androni Giocattoli 00:48 60
5. TORRES Rodolfo Androni Giocattoli 00:49 50
6. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 01:04 40
7. VACHON Florian Fortuneo - Vital Concept 01:29 35
8. SICARD Romain Direct Energie 01:37 30
9. POZDNJAKOV Kirill Synergy Baku Cycling Project 01:54 25
10. GAFFURINI Nicola Sangemini - MG.Kvis 02:04 20
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop