Okolo Flámska: Gilbert vytiahol neuveriteľné víťazné sólo, Sagan vo finále spadol

2.4.2017, 08:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 2.4. zvlnena etapa ciel rovina Antverpy > Oudenaarde 260 km Gilbert
 
flamsko 2017 profil
profil pretekov (© dvv.be)
 
 
Najprestížnejšia flámska klasika elektrizuje celý cyklistický svet. Špecialisti na mačacie hlavy a strmé bergy štelujú svoju výkonnosť na tento konkrétny deň a fanúšikovia milujú ich neviazané súboje na špecifickej trase. Predchádzajúce edície, ale aj nedávne jednorazovky, predviedli agresívnu jazdu, ktorá by mala vyvrcholiť práve dnes.

Jednou z najsledovanejších postáv bol obhajca prvenstva. Peter Sagan mal ohromnú motiváciu ukázať, kto je skutočným pánom klasikárov. Jeho výkonnosť bola určite rozoberaná v každom konkurenčnom celku a podľa/proti nej ostatní pripravovali taktiku na Ronde. Na štarte potešil fanúšikov tradičnou jazdou na zadnom kolese a povedal, že je uvoľnenejší ako pred rokom. Na tomto slávnom podujatí sa predstavil aj Juraj Sagan.
 
 
sagan 2017 flamsko prezentacia bohfst
Peter Sagan v dobrej nálade na prezentácii (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 

Greg van Avermaet ovládol dve predchádzajúce jednorazovky a cítil obrovskú šancu, že môže dobyť svoj prvý monument. Vo vynikajúcej forme jazdí Philippe Gilbert, ktorému chýba víťazný zárez na týchto pretekoch. Pre dnešný vývoj malo byť kľúčové správanie sa jeho kolegov z Quick-Step Floors, ktorým mohlo priniesť úspech niekoľko alternatív. Okruh favoritov bol veľmi široký, preteky sa mohli rozprúdiť už veľmi ďaleko pred cieľom.

Malo sa jazdiť v príjemných podmienkach, teploty sa pohybovali na úrovni šestnásť stupňov a nemal fúkať silný vietor. Jazdci si však museli dať pozor na dodržiavanie pravidiel. Organizátori rázne upozornili na zákaz jazdenia na bočných cestách a hrozbu diskvalifikácie pre toho cyklistu, ktorí bude chcieť týmto spôsobom získať výhodu na svoju stranu.
 
Takmer okamžite po oficiálnom otvorení pretekov vyrazili dopredu viacerí jazdci. Na čelo sa dostali Duval (Ag2r), Troia (Abu Dhabi), McNally (Wanty Groupe), Van Zummeren, Goolaerts (obaja Veranda's Willems) a Morice (Direct Energie), do vedúcej skupiny sa chceli dostať aj Planckaert (VSB), Van der Hoorn (Roompot) a Phinney (Cannondale), ale americký jazdec sa čoskoro vrátil do balíka.
 
Náskok utečencov začal narastať, v pelotóne sa spomalilo. V popredí sa ukazovali farby Quick-Step, Lotto - Soudal, Sky a videli sme tam aj Petra Sagana v okolí svojich kolegov. Medzitým Planckaert a Van der Hoorn strácali na vedúcu skupinu jednu minútu a pomerne dlhý čas jazdili v zemi nikoho.
 
 
flamsko 2017 sceneria tunel cdtf
Cyklisti prešli aj cez jeden z tunelov (© Slipstream Sports)
 
 
Na čele pretekov mali zastúpenie len dva WT celky. Kým dubajský tím nemal vo svojich radoch favorita, tak sa chcel prezentovať týmto spôsobom, ale Ag2r sa spoliehal na Olivera Naesena, ktorému sa darilo na DDV a E3 a mohol patriť medzi prekvapenia pretekov. Pro-konti zoskupenia chceli svojim pobytom v brejku potešiť sponzorov. Planckaert a Van der Hoorn nakoniec rozšírili vedúcu skupinu. 
 
V balíku diktoval tempo BMC. Americká zostava nemala veľmi na výber, pretože v jej  radoch jazdil víťaz E3 a G-W, a Greg van Avermaet veľmi túžil zvíťaziť aj dnes. Situáciu sondovali aj borci z Quick-Stepu, od ktorých sa očakávali v závere taktické manévre. Jedného zástupcu mal vpredu aj Bora - Hansgrohe.
 
Po štyridsiatich kilometroch stúpol náskok utečencov na jedenásť minút. Priemerná rýchlosť úvodnej hodiny bola 41 km/h. Pelotón viedli Quinziato (BMC) a Schillinger (Bora), ktorí udržiavali rozdiel v okolí jedenástich minút, a utečencom už nedovolili, aby ich náskok výrazne stúpal. Pretekári si stále užívali pokojnú cyklistiku, ale už čoskoro sa mali dostať na prvé úseky na mačacích hlavách, na ktorých vždy treba jazdiť obozretne. V balíku naďalej diktovali tempo iba Quinziato a Schillinger.
 
Pred úsekmi Lippenhovestraat a Paddestraat mali utečenci k dobru cez desať minút, ale tempo v hlavnej skupine sa zvýšilo. Nikto z favoritov sa nechcel dostať do problémov už v prvej polovici pretekov. Prichádzajúca nervozita sa pretavila do pádu, po ktorom zostali na zemi Oss (BMC) a Phinney (Cannondale). Obidvaja boli v poriadku. Okrem tohto menšieho incidentu preteky prebiehali pokojne, ale to sa malo zmeniť po prvom prejazde cez Oude Kwaremont, ktorý odštartoval to pravé Ronde.
 
 
flamsko 2017 sceneria kocky cdtf
Pelotón na jednom z prvých kopcov (© Slipstream Sports)
 
 
Na prvom bergu strácal pelotón deväť minút. Na jeho čele sa pohybovali borci z tímu Sky a Cannondale - Drapac a práve z tohto celku tu vyrazil dopredu Tom van Asbroeck. Potom sa objavili vpredu aj farby Quick-Step a úplne na čele jazdil Juraj Sagan, pre ktorého sa v tomto momente začala najdôležitejšia časť pretekov. Van Asbroeck sa vrátil do pelotónu, kde sa už jazdilo veľmi rýchlo. Cyklisti mali pred sebou náročnú pasáž s niekoľkými krátkymi stúpaniami a dlažobnými úsekmi, ktorá vyvrcholila prejazdom cez legendárny Muur. A z toho dôvodu chcel mať každý celok miesto na čele pelotónu.
 
Ďalšími útočníkmi v balíku boli Docker (Orica-Scott) a De Backer (Sunweb), pred pelotónom sa objavil aj Phinney (Cannondale). Videli sme niekoľko menších pádov, do ktorých sa nezaplietol ani jeden favorit. Po niekoľkých atakoch zostali pred pelotónom iba Docker a De Backer, ale ani im to nevydržalo príliš dlho. Pred každým bergom si favoriti budovali pozíciu na čele pelotónu a v popredí sa ukazoval aj Peter Sagan, ktorý tak chcel eliminovať riziko nepríjemných kolízii. Pomáhal mu v tom jeho brat Juraj, ktorý okrem toho striehol na útoky v balíku. 
 
Na Kapelmuure klesol náskok vedúcej skupiny pod päť minút. V balíku tu nasadil dobré tempo Boonen, ktorý natiahol balík, a na vrchole sa odčlenila skupina desiatich jazdcov, kde sa nachádzali Gilbert, Vanmarcke alebo Boonen. Spoločnosť im robili aj Bodnar, Kristoff, Démare či Coquard a vyzeralo to tak, že niektorí jazdci budú mať záujem túto selekciu udržať, aj keď mali pred sebou pomerne jednoduchú pasáž. Do tejto partie sa chcel dostať Peter Sagan, ktorý sa nachádzal v druhej skupine, a až potom bol na trati hlavný balík.
 
 
gilbert 2017 flamsko skupina cdtf
Skupina na čele s Gilbertom a Vanmarckem (© Slipstream Sports)
 
 
Legendárny Muur teda rozdelil balík, výhodu si tu vybudovali Bodnar, Boonen, Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Stuyven, Kristoff, Rowe, Moscon, Demare, Modolo, Vanspeybrouck, Coquard a Chavanel. Za nimi sa nakoniec vytvorila veľká skupina, kde sme videli aj Sagana, Avermaeta, Štybara.
 
V tejto partii museli dobiehať Boonena a spol. tímy BMC, Bora a Orica, ktorých lídri prišli na Kapelmuur príliš vzadu, aby sa mohli dostať do tejto výhodnejšej pozície. Veľká pozornosť teraz smerovala najmä na Sagana a Avermaeta, ako si poradia s touto situáciou. Ich strata sa prekopla cez jednu minútu. Po páde sa dostal do problémov Zdeněk Štybar, ktorý vypadol z pelotónu.
 
Boonenova skupina chytila pôvodných utečencov, z ktorých zostali vpredu iba Morice, Troia, Duval, McNally a Van Zummeren. Saganova partia stále zaostávala štyridsať sekúnd, a to sa už blížili kľúčové momenty celých pretekov. Finále sa začalo na dvojkombinácii Kwaremont - Paterberg.
 
Na Kwaremonte sa ukázal vo výbornom svetle Gilbert, ktorý sa osamostatnil na čele pretekov. Z vedúcej skupiny ho chceli dobehnúť Vanmarcke a Démare, ale nepodarilo sa im to. Za Gilbertom teda zostala menšia skupina, ale dráma pokračovala, pretože Vanmarcke sa pošmykol, bolestivo spadol a stratil šancu na dobrý výsledok. Belgický jazdec stiahol na zem aj Rowa. V Saganovej partii sa na Kwaremonte neatakovalo.
 
 
gilbert 2017 flamsko atak cdtf
Atak Philippa Gilberta na Oude Kwaremonte (© Slipstream Sports)
 
 
Po Paterbergu zostal na čele pretekov Gilbert a do Boonenovej partii sa pridali ďalší borci, vrátane Petra Sagana, Terpstru, Avermaeta, Degenkolba alebo Felliniho. Gilbert mal pred nimi náskok 40 sekúnd, ale pred sebou ešte 50 kilometrov.
 
V rýchlom slede sa dostali pretekári na Koppenberg, Gilbert tu udržal svoj náskok. Pred hlavnou skupinou sa ukázali Felline a Van Baarle, za nimi viedol stíhačku Avermaet, ktorého sa nepustil Sagan. Obidvaja hlavní favoriti stále jazdili v početnej skupine.
 
Potom nasledoval Taaienberg, ktorý priniesol zmenu na trati, hoci Gilbert si udržiaval pekný náskok. Atakoval tu Peter Sagan, za ktorým sa vydali iba Avermaet, Naesen, Trentin a Offredo. Títo borci mali najviac energie, aby sa vydali stíhať Gilberta. O malú chvíľu doplnili Felliniho a Van Baarleho. Obrovskú smolu tu prežil Boonen, ktorý musel na začiatku stúpania riešiť mechanické problémy, a najlepší jazdci mu ušli.
 
 
boonen 2017 vanmarcke flamsko skupina cdtf
Skupina Toma Boonena po ataku Gilberta  (© Slipstream Sports)
 
 
Pred poslednými dvomi stúpaniami mal Gilbert k dobru necelú minútu, skupina siedmich prenasledovateľov sa k nemu nedokázala výraznejšie priblížiť. Sagan a Avermaet sa museli spoliehať na Kwaremont a Paterberg, že tam dokážu eliminovať skvelý Gilbertov výkon.
 
Aj Oude Kwaremont zvládol Gilbert na výbornú, za ním sa vydali dopredu Sagan, Avermaet a Naesen. Svetový šampión diktoval tempo, ale potom spadol, pretože zavadil o bariéru, a cez neho preleteli aj Avermaet a Naesen. Kým jazdec tímu BMC sa čoskoro vrátil na trať, Sagan musel meniť bicykel, a trvalo príliš dlho, kým mohol opäť pretekať. A to ukončilo jeho osud v stíhacej skupine. Na druhú priečku sa tak posunul Van Baarle.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád Petra Sagana
 
 
Philippe Gilbert prekonal bez ťažkostí aj Paterberg a mal to namierené k vytúženému titulu. Na druhej pozícii zostával Van Baarle, ale približovali sa k nemu Avermaet a Terpstra, ktorí sa k nemu čoskoro dostali, a mali si to rozdať o druhé miesto.  
             
V cieli sme uvideli obrovskú radosť Philippa Gilberta, ale zároveň aj veľkú úľavu, pretože jeho záverečná snaha bola na mimoriadnej úrovni. Špurt trojčlennej skupiny o druhú priečku vyhral Van Avermaet, na pódium sa dostal aj Terpstra. Naprázdno obišiel Van Baarle
 
 
van avermaet 2017 flamsko dojazd cdtf
Dojazd Van Avermaeta, Terpstru a Van Baarleho (© Slipstream Sports)
 
 
Podujatie do bodky splnilo všetky svoje predpoklady. Posledných sto kilometrov sme videli dramatickú cyklistiku, ktorej hlavným hrdinom bol Philippe Gilbert. Belgický pretekár najskôr vytvoril rozhodujúci únik na Kapelmuure, kde mu veľmi pomohol ďalší skúsený borec Tom Boonen, a potom sa odhodlal k fantastickej sólovej jazde, ktorú odštartoval pri druhom prejazde cez Oude Kwaremont.
 
Do cieľa síce zostávalo cez päťdesiat kilometrov, ale na čele pretekov sa mohol spoliehať len na svoju výkonnosť, ktorá v poslednom čase doslova žiari. Vyhli sa mu všetky nepríjemné momenty, pod kontrolu ho nedostali ani najsilnejší prenasledovatelia, takže perfektným spôsobom vybojoval premiérový triumf na Ronde. Tohtoročná kampaň na dlažobných kockách predstavuje jedno z najlepších období v jeho kariére.
 
Podobne ako v predchádzajúcich klasikách sa vytvoril rozhodujúci pohyb ďaleko pred cieľom. Túto situáciu výborne zvládol tím Quick-Step Floors, ktorý pripravil pre Gilberta výbornú pozíciu, ale asi len málokto veril, že to môže belgický jazdec udržať až do cieľa.
 
 
gilbert 2017 ronde bicykel qstf
Philippe Gilbert s famóznym triumfom (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Záverečných sto kilometrov stíhali vedúcich jazdcov dvaja najväčší favoriti, Sagan a Avermaet, ktorí na Muure pustili pred seba niekoľkých súperov. Postupne sa síce dostali na vedúce priečky, ale ani oni nedokázali výrazne okresať Gilbertov náskok. A keď prišiel Saganov pád na Kwaremonte, definitívne stratili šancu na získanie titulu.
 
Z tejto náročnej pozície vyťažil aspoň druhé miesto Greg van Avermaet, ktorý sa dostal tretíkrát v kariére na pódium, ale dnes tu mal tie najvyššie ambície. V závere sa prepracoval na výbornú pozíciu Niki Terpstra, ktorý sa nakoniec dokázal dostať na stupne víťazov.
 
Veľmi dobre sa ukázal Dylan van Baarle, ktorému pomohol odvážny útok vo finále, vďaka ktorému sa ocitol v Saganovej skupine. Dokonca mal šancu bojovať o Top 3, ale aj keď sa mu to nepodarilo, dosiahol výborný výsledok. Potom prišla do cieľa menšia skupina, v ktorej mal najlepší špurt Alexander Kristoff, a stojí za zmienku, že sa tu udržal aj ďalší rýchlik Sacha Modolo alebo Pozzato so Chavanelom.
 
Peter Sagan nezopakoval svoj minuloročný výkon, ale aj on prispel k dramatickej cyklistike. Najskôr patril k tým pretekárom, ktorým ušla silná skupina na Muure, na tomto dôležitom bergu sa pohyboval príliš vzadu. Nemusel to byť rozhodujúci únik, ale nakoniec slúžil ako odpaľovacia rampa pre Gilberta. Jeho kolegovia sa snažili dostať túto skupinu alebo neskôr Gilberta pod kontrolu, ale nikomu sa to už nepodarilo.
 
 
sagan 2017 flamsko po pade bohstf
Peter Sagan po páde (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Svetový šampión sa prvýkrát ukázal na Taaienbergu, kde vytvoril silnú skupinu, ktorá mala na to, aby eliminovala Gilbertov atak, ale ako sa ukázalo, jazdec tímu Quick-Step Floors bol nezastaviteľný. Kvôli Saganovmu pádu na Kwaremonte sme sa nedozvedeli, či by belgický jazdec vydržal na čele až do cieľa, ale mal to už výborne rozohrané, takže Sagan, Avermaet, Naesen by mali pred sebou poriadne ťažkú úlohu. Pre Sagana tak skončili preteky len niekoľko okamihov po jeho akcelerácii na Kwaremonte, nebyť tohto momentu, Ronde by zostalo napínavé až do samého konca. Škoda, že na posledných dvoch bergoch sme ho neuvideli v plnej sile. Nakoniec prišiel do cieľa v tretej desiatke. Juraj Sagan odvádzal veľmi dobrú prácu v polovici pretekov, keď sa dostali na rad prvé krátke stúpania, a potom finišoval v záverečnej skupine.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (Bora)
"Boli to komplikované preteky, ale cítil som, že som v závere na dobrej pozícii, aby som mohol dobehnúť Gilberta. Nanešťastie, môj pád všetko prekazil, čo bola veľká škoda, pretože tím odviedol perfektnú robotu, aby mi pomohol a udržal ma v bezpečí. Ani neviem, ako som spadol, ale takéto veci sú súčasťou cyklistiky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Philippa Gilberta (víťaz)
"Všetko sa to začalo na Muure. Išiel som tam za Tomom a podarilo sa nám vytvoriť skupinu. Boli sme v nej traja z nášho tímu, preto sme pokračovali v jazde. Nebol to veľká skupina, ale celkom dobre sme spolupracovali a vytvorili si pekný náskok. Na druhom prejazde cez Kwaremont sme sa rozhodli ísť naplno, a keď som zostal na čele sám, išiel som ďalej. Je to pre mňa špeciálne víťazstvo."
 
 
Výsledky
1. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 6:23:45 500
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:29 400
3. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:29 325
4. VAN BAARLE Dylan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29 275
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:53 225
6. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:53 175
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:53 150
8. POZZATO Filippo Wilier Triestina 00:53 125
9. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:53 100
10. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:53 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre pretekov
  
 

 
 
Stúpania: (km do cieľa: Názov sklon; maximum; dĺžka)
1. 144,5 km: Oude Kwaremont (prvý raz) 4 %; 11,6 %; 2200 m (kocky)
2. 134,0 km: Kortekeer 6,6 %; 17 %; 1000 m
3. 126,3 km: Eikenberg 5,2 %; 10 %; 1200 m (kocky)
4. 123,2 km: Wolvenberg 7,9 %; 17,3 %; 645 m
5. 114,4 km: Leberg 4,2 %; 13,8 %; 950 m
6. 110,3 km: Berendries 7 %; 12,3 %; 940 m
7. 105,3 km: Tenbosse 6,9 %; 8,7 %; 450 m
8. 95,0 km: Muur van Geraardsbergen / Kapelmuur 9,2 %; 19,8 %; 1075 m (kocky)
9. 76,3 km: Pottelberg 6,5 %; 8,0 %; 1300 m (kocky)
10. 70,5 km: Kanarieberg 77,7 %; 14 %; 1000 m
11. 54,6 km: Oude Kwaremont (druhý raz) 4 %; 11,6 %; 2200 m (kocky)
12. 51,2 km: Paterberg (prvý raz) 12,9 %; 20,3 %; 360 m
13. 44,6 km: Koppenberg 11,6 %; 22 %; 600 m (kocky)
14. 39,2 km: Steenbeekdries 5,3 %; 6,7 %; 700 m (kocky 460 m)
15. 36,7 km: Taaienberg 6,6 %; 15,8 %; 530 m (kocky)
16. 26,5 km: Kruisberg/Hotond 5 %; 9 %; 2500 m (kocky 450 m)
17. 16,7 km: Oude Kwaremont (tretí raz) 4 %; 11,6 %; 2200 m (kocky)
18. 13,2 km: Paterberg (druhý raz) 12,9 %; 20,3 %; 360 m (kocky)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop