Brabantský šíp: V odtrhnutej skupine bol najrýchlejší Colbrelli, obhajca Vakoč finišoval 2.

12.4.2017, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
st 12.4. zvlnena etapa ciel rovina Leuven > Overijse 200 km Colbrelli
 
brabant 2017
profil pretekov (© debrabantsepijl.be)
 
 
Ďalšia bitka na zvlnenom klasikárskom teréne sa odohrala na Brabantskom šípe, na ktorý si robili zálusk takí borci ako Matthews, Gilbert, Colbrelli alebo Petr Vakoč. Rozhodujúce momenty sa mali odohrať na záverečnom stúpaní Schavei, ktoré je charakteristickým znakom podujatia a rozhoduje o jeho osude.
 
Pred balíkom sa usadila päťčlenná skupina, kde sa dostali Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Jacques Van Rensburg (Dimension Data), Lorenzo Rota (Bardiani), Zakkari Dempster (Cycling Academy) a Christophe Masson (WB Veranclassic). Najznámejším jazdcom v úniku bol Adam Blythe, ktorý je aktuálnym britským šampiónom.
 
Utečenci si postupne vybudovali aj 7-minútový náskok, ale to bolo maximum, čo im pelotón dovolil. Na jeho čele sa ukazovali tímy Quick-Step Floors, Sunweb a Lotto - Soudal, ktoré mali na tomto podujatí jasný zámer, a tým bolo víťazstvo. V druhej polovici pretekov sa výrazne zrýchlilo, balík mal vedúcu skupinu na dosah už osemdesiat kilometrov pred cieľom.
 
Pelotón potom ponechával úniku minútový náskok. Na čele pretekov mal mechanické problémy Zakkari Dempster a austrálsky jazdec sa vrátil späť do balíka. Päťdesiat kilometrov pred páskou sa v pelotóne už nastupovalo na každom menšom stúpaní, mnohí jazdci chceli využiť situáciu, že utečenci už boli takmer chytení. 
 
Na začiatku predposledného okruhu sa pelotóne výrazne atakovalo a dopredu sa postupne dostali De Plus, Skujins, Bole, Benoot, Juul-Jensen, van Rensburg, Campenaerts, Perichon, Devolder, Dillier, Colbrelli, Devenyns a Lindeman. Bola to veľmi silná skupina, keďže sa v nej nachádzali Benoot a Colbrelli, ktorí patrili k ašpirantom na víťazstvo.
 
Na čele mali svoje zastúpenie BMC, Quick-Step, Bahrajn či Orica, takže za nimi musel diktovať tempo Direct Energie, ktorý mal na dnešné finále pripraveného Coquarda. Do záverečného kola nabehla vedúca skupina s náskokom cez desať sekúnd a jej zloženie sa mierne oslabilo. Do útoku potom zavelil Lindeman, ale len nakrátko. V druhej skupine čakali na svoju šancu Vakoč, Gilbert, Haas, Sbaragli, Vanendert, Gasparotto a Matthews.
 
Aj na záverečných stúpaniach prebiehal tesný súboj medzi dvomi vedúcimi skupinami a v každej z nich si pretekári vzájomne nastupovali. Desať kilometrov pred páskou utečenci zvýšili náskok na 25 sekúnd, druhá skupina sa sformovala, ale Can-Drapac a Dimension Data nemali situáciu pod kontrolou.
 
Na predposlednom kopci zaútočil v balíku Wellens, za ktorým sa rozbehol Vakoč. Dvojica si vybudovala menší odstup, ale stále to mala pomerne ďaleko na čelo pretekov. Obidvaja sa nakoniec dostali do vedúcej skupiny pri záverečnom prejazde cez Schavei.
 
Do útoku okamžite zavelil Vakoč, ale na cieľovú pásku prišla vedúca skupina pokope. A v tomto špurte ukázal svoje kvality Sonny Colbrelli, ktorý odsunul na druhé miesto Petra Vakoča.    
 
 
colbrelli 2017 brabant tbmf
Sony Colbrelli s veľkým triumfom (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Podujatie sa rozhodlo v predposlednom kole, keď sa dostala dopredu silná skupina, a svoj náskok udržala až do cieľa. Vo finále sa k nim ešte dostali Vakoč s Wellensom, ale titul vybojoval Sonny Colbrelli. Taliansky jazdec usilovne pracoval v úniku, pretože si veril na záverečný špurt, a tieto svoje schopnosti aj patrične predviedol. Colbrelli je špecialistom na podobné zvlnené klasiky a už teraz sa môže tešiť na Amstel. Tím Bahrajn - Merida musí byť spokojný s jeho službami, nedávno vyhral aj etapu na Paríž - Nice.
 
Finále veľmi dobre zvládol Petr Vakoč, ktorý sa dokázal dostať v závere na čelo pretekov. Pri tomto pokuse však minul veľa energie, ktorá mu chýbala, aby na Schavei predviedol minuloročný víťazný útok. Aj tak však obsadil druhú priečku a na ardenské klasiky môže cestovať sebavedomý. Na tretej priečke finišoval Tiesj Benoot, ktorý dnes vybojoval svoj najlepší tohtoročný výsledok na klasikách. V tradičnom útočnom formáte sa predviedol jeho kolega Tim Wellens.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sonny Colbrelliho (víťaz)
"Zameriavam sa na Amstel Gold Race, ale aj dnes som chcel predviesť dobrý výkon. Som rád, že som zvíťazil. Počas pretekov som sa snažil motivovať mojich kolegov, celý čas sme jazdili pozorne, preto sa teším, že som vyhral. V závere ma chcel zaskočiť Vakoč, ale dokázal som sa dostať cez neho."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Vakoča (druhé miesto)
"Na konci mi veľmi pomohol Laurens de Plus, pred špurtom som mal výbornú pozíciu. Začal som špurtovať v dobrom čase, ale Colbrelli bol veľmi silný. Škoda, že som mal proti sebe takého silného jazdca. Chceli sme mať v úniku svojho zástupcu, čo sa nám aj podarilo. Na konci som sa dostal do vedúcej skupiny a okamžite som chcel zaskočiť súperov, ale už som nemal dosť energie, aby som predviedol lepší atak."
 
 
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:44:22 200
2. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 00:00 150
3. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:00 125
4. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:00 100
5. LINDEMAN Bert-Jan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 85
6. JUUL-JENSEN Christopher ORICA - Scott link ikonka 00:00 70
7. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:00 60
8. DILLIER Silvan BMC Racing Team link ikonka 00:00 50
9. CAMPENAERTS Victor Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:06 40
10. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 00:06 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

 
 
Krátke preview pretekov:
Podujatie sa nachádza na rozhraní severských a ardenských klasík. Na štarte sa objavujú jazdci z dlažobných kociek, ktorí chcú ešte využiť svoju aktuálnu výkonnosť, ale väčšie šance majú cyklisti pripravujúci sa na ardenské jednorazovky, ktorí sú sviežejší. Na trati je pripravených 26 krátkych stúpaní, ktoré vo finále rozohrajú útočnú jazdu.
 
O titule sa rozhodne na záverečnom okruhu, ktorý sa pôjde trikrát a ktorý obsahuje stúpania Hagaard (700 m; 4,5 %), Hertstraat  (725 m; 3,5 %), Holstheide (955 m; 5,4 %), IJskelderlaan (450 m; 7 %) a Schavei (700 m; 6,2 %; max. 12 %). Posledný kopec je hlavným momentom celých pretekov, pretože jeho vrchol sa nachádza len dvesto metrov pred páskou a práve tu sa dozvieme, či uspejú útočníci, alebo sa bude rozhodovať v špurte malej skupinky.

Na obhajobu prvenstva myslí Petr Vakoč, no český jazdec bude spolupracovať s Philippom Gilbertom. Belgický pretekár sa dostal do super-formy a je dvojnásobným víťazom pretekov, preto sme zvedaví, aké budú jeho priority počas nasledujúcich dní. V tíme Quick-Step Floors sa predstaví aj Martin Velits, ktorý sem zavíta piatykrát v kariére. Víťazný pocit na Brabantskom šípe pozná aj Ben Hermans, ktorý v tomto ročníku dosiahol už niekoľko výborných výsledkov.

Pred Amstlom to bude dobrý test pre Michaela Matthewsa, austrálsky borec tu dvakrát finišoval na druhej priečke, a už by veľmi rád siahol na najvyšší stupienok. Motivovaní budú v celku Bahrajn - Merida, silná dvojica Gasparotto - Colbrelli môže v závere niečo vymyslieť. Na dobrý výsledok si robí zálusk Kristian Sbaragli, na stúpaní Schavei sa môže ukázať v dobrom svetle aj jeho kolega Nathan Haas.  Uvidíme, v akej forme sa predstaví pred ardenskými klasikami Simon Gerrans, dobrý výsledok by ho správne nakopol. A v závere bude hroziť nebezpečenstvo zo strany Tima Wellensa, ktorý môže využiť zvlnený terén na svoj tradičný dlhý útok.     
  
 
Kopce na okruhu:
Hagaard - dĺžka 700 m, 4,5 %
Hertstraat - dĺžka 725 m, (300 m pavé), 3,5 %, max. 11 %
Holstheide - dĺžka 955 m, 5,4 %
IJskelderlaan - dĺžka 450 m, (150 m pavé 2x), 7 %, max. 11 %
Schavei - dĺžka 700 m, 6,2 %, max. 12 %
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop