L-B-L: Valverde znova ukázal svoju silu. Vo finiši zdolal Dana Martina

23.4.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Marek Šnajdr
ne 23.4. zvlnena etapa ciel rovina Liége > Ans 258 km Valverde
 
liege
profil pretekov (© letour.fr)
 
 
Štart la Doyenne tento krát poznamenala čerstvá nemilá udalosť. V znamení spomienky na tragicky zosnulého Michela Scarponiho sa na čiare, symbolizujúcej začiatok pretekov, zoradili jazdci Astany, za ktorú Talian pretekal. Zožali potlesk, v ich tvárach bolo ale stále poznať smútok za veľkým cyklistom a kamarátom.
 
Po tejto pripomienke sa ale jazdci museli začať sústrediť na 258 km dlhé kopcovité preteky. Na prvé z náročných stúpaní si ale museli cyklisti počkať 70 kilometrov.
 
O prvý atak sa pokúsil známy útočník Thomas De Gendt (Lotto Soudal), skoro bol však chytený. Potom sa vytvorila osmička jazdcov na čele, v ktorej boli Bart De Clercq (Lotto Soudal), Nick van der Lijke (Roompot), Thiago Machado (Kaťuša), Anthony PerezStéphane Rossetto (obaja Cofidis), Mekseb Debesay (Dimension Data), Aaron Gate (Aqua Blue) a Fabien Grellier (Direct Energie). Počas chvíle si vytvorili 4-minútový náskok, dobehnúť sa ich snažil Olivier Pardini (WB Veranclassic Aqua Protect), čo sa mu ale nedarilo.
 
Utečenci si vypracovali náskok 7:30, prvú hodinu zvládli rýchlosťou 41.4 km/h, v tú chvíľu im zostávalo do cieľa ešte 212 kilometrov. Pelotón sa za nimi nehnal, po odjazdených 55 km strácal desať minút. Na jeho čele pracoval Movistar, ktorý veril v ďalší úspech Alejandra Valverdeho.
 
 
lbl 2017 pred startom cdtf
Preteky ešte pred ostrým štartom (© Slipstream Sports)
 

Dobehnúť prvú skupinu sa stále snažil Pardini, už ich mal na dohľad, ale na Cote de Roche sa mu skupinka zase vzdialila a postupne opäť strácal. Na stom kilometri vyrástol náskok na pelotón na 13 minút. Pardini sa vrátil do pelotónu, na čele ktorého sa vynorili aj jazdci Sky. Ich s jednotkou pretekajúci líder Michal Kwiatkowski chcel dnes naviazať na dobré výsledky z predchádzajúcich jednorazoviek.
 
Sto kilometrov pred cieľom sa malo začať priostrovať, na čelo prišli aj pretekári tradične silného Quick-Stepu, ktorých lídrom mal byť Daniel Martin. Po nájazde do kopcovitejšej fáze vo vzdialenosti 90 km pred cieľom začal náskok vedúcich pretekárov skutočne klesať. Čelo pelotónu posilnili aj Bahrain Merida s UAE Emirates a zvýšené tempo znamenalo, že sa náskok prepadol po dlhej dobe pod hodnotu 10:00. Na úzkych cestách sme videli pád niekoľkých cyklistov. Na zemi si chvíľu poležal Axel Domont (Ag2R).
 
Na méte 80 km pred cieľom na Cote de Bellevaux prekvapivo zaútočil z pelotónu Simon Gerrans (Orica), ktorého sa zachytil Mickael Chérel (Ag2R) a vypracovali si mierny náskok. Vpredu výraznejšie odpadal Mekseb Debesay.
 
Na čele teda pokračovala sedmička pretekárov. Pelotón sa v úzkych stúpaniach naťahoval. Simon Gerrans po chvíli svoju snahu vzdal, na rozhodujúce útoky bolo ešte skoro. V balíku sa zvýšilo tempo, 60 km pred cieľom sa na čele ukazoval aj Petr Vakoč. Aj jeho zásluhou náskok celkom rýchlo klesal, pohyboval sa okolo 6:30. Petr odvádzal dobrú prácu, spolu s jazdcami Movistaru Orici pomaly znižovali výhodu, ktorú mali jazdci vpredu.
 
Vo vzdialenosti 45 kilometrov pred cieľom sa utvorila sedemčlenná skupina, ktorá si vybudovala menší náskok pred pelotónom. V nej nemali zastúpenie Sky Orica, ktoré sa hneď zoradili na čele pelotónu. Latour (Ag2R), Haas, Fraile (obaja Dimension Data), Betancur (Movistar), De Marchi (BMC), Benedetti (Bora) a Brambilla (Quick-Step) boli tými, čo rozhýbali dianie v pelotóne.
 
 
lbl 2017 peloton cdtf
V pelotóne bola aktívna Orica aj Quick-Step s Vakočom (© Slipstream Sports)
 

Čelo pretekov nabiehalo na slávny kopec Cote de la Redoute s päťminútovým náskokom. Do cieľa im v tú chvíľu chýbalo 37 kilometrov. V stíhacej skupine ťahali len jazdci Dimension Data, Nathan Haas bol jedným z potenciálnych favoritov a nikto mu nechcel pomáhať.
 
Tempo pretekov sa razantne zvýšilo, pelotón sa trhal a jazdci sa pokúšali nastupovať. La Redoute teda opäť rozhýbal preteky. V pelotóne bol veľmi aktívny aj Roman Kreuziger.
 
Skupina stíhačov bola dobehnutá hlavným balíkom. Vpredu zaútočil Anthony Perez, ktorý vyzeral najsilnejší. Ostatní utečenci sa pomaly prepadali do poriadne preriedeného pelotónu. Na Côte de La Roche-aux-Faucon sa za Perezom vydal druhý útočník z tímu Cofidis Stéphane Rosetto, ktorý predtým nestriedal.
 
Náskok zvyšku utečencov ale rýchlo padal, vysoké tempo malo BMC a začalo sa znovu nastupovať. Skúšal to hlavne Sergio Henao (Sky) a po ňom aj Roman Kreuziger (Orica). Vpredu Rossetto dorazil Pereza. Skupina favoritov sa v zjazde schádzala, po nespočetnom množstve atakov ale bola opäť nakúskovaná.
 
Vpredu zostával už len RossettoPereza chytali kŕče a prepadol sa. Medzi favoritmi sa vytvorili dve skupiny, ktoré od seba neboli ďaleko. Rossettov náskok sa už veľmi znižoval, dve skupinky favoritov sa 10 km zišli pred cieľom. Roman Kreuziger vyzeral veľmi dobre, bol neustále vpredu, navyše bol na čele aj jeho tímový kolega Michael Albasini.
 
Za Rossettom sa ako prvý dotiahol Tim Wellens (Lotto Soudal), päť kilometrov pred cieľom si ich ale favoriti dobehli a začalo sa útočiť. Odpútať sa od zvyšku favoritov dokázal len Davide Formolo (Cannondale), ktorý s malým náskokom nabiehal do stúpania v cieľovom Anse. V tomto kopci odviedol skvelú prácu Roman Kreuziger, pracujúci pre Albasiniho. Priblížil skupinu na dohľad Formolovi a kilometer pred cieľom zvesil nohy. Vzápätí mohutne zaútočil Daniel Martin (Quick-Step), ktorý si ľahko poradil s Formolom.
 
 
martin d 2017 lbl atak qstf
Atak Daniela Martina (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 

Najskôr nikto nezareagoval, potom sa na čele skupiny ale ukázal Alejandro Valverde (Movistar). Skvelo si ešte v kopci dobehol Martina a v cieľovej rovinke mu nedal žiadnu šancu! Krásne víťazstvo pre skúseného Španiela. Dan Martin musel byť spokojný s druhým miestom, do špurtu už mu proste nezostali sily. Tretie miesto pre seba vybojoval Michal Kwiatkowski.
 
Videli sme zaujímavé preteky, pravú klasiku. Posledný z utečencov bol dostihnutý až v záverečných kilometroch, o ataky nebola núdza ani v skupine favoritov. Nakoniec si to medzi sebou rozdali tí najsilnejší. Alejandro Valverde opäť nenechal nikoho na pochybách, kto je kráľom týchto jednorazoviek. Dan Martin predviedol výborný útok, opäť to ale nestačilo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandra Valverdeho (víťaz)
"Chcem toto víťazstvo venovať pre Michele Scarponiho. Bol to môj dobrý kamarát a je veľmi smutné, že sme ho stratili. Bol som v šoku, keď som sa dozvedel, čo sa stalo. Celý deň sme sa snažili kontrolovať únik, pretože bol celkom nebezpečný. Je pekné zvíťaziť po vydarenom ataku pred cieľovou páskou. Najskôr zaútočil Martin, ale ja som správne načasoval svoj šprint a porazil som ho. Celý tím dnes jazdil tvrdo, ale to platilo o celom týždni. Boli to náročné dni, ale verili sme si, že môžeme byť úspešní."
 
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 6:24:27 500
2. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 400
3. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:03 325
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:03 275
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:03 225
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03 175
7. ALBASINI Michael ORICA - Scott link ikonka 00:03 150
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:07 125
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:07 100
10. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:07 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop