Romandia: V mokrom prológu kandidáti na titul neriskovali, víťazstvo pre Fellineho

25.4.2017, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
P 25.4. rovinata etapa ciel rovina Aigle > Aigle 4,8 km Felline
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
etapa 0
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 
Hneď prvý deň privítalo pretekárov daždivé počasie, takže na trase v meste Aigle mohli niektorí z favoritov na celkový triumf zvoliť menej riskantnú jazdu, aby sa nevystavili riziku pádov. Ale na štarte sa objavilo viacero jazdcov ako Castroviejo, Dowsett, Campenaerts alebo Fellini, ktorí mali pred sebou vidinu etapového triumfu, preto museli ísť na trati naplno.
 
Viacerí silní cyklisti vybehli na rampu už na začiatku štartovej listiny. Najrýchlejší čas najskôr dosiahol Primož Roglič (Lotto-Jumbo), slovinský pretekár potvrdil svoje kvality a časomieru zastavil na hodnote 6:06. Ale onedlho preťal cieľovú pásku talentovaný austrálsky borec Alexander Edmondson (orica), ktorý ho pokoril o dve sekundy, a pred Rogliča sa dostal aj jeho tímový kolega Victor Campenaerts. Belgický borec sa usadil na priebežnej druhej pozícii.
 
Potom absolvoval úvodné kilometre Chris Froome, ktorý však nechcel nič riskovať, a dosiahol výsledok 6:26, čo predstavovalo pokojný vstup do pretekov. Ani ďalší z kandidátov na titul sa neodhodlali na maximálny výkon. Richie Porte bol ešte o štyri sekundy pomalší ako Froome a Ilnur Zakarin predviedol výkon s hodnotou 6:39.  
 
Jeden z favoritov na etapový triumf Castroviejo (Movistar) zaostal za priebežným lídrom sedem sekúnd. Martin Velits prešiel túto trať za rovných sedem minút, Roman Kreuziger predviedol dobrý výkon s hodnotou 6:23. Prievan v priebežnom poradí urobil Fabio Felline (Trek), ktorý bol najrýchlejší a Edmondsona pokoril o sedem sekúnd. Jeho najlepší čas mal hodnotu 5:57. Smolu mal Tejay van Garderen, ktorý na mokrej ceste spadol, ale nakoniec prišiel do cieľa v rovnakom čase ako jeho kolega Porte. 
 
Fabio Felline mohol spokojne sledovať výkony ostatných súperov, pretože jeho výkon bol veľmi kvalitný. Nedostal sa cez neho Jungels (Quick-Step), ktorý stratil 12 sekúnd, a ani Kiryienka (Sky), ktorý bol pomalší o desať sekúnd. Juraj Sagan absolvoval prológ za 6:34 a za lídrom zaostal 37 sekúnd. Druhým českým zástupcom na trati bol Ondřej Cink, ktorý zastavil časomieru na hodnote 6:21.
 
Vynikajúci výkon ukázal Maximilian Schachmann (Quick-Step), ktorý sa zaradil na tretiu priečku. 23-ročný nemecký jazdec stratil na Felliniho osem sekúnd. Líder pretekov zatiaľ nebol ohrozený, ale už netrpezlivo čakal na Izagirreho a Dowsetta, ktorí vybehli na trať na samom konci. Ion Izagirre (Bahrain Merida) nakoniec neatakoval vedúcu priečku, ale so stratou dvanásť sekúnd sa dostal pred väčšinu svojich súperov pre celkovú klasifikáciu. Alex Dowsett (Movistar) bol však veľmi nepríjemný, ale na víťazstvo mu chýbali dve sekundy.
 
Upršanú časovku najlepšie zvládol Fabio Felline, ktorý na nepríjemnej trati predviedol najodvážnejší výkon. 27-ročný pretekár jazdí v tejto sezóne vo výbornej forme, na jej začiatku už vyhral jednorazovku Trofeo Laigueglia. V zajtrajšej etape sa predstaví v drese pre najlepšieho pretekára a v tejto forme môže dosiahnuť dobrý výsledok aj v nasledujúcej zaujímavej výzve.
 
Na druhej priečke sa umiestnil Alex Dowsett, ktorý síce nezopakoval svoj triumf z krátkej časovky na Circuit Cycliste Sarthe, ale potvrdil, že pred najdôležitejšími pretekmi sezóny je dobre pripravený. Výbornými výkonmi sa prezentovali aj dvaja mladí jazdci. Alexander Edmondson využil na trati svoje dráharské skúsenosti a dosiahol svoj najlepší výsledok vo WT. Maximilian Schachmann sa znovu ukázal ako talentovaný časovkár, ktorého si postupne vychováva Quick-Step Floors.
 
Z kandidátov na celkový triumf predviedli najlepší výkon Primož Roglič a Ion Izagirre, ktorí si vybudovali náskok pred konkurenciou, a po tomto výsledku si budú veriť aj v dôležitejšej záverečnej časovke. Ostatní kandidáti na titul neriskovali, keďže majú pred sebou tri etapy, kde sa bude lámať klasifikácia.
 
Juraj Sagan stratil v prológu 37 sekúnd, Martin Velits finišoval na samom konci štartovej listiny. Pomyselný súboj českých jazdcov vyhral Ondřej Cink, ktorý bol o dve sekundy rýchlejší ako Roman Kreuziger. Veľmi dobrý výkon podal Kreuzigerov tímový kolega Simon Yates, ktorý si pripravil dobrú východiskovú  pozíciu do ďalších bojov s mankom osemnásť sekúnd.   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Fellineho (víťaz)
"Keď som prichádzal do cieľa, cítil som sa silný a nebol som si vedomý, že som urobil nejakú chybu. Nemyslel som na etapový triumf, ale postupne som tomu začal veriť. Už som skutočne potreboval víťazstvo. Vždy sa snažím, ale výsledky neprichádzali. Je to pre mňa dôležitý triumf, pretože sú to WT preteky. Som rád, že som mohol odmeniť nielen seba, ale celý tím. A toto víťazstvo je tiež pre Michele Scarponiho. V nedeľu sa ma všetci pýtali na neho. Povedal som, že ak budem úspešný na Liége, titul venujem jemu. Vtedy sa mi to nepodarilo, ale teraz áno."
 
 
Výsledky
1. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 05:57 60
2. DOWSETT Alex Movistar Team link ikonka 00:02 25
3. EDMONDSON Alexander ORICA - Scott link ikonka 00:07 10
4. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:08  
5. CAMPENAERTS Victor Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:08  
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:09  
7. KIRIENKA Vasil Team Sky link ikonka 00:10  
8. BOHLI Tom BMC Racing Team link ikonka 00:10  
9. LE BON Johan FDJ link ikonka 00:11  
10. PFINGSTEN Christoph Bora - Hansgrohe link ikonka 00:11  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 

 
Krátky opis trasy etapy:
Podujatie obvykle štartuje krátkym prológom, v tomto roku čaká na pretekárov 4800 metrov v meste Aigle, kde má sídlo Medzinárodná cyklistická únia. Profil je takmer rovinatý, v polovici trasy však stojí malé, 400-metrové stúpanie s priemerným sklonom šesť percent. Prvá tretina je mierne technická, ale potom sa dostanú jazdci na rýchle úseky, ktoré sadnú výborným tempárom. V cieli sa nevytvoria veľké rozdiely, o to väčšia dráma prebehne o víťazstvo v etape.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop