Romandia: Na cieľovom kopci nerozhodli útoky, ale špurt, tešil sa Michael Albasini

26.4.2017, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 26.4. rovinata etapa ciel rovina Aigle > Champéry 169 km Albasini
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
etapa 1
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 
Podujatie pokračovalo kopcovitou etapou, ktorá bola zakončená stúpaním, ale to nemalo náročné parametre, aby sme sa mohli tešiť na poriadnu vrchársku bitku medzi favoritmi na titul. Dokonca bolo možné, že vo vedúcej skupine sa udržia aj takí jazdci ako Felline, Colbrelli alebo Albasini, ktorí by sa razom stali hlavnými kandidátmi na etapový triumf.
 
Aj dnes čakalo na cyklistov chladné počasie a opäť pršalo. Hneď po štarte vyrazili do dopredu Sander Armée (Lotto-Soudal) a Marco Minnaard (Wanty-Group), ku ktorým sa pridali aj Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe), Matvey Mamykin (Kaťuša-Alpecin), Oliveiro Troia (UAE Team Emirates) a Mekseb Debesay (Dimension Data). Vedúca šestica si vybudovala 7-minútový náskok, v pelotóne jazdil na čele Trek - Segafredo. Americká zostava bránila vedúcu pozíciu Fabia Felliniho, ktorý v prípade priaznivých okolností mohol znovu myslieť na dobrý etapový výsledok.
 
V úniku sa ukázal Sander Armée, ktorý tu v minulom roku vyhral vrchársku súťaž, a aj dnes pozbieral maximum bodov na prvých dvoch prémiách. Po prvom kopci vypadol z vedúcej skupiny Oliveiro Troia a na stúpaní Vex ho napodobnil Marcus Burghardt. Na vrchole tohto kopca bol rozdiel medzi skupinami sedem a pol minúty, túto prémiu uchmatol pre seba Mekseb Debesay.
 
V hlavnej skupine dlhú dobu diktoval tempo iba Trek, aj preto vyskočil náskok utečencov na osem minút. Päťdesiat kilometrov pred páskou im nakoniec začali pomáhať borci z celku Lotto - Jumbo. Holandská zostava nechcela ponechať úniku veľký náskok, aby nebola ohrozená pozícia Primoža Rogliča. Potom sa k nim pridal aj Cannondale - Drapac, takže utečenci strácali pôdu pod nohami. Vedúcej skupine nepomohlo ani to, že fúkal silný vietor. 
 
Na predposlednom stúpaní sa natlačili na čelo balíka celky, ktoré mali na podujatí ambície v GC, a v problémoch sa prekvapujúco ocitol Warren Barguil (Sunweb). V úniku zaútočil Sander Armée, ktorý vyhral aj túto prémiu, ale vedúca štvorica sa nerozbila. Ich náskok klesol pod dve minúty. V pelotóne sa stupňovala nervozita, pretože vo finále začalo silno pršať, a ani jeden z favoritov nechcel mať na trati komplikácie. Na cieľovom kopci strácal pelotón jednu minútu, vpredu vydržali najdlhšie bojovať Debesay a Armée.
 
Poslední utečenci boli chytení šesť kilometrov pred páskou, postaral sa o to BMC, ktorý na stúpaní nastavil pravidelné, rýchle tempo. Potom sa začalo nastupovať, skúšal to aj Roman Kreuziger a tieto pokusy oslabovali zloženie hlavnej skupiny. Štyritisíc metrov pred cieľom atakoval Tejay van Garderen a jeho zásluhou sa objavila na čele silná skupina, kde sa nachádzali aj Izagirre, Roglič alebo Kelderman, ale túto hrozbu okamžite eliminoval tím Sky.
 
Ani jeden pohyb nebol nakoniec úspešný, preto prišla do cieľa početná skupina. Posledné úseky komplikovala aj hmla a túto koncovku najlepšie zvládol Michael Albasini. Za ním finišovali Diego Ulissi a Jesús Herrada.
 
Na záverečnom kopci sa potvrdili predpoklady, že v cieli sa môže objaviť veľká skupina a bude to príležitosť aj pre rýchlych a odolných jazdcov. Túto ponuku parádne využil domáci borec Michael Albasini, ktorý bol na dnešnú etapu výborne pripravený a presne vedel, kedy má odpáliť svoj špurt. Po výbornom výkone na ardenských klasikách vybojoval svoje siedme víťazstvo na tomto podujatí.
 
Do špurtu sa dostali aj Diego Ulissi a Jesús Herrada, ale nemali nárok na Albasiniho, ktorý si v závere vybudoval najlepšiu pozíciu. V hlavnom balíku finišovali všetci jazdci na GC, žiadne rozdiely sa medzi nimi nevytvorili. Šancu na druhý etapový triumf nevyužil Fabio Fellinie, ale podarilo sa mu obhájiť vedúcu pozíciu a môže ju udržať aj v nasledujúcich dvoch etapách. Na druhú priečku sa posunul Maximilian Schachmann a vďaka dnešným bonifikáciám sa dostal na tretie miesto Jesús Herrada. Juraj Sagan a Martin Velits zaknihovali väčšie straty.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Albasiniho (víťaz)
"Je to veľké víťazstvo. Nebolo jednoduché prísť na tieto preteky po klasikách, ktoré vás stoja veľa fyzickej a mentálnej energie. Ale je to Okolo Romandie, čo sú veľmi dôležité preteky, takže som bol pripravený bojovať. Som veľmi rád, že som zvíťazil. Najskôr som si nebol istý touto etapou, ale keď som vydržal vpredu na L-B-L, pokúsil som sa obstáť čo najlepšie. A nakoniec to dopadlo lepšie, ako som si myslel."
 
 
Výsledky
1. ALBASINI Michael ORICA - Scott link ikonka 4:33:10 60
2. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:00 25
3. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:00 10
4. BERHANE Natnael Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
6. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:00  
8. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:00  
10. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 4:39:07 10
2. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:08  
3. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:08  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:09  
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
7. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:13  
8. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:13  
9. ALBASINI Michael ORICA - Scott link ikonka 00:14  
10. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre prvej etapy
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Hneď druhá etapa predstavuje dôležitú previerku pre celkovú klasifikáciu, pretože sa bude finišovať na kopci Champéry. V prvej časti etapy sú pripravené dve krátke stúpania a pelotón dostane do správnej lezeckej pohotovosti kopec Vex (8,9 km; 6 %), po ktorom je pripravených päťdesiat kilometrov na zotavenie. Rozhodujúce momenty odštartuje prudké stúpanie La Rasse (2,1 km; 9,1 %) a potom sa už predvedú kandidáti na titul na Champéry (14 km; 4,4 %), ale uvidíme, či sa im podarí vytvoriť rozdiely. Cieľové stúpanie sa skladá z dvoch častí. Tá prvá dosahuje priemerný sklon sedem percent, následne sa cesta vyrovná a záverečných šesť kilometrov sa zdvihne na necelých päť percent. Keďže pred vrcholom sa nenachádzajú náročné úseky, do cieľa príde pokope skupinka najsilnejších jazdcov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop