Romandia: Upršanú a skrátenú etapu zvládol najlepšie Küng z úniku, žlťák udržal Felline

27.4.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
2. 27.4. rovinata etapa ciel rovina Champéry > Bulle 136 km Küng
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
etapa 2
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 
Tretí deň a etapa číslo dva. To všetko bolo dnes na programe vo Švajčiarsku. Etapa mala pôvodne dĺžku 161 kilometrov, no pre nepriaznivé počasie sa organizátori rozhodli skrátiť ju len na 136. Odštartovať mala v meste Champéry, no napokon to bolo v cyklistickom srdci mestečku Aigle krátko pred druhou. I napriek zmenám mohla dopadnúť naozaj hocijako. Buď špurtom balíka, kde vyhrá najodolnejší a najsilnejší muž alebo zaútočí niekto, kto si chce vychutnať pocit etapového víťazstva po ataku.
 
V podstate hneď na úvod sa odtrhla štvorica pretekárov. Bol to trinásty kilometer a pred pelotónom si užívali minútový náskok Sander Armée (Lotto - Soudal), Stefan Küng (BMC), Andrej Grivko (Astana) a Frederik Veuchelen (Wanty - Groupe). Minútový náskok ale veľmi rýchlo narastal. Na 33. kilometri atakoval už hranicu šiestich minút. Snáď najzaujímavejším menom bolo Sander Armée, ktorý unikal už včera a podobne ako vlani sa očividne pokúšal o vrchársky dres.
 
Trasa etapy obsahovala tri stúpania. Neboli náročné, no body do súťaže pre Arméeho mohli priniesť. Hneď prvé "trojkové" na Attalens vyhral. No a zopakoval si to aj na druhom "trojkovom" vrchu, tentokrát na kopci s názvom Esmonts. Pripísal si tak desať bodov, pričom ho čakali ešte ďalšie. 
 
Najmä vďaka práci Treku - Segafredo klesol náskok utečencov o viac ako minútu. Naďalej prevládalo katastrofálne počasie, čo malo za následok menšie pády. Medzitým na čele pretekov sa štvorica ocitla na úpätí posledného kopca Châtelard. Aj tu nakoniec dominoval jazdec Lotta - Soudal a k desiatim bodom pridal ďalších osem.
 
Kilometre potom ubiehali celkom rýchlo. Na jazdcov už nečakalo žiadne nebezpečenstvo v podobe stúpania, no počasie mohlo urobiť šarapatu aj za stúpania tri. Okrem kilometrov klesal tiež náskok utečencov vpredu. Do cieľa chýbalo posledných dvadsať kilometrov. Sander Armée začal na kolegov mierne strácať. Belgičana to ale nemuselo až tak mrzieť, svoju úlohu získať ružový dres pre najlepšieho vrchára splnil. Na čele balíka jazdili chlapci Quick-Stepu.
 
Začal boj o sekundy v snahe o etapové víťazstvo. Trojica Grivko, Küng a Veuchelen to mala rozohrané výborne. Šesť kilometrov do pásky mali náskok 1:20. Najväčšiu snahu ukazovali jazdci BMC a Astany. Frederik Veuchelen začal strácať. Napokon si ustrážil šprint Stefan Küng, ktorý vyhral druhú etapu Okolo Romandie! Druhý finišoval jeho kolega z úniku Andrej Grivko. Špurt balíka vyhral Sonny Colbrelli z Bahrainu Merida. Doplachtil o dvadsať sekúnd neskôr.
 
Juraj Sagan prišiel do cieľa v balíku, Martin Velits toho dosť odtiahol na čele a do cieľa prišiel so stratou desiatich minút.
 
Mladý Švajčiar vyhral naposledy v roku 2015, a to práve na tomto podujatí. V Top 10 nenastali žiadne zmeny. Tie by nemali nastať ani počas zajtrajšej tretej etapy, no nebudeme predbiehať. Žltý dres teda naďalej vlastní Fabio Felline z Treku - Segafredo a vrchári sa ani dnes nerozdelili. Küng ani Grivko vysoko v GC neboli.
 
 
kung 2017 akcia bmcf
23-ročný Küng pred sezónou (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Výsledky
1. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 3:33:15 60
2. GRIVKO Andrej Astana Pro Team link ikonka 00:00 25
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:20 10
4. EDMONDSON Alexander ORICA - Scott link ikonka 00:20  
5. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:20  
6. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:20  
7. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal link ikonka 00:20  
8. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 00:20  
9. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:20  
10. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:20  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 8:12:42 10
2. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:08  
3. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:08  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:09  
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
7. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:13  
8. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:13  
9. ALBASINI Michael ORICA - Scott link ikonka 00:14  
10. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Aj keď sa na trati nachádzajú tri kopce, v závere môžeme uvidieť hromadný špurt balíka, v ktorom sa presadia odolní šprintéri. Prvé dve stúpania Attalens (5,9 km; 5 %) a Esmont (6,2 km; 4,8 %) nemajú odstrašujúce parametre, ktoré by dostali do úzkych rýchlych jazdcov, a náročnými sklonmi nedisponuje ani záverečná horská prémia Le Châtelard (3,7 km; 6,6 %). Po poslednom kopci zostáva do cieľa päťdesiat kilometrov, čo je dostatočná vzdialenosť, aby si balík poradil s utečencami. V cieľovom meste Bulle sa bude finišovať v miernom stúpaní.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop