Romandia: Viviani konečne vyhral, v tretej etape porazil Colbrelliho

28.4.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 28.4. zvlnena etapa ciel rovina Payerne > Payerne 187 km Viviani
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
etapa 3
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 
Romandia zvykla ponúkať veľké vrchárske súboje a nikdy šprintérom príliš nepriala. Aj preto tí elitní volia radšej jednotkové Yorkshire, prípadne čakajú na pondelok a Frankfurt. Tento ročník je ale netradičný. Za tri dni sa medzi vrchármi nevytvorili prakticky žiadne rozdiely a všetko nasvedčovalo tomu, že sa nič nezmení ani po dnešku. Na programe bola ďalšia zvlnená etapa, tentoraz akoby z oka vypadla ardénskym klasikám s tým rozdielom, že v závere bola rovina. Šancu, tak ako včera, cítilo množstvo ľudí, ktorým bežne etapy nepatria - ani šprintéri ani vrchári.
 
V Alpách znova nasnežilo a tímy sa o tom nezabudli zmieniť na sociálnych sieťach, ale etapa sa nenachádzala vo vysokej nadmorskej výške a v meste Payerne, okolo ktorého sa etapa konala, hlásili osem stupňov nad nulou popoludní so slabým dažďom. Takže všetko prebehlo podľa itinerára.
 
O únik bol aj vďaka včerajšku mimoriadny záujem. Vytvorilo ho pomerne rýchlo sedem ľudí. Nikita Stalnov (Astana),  Hugo Houle (Ag2r), Lukas Pöstlberger (Bora), Toms Skujinš (Cannondale), Victor Campenaerts (LottoNL), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a Davide Martinelli (Quick-Step).
 
Neboli to žiadne neznáme tváre a Trek cítil, že zajtra už bude veľmi ťažké Fellineho udržať v zltom, tak musí urobiť všetko pre to, aby sa to podarilo ešte aspoň dnes. Sedmička nedostala príliš veľa priestoru. Maximálne sa dostala na tri minúty, teda ešte jej pár sekúnd chýbalo k hodnote najvyššie postaveného z nich Houleho v GC.
 
Dve hodiny pred cieľom to stále pre únik ružovo nevyzeralo, hlavná skupina ich držala nakrátko, pridávali sa k práci jazdci Bahrajnu-Merida pre Sonnyho Colbrelliho, ktorý má veľmi dobrú formu a bolo by asi trestuhodné, ak by v tejto konkurencii nedokázal zvíťaziť.
 
 
peloton sceneria hory 11 sneh
Dnes už nebolo toľko snehu ako včera (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Čelo postupne predchádzalo cez prémie. Ani jeden z nich ale nebol vysoko v bodovačke ani kopcoch, takže ich pričinením sa prezliekať nemohlo. Podľa očakávania sa body za vrchárske prémie snažil zbierať Thomas De Gendt, teda kolega lídra tejto subklasifikácie Arméeho a pretekár s bohatými skúsenosťami s únikmi aj špeciálnymi dresmi. Predpokladali sme, že zajtra by sa mohli obaja vydať dopredu a poistiť si dres.
 
Borci Bahrajnu-Merida tlačili na pílu, chceli dostihnúť únik skoro v domnení, že si potom trocha oddýchnu. Hodinu pred dojazdom to už unikajúca partia vzdala, srdnato bojovala, no s veternými mlynmi.
 
Posledný kopec na trase s názvom Sassel (2,6 km; 5,9 %) vyselektoval hlavné pole iba mierne. Zaútočil Simon Clarke (Cannondale), ku ktorému sa pridali ešte traja ďalší borci Reichenbach, Courteille (obaja FDJ) a Van der Sande, ktorý ako správny borec Lotta Soudal vzal prémiu. Sky a Movistar to všetko stiahli. Medzi favoritov dnes patril aj víťaz prvej etapy Michael Albasini, ktorý má v tejto sezóne kruto víťaznú formu. V balíku ale jazdil úplne na chvoste pri Jurajovi Saganovi a nevyzeral čerstvo.
 
Keďže bol únik dostihnutý skoro, nastupovalo sa, no nič svetoborné z toho nevzišlo. Najdlhšie sa vpredu ukázal Alex Dowsett z Movistaru, ktorý si vytvoril až takmer polminútový náskok, no bol sám proti veľkej presile, ktorá sa 17 km pred páskou sformovala a ťahali borci Bahrajnu-Merida. Naznačovali ale, že by privítali pomoc iných celkov, už toho odtiahli dosť. Quick-Step a Sky im vyhoveli a bolo jasné, že britský časovkár nebude mať šancu.
 
Na špurt sa už hotoval aj Elia Viviani, ktorý sa nedostal do zostavy Sky na Giro a vieme aké má ambície nebeský tím na Tour, takže ak sa bude chcieť dostať na Grand Tour, nebolo by zlé ukázať svoju rýchlosť a nespoliehať sa iba na svoje meno, ktoré mu na Giro zjavne nestačilo.
 
Tri a pol kilometra pred páskou bolo po Dowsettovi a chystal sa špurt. Colbrelli, Viviani, Swift či Richeze "štartovali svoje motory". V záverečnom kilometri predviedol najlepší vlak Sky a Talian z toho vyťažil maximum. Po šiestich druhých miestach v tejto sezóne konečne zvíťazil. Porazil Colbrelliho (Bahrain Merida) a Schwarzmanna (Bora). Nemci usilovne pracovali pred posledným kilometrom a pripravili kolegovi dobrú pozíciu. V závere sa zavesil za Vivianiho, no nemal na neho nohy.
 
 
viviani 2017 spurt romandia bohfst
Elia Viviani konečne s triumfom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
O prekvapenie sa postaral mladučký Alexander Edmondson (Orica), ktorý nastúpil do špurtu na dvestovke ako prvý a zdalo sa, že rozbil vlak Sky, ale Elia už nemal problém vyštartovať. Austrálčan skončil nakoniec štvrtý. Ak by volil konzervatívnejší spôsob, možno by to na pódium zvládol.
 
Juraj Sagan sa dnes šetril a prišiel do cieľa v balíku. Martin Velits prišiel do cieľa v poslednej skupinke a stále ostáva na poslednom mieste klasifikácie, čo síce nie je vôbec podstatné, ale stáva sa mu to v etapáku World Tour každý rok, čo je svojim spôsobom unikát.
 
Z ambicióznych šprintérov teda odíde s vavrínom domov Viviani, ostatní už šancu mať nebudú. V celkovom poradí ani ďalších klasifikáciách sa nič nezmenilo. Zajtra sa k slovu dostanú vrchári v boji na štyroch stúpaniach aj tom cieľovom s názvom Leysin (5,4 km; 6,5 %).
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 4:27:42 60
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 25
3. SCHWARZMANN Michael Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 10
4. EDMONDSON Alexander ORICA - Scott link ikonka 00:00  
5. DUMOULIN Samuel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
6. REGUIGUI Youcef Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
8. HOFLAND Moreno Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. KUZNECOV Vjačeslav Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
10. LOBATO Juan José Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 12:40:24 10
2. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:08  
3. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:08  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:09  
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
7. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:13  
8. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:13  
9. ALBASINI Michael ORICA - Scott link ikonka 00:14  
10. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Tretia etapa sa odohrá na rozdielnych okruhoch v okolí mesta Payerne a na zvlnenej trase sa opäť môžu ukázať rýchli pretekári. Prvá lezecká prekážka Mont-Vully (2,8 km; 6,3 %) príde na rad po osemdesiatich kilometroch. Najťažší úsek na trati predstavujú nasledujúce dve prémie Grandsivaz (2,6 km; 5,8 %) a Lovens (1,8 km; 8,1 %), ktoré dosahujú maximálne sklony cez dvadsať percent, ale sú príliš krátke a ďaleko od cieľa, aby rozdelili pelotón. Ale niektorých jazdcov môžu dostať do problémov. Tridsať kilometrov pred páskou vyvrcholí posledné stúpanie Sassel (2,6 km; 5,9 %) a potom bude všetko záležať na odolnosti utečencov, či dokážu nachytať na hruškách hlavný balík.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop