Romandia: V najťažšej etape vyšiel atak Yatesovi s Portem, Froome zaostal

29.4.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 29.4. rovinata etapa ciel rovina Domdidier > Leysin 163 km S. Yates
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
etapa 4
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 
Dnes sme už boli svedkami pravej vrchárskej bitky na štyroch alpských kopcoch Jaunpass (5,9 km; 8,3 %), Saanenmöser (7,6 km; 4,4 %), Col du Pillon (7 km; 5,2 %) a cieľovom Leysine (5,4 km; 6,5 %). Neboli to prudké steny ani dvadsaťkilometrové HC mordovačky, ale chceli najprv štartové pole unaviť a napokon aj rozdeliť. Organizátori pripravili 163 kilometrov.
 
Úvod sa niesol v trochu zvláštnej atmosfére po včerajších rasistických nadávkach Gianniho Moscona (Sky) na Kevina Rézu (FDJ). Vedenie Sky sa rozhodlo situáciu teraz nijako neriešiť, Gianniho si na koberček zavolať po pretekoch a vyriešiť interne.
 
Prvá  polhodina bola bez úniku, Lotto Soudal sa snažilo dostať dopredu čo najviac pretekárov a stále nebolo spokojné so stavom. Až sa napokon podarilo odísť ôsmim borcom, z toho boli až traja z belgického celku. Sander ArméeTosh Van der Sande a Thomas De Gendt (3x Lotto Soudal), Mickael Cherel (Ag2r), Simon Clarke (Cannondale), Pavel Kočetkov (Kaťuša), Youcef Reguigui (Dimension Data) a Andrea Pasqualon (Wanty).
 
Hneď bolo jasné, že Lottáci si s prehľadom postrážia vrchársku súťaž, kde mal Sander Armée už pred etapou veľký náskok, no a z tejto situácie by rozhodne mali pomýšľať aj na etapový vavrín, pretože mali naozajstnú presilu. Miernym problémom mohol byť Tosh Van der Sande, ktorý bol vpredu najvyššie postaveným pretekárom, celkovo strácal pred dneškom iba pol minúty a bral aj prvú rýchlostnú prémiu, takže chcel vidieť "strieľať motyku". Pelotón ich pustil bez mála na štyri a pol minúty.
 
Ani úvodný klasifikovaný kopec 68 km pred páskou nevyšla osmička pohromade. De Gendt, Reguigui a Pasqualon sa odpojili. Pelotón ostával kompaktný. Nič sa ešte nedialo. Balík vytiahli hore jazdci Sky a zničili čelu takmer minútu a pol náskoku a dostali ho pod hranicu troch minút.
 
Medzi tým už plánovane opúšťali preteky jazdci ako Viviani, Gatto, Pöstlberger či Swift. Birt sa ako jediný z nich chystá do Frankfurtu, takže sa nechcel pasovať s dnešnými kopcami.
 
V druhom kopci Saanenmöser (7,6 km; 4,4 %), ktorý vrcholil 45 km pred páskou, sa už náskok čela neznižoval a ostal na troch minútach, no z pelotónu ušla šesťčlenná skupina, ktorá sa spojila s odpadlíkmi z pôvodného úniku. Boli tam zaujímavé mená Michael Albasini (Orica), Alexis Vuillermoz (Ag2r), Winner Anacona (Movistar), David de la Cruz (Quick-Step), Diego Ulissi (UAE) a Tanel Kangert (Astana). Sky im dýchať príliš nedávalo. Rozostup bol iba na úrovni pol minúty.
 
Sander Armée vyhral aj túto prémiu a definitívne sa stal víťazom vrchárskej súťaže. Klesať začala čelná päťka s náskokom 2:10 na prenasledovateľov a 2:45 na pelotón. V ňom bola stále takmer stovka ľudí. V zjazde sa nič nezmenilo, no na rovine do méty 25 km pred páskou, teda úpätia predposledného kopca, balík zrýchlil a zlikvidoval nebezpečný brejk silných mien, z ktorých najdlhšie vzdoroval Albasini. K pôvodnému sa priblížil na dve minúty. Nepostaral sa o to ani Sky, ale celky sa prestriedali.
 
Prvý kilometer Col du Pillon (7 km; 5,2 %) odtiahol včerajší hriešnik Moscon a pelotón sa prvý raz výraznejšie pretriedil, no stále to ešte nebola zďaleka selekcia rozhodujúca. Borcom Sky pomáhal aj Michael Schär z BMC, ktoré tu malo silnú trojku Porte - Van Garderen - Roche. V Sunwebe museli riešiť pád Wilca Keldermanna, ktorý sa k ostatným favoritom vrátil, ale mal zodretý pravý bok.
 
Etapa sa dostala do najvyššej nadmorskej výšky až cez 1500 m.n.m., kde bolo mimo vozovky množstvo snehu, ale dôležité bolo, že ona sa zdala byť suchá, teda sa za slnečného počasia nečrtali žiadne problémy. Tie ale chcel urobiť favoritom Ilnur Zakarin (Kaťuša), ktorý nastúpil v polovici kopca a sledoval, čo sa za ním bude diať. Sky viditeľne zvýšilo tempo. Medzi tým sa už únik rozdelil. Najviac síl mal Chérel. Jeho výhoda sa znižovala.
 
Vrcholom Col du Pillon prešiel ako prvý Chérel. Za ním dvojica Armée - Kočetkov, tak Clarke a nasledoval nový atak z balíka, kde boli štyria borci. Vyprovokoval ich Simon Yates (Orica). Všetko už bolo v minúte.
 
Prišiel prudký zjazd až pod cieľové 5,5-kilometrové stúpanie. V ňom si zjavne Yates veril a ťahal trojku Anass El Abdia (UAE), Van der Sande (Lotto Soudal z úniku) a ešte Emanuela Buchmanna z Bory až na viac ako polminútovú výhodu. Klobúk dole pred Britom. Dvanásť kilometrov pred páskou dobehli Clarka, Kočetkova aj Arméeho a napokon aj Chérela. Vpredu tak bolo osem ľudí s náskokom 55 sekúnd na asi 60-členný balík. Osobitne sme boli zvedaví na výkon nedávneho víťaza pretekov Okolo Maroka, s ktorým sa pred troma týždňami naťahoval Patrik Tybor.
 
Záverečnému stúpaniu predchádzali prudké zákruty, ktoré natiahli balík a aj favoriti medzi sebou mali nemalé diery, ktoré museli lepiť. Odpadol dokonca Chris Froome (Sky), ktorý to už ako býva zvykom nevzdával a šiel podľa svojho počítača ďalej, no to si nemohol nechať ujsť Richie Porte (BMC), ktorý zavelil k ataku. Šiel sám.
 
Tri kilometre pred páskou už odpadli všetci jazdci z celodenného úniku a vpredu sa vytvorila trojka Buchmann - Yates - El Abdia. Za nimi už trielil Porte. V balíku ostalo asi dvadsať ľudí, Froome pár sekúnd na nich strácal, ale už sa blížil.
 
Porte vedel, že akonáhle čelo dostihne, musí sa súperov hneď zbaviť, aby neprišiel o etapu. Nemca s Marokáncom striasol, ale Brita nie a keď sa ho ten udržal až na vrchol, bolo jasné, že na sklonom miernom závere budú musieť špurtovať. Pochopiteľne netaktizovali, Porte šiel celý kilometer z prvej pozície a Yates ho ošpurtoval.
 
Tretí Buchmann po sympatickom výkone dostal 30 sekúnd. Štvrtý už dorazil, kde sa vzdal - tu sa vzal, Tejay Van Garderen (BMC) s mankom 43 sekúnd. 52 stratila asi 25-členná partia s ostatnými favoritmi, kde bol aj líder Fabio Felline (Trek). 1:15 dostal Froome. Pásku preťal na 33. mieste. Celý kopec šiel podľa seba a minimalizoval stratu.
 
Martin Velits aj Juraj Sagan prišli do cieľa v poslednej väčšej skupine so stratou cez 22 minút a vyzerá to teda tak, že preteky dokončia, keď to už nezabalili počas náročnej etapy ako viacerí šprintéri.
 
Žltý dres si obliekol Simon Yates, ktorý vyrazí do zajtrajšej časovky ako posledný s vedomím, že má k dobru 19 sekúnd pred Tasnámskym diablom. Tretí Buchmann má celkovo manko 38 sekúnd, Felline 44, Herrada (Movistar) 52 a za ním je to už husté. Do minúty sú ešte Roglič (LottoNL),  Izagirre (Bahrain Merida), Jungels (Quick-Step), Ulissi (UAE) a Howsom (Orica).
 
Dnes kvitli ruže aktívnym pretekárom. Dlhočízny únik to síce tesne nedal, ale Simon Yates zaskočil súperov atakom tesne pred vrcholom predposledného kopca, v zjazde si vypracoval až neuveriteľný náskok a vďaka tomu sa dokázal udržať aj supersilného záveru od Richieho Porteho, ktorý si bol vedomý, že je v časovke silnejší, a tak nešpekuloval, odtiahol aj záver a možno sa pripravil o etapu. Jeho ataku predchádzala výborná pozičná jazda, súperi nemali najmenšiu šancu.
 
Pochvalu si zaslúži Emanuel Buchmann, ktorý správne vycítil Yatesov pokus a má šancu na životný výsledok v celkovom poradí. Marokánca El Abdiu v poslednom kilometri favoriti dobehli. Z nich majú pred záverečnými 18 kilometrami individuálneho boja s časom asi najoptimistickejšie vyhliadky Roglič, Izagirre, Jungels a možno aj Felline. Nemyslíme si, že by im to mohlo vyjsť až na celkový triumf. Van Garderen sa príliš bál v prológu a možno to ešte bude ľutovať. Froome sa určite pokúsi dostať do Top 10. Stráca iba hrateľných 37 sekúnd, ktoré na horších časovkárov určite získa.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (víťaz)
"Vyšlo mi to dnes. Zaútočil som a šiel na hrane, čo to šlo. Hlásili mi, že Porte sa blíži, takže mi bolo jasné, ako to bude vyzerať, že ten posledný kilometer odtiahne a nutne sa ho musím udržať. To sa mi podarilo a už som vedel, že by som ho mal prešpurtovať. Super, teším sa.
Neviem presne tie odstupy, ale bude to zajtra náročné, lebo časovka nie je moja silná stránka. Dám do toho maximum. Uvidíme."
 
 
Výsledky
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 4:10:03 60
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 25
3. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:30 10
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:43  
5. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:52  
6. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:52  
7. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:52  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:52  
9. HOWSON Damien ORICA - Scott link ikonka 00:52  
10. GAUDU David FDJ link ikonka 00:52  
11. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:52  
12. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:52  
13. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:52  
14. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:52  
15. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:52  
16. KREUZIGER Roman link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:52  
17. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:52  
18. BERHANE Natnael Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:52  
19. AIT EL ABDIA Anass UAE Team Emirates 00:52  
20. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:52  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 16:50:35 10
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:19  
3. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:38  
4. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:44  
5. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:52  
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:53  
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:56  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:56  
9. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:58  
10. HOWSON Damien ORICA - Scott link ikonka 00:59  
11. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 01:00  
12. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 01:04  
13. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 01:08  
14. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:09  
15. KREUZIGER Roman link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:10  
16. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 01:12  
17. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:12  
18. GAUDU David FDJ link ikonka 01:13  
19. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:14  
20. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:15  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Tá pravá kráľovská jazda celých pretekov odštartuje až po deväťdesiatich kilometroch, ale potom si jazdci nevydýchnu až do cieľa. Sériu štyroch stúpaní odpáli to najťažšie z nich, Jaunpass (5,9 km; 8,3 %) obsahuje dva kilometre, kde prevýšenie prekročí desať percent. Potom budú nasledovať Saanenmöser (7,6 km; 4,4 %) a Col du Pillon (7 km; 5,2 %), ktoré pripravia pozíciu pre dôležitú bitku na kopci Leysin (5,4 km; 6,5 %). Cieľové stúpanie začne trojkilometrovým úsekom s priemerom osem percent, kde dostanú favoriti ideálnu príležitosť na vytvorenie rozdielov, pretože potom už tento kopec poľaví. Vrchári tak musia maximálne využiť tieto najťažšie pasáže.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop