Romandia: V záverečnej ITT dominoval skvelý Roglič, Porte celkovým víťazom pretekov

30.4.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 30.4. rovinata etapa ciel rovina Lausanne > Lausanne 18,3 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
etapa 5
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 
Zaujímavý dojazd kráľovskej etapy rozdal karty na atraktívne vyvrcholenie pretekov v časovke jednotlivcov. Hlavnou otázkou bolo, či Simon Yates dokáže udržať devätnásť sekúnd na Richie Porteho, ktorý mal obrovskú motiváciu, aby vyhral druhé WT preteky v sezóne. V Top 10 sa nachádzalo niekoľko veľmi dobrých časovkárov ako Roglič, Izagirre, Jungels, ktorí sa chceli dostať na pódium, a bez šance nebol ani Fellini.
 
Ako prvý sa objavil na trati Martin Velits, ktorý prekonal trasu za 29:21. Po polovici záverečnej disciplíny bol najrýchlejší jazdec tímu Sunweb Lennard Kämna, ktorý dosiahol čas 25:40. Za talentovaným nemeckým borcom sa ocitol jeho kolega Chad Haga, ktorý zaostal sedemnásť sekúnd, a potom nasledoval Johan le Bon z FDJ.

Európsky časovkársky šampión Campenaerts (Lotto-Jumbo) stratil v cieli 36 sekúnd, Kiryienka dokonca 1:25. Český jazdec Ondřej Cink bol o tri sekundy pomalší ako bieloruský pretekár, Juraj Sagan dosiahol v poslednom predstavení v Romandii čas 28:51.
 
Potom vybehol na trať skúsený Andrey Amador z Movistaru, ktorý potvrdil povesť univerzálneho jazdca, a s výsledkom 25:33 prekonal Kämnu o sedem sekúnd. Na túto dvojicu nestačil Chris Froome, ktorý za lídrom zaostal jedenásť sekúnd. Britský pretekár tu skutočne nemal ideálnu formu.
 
Časovku veľmi dobre odštartoval Ilnur Zakarin, ktorý bol na prvom medzičase rýchlejší ako Amador, ale v cieli sa nedostal pred kostarického cyklistu a predviedol rovnaký výkon ako Froome. Na vedúcu priečku sa neposunul ani Jonathan Castroviejo z Movistaru, ktorý v druhej časti časovky zrýchlil, ale v cieli mu nakoniec chýbalo šesť sekúnd. 
 
Zmenu na čele poradia urobil až Tejay van Garderen, americký jazdec porazil Amadora o jednu sekundu. Americký jazdec predvádzal v Romandii veľmi dobré výkony a presne takéto predstavenie už potreboval. Časovku parádne odpálil aj Primož Roglič, ktorý bol na prvom stúpaní najrýchlejší, ale potom tadiaľ prebehol Richie Porte, ktorý tu doslova rozdrvil konkurenciu. Slovinský pretekár za ním zaostal devätnásť sekúnd a Adam Yates dokonca 34 sekúnd, čo signalizovalo výmenu na čele klasifikácie.
 
V cieli už vrcholila bitka o etapový triumf, ktorú zatiaľ ovládol Primož Roglič. Jazdec tímu Lotto - Jumbo porazil Garderena o 34 sekúnd, s rovnakou stratou skončil časovku aj Ion Izagirre. Roglič predviedol skvelý výkon, ale ešte musel počkať, ako sa bude dariť Richie Portovi. Austrálsky jazdec podal na konci pretekov výborný výkon, ale etapový triumf z toho nebol. Za Rogličom zastal osem sekúnd, ale celkový triumf v klasifikácii mu neušiel, keď si s prehľadom poradil so Simonom Yatesom.
 
V náročnej časovke ukázal svoju veľkú kvalitu Primož Roglič, ktorý v tejto disciplíne triumfoval aj v Baskicku. Podobne ako na španielskom podujatí aj dnes zničil súperov v rýchlej druhej časti, kde nemal na trati konkurenciu. Po tomto predstavení sa dostal na tretiu priečku v poradí a pokračuje tak vo vynikajúcich výsledkoch, ktoré dosiahol v tomto roku na etapových pretekoch. 
 
Na druhej priečke finišoval Richie Porte, ktorému to stačilo na to, aby sa stal celkovým lídrom klasifikácie. Počas rozhodujúcich víkendových etáp sa ukázal vo vynikajúcom svetle. Jeho útok na stúpaní Leysin zniesol tie najprísnejšie kritériá, a keď k tomu pridal aj kvalitnú jazdu v časovke, mohol si vychutnať druhý titul v tejto sezóne. 
 
Na stupňoch víťazov sa udržal aj Simon Yates, ktorý si túto pozíciu zaslúžil za odvážny výkon v kráľovskej etape, ale veľmi dobre zvládol aj obidve časovky. Preto vybojoval svoj najlepší výsledok v tomto ročníku. Na výbornej pozícii v GC finišoval Fabio Felline, ktorý vyhral jednu etapu a štyri dni nosil žltý dres, čo je pre neho parádne vizitka.
 
Vyššie ambície mal Ion Izagirre, ktorého musel prekvapiť vývoj včerajšej etapy, v najlepšom prevedení sa neukázali ani Ilnur Zakarin a Chris Froome, ktorý sa vôbec nezapojil do bitky o celkovú klasifikáciu. Po sklamaní v Katalánsku si svoju náladu v Romandii určite nevylepšil. Naopak, pred Girom ukázali sľubný výkon Van Garderen, Jungels alebo Kelderman. Juraj Sagan a Martin Velits skončili dnes, ale aj v celkovom poradí na konci štartového pola. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porte (celkový víťaz)
"Ak mám byť úprimný, nečakal som, že môžem vyhrať klasifikáciu. Vedel som, že mám dobrú formu, a som veľmi rád, že som takýmto spôsobom zakončil výbornú prácu celého tímu. Včera som chcel veľmi vyhrať, ale celkový titul je pre mňa niečo neuveriteľné. Navyše, získal som ho v Romandii, čo sú domáce preteky pre náš tím. Získal som spätnú väzbu, že naša tímová spolupráca funguje výborne. Dostal som dôveru, ale nebol na mňa vyvíjaný veľký tlak. Som veľmi spokojný, kde sa momentálne nachádzam."
    
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Neil Stephens (DS Orica)
"Simon predviedol kvalitný výkon, na trati asi nemohol ísť lepšie. Môže byť spokojný, pretože neurobil žiadnu chybu a v druhej časti časovky nestratil veľa času. Chceli sme uspieť v klasifikácii, druhé miesto je fantastickým rezultátom. Síce sme stratili celkový triumf v záverečnej etape, ale bol to pre nás dobrý týždeň a s takýmto výsledkom sme ani nerátali."
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 24:58 60
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:08 25
3. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:34 10
4. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:34  
5. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:34  
6. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 00:35  
7. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:41  
8. KÄMNA Lennard Team Sunweb 00:42  
9. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:46  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:46  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 17:16:00 500
2. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:21 400
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:26 325
4. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:51 275
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:03 225
6. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:16 175
7. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 01:21 150
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 01:22 125
9. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 01:22 100
10. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 01:24 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Na záverečný deň pripravili organizátori zaujímavú časovku, v mesta Lausanne sa nachádzajú na trati stúpania, technické  momenty, ale aj rýchle úseky. Od štartu začnú cyklisti pozvoľna stúpať. Po troch kilometroch sa im postaví do cesty malý kopec (800 metrov; 8,6 %) a táto úvodná pasáž vyvrcholí 3-kilometrovým stúpaním s priemerom necelých šesť percent. Po komplikovaných desiatich kilometroch sa situácia na trati zmení a zvyšná časť časovky sadne kvalitným tempárom, ktorí na rýchlych úsekoch môžu dostať na svoju stranu dôležité sekundy. Posledná etapa bude vyhovovať časovkárom, ktorí majú radi aj kopce, a univerzálnym jazdcom, ktorí budú vysoko v klasifikácii. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop