Kalifornia: Kittel v úvodnej etape zúžitkoval učebnicovú robotu Quick-Stepu, Sagan druhý

14.5.2017, 21:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. 14.5. rovinata etapa ciel rovina Sacramento > Sacramento 167 km Kittel
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 
Pred dvomi rokmi Kalifornia ukončila štvormesačné čakanie Petra Sagana na triumf a odštartovala úžasný príbeh úspechu najpopulárnejšieho cyklistu sveta s úspechmi, ktoré poznáte. Tento rok sem pricestoval v podobnej situácii. Znova bol na jar supersilný, ale vytúžené veľké víťazstvo neprišlo. Za morom si ale vedel vždy zlepšiť náladu  a všetci sme v to verili aj tento rok.
 
Podujatie sa posunulo do kalendára World Tour, no skrátilo sa o jednu etapu, a práve vhodnú pre šprintérov. Na úvod sa logicky mnohí chceli presadiť a mali na to vhodnú príležitosť. 167 kilometrov okolo Sacramenta bolo absolútne rovinatých.
 
Veľmi rýchlo sa vytvoril štvorčlenný propagačný únik v zložení Floris Gerts (BMC), Jonathan Clarke (UnitedHealthcare), Charles Planet (Novo Nordisk) a Ben Wolfe (Jelly Belly). V prvých etapách pelotón úniku nikdy nenecháva priveľa priestoru. Tu to nebola výnimka - 2:30 je na takúto etapu veľmi malá medzera. Všetko kontrolovali jazdci Quick-Stepu.
 
Vo svojich radách mali najväčšieho favorita na dnešný triumf Marcela Kittela, ktorý v Kalifornii štartuje iba druhý raz a nikdy tu nešpurtoval. Pri jedinej účasti v roku 2012 ho trápilo koleno a po piatej etape odstúpil. Proti nemu stáli klasickí súperi Alexander Kristoff i John Degenkolb. Túto dvojicu tu vlani dokázal Sagan až na jednu etapu eliminovať, vieme ale v akej situácii bol vracajúci sa Degenkolb. My sme verili žilinskému rodákovi, no všetkých chcel zaskočiť Elia Viviani, ktorý tu podobne ako Kittel v minulosti nejazdieval, no oproti konkurentom je rozjazdený z Romandie a konečne sa mu tam podarilo vyhrať. Ukončil sériu druhých miest a mohol si veriť.
 
Sedemdesiat kilometrov pred páskou sa jazdci Quick-Stepu a Kaťuše snažili využiť bočný vietor a rozprúdiť cyklistické vetry inak pokojnej etapy. Bora problém nemala. Tempu hneď nestačili slabšie prokontinentálne a kontinentálne celky, ktoré tu zažívajú premiéru v pretekoch World Tour na základe pravidla výnimky pri podujatiach novej piatej kategórie WT. Celé to ale trvalo iba osem minút. Potom to začali skúšať iné tímy. Bora i LottoNL, dokonca aj Peter Sagan sa ukázal na samom čele a prestriedal tam. Prišiel ale bufet a nastal pokoj zbraniam.
 
 
kalifornia 2017 etapa 1 peloton sagan bohf
Peter Sagan v pelotóne počas etapy (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Tieto momenty určite mierne vystresovali vedúcu skupinu, ktorej náskok razom klesol na 35 sekúnd, no práve po bufete a ustálení situácie sa dostali späť nad minútu. Motiváciou pre nich ešte bola šprintérska prémia i ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca. To prvé ukoristil nováčik v tíme BMC Floris Gerts. Druhú prémiu naplánovali organizátori až na métu desiatich kilometrov pred cieľom, teda sa tu už očakával zaujímavý súboj ľudí z pelotónu.
 
Na tomto podujatí máme všetkých päť Slovákov jazdiacich za celky World Tour a pred rozhodujúcimi momentami etapy sme najčastejšie videli Martina Velitsa pri jeho tradičnej práci na čele hlavnej skupiny.
 
Až na pár vzrušujúcich kilometrov, ktoré sme spomínali, sa etapa niesla vo veľmi pokojnom duchu. Ortuť teplomera ukazovala 21 stupňov za slnečného počasia, teda tu pretekári našli presne to, čo potrebovali v príprave na dôležité leto a Tour de France, kde väčšina známych mien z kalifornských ciest zamieri.
 
Ben Wolfe sa rozhodol, že chce honor najbojovnejšieho jazdca dnešného dňa a súperom v čelnej skupine nastúpil. Vedenie tímu Jelly Belly na tom určite malo veľký záujem. Vlani pri prvej účasti v Kalifornii sa tento 23-ročný Američan v úniku neobjavil, takže dnes sa prvý raz ukázal cyklistickému svetu. Dlho sa jeho výhoda pohybovala na hranici dvadsiatich sekúnd, no neudržal ju. Opäť sa kvarteto dalo dokopy a nastala otázka, či padnú za obeť pelotónu ešte pred druhou rýchlostou prémiou, alebo nie.
 
Sky a Trek boli celkami, ktoré sa zdalo, že najviac chcú zabojovať o prémiu a makali na dostihnutí úniku. Potom sa ale typicky kalifornsky vyznamenala televízna grafika, podľa ktorej sa riadia aj tímy v autách, keď sa zistilo, že údaj o kilometroch zostávajúcich do cieľa nie je správny a na prémiu sa prišlo skôr ako malo. Únik to teda tesne stihol a bral body i sekundy. Hneď potom bol dostihnutý. Nasledovali tri 3,5-kilometrové kolá v uliciach hlavného mesta slnečného štátu na juhozápade USA.
 
Šprintérske celky si postupne pripravili pozíciu do špurtu a etapa ním vyvrcholila. Tri kilometre pred páskou sa do čela trošku úsmevne dostali borci z Rally Cycling, ale potom sa ukázali klasické farby a mená z Quick-Stepu.
 
Za Kittela dostal Petra jeho brat Juraj kilometer pred páskou. Fabio Sabatini otvoril špurt Marcelovi Kittelovi asi o 20-30 metrov skôr ako by bolo ideálne, ale nemecká hviezda s tým problém nemala a pripísala si prvý triumf za Atlantikom vôbec. Peter Sagan urobil všetko správne, zavesil sa za neho, ale napokon ani nevykukol z háku. Videl, že dnes modro-bielu strelu jednoducho neprešpurtuje. Tretí finišoval Elia Viviani, štvrtý John Degenkolb.
 
 
kittel 2017 kalifornia sagan triumf bohf
Peter Sagan dnes na Kittela nestačil (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Počítač najprv ukazoval na siedmom mieste Martina Velitsa, ale druhý dres Quick-Stepu sme tak vysoko v špurte určite nevideli, takže išlo o chybu. Jasné ale bolo, že sa dnes vôbec nepresadil Alexander Kristoff, ktorého klasifikovali až na trinástej pozícii. Kaťuša v závere mala dobrú pozíciu, no otvorilo sa to pred ním príliš skoro a už na päťdesiatke zvesil nohy.
 
Kittel sa prvý raz obliekol do dresu lídra Tour of California. Tiež pochopiteľne vedie bodovaciu klasifikáciu, teda zelený dres zajtra ponesie jeho šesťnásobný víťaz slovenského pôvodu. Zaujímavá vec sa udiala v súťaži do 23 rokov, kde bral bonifikáciu z prémiie iba Floris Gerts a keďže sa udržal v balíku, vybojoval si tento dres. Jeho dnešný súputník Wolfe sa obliekol do dresu najbojovnejšieho pretekára. Vrchárska súťaž sa dnes neriešila a narozdiel od minulosti tento dres ani neobliekli, teda sponzor asi podpísal o to zníženú sponzorskú zmluvu.
 
Zajtra sa podujatie presunie do San José, ale prejde cez náročný sedemkilometrový kopec Mt. Hamitlon a v závere krátkej etapy (144 km) čaká pretekárov špurt do kopca. Takáto etapa sa tu ešte nejazdila, takže je náročné odhadnúť jej priebeh. Papierovo vyzerá zaujímavo, bude zrejme na Bore, či sa jej podarí scenár dňa nakloniť na Saganovu stranu. Mohol by sa zbaviť niektorých šprintérov a proti Kittelovi si pomôcť aj v bodovacej súťaži. Zajtra sa črtá šanca na zabitie mnohých múch jednou ranou...
 
 
kalifornia 2017 etapa 1 podium bohf
Pódium Sagan - Kittel - Viviani (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhá priečka)
"Je dobré byť opäť v Kalifornii. Podľa očakávania sa v prvej etape šprintovalo a na páske som dal do toho všetko. Po trinástich dňoch od mojich posledných pretekov a po intenzívnom tréningu vo vysokej nadmorskej výške nebolo jednoduché znovu sa dostať do pretekárskeho rytmu. Som spokojný s mojou výkonnosťou, mal som dobré pocity a cítim, že som dobre pripravený na nasledujúce etapy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Úvodná etapa pre nás skončila dobre. Pre Petra sme pripravili výbornú pozíciu a on sa vo finále dobre zorientoval na čele pretekov. Porazil ho Kittel, ktorý bol rýchlejší. Naším cieľom bolo dostať sa na pódium, čo sme splnili, a sme šťastní, ako sme odštartovali tieto preteky. Po tréningu vo vysokej nadmorskej výške a súťažnej prestávke musíme byť spokojný s týmto výsledkom. Pred nasledujúcimi etapami máme sebavedomie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Marcela Kittela v televíznom prenose (víťaz etapy)
"Dnes to bolo perfektné. Chalani urobili všetko presne tak ako mali a priviedli ma do špurtu v ideálnej pozícii. Naozaj je to skvelý deň pre nás a veľké ďakujem patrí všetkým kolegom. Boli veľmi silní a jazdili rozumne. To bolo rozdielovým faktorom a dodalo aj mne správnu pohodu, ktorú som využil v záverečných metroch. Bol som, samozrejme, veľmi motivovaný, veď som tu ešte nevyhral."
 
 
Výsledky
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 3:45:35 40
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 15
3. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 00:00 6
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
5. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00  
6. VAN RENSBURG Reinardt Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. VAN GENECHTEN Jonas Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
8. KUMP Marko UAE Team Emirates 00:00  
9. WIPPERT Wouter Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
10. McCABE Travis UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
kalifornia GC
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 3:45:25 6
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:04  
3. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 00:06  
4. GERTS Floris BMC Racing Team link ikonka 00:09  
5. CLARKE Jonathan UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:09  
6. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
7. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:10  
8. VAN RENSBURG Reinardt Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:10  
9. VAN GENECHTEN Jonas Cofidis, Solutions Crédits 00:10  
10. KUMP Marko UAE Team Emirates 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kalifornia body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 15
2. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 12
3. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 9
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 7
5. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 6
6. GERTS Floris BMC Racing Team link ikonka 5
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie otvorí jednoduchá šprintérska etapa v okolí mesta Sacramento. Na trati sa nenachádzajú žiadne prekážky, ktoré by zabránili najrýchlejším jazdcom bojovať o líderský dres. Samotné finále však bude veľmi hektické, pretože etapa končí na troch okruhoch s dĺžkou 2200 metrov, ktoré sú technickou záležitosťou, a kandidát na etapový triumf sa musí presadiť aj v záverečnej bitke o pozíciu. V Sacramente sa finišovalo v predchádzajúcich troch edíciách a zakaždým sa tu tešil Mark Cavendish.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop