Kalifornia: Peter Sagan ovládol špurt tretej etapy a je späť vo svojom živle

16.5.2017, 20:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 16.5. zvlnena etapa ciel rovina Pismo Beach > Morro Bay 193 km P. Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 
Po náročnom včerajšku, keď holandský tím zaskočil všetky domáce a pripravil ich o dôležité sekundy, dnes pelotón absolvoval jednoduchú etapu poväčšine v blízkosti pobrežia Tichého oceána severozápadne od Los Angeles. Prekvapiť mohol snáď iba vietor. V Morro Bay sa finišovalo prvý raz. Desaťtisícové mestečko pred tým hostilo iba štart etapy, a to vlani s cieľom na motoristickom okruhu Laguna Seca, kde sa radoval Peter Sagan po udržaní sa s vrchármi.
 
Etapa odštartovala ideálne pre všetkých. Hneď odskočili piati jazdci, ktorí vrchárov nezaujímali a mali za úlohu odprezentovať svoje tímy i sponzorov. Nemohli ani útočiť na vrchársky či bodovací dres. Ostal im iba ten pre najbojovnejšieho cyklistu. Vpredu boli Federico Zurlo (UAE), David Lozano (Novo Nordisk), Danny Pate (Rally), Sean Bennett a Ben Wolfe (2x Jelly Belly).
 
V úvodnej hodine sa únik dostal k najväčšiemu rozostupu na hranici päť a pol minúty. Tu to pelotón dlhšie udržiaval a klesať to začalo v stúpaní na jedinú vrchársku prémiu dňa 110 kilometrov pred cieľom. Jazdci Bory a Quick-Stepu konkrétne zrazili minútu. Celý balík ostával kompaktný. V zjazde pochopiteľne nechcel nikto nič riskovať, a tak únik znova nejakú sekundu pridal.
 
Jasne najznámejším borcom vpredu bol Danny Pate, ktorý sa takmer po desaťročí v najvyššej profesionálnej cyklistike a štyroch rokoch v Sky plných domestikovania vlani vrátil späť domov a ešte sa baví cyklistikou. Vlani tu bol tiež v jednom úniku, tentoraz si vybral tretiu etapu.
 
Dve hodiny pred dojazdom v Morro Bay sa o tempo pelotónu starala dvojica Martin Velits - Juraj Sagan. V pretekoch World Tour to bola pomerne raritná situácia. Slovákov bolo dlhé minúty výrazne vidieť a nevolali sa Peter Sagan, ktorého si kamery aj cyklistický svet všímajú vďaka jeho výsledkom.
 
 
sagan j 2017 kalifornia celo bohf
Juraj Sagan s Martinom Velitsom (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Spomínaný Danny Pate, ale aj dvojica Sean Bennett a Ben Wolfe, pôsobia v tímoch Rally Cycling a Jelly Belly, ktoré majú kontinentálnu licenciu. Nevedeli sme o pravidle, ktoré by dovoľovalo štart celkov tretej kategórie na podujatí najvyššieho rangu, a tak sme študovali nové tohtoročné pravidlá s očakávaním, že pri desiatke nových podujatí zrejme bude uvedená výnimka. Pravidlá sa ale v časti o participácii tímov vôbec nezmenili a kontinentálne družstvá na podujatie World Tour nemôžu. Organizátori teda zrejme dostali od UCI nejakú zvláštnu výnimku.
 
V etape sa nič nedialo. Quick-Step s Borou postupne dobiehali kvinteto. Pridávať sa začala aj Kaťuša. Do priebehu slnečného popoludnia neprehováral ani vietor. Federico Zurlo si ešte pripísal druhé víťazstvo na rýchlostnej prémii a dvadsať kilometrov pred páskou už výhoda úniku klesla pod minútu.
 
Ben Wolfe dokonale zopakoval prvý deň, kde bol tiež v úniku a kolegom nastúpil, aby si vybojoval honor najbojovnejšieho jazdca. Dnes to urobil šestnásť kilometrov pred cieľom. Zvyšok pôvodnej skupiny sa postupne zaradil do balíka. 23-ročný Američan "padol" osem kilometrov pred páskou.
 
Začali sa formovať šprintérske vlaky. Na záverečných 1200 metroch čakali borcov tri pravouhlé zákruty a mierny kopček. Znenazdajky zmizli dresy Quick-Stepu a bolo jasné, že dnes to bude bez Kittela. Petra Sagana dopredu dotiahol Mišo Kolář a hoci sa zdalo, že je pomerne dosť vzadu, prepracoval sa postupne cez všetkých súperov a suverénne zvíťazil. Za ním klasifikovali Ricka Zabela (Kaťuša), ktorý rozbiehal Kristoffovi špurt tak, že sa až dostal na druhú pozíciu. Bolo to medzi nimi podobné ako vo Frankfurte, kde si stihli pozície ešte vymeniť. Tretí finišoval 22-ročný Simone Consonni z UAE. Nešťastný Alexander Kristoff sa na pódium nedostal a so štvrtou priečkou spokojný byť nemohol, keďže dnešok Kittel (12.), Degenkolb (15.) ani Viviani (34.) nezvládli, teda mal to využiť.
 
 
sagan 2017 kalifornia triumf bohf
Štvrtý triumf Sagana v sezóne (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
Peter vďaka svojim výkonom v profesionálnom pelotóne nemusí nikomu nič dokazovať, najmä fanúšikom, no mnohým dnes určite spadol kameň zo srdca. Zaznamenal štvrtý triumf v sezóne a prvý od Tirreno - Adriatico. Opäť môže jazdiť v pohodovej atmosfére a potvrdil, že v Kalifornii sa mu darí. Ostane v platnosti fakt, že vyhral etapu pri všetkých účastiach. Je to jeho šestnásty zárez za sedem rokov.
 
Na svoju stranu si výrazne naklonil bodovaciu klasifikáciu. Má 27 bodov a keďže Kittel nebodoval, ostáva na pätnástich. Ak sa Peter dostane do špurtu aj zajtra a v nedeľu, získa zelený suvenír aj šiesty raz. Od štvrtej etapy ho pochopiteľne uvidíme v tejto farbe.
 
Žltú bude mať naďalej líder pretekov a tiež jazdec Bory Rafal Majka, ktorý dnes rovnako ako všetci jeho súperi finišoval v pelotóne. Podľa neoficiálnych výsledkov dostali ľudia od 16. priečky stratu troch sekúnd, ktorá sa z favoritov nedotkla iba Roberta Gesinka, teda víťaz týchto pretekov z roku 2012 si pripísal minivýhodu. V ostatných súťažiach sa nič nezmenilo, teda Jaramillovi ostal vrchársky dres, Mortonovi do 23 rokov. Wolfe druhý raz získal titul najbojovnejšieho borca.
 
 
sagan 2017 kalifornia podium bohf
Pódium Zabel - Sagan - Consonni (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Zajtra by sa mali o triumf znova pobiť šprintéri, ale po dnešku si už človek nie je taký istý...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Chcem poďakovať celému nášmu tímu a najmä môjmu bratovi, ktorý bol najviditeľnejším jazdcom v televíznom prenose. Celý deň ťahal. A dlhú dobu jazdil na čele balíka s Martinom Velitsom. Išlo im to dobre. Kolegovia odviedli skvelú prácu. Dostali ma na vedúce priečky v poslednom momente a môj finiš bol výborný. Som veľmi spokojný, ako sme zvládli ostatné dve etapy, Bora - Hansgrohe sa tu prezentuje vo vynikajúcom svetle. V predchádzajúcej etape som sa necítil úplne najlepšie v kopcoch. Možno preto, že som prišiel z vysokohorského sústredenia a musel som si zvyknúť na nízke nadmorské výšky. Cítim, že moja kondícia sa zlepšuje."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Po predchádzajúcej ťažkej previerke a kvôli silnému vetru, ktorý fúkal na začiatku etapy, sme chceli chrániť Rafala, aby prišiel do cieľa bez komplikácii. Chceli sme zabrániť tomu, aby sa balík rozdelil a ohrozili náš žltý dres. Mali sme vpredu Juraja Sagana, ktorý držal únik pod kontrolou. Odviedol výborný výkon a tvrdo pracoval celý deň. Potom Peter Sagan uvidel svoju príležitosť po poslednej zákrute a jeho dlhé úsilie vo finále  a neuveriteľný šprint dokázali, že je jedným z najsilnejších jazdcov v pelotóne."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Briana Holma (DS Quick-Step Floors)
"Od začiatku sme vedeli, že nás čaká ťažké finále, pretože pred páskou sa nachádzalo krátke stúpanie so sklonom aj osem percent. Vždy chceme byť úspešní. Je škoda, že sa nám to nepodarilo, najmä keď Martin Velits odviedol fantastickú prácu a Marcel Kittel mal dobré nohy. Ale budeme mať ešte nejaké príležitosti, aby sme zvíťazili."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 4:53:26 40
2. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 15
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:00 6
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
5. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00  
6. VAN RENSBURG Reinardt Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. PHINNEY Taylor Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
8. SINKELDAM Ramon Team Sunweb 00:00  
9. McCABE Travis UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:00  
10. TEUNISSEN Mike Team Sunweb 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
kalifornia GC
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 12:22:43 6
2. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:02  
3. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 00:14  
4. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:16  
5. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:45  
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:48  
7. OOMEN Sam Team Sunweb 00:48  
8. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:48  
9. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates 00:48  
10. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kalifornia body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 27
2. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 16
3. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 15
4. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 15
5. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 12
6. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 12
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih tretej etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
V tretej etape sa opäť predstavia v plnej kráse najrýchlejší cyklisti. Na trase ich na chvíľu vyruší len jedno hodnotené stúpanie, potom sa môžu naplno sústrediť na záverečný špurt. Ale organizátori upozorňujú, že päť kilometrov pred páskou sa nachádza ešte jeden nepríjemný, krátky kopec. Etapa sa bude odohrávať v blízkosti pobrežia Tichého oceánu, kde môže zafúkať vietor.
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 93
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 120
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 19
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015, 2016
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
GP Québec (WT) 2016
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 27
Tour of California (2.HC) 6x 2010-2014, 2016
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 5x 2011-2015
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Eneco Tour (WT) 2016
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 242
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 273
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2340
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 1300 bodov / 6. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 4 (v rátane iných disciplín 5)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 13 (54 % z 24 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2015): 13 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016): 7
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour de Pologne, WT (2011): 2
Eneco Tour, WT (2016): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2016): 15 víťazstiev z 48 etáp (29,2%), 5x bodovacia súťaž (83%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2016): 13 víťazstiev z 56 etáp (23,2%), 5x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 30
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop