Kalifornia: Vo štvrtej etape pelotón zaskočil únik, ktorý tesne odolal. Triumfoval Huffman

17.5.2017, 20:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 17.5. zvlnena etapa ciel rovina Santa Barbara > Santa Clarita 160 km Huffman
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 4
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 
Tretia etapa sa niesla vo výraznej slovenskej stope - nie len triumfom Petra Sagana, na ktorý sme si v Silicon Valley každoročne zvykli - ale aj desiatky kilometrov trvajúcou prácou ostatných Slovákov na čele pelotónu. Určite by žiadny slovenský fanúšik nenamietal, ak by to bolo dnes podobné.
 
Pelotón postupoval ďalej na juh tradičnou trasou zo Santa Barbary do Santa Clarity. Zdolal 160 kilometrov a štyri kategorizované stúpania, no nepredpokladalo sa, že v pelotóne urobia nejakú paseku.
 
V úniku sa objavilo šesť mien. Martin Elmiger (BMC), Lennard Hofstede (Sunweb), Gavin Mannion (UnitedHealthcare), Mathias Le Turnier (Cofidis), Rob Britton a Evan Huffman (2x Rally). Ich náskok nestúpal iba krátko a na nízku hodnotu, ale dlhšie a takmer sa dostal až k desiatim minútam, teda vytvorili si najviac priestoru z doterajších únikov na dvanástom ročníku podujatia.
 
Nikto z čelnej skupiny nebol vysoko v poradí a nebol ani pred tým v úniku, takže ľudia v Top 10 ani líder vrchárskej súťaže Daniel Jaramillo sa ničoho nemuseli obávať. O prémie bojovali hlavne kontinentálni pretekári, dve vyhral Huffman. Dvojica z World Tour sa do tohto súboja nezapájala, čakala na televízny prenos a prezentáciu pred sponzormi.
 
 
kalifornia 2017 etapa 3 sceneria cdtf
Scenéria Tour of California (© Slipstream Sports)
 
 
Najzaujímavejším pretekárom vpredu bol určite ich štvrtý najstarší účastník Martin Elmiger, ktorý sa na sklonku kariéry dostal do silného BMC s úlohou trochu zadomestikovať pre lídrov, no aj on sám zažil veľký úspech. Podarilo sa mu vyhrať Tour Down Under. Bolo to v roku 2007, keď dostal za úlohu zastúpiť v pozícii lídra Ag2r Simona Gerransa a zvládol to na výbornú. Dnes ale ako prvý odpadol už šesťdesiat kilometrov pred páskou.
 
Za najťažší kopec dňa organizátori označili Balcom Canyon Summit na 97. kilometri. Mal iba 1100 metrov, no v priemere skoro dvanásť percent, a tak slušne natiahol pelotón, ale nemohol odstaviť šprintérov. Následne prišli ešte dva menšie nekategorizované brdky.
 
Napokon sa ukázalo, že kopec predsa len odstavil skupinu asi pätnástich ľudí, ktorí stratili kontakt s hlavnou skupinou. Bol tam líder vrchárskej súťaže Jaramillo a všimli sme si aj Erika Bašku, no žiadneho šprintéra, alebo viac ako dvoch pretekárov niektorého celku. Zrazu sa k Bore a Quick-Stepu na čele pelotónu pridali aj jazdci Kaťuše a Treku, ktorí začali mohutne ťahať zrejme, aby sa táto skupina domestikov nemohla vrátiť. A podarilo sa im to.
 
Nečudo, že sa Trek či Kaťuša chceli o niečo pričiniť. Za najspokojnenším tímom doterajšieho priebehu jasne zaostávali. Bola to rozhodne Bora-Hansgrohe, ktorá vyhrala dve etapy a viedla tiež dve súťaže. Prišla sem vo veľmi netypickej zostave so štyrmi Slovákmi, troma Poliakmi a jedným Austrálčanom, čo nášmu diskutérovi "majovi" zrejme úsmevne pripomenulo masívnu pracovnú migráciu spred storočia do USA -  Stredoeurópanov aj s jedným prekladateľom. Mimochodom, pomoc mali tiež rozdelú podľa štátnej príslišnosti. O Petra Sagana sa starali Slováci, o Rafala Majku Poliaci s McCarthym. Dnes to trochu narušoval Juro Sagan, ktorý často debatoval s Majkom. Ten môže mať na Slovensko tiež dobré spomienky. Všetci si pamätáme ako vyhral etapu Tour de Pologne na Štrbskom Plese a bol to jeho prvý vavrín na domácom etapáku. Bodaj by si v budúcnosti našiel aj Peter Sagan v nabitom kalendári priestor na Okolo Slovenska a podporil domáce podujatie. Ani tento rok na ňom žiadneho slovenského profesionála neuvidíme.
 
 
kalifornia 2017 etapa 4 papez fanusik cdtf
Aj toto je každoročná podoba Tour of California (© Slipstream Sports)
 
 
Etapa sa šla rýchlo. Organizátori pôvodne očakávali finiš okolo 00:45 nášho času, ale bolo jasné, že dojazd bude zhruba o dvadsať minút skôr. Pelotón pritvrdzoval tempo z jednoduchého dôvodu. Tridsať kilometrov pred páskou mal únik náskok 3:45, a to bola stále dosť slušná výhoda. V balíku sa dokonca do roboty zapriahol aj jeden borec Sky. Bora tam v tých momentoch nikoho neposlala, jej jazdci sa pohybovali v prvej tretine balíka.
 
Pätica Hofstede, Mannion, Le TurnierBritton a Huffman mala pred poslednými dvadsiatimi kilometrami ešte tri minúty výhody a do rúk to vzala najsilnejšia i najskúsenejšia zostava na dobiehanie, a to Quick-Step.
 
Fanúšikov Petra Sagana teda tesne pred dojazdom nezaujímali iba súperi ako Kittel, Kristoff alebo Viviani, ale aj unikajúci pretekári, či to vôbec balík stihne. Päťka veľmi dobre spolupracovala. Nehral jej ale do karát absolútny záver, keďže posledné dva kilometre neobsahovali žiadnu zákrutu.
 
Únik to napokon zvládol. Netaktizovali, makali do konca a triumf získal Evan Huffman z Rally Cycling, ktorý nasadil na dlhý špurt. Možno využil to, že ťahal trošičku menej ako jeho kolega a radoval sa zo životného víťazstva, ktoré nikto nečakal. Pelotón sa prirútil o trinásť sekúnd neskôr a priviedol ho do cieľa Peter Sagan, ktorý zdolal Degenkolba, Kittela a Kristoffa. Obsadil teda šiestu pozíciu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečných kilometrov
 
 
Videli sme neštandardnú situáciu rovinatej etapy. Silné šprintérske celky v zostave s asi najrýchlejším mužom súčasnosti Kittelom nedokázali dobehnúť únik, ktorý sa vpredu vetral tri a pol hodiny a nemal k dispozícii ani technický záver či dážď, kde by mohli viac riskovať. Bolo teplo a šlo sa rýchlo. V posledných dvoch hodinách sa do stíhania nezapájali jazdci Bory. Peter povedal, že si chceli oddýchnuť, no chýbalo iba trinásť sekúnd. S ich pomocou by to asi dopadlo inak. Dnes si to vyžral hlavne Quick-Step.
 
V závere možno nastal mierny chaos s počtom zostávajúcich kilometrov do cieľa, keďže Američania stále nepoužívajú GPS systém. Rozostup úniku naskakuje tradične podľa motospojok hlásených cez Radio Tour a zdá sa, že odpočítavanie kilometrov je iba akési dopredu nastavené odpočítavadlo. To ale nemohlo byť dôvodom prekvapujúceho scenára.
 
Dnes sa podľa nás iba druhý raz v histórii z víťazstva na podujatí World Tour radoval kontinentálny cyklista, keďže Rally Cycling a Jelly Belly sú prvými dvoma celkami, ktoré dostali možnosť predstaviť sa na podujatí najvyššieho seriálu. Pamätáme si iba triumf Marcina Bialoblockeho v časovke na Tour de Pologne pred dvoma rokmi. Vtedy pôsobil v celku One Pro Cycling s kontinentálnou licenciou a štartoval vo farbách reprezentácie Poľska.
 
Peter Sagan teda v Santa Clarite tretí raz nevyhral. Zbytočne polemizovať nad tým, ako by dopadol špurt bez čelného kvinteta. Faktom je, že v bodovacej súťaži získal o jeden bod viac ako Kittel a momentálne má náskok štrnástich bodov. Nič to ale nemení na tom, že ak nezíska na niektorej prémii dva body, musí sa zapojiť do záverečného špurtu pretekov v Pasadene, pretože za triumf pretekár získa pätnásť bodov. Snáď sa nič nepredvídateľné nestane a zelený dres získa.
 
V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Osem kilometrov pred páskou mal technický problém Andrew Talansky (Cannondale), ale ôsmy muž celkového poradia sa zvládol vrátiť späť. Žltý dres teda bude hájiť Rafal Majka. Daniel Jaramillo dnes v úniku nebol, teda ešte nerozhodol o svojom triumfe vo vrchárskej klasifikácii. Medzi mladými sa očakáva silný atak pozície Lachana Mortona od Oomena či Mása.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Evana Huffmana (víťaz)
"Tak tomu, čo sa teraz udialo, absolútne nemôžem uveriť. To nemôže byť skutočnosť.
Vlani som bol v podobnom úniku a dobehli ma tesne pred cieľom. Pri tej obrovskej bolesti v posledných desiatich kilometroch som si vravel, že ak to znova nedotiahnem do konca, bude ma to nenormálne škrieť. Tak som zaťal zuby a makal. Nástup mi v posledných stovkách metrov našťastie vyšiel.
Pre náš tím je to skvelý deň. Víťazstvo v pretekoch World Tour? Čože? Patrí celému tímu, ľuďom, ktorí stoja pri nás a s nami ťažko makali, aby sa toto mohlo podariť. Mám tu aj rodinu a veľa priateľov, takže sú to pre mňa skrátka úžasné pocity."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana v televíznom prenose (6. miesto)
"Ja sa teším z víťazstva úniku, veď si to zaslúžili. Vyhrali sme dve etapy, čo nás stálo veľa síl. Chceli sme dnes prežiť trošku ľahšiu etapu, veď zajtra nás čakajú ťažké kopce.
Trošku nerozumiem taktike tímov v pelotóne. Pustili únik príliš ďaleko a potom už nebolo možné dobehnúť ich. Ale aj takáto je niekedy cyklistika a ako som vravel, ja som za to rád, že ľudia videli niečo iné, nového víťaza, nie stále tie isté mená na pódiu.
Veľmi sa mi páči tento kalifornský týždeň. Je nám tu celému tímu dobre. Včera večer sme dokonca grilovali, tak to bolo príjemné spestrenie. Atmosféra v tíme je výborná, mám tu svojich ľudí, brata, takže sa teším."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Nečakal som, že môže vyhrať únik, ale ani nie som veľmi prekvapený. Každý tím má svoju stratégiu. My sme chceli zabezpečiť, aby Rafal prišiel do cieľa bez akýchkoľvek komplikácii, a prípadne sa zapojiť do špurtu s Petrom. Dnes jazdil na čele balíka Erik Baška. Jeho úlohou bolo kontrolovať situáciu ohľadom žltého dresu, nesústredil sa na utečencov. V predchádzajúcej etape odviedol obrovské úsilie Juraj Sagan, preto si musel odpočinúť. Ostatných borcov sme šetrili, aby zostali čerství pre Petra, ak by sa šprintovalo na konci, a aby boli k dispozícii Rafalovi v nasledujúcich dôležitých etapách. Máme pred sebou dve rozhodujúce previerky, a keďže sme získali už dva triumfy, našou prioritou je žltý dres Rafala Majku."
 
 
Výsledky
1. HUFFMAN Evan Rally Cycling 3:41:52 40
2. BRITTON Rob Rally Cycling 00:00 15
3. HOFSTEDE Lennard Team Sunweb 00:00 6
4. LE TURNIER Matthias Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
5. MANNION Gavin UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:00  
6. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:13  
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:13  
8. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:13  
9. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:13  
10. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:13  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
kalifornia GC
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 16:04:48 6
2. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:02  
3. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 00:14  
4. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:16  
5. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:45  
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:48  
7. OOMEN Sam Team Sunweb 00:48  
8. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:48  
9. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates 00:48  
10. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kalifornia body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 32
2. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 18
3. HUFFMAN Evan Rally Cycling 17
4. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 16
5. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 15
6. BRITTON Rob Rally Cycling 14
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih štvrtej etapy
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Hromadný dojazd sa očakáva aj štvrtý deň, hoci šprintéri nedostanú k dispozícii úplne priamočiary profil. Dve tretiny etapy prebehnú na zvlnenom teréne so štyrmi horskými prémiami, ale posledných štyridsať kilometrov bude úplne jednoduchou záležitosťou. Na zvlnenej časti môžu mať navrch utečenci, ale v poslednej hodinke etapy by sa mala prejaviť sila pelotónu. V Santa Clarite sa finišovalo aj v minulej sezóne, ale na náročnejšom profile, a po úniku sa presadil Benjamin King.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop