Na Mt. Baldy Talansky ošpurtoval Majku a Cannondale sa konečne dočkalo WT víťazstva

18.5.2017, 20:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Ontario > Mt. Baldy 126 km Talansky
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 
Mt. Baldy ostane dlho v pamäti slovenských fanúšikov vďaka roku 2015 a dych berúcemu súboju Petra Sagana s Julianom Alaphilippom o celkový triumf. Všetci vieme ako to vtedy dopadlo. Dnes bola situácia iná. Peter o celkový triumf nebojuje a Alaphilippe pauzuje kvôli problému s kolenom. Nestihne dokonca ani Tour de France.
 
 
sagan 2017 majka kalifornia bohf
Peter Sagan s Rafalom Majkom (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Bora sa včera šetrila a trochu prekvapujúco nepomáhala pri sťahovaní úniku. Dnes chceli maximálne podporiť Rafala Majku pri ceste za jeho triumfom. Časť tímu sa chcela dostať aj do úniku, aby ho mohla podporiť neskôr. Čelná skupina sa vytvorila pomerne skoro. Možno aj preto, že sa v nej nepohyboval žiadny pretekár, ktorý bol vysoko v poradí. Najprv tam bolo dvadsať ľudí. Ako prví po krátkom čase dvaja odpadli Lawson Craddock (Cannondale) a Erik Baška (Bora), ktorý bol v úniku prvý raz v profesionálnej kariére, hoci ani toto by sme asi rátať nemali.
 
Vpredu ale bol najmä Peter Sagan, čo bol zo strany Bory veľmi zaujímavý ťah. Vzhľadom na to, že hneď od štartu sa stúpalo, výkonnostné rozdiely v čelnej skupine boli zjavné a už kopec Glendora Ridge Rd. (9,2 km; 6,8) odstránilo z čela päť ďalších ľudí. Vrcholom teda prešlo spolu trinásť ľudí. Boli to Matteo Trentin a Jack Bauer (2x Quick-Step), Peter Sagan (Bora), Tiago Machado (Kaťuša), Bert-Jan Lindeman (LottoNL), Peter Kennaugh (Sky), Lennard Hofstede (Sunweb), Truls Korsaeth (Astana), Daniel Jaramillo a Gregory Henderson (2x UnitedHealthcare), Rob Britton a Evan Huffman (2x Rally) a Yoann Bagot (Cofidis).
 
Peter dnes zabíjal viac múch jednou ranou. Bral dva body na prvej šprintérskej prémii, teda už mu stačilo iba prísť do cieľa pretekov, aby získal zelený dres. Ešte mal navyše k dispozícii jednu prémiu. Prvú jednotkovú vrchársku zasa podľa očakávania vyhral Jaramillo a už takmer s istotou rozhodol o svojom triumfe v tejto klasifikácii.
 
Za členou trinástkou po prvých osemdesiatich minútach etapy ostávali šiesti ďalší borci s rôznymi stratami, ktorí z čela odpadli. Nebol tam nikto známy, takže sme im nevenovali pozornosť. Pelotón so všetkými favoritmi na celkový triumf strácal v týchto momentoch tri a pol minúty.
 
 
kalifornia 2017 etapa 4 sceneria cdtf
Scenéria etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Z čela boli najvyššie v celkovom poradí Henderson a Machado s mankom 4:43, resp. 4:47, teda v pelotóne sa mohli sústrediť hlavne na seba. Ak by zasa únik prišiel do cieľa, asi by sme najviac favorizovali práve Machada alebo Kennaugha zo Sky. Veľkou zaujímavosťou bolo, že vpredu sme opäť videli včerajších hrdinov Huffmana, Brittona a Hofstedeho, ktorí sa nie len, že dopredu dostali, ale zvládli aj úvodný kopec, takže to bolo veľmi prekvapujúce.
 
Aj na základe zloženia úniku bolo zrejmé, že dlho spolu nevydrží, no prostriedok etapy bol zvlnený, takže situácia sa až na jednu výnimku nemenila. Boli ňou Reinardt Van Rensburg (Dimension Data) a Nils Politt (Kaťuša), ktorí sa vrátili do čela a rozšírili skupinu na pätnásť ľudí. Blížila sa druhá šprintérska prémia a občerstvovacia zóna. Pelotón stále strácal tri a pol minúty.
 
Po začatí televízneho prenosu sme si hneď nemohli nevšimnúť situáciu, ktorú sme ešte nevideli a asi už ani neuvidíme. Juraj Sagan pracoval na čele pelotónu, čím dobiehal čelnú skupinu s jeho bratom. Ťažko povedať, či to bola iba chvíľková záležitosť, alebo Bora odtiahla celé prvé dve hodiny etapy. Nemali sme podrobné informácie o množstve vykonanej práce. Čakali by sme, že hoci majú žltý dres, práve účasť Petra vpredu ich bude dostatočne ospravedlňovať z toho, aby neťahali a šetrili sa na záver. Únik ich naozaj príliš neohrozoval.
 
 
majka 2017 kalifornia stupanie 2 bohf
Rafal Majka zabudovaný v pelotóne (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Líder bodovacej súťaže podľa očakávania vyhral druhú rýchlostnú prémiu a zvýšil náskok už na devätnásť bodov. Nasledoval kopec Glendora Mountain (12,6 km; 5,1 %). Peter si kontroloval situáciu v prednej časti početného úniku. V balíku už začali makať jazdci LottaNL, takže bolo jasné, že dnešné divadlo sa naplno rozbehlo. Prví pretekári začali odpadať a náskok úniku sa rýchlo znižoval.
 
Tipovali sme, že z úniku ako prví odpadnú jazdci Rally Cycling, ktorí zo seba včera vypľuli dušu, ale opak bol pravdou. Práve Rob Britton ako prvý zaútočil a pomerne rýchlo si vytvoril náskok tridsiatich sekúnd. Dolepil ho Peter Kennaugh. Ešte prekvapujúcejšie bolo, že Britton mu po pár minútach dokázal ujsť. Za nimi vyrazil aj Tiago Machado, ale dobre pracujúci Matteo Trentin na čele skupiny prenasledovateľov ho dobehol. Naše želiezko v ohni ostávalo pokojne zabudované v skupine.
 
Britton prešiel vrcholom predposledného kopca s náskokom päťdesiatich sekúnd na Kennaugha. Zo skupiny, ktorá mala manko 1:40, odskočili po vrchárske body Jaramillo s Huffmanom, ktorý sa vďaka včerajšku dostal na druhú pozíciu v tejto klasifikácii. V eufórii jazdiaci Američan svojho súpera ošpurtoval, ale už ho nemohol pripraviť o dres.
 
Keďže mala tá väčšia unikajúca skupina už iba 45-sekundový náskok na pelotón, v Bore sa dvadsať kilometrov pred páskou rozhodli Sagana povolať dozadu. Bolo to asi trošku skôr ako zamýšľali. Majka mal pri sebe ešte McCarthyho aj Poljanskiho a v balíku bolo viac ako šesťdesiat ľudí. Na základe vývoja etapy mohli dúfať v to, že Peter bude chvíľu pri Majkovi až v samotnom stúpaní na Mt. Baldy pri rozbitom pelotóne, ale nestalo sa tak.
 
 
kalifornia 2017 etapa 5 kopec cdtf
Prejazd predposledným kopcom (© Slipstream Sports)
 
 
Na samom čele pokračoval neuveriteľný boj Roba Brittona s osudom. Ešte pred samotným cieľovým stúpaním bolo zhruba trojkilometrové neklasifikované stúpanie s priemerom šiestich percent. Udržiaval tu stále až nepochopiteľný dvojminútový náskok na pelotón, ktorý už postupne dobiehal všetkých ostatných ľudí z pôvodného úniku. Peter Sagan sa ako posledný Slovák oddelil zo skupiny vrchárov 15 kilometrov pred dojazdom.
 
Mount Baldy začalo 8200 metrov pred páskou. 8,4-percentné stúpanie v minulosti vyhrali traja pretekári, ktorí ovládli aj celkové poradie - Levi Leipheimer, Robert Gesink a Julian Alaphilippe. Francúz ako jediný nevyhral celkovo práve ten ročník, ale až nasledujúci, keďže ho v roku 2015 o žltý dres pripravil žilinský nezmar.
 
Ako to už niekedy býva, Britton stratil veľa času už na rovine tesne pred nájazdom na stúpanie. K dispozícii mal už iba minútu. Za ním ostávalo tridsať ľudí, ktorých viedli stále žltí muži z holandského Lotta. Hneď v úvode kopca sa ale stiahli z čela, a to z jednoduchého dôvodu, ostali tam už iba lídri Bennett a Gesink. Brittonova snaha skončila 5,5 km pred páskou. O pár stovák metrov to ale mohol zabaliť aj Gesink, ktorého kolegovia zrejme nastolili privysoké tempo. Dôležitejší bol ale druhý muž poradia George Bennett.
 
Pri ňom sa vytvorila skupina Bookwalter (BMC), Majka (Bora), Talansky (Cannondale), Boswell (Sky), Kuss (Rally), Oomen (Sunweb) a Morton (Dimension Data). Najaktívnejšie jazdil Andrew Talansky, ktorý súperov viackrát vyskúšal. Pokus v polovici kopca bol najúspešnejší a po chvíľke, keď bol vpredu osamotený, ho dobehli už iba dvaja súperi, a to Rafal Majka s Georgom Bennetom. Dotiahnuť sa snažil ešte Ian Boswell. Napokon sa mu to aj podarilo.
 
 
talansky 2017 kalifornia atak cdtf
Andrew Talansky jazdil veľmi aktívne (© Slipstream Sports)
 
 
1500 metrov pred páskou nechcel nikto ťahať, a tak z veľmi nenápadnej situácie zaútočil Majka. Nikto nechcel byť tým, kto za neho dotiahne ostatných, a tak Talanskehmu chvíľu trvalo, kým sa rozhodol, že nebude riskovať a bude to on. Podarilo sa. Boswell bol už ale úplne "mrtvy" a bolo otázkou času, kedy z čela vypadne. Držal sa tam iba vďaka taktizovaniu. Každý z trojice Majka - Bennett - Talansky viackrát vyskúšal nástup, ale súperi zakaždým reagovali.
 
V divnom špurte s viacerými zákrutami a na nekvalitnej vozovke, kde hrozil pád, mal najviac síl Andrew Talansky, ktorý vyhral tesne pred Majkom, Bennettom a Boswellom. Osem sekúnd za víťazom doplachtil na pásku Bookwalter, ktorý perfektne limitoval stratu. Na šiestej pozícii sa v cieli s mankom dvadsiatich sekúnd objavil Sam Oomen zo Sunwebu. Jeho najväčší súper v boji o biely dres Lachan Morton stratil o sedem sekúnd viac, no stačilo mu to na udržanie dresu.
 
 
talansky 2017 kalifornia triumf cdtf
Triumf Andrewa Talanskeho (© Slipstream Sports)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných dvoch kilometrov
 
 
Mladí borci Quick-Stepu Más so Schchachmannom už dnes na najlepších nestačili, hoci ani nevybuchli a finišovali v druhej desiatke. Gesink odpadol veľmi skoro, ale záver zvládol veľmi skúsene a dostal iba 40 sekúnd, hoci určite chcel mať menšiu stratu. Desiatym miestom šokoval neznámy Sepp Kuss z Rally Cycling. Odľahčene povedané, Oranžoví borci tu asi pijú nejaký gumidžús. Samozrejme, pre nich je to vrchol sezóny, ale ešte nikdy sa tu takto neprezentovali, a to sa konkurencia tento rok mierne zvýšila na dosiaľ najväčšiu v histórii.
 
Peter Sagan dostal sedemnásť minút a otvára piatu desiatku celkového poradia, takže mal by aj za to dostať päť UCI bodov, no veľký prídel čaká hlavne Majku, ktorý pomôže Poliakom v boji so Slovenskom o desiatu pozíciu medzi národmi. Mišo Kolář prišiel do cieľa trošku zvláštne dve minúty pred grupettom. Juro Sagan a Martin Velits v ňom stratili 25:25. Erik Baška doplatil na aktivitu zo začiatku etapy a bojoval s limitom. Bohužiaľ, tento boj tesne prehral a osamotený prišiel do cieľa so stratou 34 minút. Nebol posledný. Ďalší dvaja mladí šprintéri Minali s Guardinim vyšli na kopec ešte o šesť minút neskôr.
 
V celkovom poradí sa paradoxne nič vážne neudialo, najlepšia osmička sa iba mierne poprehadzovala. Majka ostal lídrom s náskokom šiestich sekúnd pred Bennettom. 25 stráca Boswell, 44 Talansky, 49 Morton a 62 Bookwalter. To sľubuje veľmi zaujímavý zajtrajšok, pretože títo Američania a Austrálčania predviedli v časovke okolo Big Bear Lake už viacero vynikajúcich výkonov a nad Majkom trochu visí otáznik. Sám vie, že udržať dres bude veľmi náročné, ale nie nemožné.
 
Okrem Petra Sagana a jeho bodovacej súťaže (teoreticky ho môžu ohroziť už iba Majka s Bennettom, ale v časovke by nesmeli byť horší ako tretí a druhý) má Daniel Jaramillo v suchu tú vrchársku. Obom stačí prísť v sobotu do cieľa. Jasno ešte nie je medzi mladými. Morton má 25-sekundový náskok na Oomena a ktovie, možno ich v časovke zaskočí ešte nenápadný Tao Hart zo Sky, ktorý stráca 45 sekúnd.
 
Talansky nie len, že zlomil svoju smolu na tomto podujatí, kde sa o etapový i celkový triumf snažil už roky, no vždy neúspešne, ale pre tím Cannondale-Drapac získal aj prvý etapový triumf na podujatí World Tour od 12. mája 2015, keď Davide Formolo vyhral etapu na Gire. Pre zelených je to iba druhý triumf v tomto roku a konečne sa tak odlepili od posledného miesta medzi WT celkami. Pod nimi je Astana, ktorej zabezpečil jediný vavrín tragicky zosnulý Scarponi.
 
talansky 2017 stupanie cdtf
Andrew Talansky konečne prelomil akúsi kliatbu Cannondalu (© Slipstream Sports)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Andrewa Talanskeho (víťaz)
"Celý deň som sa cítil dobre, tak som veril, že to dobre dopadne. Čakal som trochu viac atakov na začiatku kopca, ale potom neskôr sa to zriedilo a Majka s Bennettom sú veľmi silnými jazdcami. Snažil som sa ich striasť, ale už som v poslednom kilometri videl, že sa to asi nepodarí, tak som sa zameral na etapové víťazstvo a nie prioritne sekundy.
Ešte som na Mt. Baldy nebojoval o triumf, takže som si pozrel video z dojazdov a vedel som podľa toho, že musím byť v poslednej zákrute na vnútornej strane. Bol som tam a vyšlo to.
Pravdupovediac necítim spokojnosť s celkovým vývojom. Nie sme pred časovkou v žltom drese, a to je smutné. Ale musíme sa dnes tešiť z triumfu v kráľovskej etape a ešte aj na pretekoch World Tour, kde sme sa dlhšie nevyhrali, takže z tohto pohľadu to bol skvelý deň. Celý tím podal výborný výkon.
Zajtra do toho dám všetko, ale už to beriem s nadhľadom. Ak vyhráme, vyhráme, keď prehráme, prehráme, život ide ďalej. Najdôležitejšia je rodina."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rafala Majku (líder GC)
"Nevyhral som, ale druhé miesto je stále dobrý výsledok. Chcel by som sa poďakovať spolujazdcom, ktorí predviedli veľmi dobrý výkon. V časovke sa pokúsim udržať žltý dres, ale bude to náročné. Na stúpaní som chcel získať nejaký čas na mojich súperov, ale nebola to jednoduchá misia. Cieľový kopec som nepoznal, možno aj preto ma Talansky prešprintoval na konci. Aj druhá priečka ma teší, ale v časovke musím bojovať, aby som udržal vedenie v GC. Doteraz som bol silný a necítim sa vôbec zle."
 
 
Výsledky
1. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 3:43:15 40
2. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 15
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:02 6
4. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 00:05  
5. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:08  
6. OOMEN Sam Team Sunweb 00:20  
7. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:27  
8. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:40  
9. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:40  
10. KUSS Sepp Rally Cycling 00:56  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
kalifornia GC
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 19:47:57 6
2. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:06  
3. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 00:25  
4. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:44  
5. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:49  
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 01:02  
7. OOMEN Sam Team Sunweb 01:14  
8. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:31  
9. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 01:34  
10. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates 01:50  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kalifornia body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 37
2. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 28
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 24
4. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 18
5. HUFFMAN Evan Rally Cycling 17
6. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 16
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z dvoch kľúčových etáp na tomto podujatí končí na náročnom stúpaní Mount Baldy. Takmer hneď po štarte sa cyklisti dostanú na prvú horskú prémiu, ktorá bude lákať záujemcov o vrchársky dres. Potom bude trvať šesťdesiat kilometrov, kým sa začne stúpať na ďalší dlhý kopec. Glendora Mountain nemá strmé úseky, no pred cieľovým stúpaním vyčlení v hlavnej skupine najsilnejších jazdcov. Ani jeden z favoritov však nebude mať nič isté, kým si neporadí so strmou previerkou Mount Baldy. Cieľový kopec si drží náročnosť od začiatku až do samého konca, práve tu sa môže rozhodnúť o osude celých pretekov. Priemerný sklon cez osem percent ponúka pre vrchárov ideálnu príležitosť, aby získali na svoju stranu potrebný čas a nemuseli sa obávať prichádzajúcej časovky. Na tomto kopci sa presadí len výborne pripravený jazdec so správne načasovaným atakom. V roku 2015 túto zručnosť ukázal Julian Alaphilippe a Peter Sagan vtedy predviedol jeden zo svojich najlepších lezeckých výkonov v kariére.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop