Kalifornia: Na konci opäť vyhral Huffman z úniku, Sagan šiesty, víťazom GC Bennett

20.5.2017, 18:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 20.5. rovinata etapa ciel rovina Mountain High > Pasadena 125 km Huffman
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 7
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 
Kopcovitá previerka na konci pretekov mohla pripraviť zaujímavú cyklistiku z hľadiska súboja o etapový triumf, ale niektorí borci dúfali, že si v nej môžu vylepšiť pozíciu v klasifikácii. Medzi nich patril Brent Bookwalter (BMC), ktorý stále myslel na pódium. Takže vedúca trojica Bennett, Majka, Talansky musela predviesť ešte jeden koncentrovaný výkon. Líder podujatia George Bennett bol však vo veľmi dobrej forme a disponoval kvalitnými pomocníkmi, takže Lotto - Jumbo mal všetky predpoklady, aby siedmy deň zvládol bez komplikácii.
 
Etapa bola vhodná pre odolných šprintérov, ale aj pre utečencov, medzi kandidátov na víťazstvo sa radili Degenkolb s Kristoffom. V poslednom predstavení sa črtala výborná šanca aj pre Petra Sagana, ktorý sa pohybuje spoľahlivo na podobných profiloch a na konci mu vždy zostane dostatok energie na silný špurt. Otázkou bolo, ako sa k poslednej etape postaví tím Bora - Hansgrohe. Či bude nemecká zostava aktívne naháňať etapový triumf, alebo jej hlavným zámerom bude len obrana pozície Rafala Majku.
 
 
sagan 2017 kalifornia fans podpisy bohf
Peter Sagan v obklopení fanúšikov (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Štart bol veľmi rýchly, pretekári začali okamžite klesať z vysokej nadmorskej výšky. Hneď na začiatku sa odohral v balíku pád, po ktorom odstúpil Taylor Phinney (Can-Drapac), a na zemi sa ocitol aj Juraj Sagan. Slovenský jazdec musel meniť bicykel. Potom sa dostali pred pelotón štyria jazdci, ale tí mali len malý náskok pred hlavnou skupinou. Rýchlostnú prémiu však uchmatli a najviac sa tu tešil Ulises Alfredo Castillo Soto (Jelly Belly), Následne sa snažili dostať na čelo pretekov ďalší borci a medzi nimi sa objavil aj Michael Kolář.  
 
Napokon sa do úniku dostali siedmi jazdci, pričom nechýbal medzi nimi Michael Kolář, ale pelotón vedený tímom Trek - Segafredo skupinu chytil na začiatku prvej horkej prémie. A to znamenalo len ďalšie útoky, do ktorých sa zapojil pre zmenu Juraj Sagan. Ale slovenský jazdec potom pravdepodobne doplatil na svoje problémy zo začiatku etapy, keď na prvom kopci mal problém udržať vysokú rýchlosť balíka.
 
Na Mt. Emma Road vyrazili dopredu Nicolas Edet (Cofidis), Rob Britton (Rally) a Lachlan Morton (Dimension Data), ktorí si vybudovali istý náskok, ale pelotón im bol stále v pätách. To využili David Lopez (Team Sky) a Evan Huffman (Rally), aby si doskočili vedúcu skupinu, a hrdina štvrtej etapy Huffman sa presadil na vrchole stúpania.
 
Aj na druhej horskej prémii sa išlo veľmi rýchlo. Napriek tomu z pelotónu atakoval Sepp Kuss (Rally) a aj tretí jazdec amerického kontinentálneho tímu sa usadil na čele pretekov. Vedúca skupina sa tak rozrástla na šesť mužov a najnebezpečnejším jazdcom bol Lachlan Morton, ktorému patrila deviata priečka v GC s mankom 2:20. Na druhom stúpaní rozprúdil akciu tím Cannondale - Drapac, ktorý chcel dostať pod tlak svojich súperov. Táto misia nebola úspešná, ale okresala zloženie hlavnej skupiny. 
 
Ewan Huffman vyhral aj druhú horskú prémiu a spoločne so svojimi dvomi kolegami myslel na to, že sa ocitli v rovnakej pozícii ako v úspešnej štvrtej etape. Po dvoch stúpaniach sa usadil na čele balíka tím Lotto - Jumbo, ktorý musel kontrolovať situáciu na trati. Postupne sa vracali do pelotónu početné skupiny jazdcov, ktoré mali problémy na predchádzajúcich stúpaniach, a keďže sa tam znovu objavil aj Marcel Kittel, jeho kolegovia začali pomáhať pri sledovaní brejku. Petra Sagana sme videli jazdiť v okolí Rafal Majku.
 
Keďže utečenci si vybudovali náskok necelé dve minúty, to sa nepáčilo poľskému pretekárovi, ktorého druhú priečku v poradí začal ohrozovať Lachlan Morton. Preto svojich mužov na čelo balíka poslal aj Bora - Hansgrohe. Nemecká zostava tým zabíjala dve muchy jednou ranou. Pracovala pre Rafala Majku a zároveň pomáhala Petrovi Saganovi, ktorému hral do kariet náročnejší priebeh etapy. 
 
Aj na záverečnej horskej prémii sa odohrala rovnaká situácia ako na tej predchádzajúcej. Vrchárske body získal Ewan Huffman a snaha niektorých celkov rozdelila pelotón, keď vzadu zostali menej odolní jazdci. Medzi nich patril aj Marcel Kittel, ale nemecký cyklista mal pri sebe oddaných kolegov, ktorí ho mali priviesť späť, aby mohol bojovať o etapový triumf.
 
Nemecký šprintér sa mohol spoliehať na záverečnú jednoduchú časť, ale v hlavnej skupine sa udržiavalo vysoké tempo, pretože favoriti sa snažili jeden druhému nastupovať a skúšať, či bude reálne vytvorenie nejakých rozdielov. Táto aktivita tak držala v šachu pretekárov za pelotónom, ale na druhej strane veľmi neohrozovala brejk. Peter Sagan zostával medzi jazdcami na celkové poradie a bol nápomocný Majkovi.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom strácali Sagan a spol. päťdesiat sekúnd na únik a hlavnú úlohu pri sťahovaní vedúcej skupiny plnil Pawel Poljanski z Bory. Bojovníci na čele pretekov však udržiavali svoj pekný náskok a neohrozila ich ani aktivita zo strany Treku, ktorý mal v hlavnej skupine Johna Degenkolba. V hlavnej skupine nechýbal ani jeden z favoritov, ale nebolo tam dostatok domestikov, ktorí by sa obetovali pre svojich lídrov. A to zvyšovalo šance utečencov.
 
Vedúca skupina nakoniec dostala šancu bojovať o etapový triumf, pred cieľovou páskou v nej už nefiguroval Sepp Kuss. Ale tím Rally Cycling bol aj tak maximálne spokojný, pretože Evan Huffman nadviazal na svoj triumf zo štvrtej etapy. V hlavnom balíku, ktorý stratil 22 sekúnd, predviedol najlepšiu koncovku Peter Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
Záverečná etapa opäť priala utečencom a opäť sa presadila domáca kontinentálna zostava a jej momentálny hrdina Evan Huffman. Americký pretekár zopakoval svoj predchádzajúci triumf a momentálne si užíva najlepšie okamihy kariéry. Výborný výkon predviedli aj jeho dvaja kolegovia, ktorí mu robili spoločnosť v úniku a celý deň držali na dištanc skupinu favoritov.
 
Úsmev na perách mal konečne aj štvrtý pretekár v cieli a víťaz súťaže do 23 rokov Lachan Morton, ktorý o dres nešťastne prišiel kvôli technickým problémom v časovke a dnes sa dostal cez Harta s Mortonom na siedmu pozíciu celkovej klasifikácie, no hlavne späť do bieleho dresu, ktorý si zaslúžil.
 
Aj keď sa tešil z triumfu brejk, jazdci na celkové poradie neprežili pokojný deň. Po troch stúpaniach zostalo v hlavnej skupine len 23 jazdcov, ale rozdiely sa medzi najsilnejšími pretekármi nevytvorili. Na okresaný špurt balíka sa tešil Peter Sagan, ktorý sa pohyboval v spoločnosti favoritov celý čas, ale táto malá skupinka nedokázala zastaviť utečencov. Svetový šampión vyhral aspoň špurt o šieste miesto a zvýraznil pozíciu na čele bodovacej súťaže, ktorú na pretekoch vyhral siedmykrát. Zvyšní traja slovenskí pretekári prišli do cieľa s mankom cez deväť minút.
 
Celkový titul získal George Bennett, pre ktorého je to najväčší úspech v kariére. Na podujatí síce nevyhral ani jednu etapu, ale v rozhodujúcich momentoch vždy skončil na vysokých priečkach v poradí. Druhé miesto vybojoval Rafal Majka, poľský jazdec prišiel o celkový titul v časovke jednotlivcov, ale vo svojich obľúbených kopcoch bol silný. Pódium dopĺňa domáci borec Andrew Talansky, ktorý prišiel o možnosť bojovať o titul v druhej etape, kde sa nechal zaskočiť od svojich súperov. Posledne menovaných museli potešiť aj víťazné etapy.  
 
 
kalifornia 2017 etapa 7 podium bohf
Stupne víťazov Majka - Bennett - Talansky (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Georga Bennetta (víťaz GC)
"Mysleli sme si, že budeme mať etapu pod kontrolou, ale potom to začalo na stúpaniach. Dostal som sa pod tlak, ale moji kolegovia odviedli výbornú prácu. Bol to pre nás špeciálny, ale aj náročný deň. Veľmi som chcel vyhrať. Tento celkový triumf mi veľmi pomôže. Verím, že zdvihne moju sebadôveru a budem na tom stavať v nasledujúcich pretekoch. Chcem byť úspešný aj Európe a súperiť s takými pretekármi ako Valverde alebo Froome."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz bodovacj súťaže)
"Bola to ťažká záverečná etapa, ktorú ovplyvnili pády v začiatočnej klesajúcej časti. Dnes sme mali dva ciele. Chceli sme získať etapu a obhájiť pozíciu Rafala v klasifikácii a v prípade aj vyskúšať nejaký atak. Pády a nebezpečný zjazd  komplikovali tvorbu úniku. Ja som sa cítil silný, vzhľadom na okolnosti som chcel vyhrať špurt našej skupiny. Na podujatí som mal dobré pocity a teraz sa sústredím na ďalší tréning vo vysokohorskom prostredí v USA."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Keď sa dostala dopredu šesťčlenná skupina, vedel som, že bude ťažké ich dobehnúť, pretože tam boli kvalitní jazdci. Pred predposledným kopcom sme nasadili dobré tempo, ale minuli sme veľa energie. Nakoniec sme mali v druhej skupine Petra, Rafala a Pawla. V závere nám ešte pomohol tím Trek, ale už bolo neskoro. Napriek tomu celý tím odviedol v Kalifornii výbornú prácu. Vyhrali sme dve etapy, máme zelený dres a druhé miesto v GC. Musíme byť veľmi spokojní."
 
 
Výsledky
1. HUFFMAN Evan Rally Cycling 2:37:28 40
2. LOPEZ David Team Sky link ikonka 00:00 15
3. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 00:00 6
4. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
5. BRITTON Rob Rally Cycling 00:00  
6. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:22  
7. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 00:22  
8. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:22  
9. KING Benjamin Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:22  
10. RESTREPO Jhonatan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:22  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
kalifornia GC
Konečné poradie pretekov
1. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 22:54:38 300
2. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:35 250
3. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:36 215
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:45 175
5. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 01:00 120
6. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates 01:54 115
7. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:55 95
8. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 02:12 75
9. OOMEN Sam Team Sunweb 02:15 60
10. ZUBELDIA Haimar Trek - Segafredo link ikonka 03:14 50
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kalifornia body
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 46
2. HUFFMAN Evan Rally Cycling 33
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 31
4. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 28
5. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 25
6. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Posledný deň nedostanú šprintéri k dispozícii tradičnú rovinatú etapu, ale v meste Pasadena aj tak môžeme uvidieť hromadný špurt balíka. Pretekári sa znesú z vysokej nadmorskej výšky  na úroveň 254 m.n.m. a na tejto ceste sú pripravené tri stúpania. Tie nie sú veľmi ťažké, aby vystrašili šprintérov, a okrem toho záverečný výstup stojí štyridsať kilometrov pred cieľom. Najrýchlejší jazdci tak budú mať dostatok priestoru, aby sa dostali do správnej pohody pred vyvrcholením pretekov. Ale musia si dať pozor na agresívnych pretekárov, ktorí si môžu vypracovať pekný náskok na stúpaniach. 
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 93
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 121
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 19
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015, 2016
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
GP Québec (WT) 2016
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 28
Tour of California (2.HC / WT) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 5x 2011-2015
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Eneco Tour (WT) 2016
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 242
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 276
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2340
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 1305 bodov / 6. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 4 (v rátane iných disciplín 6)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 16 (57 % z 28 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC / WT (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2015): 13 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016): 7
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour de Pologne, WT (2011): 2
Eneco Tour, WT (2016): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2017): 16 víťazstiev z 62 etáp (25,8%), 6x bodovacia súťaž (86%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2016): 13 víťazstiev z 56 etáp (23,2%), 5x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 30
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop