Sagan neprerušil v Kalifornii svoju sériu, súťaživá bitka o titul pre Bennetta

22.5.2017, 09:18 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj keď na americkom podujatí neštartovali veľké mená na celkové poradie, pretekári bojujúci o úspech v klasifikácii využili každú príležitosť, aby dostali súperov pod tlak. Vo všetkých dôležitých etapách predviedol najvyrovnanejšie výkony George Bennett a svoje umenie ukázal typickým spôsobom Peter Sagan.
 
 
kalifornia 2017 etapa 7 podium cdtf
Pódium Tour of California 2017: Majka - Bennett - Talansky (© Slipstream Sports)
 
 
Jazdci na GC sa dostali do hry počas štyroch dní 
 
Hlavnými výzvami na zisk žltého dresu boli horský dojazd Mt. Baldy a časovka jednotlivcov, ale favoriti na titul si to rozdali medzi sebou už v druhej etape na stúpaní Mt. Hamilton. Terčom útočnej jazdy bol Andrew Talansky, ktorý strašil súperov svojimi časovkárskymi schopnosťami. A na konci druhého dňa sa ocitol naozaj medzi porazenými, ale zápletka pokračovala ďalej.
 
Jazdec tímu Cannondale - Drapac si všetko vynahradil v kráľovskej etape, ktorá mala byť doménou iných borcov, a pred časovkou sa vrátil do hry o titul. Lenže v okolí Veľkého medvedieho jazera dobre strážili svoje vedúce pozície Bennett s Majkom a domáca nádej sa musela uspokojiť "len" so stupňami víťazov. Aj keď klasifikáciu definitívne uzavrela jazda proti chronometru, favoriti sa pokúšali odomknúť tieto dvere aj v záverečnej etape. Preto sme videli v tomto ročníku živú cyklistiku a súboje v celkovom poradí neprebiehali iba v očakávaných previerkach.
 
 
talansky 2017 kalifornia triumf cdtf
Andrew Talansky konečne vyhral (© Slipstream Sports)
 
 
Bennett s prvým titulom, spokojní aj Majka s Talanskym
 
Na trati pôsobil veľmi odhodlane George Bennett, ktorý mal určite pred očami svoje minuloročné pôsobenie v Kalifornii, keď mu nevyšla ITT a kvôli tomu stratil miesto na pódiu. Teraz sa chcel tomu vyhnúť, preto so svojimi spolujazdcami rozohrali zaujímavú etudu už počas druhého dňa. Po kráľovskej etape bol trochu sklamaný, že mu ušiel etapový triumf, ale tento nezdar ho správne vyburcoval pred rozhodujúcou časovkou. V ITT podal výborný výkon, vybojoval žltý dres, ktorý si už nenechal vziať.
 
Novozélandský jazdec dosiahol najväčší úspech v kariére, ale v minulom roku ho naštartovala desiata priečka na Vuelte. Snaživý 27-ročný cyklista dostáva po takýchto výsledkoch potrebnú energiu a motiváciu a chcel by bojovať proti najlepším etapovým jazdcom na svete. Na tlačovej konferencii po podujatí sa vyjadril, že "tento celkový triumf mi veľmi pomôže. Verím, že mi zdvihne sebavedomie a že na tom budem stavať v nasledujúcich pretekoch. Myslím si, že v Kalifornii sme ukázali peknú cyklistiku. Nebola to len dlhá jazda po diaľniciach, ale predviedli sme niekoľko zaujímavých predstavení ako napríklad v druhej etape. Práve takéto etapy prinášajú atraktivitu do cyklistiky a je to zaujímavejšie ako len sledovanie wattov." Bennet nezabudol vyzdvihnúť ani výbornú podporu od kolegov a predovšetkým od Roberta Gesinka, ktorý manažoval jeho útok v druhej etape a posledný deň držal na uzde dotieravých súperov, ktorí chceli uchmatnúť žltý dres.
 
 
bennett g 2017 kalifornia zlty cdtf
George Bennett s najväčším triumfom kariéry (© Slipstream Sports)
 
 
Podujatie mal výborne rozohrané Rafal Majka. Poľský cyklista sa zapojil do úspešného útoku v druhej etape, kde získal víťazstvo a vedenie v klasifikácii. Na čele poradia zostal aj po kráľovskej etape, ale na Mt. Baldy nedokázal získať čas na svojich hlavných súperov. Preto stratil žltý dres po časovke, ktorú v tomto roku ešte nejazdil. Napriek tomu bol s druhým miestom v GC spokojný, jeho príprava na Tour de France odštartovala pozitívnym smerom. Veľmi dobre zvládol všetky tri kľúčové kopcovité predstavenia, takže jeho lezecká forma sa dostáva do fazóny, ktorá sa od neho očakáva.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále ma Mt. Baldy
 
 
Na celkový triumf stále čaká Andrew Talansky. V tohtoročnej edícii ho zaskočila útočná jazda v druhej etape, bez obetavých spolujazdcov tu mohol úplne vypadnúť z hry o GC, a výborný výkon neskoršieho víťaza v ITT. Ale vybojoval pekné víťazstvo na Mt. Baldy, čo má svoju hodnotu. Americký cyklista odjazdil pred kalifornským podujatím len osem súťažných dní, preto ho výkon na podujatí potešil.  
 
A Talansky to potvrdil aj pre tímový portál. "Mojím cieľom je vždy vyhrávať, ale aj tak som rád, že som odplatil celému tímu podporu, ktorú som dostal počas podujatia. V druhej etape by som bez Browna a Phinneyho stratil v cieli niekoľko minút. Myslím si, že v Kalifornii som potvrdil, čo sa o mne hovorí, že nepotrebujem veľa jazdiť, aby som sa dostal do potrebnej formy. Nemám za sebou veľa pretekov, ale na druhej strane som svieži, čo sa bude počítať v júli."
 
 
talansky 2017 itt kalifornia cdtf
Andrew Talansky v časovke (© Slipstream Sports)
 
 
V popredí sa umiestnili aj ďalší domáci reprezentanti. Brent Bookwalter nadviazal na minuloročnú tretiu priečku. Opäť sa ukázal v kvalitnej forme a zvládol všetky rozhodujúce momenty na čele pretekov, ale na trati boli traja jazdci jednoducho o čosi lepší. Ian Boswell si chcel užiť líderskú pozíciu v tíme Sky a svoje schopnosti ukázal najmä v kopcoch, ale po časovke stratil stupne víťazov. Na úrovni World Tour sa začína etablovať ešte len 21-ročný Sam Oomen, z holandského mladíka môže vyrásť silný jazdec na GT. Zaujímavosťou bolo, že v poradí skončil hneď za ním Haimar Zubeldia, ktorý je od neho starší o osemnásť rokov.
 
Senzáciou pretekov boli výkony amerického kontinentálneho tímu Rally Cycling, ktorý musel dostať výnimku, aby mohol štartovať na podujatí World Tour. Potešený výkonmi tejto zostavy bol aj prezident pretekov Kristin Bachochin Klein, ktorý po skončení podujatia povedal, že "bolo pre nás dôležité, aby domáce kontinentálne celky zostali súčasťou podujatia. Preto sme boli v kontakte s UCI a USA Cycling, aby tu mohli štartovať. Som šťastný, že tieto tímy boli úspešné, k ich výsledkom netreba nič dodávať. Verím, že UCI uvidela, že aj malé celky môžu obohatiť preteky WT." Hlavnou hviezdou Rally Cycling bol Ewan Huffman, ktorý vyhral dve etapy, a okamžite sa začali vynárať otázky o jeho prestupe do lepšieho celku.        
 
 
kalifornia 2017 etapa 7 sceneria cdtf
Scenéria Tour of California 2017 (© Slipstream Sports)
 
 
Sagan opäť vyťažil, čo sa dalo
 
Medzi šprintérmi sa zišla silná konkurencia a k dispozícii bolo dostatok rýchlych koncoviek, ale z klasických šprintérov sa presadil len Marcel Kittel hneď na začiatku pretekov. Očakávaný hromadný dojazd štvrtej etapy popreli utečenci, tretiu etapu získal pre seba Peter Sagan, takže Viviani, Degenkolb alebo Kristoff obišli naprázdno.
 
Svetový šampión sa nemohol na nič sťažovať. Na kalifornských cestách vybojoval už svoj šestnásty etapový triumf, keď v tretej etape ovplyvnil záverečný špurt malý kopec, ktorý stál tesne pred cieľom. Siedmykrát ukoristil zelený dres a nevypustil ani jeden špurt balíka, aj keď víťazstvo získal únik, a v kráľovskej etape si vyšiel pre body na rýchlostnej prémii. Na tomto bolo vidno, že Saganovi záležalo na tom, aby bol v Kalifornii prezentovaný v zelenej farbe.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov triumf v tretej etape
 
 
Tradičný, americký spôsob prípravy pred Tour de France sa mu vydaril aj tentoraz, pred francúzskou GT stúpa jeho forma potrebným spôsobom. Najťažšie momenty prežil v druhej etape, keď na Mt. Hamilton útočil Lotto - Jumbo, ale potom už bol vitálny v kráľovskej previerke a silným dojmom pôsobil aj v poslednej etape, kde vydržal v hlavnej skupine, hoci si tam jazdci na GC celý čas nastupovali. A výborne sa prezentoval aj v časovke jednotlivcov, takže Sagan sa dostal po klasikách a odpočinku veľmi rýchlo na vysokú úroveň. Po každej stránke.
 
Ďalší traja slovenskí jazdci si odpracovali svoje pri podpore svetového šampióna alebo Rafala Majku. Juraj Sagan predviedol výborný výkon najmä v tretej etape, keď dlhý čas kontroloval utečencov, a jeho brat sa mu odmenil etapovým triumfom. Jazdu na čele balíka si vyskúšal aj Erik Baška, a potom najmladší člen slovenskej enklávy pocítil tvrdosť stúpania Mt. Baldy. Michael Kolář sa snažil pomáhať Petrovi Saganovi v etapách s rýchlou koncovkou a bol pri jeho triumfe v tretej etape. Na pretekoch sa predstavil aj Zdeněk Štybar, ktorý sa potreboval dostať do tempa po jarných klasikách. 
 
 
sagan 2017 kalifornia podium zeleny bohf
Peter Sagan siedmy raz vyhral bodovačku (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
kalifornia GC
Konečné poradie Tour of California 2017
1. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 22:54:38 300
2. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:35 250
3. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:36 215
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:45 175
5. BOSWELL Ian Team Sky link ikonka 01:00 120
6. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates 01:54 115
7. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:55 95
8. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 02:12 75
9. OOMEN Sam Team Sunweb 02:15 60
10. ZUBELDIA Haimar Trek - Segafredo link ikonka 03:14 50
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
kalifornia body
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 46
2. HUFFMAN Evan Rally Cycling 33
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 31
4. MAJKA Rafal link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 28
5. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 25
6. MORTON Lachlan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop