Dauphiné: V 1. etape úradoval De Gendt v úniku, vyhral etapu a všetky horské prémie

4.6.2017, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 4.6. rovinata etapa ciel rovina Saint-Étienne > Saint-Étienne 170 km De Gendt
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Úvodná etapa obsahovala niekoľko stúpaní a záverečný okruh nebol jednoduchý, preto na cyklistov čakala zaujímavá bitka o žltý dres. Na víťazstvo si verili odolní a rýchli jazdci ako Colbrelli a Hagen, na čele pretekov mohli finišovať aj Démare, Gerrans, Coquard a boli sme zvedaví, ako si s týmto profilom poradia Kristoff s Bouhannim. Ale šprintérom mohli prekaziť plány útočníci.
 
Začiatok prebehol vo vysokom tempe, únik sa vytvoril až po prvej horskej prémii. Tam získal najviac bodov Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) a potupne sa k nemu pridali ďalší šiesti jazdci. Vo vedúcej skupine mu robili spoločnosť Axel Domont (Ag2r), Antonio Nibali (Bahrain Merida), Romain Sicard (Direct Energie), Delio Fernandez (Delko), Silvio Herklotz (Bora-Hansgrohe) a Angel Madrazo (Delko). 
 
Siedmi utečenci si vybudovali náskok aj cez šesť minút, ale hneď v prvej etape v balíku diktoval tempo tím Sky, ktorý chcel mať všetko pod kontrolu od úvodných kilometrov. A pomocnú ruku mu podával Dimension Data, juhoafrický tím chcel vo finále využiť veľmi dobrú formu Boassona Hagena. Po najdlhšom kopci klesol náskok brejku pod päť minút. Na čele pretekov bol veľmi motivovaný Thomas de Gendt, ktorý uchmatol prvé štyri horské prémie.
 
Potom sa začala ukazovať na čele balíka aj Astana, ktorá sa mohla sústrediť na útok na záverečných okruhoch. V tomto smere predstavoval dobrú voľbu LL Sánchez. Keď sa pretekári prvýkrát objavili v Saint-Étienne, pelotón strácal 3:45. 
 
Pri prvom prejazde cez Côte de Rochetaillée nastavili tvrdé tempo tímy Dimension Data, Orica a Astana, ktoré chceli dostať do problémov najrýchlejších jazdcov. A to sa im podarilo, Bouhanni, Kristoff a Démare neudržali tempo balíka už 35 kilometrov pred cieľom. Aj túto prémiu ukoristil De Gendt a zajtra si oblečie bodkovaný dres.
 
V balíku sa darilo niektorým tímom dostať pod tlak rýchlych jazdcov, ale zároveň museli myslieť aj na vedúcu skupinu, ktorá si udržiavala pekný náskok, ktorý sa pohyboval pod štyrmi minútami. A nesmeli zabúdať ani na to, že vpredu sa nachádzal nevyspytateľný Thomas de Gendt. Belgický jazdec rozbil vedúcu skupinu na druhom prechode cez rozhodujúce stúpanie a vpredu s ním vydržal iba Axel Domont. Medzitým vypadol z hlavnej skupiny aj Bryan Coquard a po zranení nebol vo svojej koži ani Warren Barguil.
 
Thomas de Gendt a Axel Domont nabehli na posledný okruh s náskokom dve a pol minúty na hlavnú skupinu, kde usilovne pracovala Orica. Austrálska zostava sa snažila chytiť utečencov, ale už jej nikto nepomáhal, ostatné celky sa vystrieľali. A to bola voda na mlyn pre vedúcu dvojicu.
 
Kľúčový prejazd cez Côte de Rochetaillée rozbehli v balíku Simon Gerrans a Roman Kreuziger, ale vedúca dvojica to mala výborne rozohrané. Vedel to aj De Gendt, ktorý nechal za sebou Domonta, pretože do cieľa chcel prísť osamote. Na vrchole stúpania mal jazdec tímu Lotto - Soudal náskok sedemdesiat sekúnd na hlavnú skupinu a Domont za ním zaostával dvadsať sekúnd. V balíku ešte atakovali Latour (Ag2r), Buchmann (Bora) a Ulissi (Bahrajn - Merida). 
 
Thomas de Gendt si už nemohol nechať ujsť takúto príležitosť a vyhral ďalšiu etapu svojím typickým spôsobom. Druhú priečku získal Axel Domont a tretí skončil Diego Ulissi, ktorý si spoločne s Latourom vybudoval len malý náskok pred hlavným balíkom. 
 
Náročný profil úvodného dňa využili utečenci, ktorí vyťažili z toho, že v pelotóne neprebiehala potrebná spolupráca na náročnom cieľovom okruhu. Aj keď sa niektoré celky snažili chytiť únik, vpredu sa nachádzal Thomas de Gendt, ktorý dokáže perfektne využiť takúto ponuku. Belgický jazdec sa podobným spôsobom presadil aj v minulom roku na Okolo Katalánska v štvrtej etape a dnes po svojej aktivite vyhral nielen žltý dres, ale stal sa aj najlepším vrchárom. A v poradí si vybudoval pekný náskok, ktorý mu môže vydržať až do stredajšej časovky.
 
Pobyt v úniku pretavil na pekný výsledok aj Axel Domont a po snahe na záverečnom kopci vybojoval tretiu priečku Diego Ulissi. Hneď v prvej etape sa ukázal v aktívnej polohe Pierre Latour, ktorý bude na podujatí pomáhať v kopcoch Bardetovi. Naopak, v cieli musel byť sklamaný Sonny Colbrelli, ktorý bol najrýchlejší v špurte balíka, ale jeho kolegovia z Bahrajn - Merida počas etapy nijako neprispeli k tomu, aby bol brejk dobehnutý. Tím Dimension Data sa snažil pripraviť pozíciu pre Boassona Hagena, ale juhoafrická zostava sa rýchlo vyčerpala a na konci už nemala energiu, aby jazdila na čele balíka. A únik napokon nechytili ani jazdci z Orici. Všetci kandidáti na titul finišovali v hlavnej skupine, Martin Velits dosiahol stratu vyše šestnásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thomasa de Gendta (víťaz)
"Je skvelé, že som konečne vyhral na Dauphiné. Skúšal som to niekoľko sezón, ale až teraz sa mi to podarilo. Celý deň som sa cítil dobre. Začiatok etapy bol ťažký, preto som vedel, že mám šancu dostať sa do úniku. Na čele sme vytvorili silnú skupinu a na záverečnom okruhu som to využil. Na takomto teréne to pelotón nemá ľahké pri kontrole brejku, pretože jazdci na čele dokážu ísť rovnako rýchlo ako hlavná skupina. Chcel som získať vrchársky dres, ale nemôžem ho nosiť, lebo som vybojoval aj žltý. Myslím si, že svoju pozíciu môžem udržať až do časovky, a možno aj dlhšie. Je to výborná publicita pre celý tím, preto sa budem snažiť, aby som udržal žltý dres čo najdlhšie."
 
 
Výsledky
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 4:17:04 60
2. DOMONT Axel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:44 25
3. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:57 10
4. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:57  
5. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:57  
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:59  
7. SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 00:59  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:59  
9. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:59  
10. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:59  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 4:16:54 10
2. DOMONT Axel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
3. ULISSI Diego UAE Team Emirates 01:03  
4. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:07  
5. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 01:07  
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:09  
7. SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 01:09  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:09  
9. SWIFT Ben UAE Team Emirates 01:09  
10. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 01:09  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre úvodnej etapy
 
 

 
 
Najdôležitejšie kopce na trase:
3 20 37, 22, 7 km - Côte de Rochetaillée (dĺžka 3,4 km; sklon 5,4 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Na začiatok pretekov pripravili organizátori svižnú previerku, osem horských prémii dostane do pohotovosti aj favoritov na celkový titul. Všetky stúpania obsahujú priemerný sklon cez päť percent a s výnimkou Côte de Saint-Romain-les-Atheux nie sú dlhé, ale v spoločnom meradle vytvárajú dynamický profil. O osude úvodnej etapy sa rozhodne na záverečných okruhoch v okolí Saint-Étienne, kde dominujú stúpanie tretej kategórie a ešte jeden krátky kopec. Posledný prejazd cez Côte de Rochetaillée je naplánovaný len sedem kilometrov pred páskou, a to už je pekná ponuka na útok. Pre mnohých jazdcov bude lákadlom žltý dres, ktorý sa dá získať útočnou jazdou na konci etapy, ale prvého lídra pretekov môže určiť aj špurt okresanej hlavnej skupiny.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop