Dauphiné: Porte dominoval v ITT, porazil aj Martina, De Gendt udržal žltý dres

7.6.2017, 12:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 7.6. rovinata etapa ciel rovina Tour-Pin > Bourgoin-Jallieu 23,5 km Porte
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Časovka jednotlivcov bola dôležitou previerkou nielen z hľadiska klasifikácie na Dauphiné, ale aj z pohľadu Tour de France, kde na cyklistov čakala rovnako dlhá jazda proti chronometru. Na etapový triumf myslel najmä Tony Martin a medzi jazdcami na celkové poradie sa očakával najlepší výkon od Chrisa Frooma a Richie Porteho. Zvedaví sme boli aj na výkon Thomasa de Gendta, ktorý si veril, že žltý dres môže udržať aj naďalej.
 
Spomedzi prvých jazdcov na trati predviedol najlepší výkon Cyril Lemoine z tímu Cofidis. Skúsený  francúzsky borec zastavil časomieru na úrovni 29:46 a dlhú dobu nenašiel premožiteľa. Na sedem sekúnd sa k nemu priblížil Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo), no ostatní jazdci mali už väčšie straty. Medzi nimi sa objavil aj Petr Vakoč, ktorý prekonal trasu za 31:34.  
 
Francúzsku radosť potom vystriedala juhoafrická, pretože Daryl Impey (Orica) deklasoval svojich súperov. Ako úradujúci časovkársky šampión svojej krajiny dosiahol čas 29:02 a priebežného lídra prekonal o 44 sekúnd. Impey však dlho neoslavoval, pod dvadsaťdeväť minút sa dostal Chad Haga (Sunweb) a s výsledkom 28:39 ho americký jazdec porazil o 23 sekúnd.
 
Následne však vybehol na trať Tony Martin (Kaťuša-Alpecin) a úradujúci majster sveta v ITT potvrdil, že chce vyhrať etapu. Už na meranom úseku nechal za sebou všetkých súperov a v cieli bol o dvadsať sekúnd rýchlejší ako Haga. Jeho výsledný čas 28:19 bol zdatnou výzvou pre zvyšných cyklistov. Výborný výkon podal Alberto Contador. Jeden z favoritov na dobrý výsledok v GC stratil na Martina 23 sekúnd, a to bol presne rozdiel medzi nimi na medzičase. Pistolero si tak správne rozložil sily. V priebežnom poradí sa pred ním ešte nachádzali Jasha Sütterlin (Movistar) a Chad Haga.
 
Ešte lepšie si viedol Richie Porte, ktorý na medzičase zaostával za Martinom dve sekundy, ale v druhej časti výrazne zrýchlil a svetového šampióna v ITT pokoril v cieli o dvanásť sekúnd. Austrálsky borec prekonal trasu za 28:07 a na trati bol už iba Chris Froome, ktorý ho mohol pripraviť o etapový triumf. Pekný výkon v časovke ukázal Simon Yates, ktorý stratil na lídra cez jednu minútu, naopak, slabú jazdu mal za sebou Romain Bardet, ktorý dnes zaostal necelé dve minúty.
 
Roman Kreuziger prebehol po trati za 30:04. Andrew Talansky stratil rovnú minútu na Porteho, o niečo väčšie manko zaknihovali Daniel Martin a Fabio Aru. Aj Chris Froome sa zaradil podľa očakávania na vedúce priečky na meranom úseku, v polovici pretekov strácal na Porteho desať sekúnd. Lenže v druhej časti už nemal toľko energie ako jeho bývalý austrálsky kolega a v cieli musel prijať stratu 37 sekúnd.
 
Medzitým Thomas de Gendt držal svoje manko na najlepších na úrovni 22 sekúnd a zatiaľ mu zostával žltý dres. Výborne zvládol túto trasu aj Alejandro Valverde, ktorý sa zaradil v cieli na tretie miesto, keď na lídra etapy nestačil 24 sekúnd. Thomas de Gendt nakoniec zvládol aj túto misiu a po svojom úniku v úvodnej etape stále bude jazdiť v žltom drese.
 
V parádnom ročníku pokračuje Richie Porte, ktorý pred Tour de France vybojoval veľmi dôležité víťazstvo v časovke, čo mu ešte viac zdvihne sebadôveru. Austrálsky cyklista jazdí v tomto roku vo vynikajúcej forme a konečne sa mu to darí premeniť aj na želané výsledky. Dnes porazil v jazde proti chronometru svetového šampióna a získal pekný čas na svojich konkurentov v klasifikácii, čo ho dostalo do dobrej pozície pred horskými etapami. Tony Martin nevybojoval druhé víťazstvo v ročníku, ale dostal potrebnú spätnú väzbu, že na časovku v Düsseldorfe musí prísť stopercentne pripravený a koncentrovaný. 
 
Medzi favoritmi sa výborne prezentoval Alejandro Valverde, ktorý tak nadviazal na svoje jarné výkony, a okamžite sa stal kandidátom na stupne víťazov. Aj Alberto Contador predviedol jednu zo svojich najlepších jázd proti chronometru za posledné obdobie. Dokonca bol o dve sekundy rýchlejší ako Chris Froome, čo môže mať na neho pozitívny vplyv. Britský jazdec nenaplnil predpoklady a nepredviedol svoj najlepší výkon, v dnešnej etape sa teda správne nenaladil po nepresvedčivých výkonoch na predchádzajúcich pretekoch. 
 
So svojím výkonom musel byť spokojný Thomas de Gendt, ktorý potvrdil svoje tempárske kvality, a vďaka veľkému náskoku z prvej etapy si postrážil žltý dres. A je veľký predpoklad, že ho bude mať oblečený ešte dva dni. Po dnešnom dobrom výkone je najlepším mladým pretekárom Sam Oomen, ktorý je talentovaným a kvalitným vrchárom, takže mu môžu vyhovovať nasledujúce horské etapy.
 
Lepší výkon mohol predviesť Andrew Talansky, ktorý mal na to, aby si v časovke polepšil. Svoje štandardné predstavenia ukázali Fabio Aru a Daniel Martin, zlepšenie v tejto disciplíne potvrdil Simon Yates. Po veľmi zlom výkone sa dostal do komplikovanej pozície Romain Bardet, ktorý asi ani sám nečakal, že mu to tak na trati nepôjde.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porta (víťaz)
"Nečakal som, že zvíťazím a ani že získam toľko času na mojich súperov. Počas sezóny som veľmi pracoval na mojej časovke a som rád, že som to potvrdil, hoci som v tomto roku veľa časoviek nejazdil. Teším sa, že som vyhral etapu, ale oveľa väčšiu radosť mi robí to, aký dobrý výkon som ukázal pred TdF. Možno to bude moja sezóna. Tím i dôveruje."
       
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thomasa de Gendta (líder GC)
"Keď som si prezeral trasu, cítil som sa veľmi dobre, preto som si veril. Dal som do toho všetko a som veľmi rád, že sa mi to vyplatilo. Na trati som mal pred sebou Alexa Domonta, čo bol dobrý referenčný bod. Teší ma, že pred Richiem mám stále k dobru pol minútu a že som zostal v žltom drese."
 
 
Výsledky
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 28:07 60
2. MARTIN Tony link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:12 25
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:24 10
4. CLEMENT Stef Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:28  
5. HAGA Chad Team Sunweb 00:32  
6. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 00:32  
7. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:35  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:37  
9. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:42  
10. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:45  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
     
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 13:05:53 10
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:27  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:51  
4. CLEMENT Stef Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:55  
5. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:02  
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:04  
7. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 01:12  
8. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 01:15  
9. OOMEN Sam Team Sunweb 01:17  
10. ULISSI Diego UAE Team Emirates 01:22  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Prvý dôležitý test pre favoritov na titul sa odohrá na zvlnenom teréne. Takmer hneď po štarte sa začne stúpať na krátky kopec a po niekoľkých kilometroch na falošnej rovine je pripravená pomerne dlhá, 10-kilometrová klesajúca pasáž. Na tomto rýchlom úseku získajú benefity špecialisti, ktorí tu nasadia vysoké tempo, ale potom ich zastaví dvojkilometrové stúpanie s priemerom šesť percent. Potom zostáva do cieľa ešte šesť kilometrov, na ktorých sa bude aj klesať, takže pretekári sa nebudú na trati nudiť a musia zostať celý čas koncentrovaní. Jazda proti chronometru nie je úplne priamočiara, ani neobsahuje zaujímavé kopce, ale sadne špecialistom na túto disciplínu, ktorí majú radi húževnatejšie profily.          
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop