CDD: Poslednú šprintérsku koncovku využil Phil Bauhaus, práca Kaťuše bola zbytočná

8.6.2017, 09:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
5. 8.6. zvlnena etapa ciel rovina Tour-de-Salvagny > Macon 175 km Bauhaus
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Šesť kategorizovaných a stúpaní dlhých 175 kilometrov. To všetko pripravila pre cyklistov už piata etapa Critérium du Dauphiné. Mala zvlnený charakter a na svoje si mali naposledy prísť rýchli muži. Presne takéto typy etáp sa však často stávajú korisťou utečencov. Pelotón na čele s FDJ ale už určite nechcel dopustiť scenár, aký napísala etapa číslo tri. dnešný deň mal byť dňom Arnauda Démareho.
 
Všetko odštartovalo krátko pred dvanástou a hrdinom dňa mal byť Koen Bouwman z Lotta NL - Jumbo, ktorý sa chcel stať aj oficiálnym držiteľom bodkovaného dresu. Dnes mal na to ideálnu príležitosť, v hre bolo v tejto klasifikácii jedenásť bodov. Najprv sa však musel dostať do úniku. To sa mu aj podarilo a spolu s ním sa na čele ocitla štvorka pretekárov. Okrem neho teda Dylan Van Baarle (Cannondale), Marco Minnaard (Wanty - Groupe) a Julien El Fares (Delko Marseille). Na 15. kilometri mali náskok 40 sekúnd a ten naďalej utešene narastal.
 
Stabilizoval sa na úrovni piatich minút. Po zdolaní Col du Fut d'Avenas sa Bouwman definitívne dostal do dresu, ktorý na sebe niesol aj oficiálne. Predbehol Thomasa De Genta, ktorého to ale až tak trápiť nemuselo. Ten sa totiž pre zmenu staral o dres žltej farby.
 
Piate francúzske vystúpenie odštartovalo v meste Tour-de-Salvagny. Mesto má skoro 4-tisíc obyvateľov a každoročne vždy na jeseň sa tu koná americký festival, kde sa prezentuje americká kultúra od hamburgerov až po slávne "harleyky". Záver etapy bol naplánovaný v meste Macon. To má takmer 34-tisíc obyvateľov a je preslávené svojimi vínami.
 
Nasledovali tak trochu nudné kilometre, kedy sa nič zaujímavejšie neudialo. Za zmienku stál jedine pomaly ale isto klesajúci náskok mužov vpredu. Zaslúžili sa o to FDJ, Kaťuša a Dimension Data. Presne päťdesiat kilometrov do cieľa bol rozdiel medzi čelom a balíkom už len zľahla nad tri a pol minútami.
 
Išlo sa celkom rýchlo. Akoby to chceli mať pretekári čo najskôr za sebou a mohli sa sústrediť na tie najväčšie výzvy. Počas tretej hodiny prešli štyria pretekári na čele 47,4 kilometra, čo je slušné. Priemerná rýchlosť celého dňa sa pohybovala okolo 41 kilometrov za hodinu. Vysokej rýchlosti napomáhalo aj príjemné počasie a len jemný bočný vietor.
 
Svojho zástupcu na čelo hlavného poľa vyslal aj projekt Sunweb. Bielo-čierni mali vo svojich radoch Phila Bauhausa. Mladý Nemec tu už zaujímavý výsledok má. V druhej časti obsadil v špurte piate miesto. Potom bolo na rade posledné dnešné stúpanie Col du Bois Clair. Štvorkové s jediným bodíkom, ktorý uchmatol kto iný ako Koen Bouwman.
 
Následne si ako prvý vstúpil z úniku. Bolo jasné, že víťazstvo z predchádzajúcich dní nezopakuje, a tak sa vrátil do pelotónu. Dokonca na chvíľu vypadol aj z neho. Onedlho ho mali nasledovať i ostatní traja, čo sa aj stalo. Postupne odpadli Minnaard a El Fares. O zázrak sa tak pokúšal už len osamotený Baarle.
 
Holandského dobrodruha chytili šesť kilometrov pred páskou. Začal sa tak typický pozičný boj. Na čele sme videli aj Tonyho Martina, ktorý je na takéto čosi ako stvorený. Pokiaľ ťahá Panzerwagen, len ťažko si niekto z balíka nastúpi. V týchto to mal Alexander Kristoff rozbehnuté naozaj výborne. Boli tam ale tiež Démare, Bouhanni a Colbrelli.
 
Napokon ale dopadlo všetko inak a po prvé sezónne víťazstvo, piate v kariére, si prišiel mladý nemecký cyklista Phil Bauhaus zo Sunwebu! Výborná práca Kaťuše pre Alexandra Kristoffa bola zbytočná. Viking finišoval až šiesty. Striebro dnes vypedáloval Arnaud Démare a bronz Bryan Couquard. V GC nenastali zmeny žiadne, žltý dres udržal Thomas De Gent. Piata etapa bola pre šprintérov derniéra, už zajtra budú v permanencii vrchári.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Phila Bauhausa (víťaz)
"Cítil som sa veľmi dobre, preto sa teším, že mi všetko vyšlo na sto percent. Aj v predchádzajúcom šprinte som podal dobrý výkon a takisto aj na Gire, kde mi dvakrát ušlo pódium, ale dnes všetko zapadlo do seba. Mal som potrebnú podporu a cítil som sa výborne, preto som bol pred šprintom sebavedomý. Je to moje najväčšie víťazstvo v kariére a hneď som získal také skalpy ako Kristoff a Démare.   "
 
 
Výsledky
1. BAUHAUS Phil Team Sunweb 4:04:32 60
2. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:00 25
3. COQUARD Bryan Direct Energie 00:00 10
4. PETIT Adrien Direct Energie 00:00  
5. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
6. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
7. ACKERMANN Pascal Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
8. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
9. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
10. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 17:10:25 10
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:27  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:51  
4. CLEMENT Stef Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:55  
5. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:02  
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:04  
7. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 01:12  
8. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 01:15  
9. OOMEN Sam Team Sunweb 01:17  
10. ULISSI Diego UAE Team Emirates 01:22  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Aj keď piata etapa začína na razantnom kopci Côte de Belmont-d'Azergues (1,4 km; 8,6 %), profil je vhodný pre najrýchlejších jazdcov v štartovom poli. Opäť nie sú na trati náročné stúpania, ktoré by ich mali vyhodiť z rytmu, preto si budú chcieť postrážiť svoju poslednú príležitosť na podujatí. V tejto fáze pretekov sa môžu pobiť o dobrý výsledok aj statoční utečenci, ale tí by potrebovali náročnejšiu druhú polovicu etapy, aby mali sľubnú šancu na popretie hromadného špurtu balíka.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop