CDD: Siedma etapa na Alpe d´Huez pre Kennaugha, Porte urobil ďalší krok k víťazstvu

10.6.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Marek Šnajdr
7. 10.6. rovinata etapa ciel rovina Aoste > Alpe d'Huez 168 km Kennaugh
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Do siedmej, 168 kilometrov dlhej etapy išli pretekári s očakávaním šestice hodnotených kopcov, pričom tri z nich čakali tesne po sebe v záverečných kilometroch. Na štart nenastúpila dvojica cyklistov. Luis Leon Sanchez (Astana) a Davide Formolo (Cannondale-Drapac) svoje snahy pre tohtoročný ročník pretekov vzdali a v etape sa tak objavilo 158 jazdcov.
 
Úvodné kilometre boli hektické, žiadnemu  z pokusov o únik sa nedarilo naplniť svoj cieľ a tempo tak bolo veľmi rýchle. Na to doplatil Franco Pelizotti, ktorý nestíhal a už na začiatku etapy musel preteky opustiť. Taliansky pretekár sa včera zaplietol do jedného z pádov, čo na ňom očividne zanechalo stopy.
 
Na vrchole štvorkového kopca Cote de Berland v bode 27,5 km od štartu bral jediný bod Peter Kennaugh (Sky). Tu už začali na pelotón strácať niektorí pretekári, medzi nimi aj Arnaud Démare, Nacer Bouhanni alebo Thomas De Gendt, ktorý pre dnešok musel vyzliecť dres lídra.
 
Po prejazde prvou vrchárskou prémiou sa sformoval päťčlenný únik, boli v ňom už spomínaní Peter Kennaugh, Alexis Vuillermoz (AG2R), Jesus Herrada (Movistar), Lennard Hofstede (Sunweb) a Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert). Toto zloženie ale nebolo konečné, najprv doskočili do úniku ďalší traja jazdci a ďalšia sedmička sa k utečencom rýchlo blížila. Nakoniec sa na čele usadilo 15 cyklistov. Medzitým z pretekov odstúpili Julien Morice a Geoffrey Soupe.
 
Pôvodnú päticu v úniku doplnili Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Jelle Vanendert (Lotto-Soudal), Ignatas Konovalovas (FDJ), Maurits Lammertink (Kaťuša-Alpecin), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Romain Sicard (Direct Energie), Scott Thwaites (Dimension Data), Ben Swift, Diego Ulissi (oba UAE Team Emirates), Delio Fernandez Mauro Finetto (obaja Delko Marseille Provence KTM).
 
Body na prémii druhej kategórie Col de Cucheron (44. km) si rozdelili títo jazdci v poradí Koen Bouwman, Scott Thwaites, Lennard Hofstede a Diego Ulissi. Na 50. kilometri mala skupina náskok štyri minúty na hlavný balík. Už na 56. kilometri nasledovala prémia prvej kategórie Col de Porte, kde za prvým Bouwmanem brali body Herrada, Swift, Vanendert, Ulissi a Thwaites.
 
Za prvú hodinu pretekov sa prešlo 40 kilometrov, za druhú potom 36,6 km. Na 74. kilometri v Grenoblu bol náskok vedúcej skupiny päť minút a desať sekúnd. Preteky opustili ďalší dvaja cyklisti - Chad Haga a Natnael Berhane. Na čele pelotónu pracovali tímy BMC, Sky Movistar, ktoré na 93. kilometri nechávali úniku šesť minút, potom začal náskok mierne klesať.
 
Počas tretej hodiny pretekov sa prešlo 38 km. Vzhľadom k danému profilu bolo tempo vysoké, medzi ďalšími, ktorí odstúpili sa zaradil aj mladý šprintér Bory Pascal Ackermann. A pelotón naďalej zvyšoval tempo, na čele sa zoradili tímy Orica-Scott, Bora-Hansgrohe, Trek-Segafedo, Cannondale-Drapac, Quick-Step Floors BMCAndrew Talansky a Nathan Brown z Cannondalu dokonca z hlavnej skupiny zaútočili.
 
Prémiu na Col de Garcin, ktorý bol označený ako kopec druhej kategórie, ovládol opäť Bouwman, ďalšie body si pripísali Sicard, Thwaites a Finetto. Niektorí jazdci z pôvodného úniku začali odpadávať, konkrétne Konovalovas a Thwaites, náskok na pelotón sa ale výrazne skracoval. Ešte bližšie bol Andrew Talansky, ktorý nakoniec pokračoval samostatne v úniku, a na vrchole dvojkového stúpania strácal tri minúty na jazdcov vpredu. Tímový kolega z pôvodného úniku Simon Clarke sa na neho rozhodol počkať a pomôcť mu. Na hlavnú skupinu mal Talansky v tieto momenty asi pol minúty náskoku.
 
V stúpaní kategórie HC Col de Sarenne na čele pretekov zaútočil Delio Fernandez, ktorého sa ako prvý chytil Jelle Vanendert. Po chvíli si ich docvakol aj Peter Kennaugh. Ostatní pretekári v úniku na nich strácali. Pelotón vedený tímom BMC v týchto chvíľach nešiel závratným tempom, na čelo strácal zhruba 3:55, Talansky mu bol vzdialený asi o 50 sekúnd.
 
Trojicu na čele pretekov si po chvíli trochu prekvapivo dobehol Ben Swift, ktorého väčšinou zaznamenávame predovšetkým v rýchlych dojazdoch jednoduchších etáp, a po ňom aj Jesus Herrada. Za pár momentov sa k nim pridal aj Diego Ulissi. K nim sa približoval Andrew Talansky, ktorý s pomocou Clarkeho stiahol náskok na 2:30 v bode 18,5 km pred cieľom. Pelotón v tú chvíľu zaostával cez štyri minúty, a nie príliš vysoké tempo využil k útoku z hlavnej skupiny aj Guillaume Martin. Potom za to ale borci z BMC vzali o niečo viac, čo sa prejavilo aj v klesajúcom náskoku.
 
V posledných kilometroch Col de Sarenne začalo to pravé pretekanie. Na čele sa oddelili od zvyšku utečencov Peter Kennaugh a Ben Swift. Z pelotónu zaútočil Romain Bardet, ktorý skoro dohnal Martina, dopredu sa vydal aj Fabio Aru. Ten sa ale ostatným nadlho nevzdialil.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAtak Romaina Bardeta
 
 
Na vrchole Col de Sarenne získal najviac bodov Kennaugh, spolu s ním sa stále držal Swift. Dvojica Bardet, Vuillermoz strácala 2:10, v skupine favoritov útočil pod vrcholom Valverde, grupa sa trochu potrhala a prémiou prešlo pospolu asi len 20 cyklistov. Ich strata činila 2:45.
 
Ďaleko k prvej dvojici nemali Vanendert s Herradom, ani Fernandez s Ulissim. Talansky strácal 1:40. Na netradične krátke Alpe d'Huez mierila vedúca dvojica sama, zvyšok utečencov skôr strácal. Bardet Talanskym sa zišli a päť kilometrov pred cieľom mali manko 1:50. Skupinka favoritov, kde nastupoval Daniel Martin, zaostávala o tri minúty.
 
Kennaugh pochopil, že nie je úplne ideálne si priviezť Swifta do špurtu, a tak mu na začiatku Alpe d'Huez nastúpil a poodišiel. Medzi favoritmi ako prvý zaútočil Esteban Chaves. Na jeho útok potom zareagovali Emanuel Buchmann a Fabio AruChavese medzitým dobehli. Za víťazstvom ale dva kilometre pred cieľom neochvejne mieril Peter KennaughBardet sa vzdialil Talanskému v snahe nahnať čo najväčší náskok. Medzi favoritmi zaútočil Richie Porte, na chvíľu zaváhal Chris Froome.
 
Po víťazstvo si sám prišiel Peter Kennaugh zo Sky, Ben Swift ale zaostal len o 12 sekúnd. Výborný výkon teda aj zo strany pretekára UAE Emirates. Tretie miesto bral Jesus Herrada so stratou 1:11, o tri sekundy viac stratil Romain BardetRichie Porte prišiel do cieľa spolu s Jakobom Fuglsangom s mankom 1:56, Contador zaostal o 2:04, Aru o 2:13, Valverde Froome o 2:19. Českí pretekári odpadli z pelotónu počas stúpania na Col de Saronne.
 
Pred záverečnou len 115 kilometrov "dlhou" etapou si tak upevnil celkové vedenie Richie Porte. Štyri veľmi ťažké stúpania ale môžu ešte premiešať poradie. Froome pred ňou stráca 1:02, Fuglsang 1:15, Aru 1:41 a Valverde 1:43.
 
Etapa priniesla opäť zaujímavé pretekanie. Peter Kennaugh dokázal do víťazného konca doviesť dlhý únik, veľmi bojovný výkon podal aj Ben SwiftRomainovi Bardetovi sa podarilo skorým útokom dohnať časť straty v celkovom poradí. Medzi favoritmi vyzerali najlepšie Porte s Fuglsangom, Froome tento krát zaváhal. Uvidíme, či sa jednalo len o momentálny výpadok, alebo predzvesť horšej výkonnosti. Záverečná etapa bude určite veľmi hektická, čo spolu s náročnosťou profilu môže viesť k zaujímavému vyvrcholeniu prestížnej prípravy na Tour de France. Froome tentokrát zaváhal. Uvidíme, či išlo len o momentálny výpadok.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Kennaugha (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Vždy je náročné vyhrať ťažkú horskú etapu, ale pred vrcholom sezóny mám veľmi dobrú formu. Chvíľu trvalo, kým sa vytvorila vedúca skupina, ale potom som vedel, že mám dobrú šancu na etapový triumf. V závere som mal pri sebe Swifta, ktorého som si nechcel zobrať až na cieľovú páku. Nemohol by som s ním špurtovať. Preto som sa ho potreboval zbaviť. Vyhrať na Alpe d'Huez je lepšie, ako byť olympijským šampiónom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porta (líder GC)
"Najlepšia obrana je útok, to platilo pre dnešné finále. Spolujazdci boli perfektní, pokrývali všetky ataky nebezpečných jazdcov. Môj tím bol fantastický. Ale až kým sa neskončí záverečná etapa, nemôžeme byť spokojní. V nedeľu očakávam útočný ohňostroj na krátkej trase. Ale ja chcem vybojovať víťazstvo pre mojich kolegov."
 
 
Výsledky
1. KENNAUGH Peter Team Sky link ikonka 4:43:59 60
2. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:13 25
3. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 01:11 10
4. VANENDERT Jelle Lotto Soudal link ikonka 01:13  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:14  
6. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:56  
7. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:56  
8. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:04  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:04  
10. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:13  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 25:38:29 10
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:02  
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:15  
4. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:41  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:43  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:07  
7. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:15  
8. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:31  
9. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 02:53  
10. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 03:43  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Najdôležitejšie kopce na trase:
hc 20 14,5 km - Col de Sarenne (dĺžka 15,3 km; sklon 6,9 %)
2 20 Cieľ - Alpe d'Huez (dĺžka 3,7 km; sklon 7,2 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Predposledné predstavenie ponúkne pohľad na Alpe d'Huez, ale z inej strany, na ktorú sme naučení. Už prvá časť etapy obsahuje tri pekné stúpania, ktoré zvýšia únavu v pelotóne, ale všetko dôležité sa uskutoční v samotnom závere. Favoritov pripraví na rozhodujúcu bitku Côte de Garçin (3,5 km; 6,3 %), po ktorom už príde na rad druhé stúpanie HC kategórie v tohtoročnej edícii. Col de Sarenne je náročnou vytrvalostnou previerkou, ktorá obsahuje najťažšie gradienty pred vrcholom, kde môžu útočiť len najodolnejší vrchári. Aj tu osciluje sklon v okolí deviatich-desiatich percent, čo je ideálne miesto na útok favoritov. Po prekonaní tejto prekážky pokračuje etapa zaujímavým spôsobom. Kratší zjazd, falošná rovina a ďalšie klesanie privedú cyklistov pod stúpanie Alpe d'Huez, ktoré z toho uhla pohľadu sľubuje dynamický finiš.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop