V závere CDD Porte neustál tlak, etapu i žltý dres získal Fuglsang

11.6.2017, 07:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
8. 11.6. rovinata etapa ciel rovina Albertville > Plateau Solaison 115 km Fuglsang
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Záverečný deň Critérium du Dauphiné mal len 115 kilometrov, ale z toho viac ako tretinu tvorili výstupy, vrátane vyše jedenásť kilometrov dlhého finišu na Plateau de Solaison. Krátka intenzívna etapa mohla zamiešať celkovým poradím, ponúkala taktické možnosti na skoré i neskoršie útoky. Cyklisti začali boj o 11:40 v meste Albertville, v dejisku ZOH 1992. Odstúpenie oznámili šprintér Nacer Bouhanni i predošlý celkový líder Thomas De Gendt pre problémy so zápästím. 
 
"Ak sa neudeje obrovská dráma, tak Richie to má vo vrecku," vyhlásil prekvapivo Chris Froome v súvislosti s bojom o žltý dres a ocenil fantastickú formu svojho konkurenta. Ale možno išlo iba o psychologickú hru na odpútanie pozornosti. Už krátko po štarte sa ukázalo, že je všetko otvorené. Záujem o únik prejavilo viac ako 20 ľudí, medzi nimi aj Kreuziger, Vakoč či Chaves.
 
Únik sa v kopcoch preosial najmä vďaka aktivite T. Gallopina, ktorého najdlhšie prenasledovali Barguil, Clarke a Voeckler. Hneď prvý kopec dňa zo štyroch zadýchal pelotón a zredukoval ho na približne 40-člennú skupinu favoritov. Richie Porte zostal bez pomocníkov.
 
Za jediným vytrvalcom z pôvodného úniku T. Gallopinom (Lotto-Soudal) sa na druhom kopci vydali Michal Kwiatkowski (Sky) a Simon Clarke (Cannondale - Drapac). Pridali sa k nim Roman Kreuziger (Orica - Scott) a Warren Barguil (Team Sunweb). A za nimi útočili Lopez, Laengen a S. Yates. Tím Sky tak mal vpredu dvoch ľudí, navyše akcelerácia Chrisa Frooma na druhom kopci zredukovala "žltú skupinu" na pätnásť ľudí. Kwiatkowski pomáhal Froomovi v zjazde, ale na "odpáranie" súperov to nestačilo. 
 
Oveľa nádejnejšie vyzerala útočná snaha dvojice Valverde a Aru na úpätí tretieho kopca Col de la Colombiére. Ich náskok na rivalov narastal, čo vyprovokovalo k útoku tiež Fuglsanga, BardetaD. Martina a následne Contadora. Froome najprv vyčkával, ale počkal si za kolesami Austrálčana na vhodnejší moment a zaútočil kilometer pred vrcholom, čím ešte zväčšil tlak na Porteho bez tímovej podpory.   
 
Tridsať kilometrov pred páskou boli na čele Valverde a Aru o 45 sekúnd pred skupinou Fuglsang, Bardet, D. Martin, o 70 sekúnd pred Contadorom a Froomom, 90 sekúnd pred Portem. Favoriti rozdali karty tak, že zdramatizovali boj o žltý dres. Reálnu šancu na jeho zisk cítili viacerí z nich.
 
Na najťažšom záverečnom kopci Plateau de Solaison s priemerným sklonom 9,2 % a maximami nad 11 % sa skupiny favoritov z úniku spojili, zatiaľ čo Richie Porte zostal za nimi osamotený. Favoritov ťahal Chris Froome, a tak sa odohrával síce nepriamy, ale pekný psychologický boj medzi prvým a druhým mužom celkového poradia. Froomovmu tempu síce nestačil Valverde a Contador, ale dokázali z neho zaútočiť FuglsangD. Martin Meintjes. Dán sa snažil využiť, že pozornosť sa sústredila na jeho hviezdnejších konkurentov.
 
Jakob Fuglsang (Astana) to napokon využil na zisk etapového víťazstva a aj vďaka desiatim bonusovým sekundám sa prekvapivo stal celkovým víťazom Critérium du Dauphiné 2017. Dán využil početné útoky ostatných vo svoj prospech. Získal životný výsledok a veľmi dôležitý úspech pre tím Astana, ktorý ako jediný v marci ani raz nevyhral. Fuglsang venoval triumf tehotnej manželke, ktorá by mala porodiť ešte pred Tour de France. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Druhý prišiel do cieľa Daniel Martin, tretí Louis Meintjes. Tí tiež využili súboj sledovanejších mien na zlepšenie vlastného umiestnenia. ValverdeContador Froome napriek bohatším skúsenostiam prestrelili tempo a v celkovom poradí klesli. Do posledných metrov bojovný Richie Porte si po sprche útokov udržal aspoň druhé celkové miesto, na tretie sa posunul Daniel Martin.
 
Model intenzívnej krátkej etapy plnej kopcov sa organizátorom opäť osvedčil. O žltý dres sa bojovalo do posledných metrov a reálnu šancu živili ešte pred posledným stúpaním minimálne traja ľudia. Bola to veľmi vydarená pozvánka na blížiacu sa Tour de France.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakoba Fuglsanga (víťaz)
"Je to úžasný pocit, neviem, čo mám na to povedať. Nemôžem tomu uveriť ani teraz, keď mám oblečený žltý dres. Dne sme chceli udržať našu pozíciu v GC, ale nakoniec sa z toho strhla bitka o celkový triumf. Mali sme dobrý plán, keď Fabio zaútočil s Valverdem. Froome ich musel sťahovať a ja som trošku šetriť sily. Vlastne celý deň som sa snažil nemíňať energiu, aby som bol v závere silný. Ukázali sme, že s Fabiom tvoríme kvalitnú dvojicu. "
 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porta (druhé miesto v GC)
"Myslím si, že som potvrdil, že som na dobrej ceste pred Tour de France. Som sklamaný, že som stratil preteky pre taký malý rozdiel, ale Fuglsang si zaslúži pochvalu. Zdalo sa mi, že od úplného začiatku etapy išli viacerí proti mne a chceli, aby som nevyhral. A kvôli tomu obetovali aj svoje miesto na pódiu. Veľmi skoro som sa ocitol izolovaný, so spolujazdcami by som to bol zvládol. Akoby všetci jazdili proti mne. Na takéto veci nezabudnete. V každom prípade som rád, pretože som potvrdil dobrú formu, čo je povzbudením pred TdF."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (4. miesto v GC)
"Chcel som vyhrať, a nie udržiavať druhé miesto. Preto sme tak jazdili celý tím, nič sme neskrývali. Aj keď sa nám to nepodarilo, musím byť spokojní. V jednom momente som bol blízko k tomu, virtuálne som mal oblečený žltý dres, ale na poslednom kopci som zaplatil za moju predchádzajúcu snahu. Ja som bol niekoľkokrát v koži Richieho, keď sa ťažko nosí žltý dres a máte pocit, že je proti vám celý svet. Ale to je veľká cyklistika. V každom prípade si myslím, že Richie je veľkým favoritom na Tour, dnes prehral takticky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniela Martina (3. miesto v GC)
"Tempo bolo veľmi vysoké od začiatku etapy, preto som chcel ušetriť čo najviac energie na cieľový kopec, kde som plánoval zaútočiť. Na konci som dal do toho všetko a som rád, že som sa dostal na pódium. Ale teší ma aj môj výkon počas celého týždňa, kde som sa nezaťažoval tým, koľko času stratím v časovke. Bol som viac pokojnejší a malo to na mňa dobrý účinok."
 
 
Výsledky
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 3:26:20 60
2. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:12 25
3. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:27 10
4. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:44  
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:01  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:02  
7. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:15  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:36  
9. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 01:41  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:30  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 29:05:54 500
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:10 400
3. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:32 325
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:33 275
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:37 225
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:04 175
7. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 02:32 150
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:12 125
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 04:08 100
10. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 04:40 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále poslednej etapy
 
 
 

 
 
Kopce na trase:
1 20 85 km - Col des Saisies (dĺžka 15,1 km; sklon 6,4 %)
2 20 59 km - Col des Aravis (dĺžka 6,6 km; sklon 6,9 %)
1 20 34,5 km - Col de la Colombière (dĺžka 11,3 km; sklon 6,1 %)
hc 20 Cieľ - Plateau de Solaison (dĺžka 11,3 km; sklon 9,2 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Tretia horská etapa v rade a organizátori aj tretíkrát zaradili  do finále prudký kopec. Na konci podujatia ovplyvní klasifikáciu aj táto horská previerka so štyrmi stúpaniami, ktoré sú ale natlačené na malej ploche. Podobný intenzívny profil dokáže vytvoriť na trati nepokoj, uvidíme, či sa niektorí favorit pokúsi rozbehnúť preteky ďaleko pred cieľom. Po predposlednom kopci vedie na záverečné stúpanie cez dvadsať kilometrov a Plateau de Solaison bude zaslúženou bodkou za celým podujatím. Prevýšenie len výnimočne klesne pod deväť percent, najtvrdšie úseky sa nachádzajú na jeho začiatku, kde sa prekročí aj desať percent. Znovu je to dlhý a ťažký kopec, ktorý bude mať dôležitý vplyv na klasifikáciu, pretože sa tu dajú vytvoriť smerodajné rozdiely.                  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop