Tour de Suisse: V prológu jasne zvíťazil Dennis, Peter Sagan skončil sedemnásty

10.6.2017, 10:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 10.6. rovinata etapa ciel rovina Cham > Cham 6 km Dennis
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
1
mapa etapy (© tds.ch)
 
 
Švajčiarske podujatie odštartovalo tradičným spôsobom, ale prológ bol tentoraz veľmi rýchly, čo mali využiť najlepší časovkári v štartovom poli. Medzi nich sa radili Tom Dumoulin a Rohan Dennis, no prvý menovaný mohol byť unavený po Gire a na druhej strane austrálsky jazdec taliansku GT nedokončil kvôli zdravotným problémom. Na podujatí sa zišla dobrá časovkárska konkurencia, motivovaní boli Brändle, Dowsett, Castroviejo alebo Bodnar, takže sme očakávali veľmi tesný súboj. Peter Sagan vybehol na trať až na samom konci.

V úvodnej časti sa predstavilo niekoľko zaujímavých jazdcov a výborný výkon predviedol najmä Ryan Mullen (Can-Drapac), ktorý sa držal dlhý čas na čele poradia s výkonom 6:37. Jednu sekundu na neho stratil Steven Lammertink (Lotto-Jumbo) a  Tejay van Garderen prišiel do cieľa s mankom dve sekundy. Ale americkému jazdcovi viac sedí dlhšia časovka, ktorá je pripravená v poslednej etape. Greg van Avermaet stratil sedemnásť sekúnd, Philippe Gilbert 24 sekúnd, a ani českí jazdci Ondřej Cink a Jan Hirt nefigurovali na popredných priečkach.

Zo slovenských jazdcov najskôr vyštartoval Juraj Sagan, ktorý prekonal trasu za 7:19, a dosiahol o málinko pomalší čas ako spomínaní českí pretekári. Čoskoro sa ukázal Michael Kolář, ktorý nakoniec porazil svojho kamaráta a tímového kolegu o jednu sekundu. Bolo zaujímavé, že na medzičase strácal na Juraja štyri sekundy, ale potom lepšie zvládol záverečnú časť prológu.
 
Vedúceho Ryana Mullena nezosadil z trónu ani Sylvain Chavanel, ktorý na neho stratil osem sekúnd, ale írskeho pretekára vystrašil domáci Martin Elmiger, ktorý dosiahol len sekundové manko. Prológ výborne odštartoval Jan Bárta, ktorý pokoril Mullena na medzičase o dve sekundy, ale v druhej časti nebol taký rýchly ako írsky borec, na ktorého nakoniec stratil dve sekundy. Podobne si viedol aj Rohan Dennis, ale austrálsky pretekár sa vyžmýkal k perfektnému výkonu. Časomieru zastavil na úrovni 6:24, a to bol špičkový výkon, ktorý sa mal ťažko prekonávať.
 
Túto hranicu sa nepodarilo podliezť ani Tomovi Dumoulinovi, ktorý v cieli zaostal deväť sekúnd, ale aj tak mu to stačilo na to, aby sa ako čerstvý víťaz Gira zaradil na priebežné druhé miesto. Ďalší z favoritov Jonathan Catroviejo zaknihoval stratu jedenásť sekúnd a dostal sa na tretiu priečku. Maciej Bodnar sa zaradil v cieli na koniec elitnej desiatky.
 
Do dnešných výsledkov prehovorili aj Mathias Brändle a Michael Matthews, ktorí dosiahli identický čas ako Dumoulin. Výborný výkon predviedol najmä Matthews, austrálsky jazdec však podobné prológy zvláda na výbornú. 
 
Ako jeden z posledných sa predstavil na trati Peter Sagan, ktorý na medzičase stratil na Dennisa šesť sekúnd, a v cieli jeho strata vystúpila na šestnásť sekúnd. A zaradil sa do druhej desiatky. Silné predstavenie mal za sebou aj ďalší zástupca tímu BMC Stefan Küng, ktorý dosiahol manko osem sekúnd a v poradí sa zaradil hneď za svojho tímového kolegu Rohanna Dennisa, ktorý vybojoval etapový triumf. Peter Sagan obsadil sedemnástu priečku.
 
Rohan Dennis získal tretí triumf v časovke jednotlivcov v tejto sezóne, predtým bol úspešný na Tirrene a na austrálskom šampionáte. Pred niekoľkými týždňami prežil veľké sklamanie na Gire, kde nemohol bojovať až do konca, ale zdá sa, že sa veľmi rýchlo dostal zo svojich zdravotných problémov. Víťazstvo v takomto prológu a v takejto konkurencii bude mať na neho pozitívny účinok.
 
Pred domácim publikom sa výborne ukázal talentovaný Stefan Küng, ktorý bol najsilnejší zo zvyšku sveta. Na pódium sa dostal aj Matthias Brändle, ktorý nedokáže vždy podať svoj najlepší výkon. Ale tentoraz sa mu to podarilo. Spokojný môže byť aj Michael Matthews a veľmi dobrý výkon predviedol Tom Dumoulin, ktorý síce nedominoval na trati, ale vzhľadom na predchádzajúci náročný program má za sebou sľubný vstup do pretekov. Ale budeme zvedaví, ako si poradí s horskými etapami.
 
Aj Peter Sagan predviedol veľmi dobrý výkon, keďže profil bol určený výhradne pre špecialistov, stačí si pozrieť zloženie najlepšej desiatky. Na rýchlej trase ukázal kvalitné tempárske schopnosti a vyrovnal sa svojim kolegom Bártovi, Bodnarovi, ale aj Garderenovi. Takže sa môžeme tešiť, čo nám predvedie na vyzývavých švajčiarskych profiloch, keďže má svoju tradičnú výkonnosť. Michael Kolář a Juraj Sagan finišovali na konci štartového pola, ale ich čas príde v nasledujúcich etapách, kde budú nápomocní Petrovi Saganovi. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz)
"Teším sa, že BMC vybojoval dvojité víťazstvo. Mojím jediným zameraním na tomto podujatí sú časovky. V poslednom čase som toho veľa nenatrénoval, preto tu budem podporovať Carusa. Zajtrajšia etapa je oveľa ťažšia, ako vyzerá na papieri. Pôjde sa veľmi tvrdo. Ak vyhrá Matthews, stratím žltý dres, ale môže sa stať, že budem na čele klasifikácie niekoľko dní. Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne.  "
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (17. miesto)
"Na trati som nechal všetko. Nedosiahli sme taký výsledok, aký sme očakávali, ale v konečnom dôsledku som sa cítil dobre a nohy boli silnejšie v druhej časti prológu. Máme pred sebou ešte osem súťažných dní a spolu s tímom využijeme všetky príležitosti, ktoré sa naskytnú."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jana Valacha (DS Bora)
"Myslím si, že to bol dobrý deň pre náš tím vzhľadom k tomu, na akej trati sa jazdilo. Naši špecialisti Jan Bárta a Maciej Bodnar sú silnejší na dlhších profiloch, potrebovali by viac kilometrov. Peter Sagan išiel naplno a predviedol solídny výkon, keďže to bol jeho prvý súťažný deň po vysokohorskom sústredení v USA. Peter je silnejší na technických trasách, ale dnes bolo na ceste len minimum zákrut a takmer stále sa išlo na plný plyn. Preteky len začali a máme pred sebou dlhý týždeň."
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 06:24 60
2. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 00:08 25
3. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:09 10
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:09  
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:09  
6. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:11  
7. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:12  
8. MULLEN Ryan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:13  
9. LAMMERTINK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:14  
10. ELMIGER Martin BMC Racing Team link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Na začiatku pretekov nesmie chýbať prológ. Tentoraz sa odohrá v 15-tisícovom meste Cham, ktoré sa nachádza v strednom Švajčiarsku v kantóne Zug. Šesťkilometrová trasa je rovinatá, rýchla a neobsahuje technické úseky, na trati sú len štyri ostré zákruty. Pretekári absolvujú jednoduchý okruh okolo mesta Cham, kde sa ukážu špecialisti na túto disciplínu a ten najrýchlejší z nich vybojuje žltý dres. V minulom roku vyhral prológ Fabian Cancellara.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop