Suisse: Horskú etapu uchmatol Pozzovivo, ktorý útočil a vedie klasifikáciu

15.6.2017, 13:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Locarno > La Punt Chamues 167 km Pozzovivo
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
6
profil etapy - 3950 nastúpaných metrov (© tds.ch)
 
 
6 dojazd
profil dojazdu (© tds.ch)
 
 
Jedna z najdôležitejších etáp pre celkovú klasifikáciu bola zakončená vyzývavým stúpaním, na ktorom sme mali vidieť podobnú bitku ako v štvrtej etape, kde sa vytvorili pekné rozdiely medzi pretekármi. V predchádzajúcom lezeckom predstavení ukázali najlepšiu formu Caruso, Kruijswijk, Frank, Pozzovivo, Špilak a Soler, ktorí to chceli potvrdiť aj dnes. Na štarte už nefiguroval Tom Dumoulin, ktorý odstúpil kvôli únave.
 
Hlavný únik dňa sa vytvoril až na prvom stúpaní, dovtedy pelotón starostlivo kontroloval záujmy aktívnych pretekárov. Aj na San Bernadino Pass sa menilo často zloženie vedúcej skupiny, až vpredu zostali Matvey Mamykin (Kaťuša-Alpecin), Tomasz Marczynski, Bart De Clerq (Lotto Soudal), Philip Deignan (Sky), Jan Bakelants (Ag2r), Michael Woods (Can-Drapac), Carlos Verona (Orica-Scott), Antonio Pedrero (Movistar), Ondřej Cink (Bahrain Merida) a Simone Petilli (UAE Emirates).
 
Za istých okolností to mohla byť etapa pre únik, ale na vrchole prvej horskej prémie mali utečenci k dobru len dve minúty. Príčinu bol aj Jan Bakelants, ktorý v poradí strácal len 2:21. A práve belgický jazdec vyhral túto prémiu. Vo vedúcej skupine sa objavil aj Ondřej Cink, ktorý predviedol sympatický výkon na cieľovom kopci štvrtej etapy, a keďže Ion Izagirre tu nejazdí podľa predstáv, český borec dostal voľnú ruku. V balíku kontroloval tempo tím BMC a na vrchole San Bernadino Pass zostalo v pelotóne okolo päťdesiat jazdcov. Peter Sagan sa pohyboval v skupine, ktorá strácala na balík jednu minútu.
 
Aj v klesaní viedol pelotón tím BMC, ktorý udržiaval rozumný odstup na utečencov, keďže na trati sa nahádzalo ešte jedno náročné stúpanie. Do hlavnej skupiny sa vrátil svetový šampión. Aj keď sa vpredu pohybovali dobrý vrchári ako Deignan, Petilli, Verona, Woods, ale aj Cink, ich dvojminútový náskok pred cieľovým stúpaním nebol dostatočný, aby mohli bojovať o etapový triumf.
 
Na Albulapass klesal náskok vedúcej skupiny, 25 kilometrom pred cieľom si vystúpil z tempa balíka Peter Sagan. Na čele mal najviac energie Michael Woods, v hlavnej skupine zaútočili Warbasse (Aqua Blue Sport) a Geoghegan Hart (Sky). Woods zostával na čele osamotený, ale za ním sa nachádzal Ondřej Cink. Potom bolo na trati niekoľko skupiniek, v jednej z nich sa pohyboval aj Jan Hirt, ktorý sa dnes cítil dobre a zaútočil v balíku.
 
Skupina favoritov sa postupne oslabovala, ale favoriti stále čakali na ten správny moment. A deväť kilometrov pred vrcholom to zobral za svoje líder pretekov Damiano Caruso, ktorý aj takýmto spôsobom obraňoval žltý dres. Približne v tom momente sa spojili Cink s Hirtom a česká dvojica mala pred sebou už len Woodsa. Kanadský cyklista išiel veľmi dobre, preto musel dopredu vyraziť aj Jan Hirt, aby si jeho protivník nevybudoval príliš veľký náskok. Ale rozdiel medzi nimi zostával na úrovni päťdesiatich sekúnd.
 
Jan Hirt si udržiaval malý náskok pred skupinou favoritov, kde stále jazdili Caruso, Kruijswijk, Nieve, Pozzovivo, Soler či Špilak a bojoval tu aj Ondřej Cink. Na vrchole Albulapass sa objavil ako prvý Michael Woods, ale priblížil sa k nemu Domenico Pozzovivo, ktorý bol najsilnejší v skupine jazdcov na GC. Títo strácali pred zjazdom štyridsať sekúnd.
 
V záverečnej pasáži začalo silno pršať, čo výrazne ovplyvnilo pretekárov v klesajúcej časti. Nebojácnu koncovku predviedol Domenico Pozzovivo a 34-ročný cyklista vybojoval etapový triumf. Hneď za ním prišli do cieľa Rui Costa, Izagirre a Frank. Líder pretekov Damiano Caruso finišoval so stratou pätnástich sekúnd a v klasifikácii mal rovnaký čas ako dnešný víťaz etapy. 
 
 
pozzovivo 2017 triumf lejak suissef
Domenico Pozzovivo v cieli etapy (© Tour de Suisse)
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd šiestej etapy
 
 
Šiesta etapa priniesla peknú cyklistiku na záverečnom kopci, kde sa striedali útoky favoritov na titul, ale na rozhodujúci pohyb sme čakali až do samého konca, kde sa dokázal odpútať Domenico Pozzovivo. Etapu mal veľmi dobre rozohranú Michael Woods, ale kanadskému pretekárovi prekazil plán záverečný dážď, kde mu ušiel spomínaný taliansky jazdec, a napokon nevyťažil nič zo svojho výborného lezeckého výkonu. Naopak, veľmi spokojný musel byť Pozzovivo, ktorý sa tešil z víťazstva po dvoch rokoch, naposledy to bolo v roku 2015 na Giro del Trentino.
 
Po nezdare z predchádzajúcej horskej etapy sa ukázali v lepšom svetle Rui Costa a Ion Izagirre, motiváciu predviedol domáci zástupca Matthias Frank. V popredí finišovali aj Kruijswijk, Špilak, Soler a Bilbao a medzi najlepšími sa udržal aj Damiano Caruso, ktorý pred páskou bojoval o každú sekundu, ale v mokrom zjazde si pripísal menšiu stratu. A práve to ho pripravilo o vedúcu priečku v GC, hoci má rovnaký čas ako Pozzovivo. 
 
Pred najťažším horským dojazdom tohto podujatia sú rozdiely medzi favoritmi pomerne malé, prvých šesť jazdcov delí len 35 sekúnd, ale obávaný Tiefenbachferner bude krutý na každého pretekára. Z troch slovenských zástupcov dosiahol najmenšiu stratu Peter Sagan.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Domenica Pozzoviva (víťaz)
"Je to veľké víťazstvo. Sú to WT preteky a moje prvé dôležité podujatie po Gire, takže v tíme panuje veľká spokojnosť. Čakal som na podobné víťazstvo, pretože som bol silný už na Tour of the Alps a darilo sa mi aj na Gire. Táto Grand Tour bola veľmi náročná, ale po jej skončení som si udržal dobrú formu. Dnes to bolo náročné s mnohými kopcami, ale teším sa, že som bol schopný vyhrať."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Damiana Carusa (druhé miesto GC)
"Musím pochváliť kolegov, ktorí výborne pracovali počas celého dňa. Na poslednom kopci, keď mi nastupovali súperi, som bol schopný reagovať na všetky pohyby. Ušiel len Pozzovivo. Cítil som sa dobre, dokonca som zaútočil. Na konci to bol mokrý a nebezpečný zjazd. Chcel som zostať v skupine favoritov, ale nie za každú cenu, nechcel som príliš riskovať. Stratil som žltý dres, ale len o jednu sekundu, čo je v poriadku. Preteky ešte neskončili, všetko je otvorené."
 
 
Výsledky
1. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 4:38:49 60
2. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:04 25
3. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:04 10
4. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 00:04  
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:12  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:12  
7. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:15  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:18  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:18  
10. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:18  
75. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 24:59  
118. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 35:35  
141. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 35:51  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 22:03:28 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:00  
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:13  
4. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:22  
5. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
6. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:23  
7. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:54  
8. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 01:19  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:42  
10. CONTI Valerio UAE Team Emirates 03:02  
64. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 40:45  
110. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 1:07:43  
145. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 1:31:32  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Ďalšia etapa pre jazdcov na celkové poradie má v programe dve stúpania. Najskôr sa bude štverať na San Bernadino Pass, čo je dlhý kopec, ktorý obsahuje aj jednoduchšie úseky, ale v mnohých prípadoch sa pohybujú gradienty v okolí siedmich až deviatich percent. Potom si favoriti na chvíľu vyfúknu, aby zmobilizovali sily na cieľový výstup Albulapass (24,2km, 5,5%). Typický švajčiarsky kopec sa zahryzne do pretekárov ďaleko pred cieľom, ale náročné sklony nemá na celej dĺžke. Lenže posledných dvanásť kilometrov dosahuje priemerný sklon cez sedem percent. Najlepší vrchári teda dostanú peknú príležitosť, aby si polepšili v klasifikácii, no musia myslieť na to, že etapa nekončí na vrchole Albulapass, ale všetkých privedie do cieľa 9-kilometrový zjazd.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop