Tour de Suisse: V ITT valcoval Dennis, celkovým víťazom Špilak, Caruso zostal druhý

18.6.2017, 13:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
9. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Schaffhausen > Schaffhausen 28,6 km Dennis
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
9
profil etapy - 398 nastúpaných metrov (© tds.ch)
 
 
Len nečakané udalosti mohli pripraviť Simona Špilaka o celkový triumf, pretože slovinský jazdec patril medzi najlepších časovkárov medzi favoritmi na titul. Zaujímavý súboj sa mal odohrať o druhé miesto a boli sme zvedaví, ako si dokáže vylepšiť svoju pozíciu Ion Izagirre. Z kandidátov na etapový triumf vyčnieval Rohan Dennis, ktorý jasne zvíťazil aj úvodnej etape.
 
A austrálsky borec potvrdil svoje kvality aj na konci podujatia, keď dominoval na obidvoch medzičasoch a v cieli prevalcoval dovtedajšieho lídra Ryana Mullena (Can-Drapac) o dve minúty. Dennis prekonal trasu za 36:30 a každý z nasledujúcich jazdcov vedel, že bude veľmi náročne prekonať tento výsledok. Dobrý výkon ukázal aj 22-ročný Mullen, ktorý v predchádzajúcej časovke finišoval na ôsmom mieste. Onedlho sa zaradil na druhú priečku Yves Lampaert (Quick-Step), ale aj on strácal na Dennisa významných 1:44.
 
Michael Kolář zaznamenal stratu 4:56, Juraj Sagan prebehol cez pásku s mankom 5:24. Na prvom medzičase bol o čosi rýchlejší Juraj Sagan, ale v druhej časti sa ukázal v lepšom svetle Michael Kolář. Peter Sagan zaostával na prvom medzičase 1:17, ale na druhom meranom úseku jeho strata vzrástla na štyri minúty a nakoniec dosiahol výsledok 4:40. Zdeněk Štybar bol presne o jednu minútu rýchlejší. V tomto súboji bol podľa očakávania najlepší Jan Bárta, ktorý zaostal 1:48.
 
Potom sa dostal za Dennisa taliansky jazdec Salvatore Puccio (Sky), ktorý predviedol veľmi dobrú časovku, ale aj tak dostal stratu 1:29. O čosi lepšie sa darilo Nikiasovi Arndtovi (Sunweb), ktorý zaostal 1:13, a vo výbornom svetle sa ukázal jeho kolega Michael Matthews, ktorý patril medzi najrýchlejších s mankom 1:22.
 
Na trati sa odohral interný súboj jazdcov BMC, keď za Dennisom dobiedzal Stefan Küng. Talentovaný domáci jazdec sa najviac priblížil k austrálskemu pretekárovi, ale v cieli mu namerali stratu 29 sekúnd. K dobrému výkonu sa namotivoval Sylvain Chavanel (Direct Energie), ktorý zaostal 70 sekúnd, a patrila mu priebežná tretia pozícia. Na vysokých priečkach sa objavil aj ďalší zástupca tímu BMC, Tejay van Garderen dosiahol tretí najrýchlejší čas, keď prekonal Chavanela. Dobrými výkonmi sa prezentovali aj Patrick Bevin (Can-Drapac) a Fabio Felline (Trek).
 
Jazdci na celkové poradie začali časovku veľmi odhodlane. Vynikajúci štart predviedol Pozzovivo, ktorý bol rýchlejší o dve sekundy ako Izagirre, no túto pasáž zvládli veľmi dobre aj Kruijswijk, Caruso, Soler, ale nad všetkými vyčnieval Špilak, ktorý sa tu zaradil hneď za Dennisa
 
Vynikajúci výkon predviedol Marc Soler, španielsky pretekár dosiahol stratu 58 sekúnd a bol to jeden z jeho najlepších výkonov v ITT v kariére. Ale v poradí sa nedostal pred Iona Izagirreho, ktorý bol rýchlejší o sedem sekúnd. Ale takýto malý rozdiel medzi nimi bol výbornou vizitkou pre Solera. Na druhom medzičase neboli medzi favoritmi vytvorené veľké rozdiely, ale Kruijswijk dokázal znížiť manko na Carusa na sedem sekúnd. A bez problémov prechádzal časovkou Simon Špilak.
 
Parádnu časovku ukázal aj Domenico Pozzovivo, taliansky jazdec stratil rovnú minútu na Dennisa. Na vysoké priečky sa dostal aj Steven Kruijswijk, ale Damiano Caruso bol o čosi rýchlejší a obhájil druhé miesto v GC. Simon Špilak sa zaradil na štvrtú priečku a s prehľadom udržal svoju líderskú pozíciu.
 
Po triumfe v úvodnej etape opäť dominoval počas časovky Rohan Dennis, ktorý v tejto disciplíne nemal vo Švajčiarsku konkurenciu. V tomto smere jazdí vo vynikajúcej forme a je veľká škoda, že sme ho nevideli v plnej pohotovosti na Gire. Dominanciu tímu BMC na konci pretekov znásobili druhé miesto Stefana Künga, ktorý na rovnakej priečke finišoval aj v prvej etape, a tretia pozícia Damiana Carusa, ktorý sa dnes veľmi vytiahol v jazde proti chronometru. Taliansky borec navyše získal druhé miesto v GC. A to sa ešte objavil na deviatom mieste Tejay van Garderen.
 
Zaujímavosťou bolo, že záverečnú etapu absolvovali na vysokých priečkach najmä borci na celkové poradie. Ion Izagirre predviedol svoj štandardný výkon, to isté platí o Simonovi Špilakovi, ale Kruijswijk, Soler a najmä Pozzovivo prekonali očakávania.
 
Simon Špilak si už nenechal vziať druhý triumf na podujatí, predtým bol úspešný v roku 2015. Víťazný základ položil v kráľovskej etape, keď na brutálnom dojazde eliminoval svojich hlavných súperov a v časovke si svoju pozíciu na čele klasifikácie postrážil. Dobrý týždeň má za sebou Damiano Caruso, ktorý bol oblečený aj v žltom drese, a nakoniec bola z toho strieborná pozícia, čo iste urobilo radosť aj Richie Portovi, ktorý ho bude mať pri sebe na TdF. Po Gire sa dokázal pozviechať Steven Kruijswijk. Holandský cyklista dostal menšiu náplasť za problémy, ktoré prekonal na talianskej GT. A tretia priečka v GC ho povzbudí pred druhou časťou ročníka.
 
Tesne na stupňami víťazov zostal Domenico Pozzovivo a zástupcu tímu Ag2r muselo veľmi mrzieť zlyhanie v siedmej etape. S výnimkou toho predstavenia predvádzal výborné výkony a potrebnú kvalitu predviedol aj v ITT. Francúzska zostava dostala do Top 10 aj Matthiasa Franka. Medzi najlepšími finišovali aj Rui Costa a Ion Izagirre, španielsky borec pre zmenu zaváhal v štvrtej etape, inak aj on mohol bojovať o pódium. Svoj talent ukázal Marc Soler, ktorý bol silný nielen v kopcoch, pekný výsledok vybojoval Pello Bilbao a napriek jazde proti chronometru sa udržal v najlepšej desiatke Mikel Nieve.
 
Peter Sagan dnes predviedol o čosi lepší výkon ako Michael Kolář, Juraj Sagan prekonal trasu za päť a pol minúty. Svetový šampión splnil do bodky svoje predsavzatia na tomto podujatí. Po dvoch etapových triumfoch sa správne naladil na Tour de France a tieto víťazstvá boli rozhodujúce pre jeho ovládnutie bodovacej súťaže. Ale neváhal ísť ani do úniku v kráľovskej etape, aby si postrážil svojho konkurenta Michaela Matthewsa.   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz)
"Prišiel som sem, aby som vyhral obidve časovky a opäť sa dostal do súťažného rytmu. Bol to pre nás nielen dobrý deň, obsadili sme pódium v ITT, ale aj celý týždeň, pretože Damiano získal druhé miesto v GC. Na trati som jednoducho vypol mozog a išiel som tvrdo. Počas časovky sa musíte sústrediť, aby ste prechádzali po rôznych úsekoch s potrebnou silou a zároveň nemysleli na bolesť a išlo čo najrýchlejšie."
   
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 36:30 60
2. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 00:29 25
3. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:47 10
4. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:51  
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:51  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:54  
7. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:58  
8. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:00  
9. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:02  
10. BEVIN Patrick Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:04  
106. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 04:40  
113. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 04:56  
123. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 05:24  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov po etape
1. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 28:37:11 500
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:48 400
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:08 325
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 02:37 275
5. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 03:09 225
6. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:51 175
7. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 04:00 150
8. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 04:14 125
9. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 04:47 100
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 05:30 85
72. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 1:11:29  
115. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 1:41:09  
139. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 2:06:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie nemôže byť zakončené inak ako individuálnou jazdou proti chronometru. Pretekári sú naučení, že švajčiarske časovky sa odohrávajú na pomerne náročnom profile, ale teraz odštartuje ITT na rýchlych úsekoch. Úvodných dvadsať kilometrov ponúka mierne zvlnenú trasu, kde chytia vietor do plachiet najlepší tempári. Potom sa situácia zmení a jazdci sa dostanú na štvorkilometrové stúpanie, ktoré má priemerný sklon päť percent. Z jeho vrcholu zostáva na pásku necelých šesť kilometrov, kvôli klesaniu bude príjazd do cieľa veľmi svižný. Rýchle úseky favorizujú špecialistov na túto disciplínu a medzi favoritmi môžu po horských etapách vytvoriť ďalšie pekné rozdiely.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop