Vo Švajčiarsku potvrdil svoju špecializáciu Špilak, Sagan naplnil vysoké očakávania

20.6.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj bez účasti veľkých hráčov z hľadiska GC ponúklo Tour de Suisse napínavú cyklistiku. Celkový víťaz musel podať stabilný výkon na troch cieľových stúpaniach, čo najlepšie zvládol Simon Špilak, a dramatické momenty sme videli aj v ýchlostných koncovkách. V tomto smere vynikal Peter Sagan s dvomi etapami a šiestym triumfom v bodovacej súťaži.
 
Kandidáti na titul vedeli, že tri horské etapy a časovka jednotlivcov budú rozhodujúce pre úspech v klasifikácii. Ale absolvovať takúto záťaž počas deviatich dní bolo vyčerpávajúce a znamenalo predviesť vyrovnaný výkon najmä na Villars-sur-Ollon, Albulapass a Tiefenbachferner, čo sa nie všetkým podarilo. Hneď v štvrtej etape zasiahla kríza Iona Izagirreho, ktorý po prvej horskej previerke vypadol z boja o pódium, a Domenico Pozzovivo prežil zlý deň na Tiefenbachferner, kde mu takisto ušlo miesto na stupňoch víťazov. Aj Simon Špilak sa trápil na konci šiestej etapy, ale na Albulapass skúsene minimalizoval svoje straty, čo bolo veľmi dôležité pri jeho ceste za celkovým triumfom.
 
 
suisse 2017 podium suissef
Damiano Caruso - Simon Špilak - Steven Kruijswijk (© Tour de Suisse)
 
 
Špilakov týždeň prišiel vo Švajčiarsku
 
Slovinský pretekár v tomto roku ešte nedosiahol výrazne dobrý výsledok, hoci v Baskicku obsadil desiatu priečku a na Tirrene skončil tesne za Top 10. Nedarilo sa mu v obľúbenej Romandii, ale všetko si vynahradil vo Švajčiarsku. Parádny výkon predviedol najmä v kráľovskej etape a na Tiefenbachferner sa ukázal v netradičnom sólovom úniku po tom, čo jeho kolegovia odstrihli hlavných konkurentov. Špilak tak znovu dokázal, že týždňové etapáky sú jeho špecialitou. 
 
Pre tímový web povedal, že napriek tomuto triumfu nebude jazdiť na Tour de France a že na podujatí mu najviac prekážali vysoké teploty. "Záverečná časovka bola ťažšia, ako som očakával. Ráno sme si prezreli trasu, ale potom bolo veľmi teplo. A práve teploty boli mojím najväčším súperom na tomto podujatí, ale tentoraz som ich dokázal pokoriť. Teším sa, že som získal vo Švajčiarsku druhý titul, a som rád, aké výkony sme tu predvádzali počas celého týždňa, lebo moji kolegovia boli vynikajúci. Mojím nasledujúcim cieľom je Okolo Poľska. Už v roku 2014 som sa rozhodol, že Grand Tour nie sú pre mňa. Je to moje rozhodnutie, pretože mi vyhovujú preteky, ktoré nemajú viac ako desať dní."
 
Najlepší výsledok na etapových pretekoch vybojoval Damiano Caruso, ktorý obsadil druhú priečku v klasifikácii, ale predtým sa dokázal dostať do Top 10 na Gire a Vuelte. Taliansky jazdec získal sebavedomie v štvrtej etape, po ktorej si obliekol žltý dres, a v nasledujúcej horskej previerke mal na dosah etapový triumf, ale v upršanom finále ho prekabátil Pozzovivo. Kvalitné predstavenie ukázal aj v kráľovskej etape, takže právom si vybojoval striebornú priečku, čo umocnil perfektným výkonom v časovke. A v tíme BMC teraz musia len dúfať, že táto forma mu vydrží aj na TdF.
 
Po pretekoch musel byť veľmi spokojný so svojimi výsledkami. "Bol to skutočne dobrý týždeň nielen pre mňa, ale pre celý tím. Celý čas som sa cítil dobre, ale som naozaj prekvapený, ako mi to išlo v časovke. Vedel som, že mám dobrú výkonnosť, ale nečakal som, že môžem skončiť na treťom mieste. Zároveň som veľmi rád, že som finišoval na druhej priečke v GC, za čo sa musím poďakovať aj spolujazdcom, ktorí boli úžasní. Teraz sa teším na zvyšok na sezóny."
 
Na stupňoch víťazov sa objavil aj Steven Kruijswijk, ktorý po odstúpení z Gira dlho neotáľal a rýchlo sa vrátil do pretekárskeho rytmu. Predstavitelia Lotto - Jumbo priznali, že pred pretekmi nemali veľké očakávania, pretože nevedeli, v akom stave sa predstaví. Ale Kruijswijk zvládol rozhodujúce etapy veľmi dobre, v kopcoch patril medzi najlepších a bojoval aj v záverečnej časovke, kde predviedol jeden zo svojich najlepších výkonov. Tretia priečka v GC ho veľmi potešila a po sklamaní z talianskej GT môže spokojne hľadať nové výzvy pre zvyšok sezóny.
 
 
video v clanku ikonka ciernaHighlights Tour de Suisse 2017
 
 
Medzi hlavné postavy pretekov patril Domenico Pozzovivo, ktorý vyhral etapu, obliekol sa do žltého, predviedol vynikajúci výkon v ITT, ale na stupne víťazov to aj tak nestačilo. Príčinou bol namáhavý výstup na Tiefenbachferner, ale pre tímový portál sa vyjadril, že s podobným zaváhaním sa dalo rátať, pretože na vysokej úrovni jazdí dlhý čas. "Som šťastný, že som dokončil Okolo Švajčiarska, a teším sa, ako dopadla moja prvá časť sezóny. Počas deviatich dní som prežil len jeden krízový moment. Na svoju najlepšiu úroveň som sa dostal už na Tour of the Alps, čo sú dva mesiace, a to sa prejavilo v kráľovskej etape. Pred pretekmi som chcel vyhrať etapu a skončiť v najlepšej päťke. Teraz si zoberiem oddych a začnem sa pripravovať na Vueltu."
 
Na Gire sa ukázal aj Rui Costa a portugalský jazdec sa na Okolo Švajčiarska pohyboval medzi najlepšími, ale štyria jazdci boli napokon silnejší. Väčšie očakávania mal Ion Izagirre, ktorý však nezvládol hneď prvú lezeckú bitku na Villars-sur-Ollon. Potom však ukázal parádny výkon v kráľovskej etape, ale ani ten spoločne s časovkou ho neposunuli v poradí ďalej ako na šiestu pozíciu. V Top 10 sa usadil aj Matthias Frank, ktorý vytvoril zaujímavú dvojicu s Pozzovivom, a ďalšie miesta v najlepšej desiatke už patrili len španielskym jazdcom. Marc Soler sa ukázal v dobrom svetle po silnej jari a svoje kvality predviedli aj Mikel Nieve a Pello Bilbao, ktorý dosiahol prvý významný výsledok po prestupe do Astany.
     
Medzi hrdinov podujatia patril aj Rohan Dennis, ktorý vyhral obidve časovky, a v tejto disciplíne mu môže aktuálne konkurovať len málokto. Svojich päť minút slávy si vychutnal Larry Warbasse, ktorý sa presadil v úniku v prvej horskej previerke, a na úkor šprintérov získal etapový triumf Philippe Gilbert, ktorý využil chaotický finiš druhej etapy. A jedno víťazstvo pribudlo aj na konto Michaela Matthewsa.
 
 
Svetový šampión vie, ako si spraviť náladu pred TdF 
 
Peter Sagan a Okolo Švajčiarska znovu ukázali vzájomnú symbiózu. Svetový šampión sa tu vždy správne naladí pred Tour de France a švajčiarske preteky si užívajú prítomnosť jedného z najlepších cyklistov na svete, čo zvyšuje ich prestíž. Sagan rozšíril svoju zbierku na pätnásť etapových triumfov a tento rezultát mohol byť ešte väčší, ak by sme nevideli až príliš hektický finiš počas druhého dňa či výbornú koncovku Sunwebu v Berne.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov šprint v ôsmej etape
 
 
Po týchto etapách bol Sagan ešte dychtivejší po úspechu a všetko si to vynahradil perfektnou koncovkou v meste Cevio, kde všetkých zaskočil prekvapujúcim riešením záverečného špurtu, a na víťaznej vlne sa predviedol aj v ôsmej etape, keď z jeho koncovky vyžarovalo jasné sebavedomie. A preto musel byť so svojím účinkovaním vo Švajčiarsku spokojný. "Boli to dobré preteky. Som spokojný s mojimi výsledkami a s tým, ako sa prezentovala celá naša zostava. Vyhral som bodovaciu súťaž a dve etapy a okrem toho celý tím vynaložil značné úsilie a ukázal veľkú profesionalitu. Takisto som spokojný s mojou formou. Myslím si, že nedávne sústredenie vo vysokej nadmorskej výške bolo produktívne. To mi dodáva sebadôveru pred Tour de France. Teraz sa sústredím na slovenský šampionát, čo sú vždy zložitejšie preteky."
 
Snaživé výkony predvádzal celý tím Bora - Hansgrohe, kde si plnili svoje úlohy aj Juraj Sagan a Michael Kolář. Nemecká zostava verila svojmu lídrovi a v prijateľných etapách robila všetko preto, aby mu pripravila čo najlepšiu pozíciu pre finále. V druhej a tretej etape sa im to podarilo, ale na páske sa našli šikovnejší súperi. Napriek tomu zostávali verní svojej taktike a Peter Sagan sa im odmenil dvomi víťazstvami. Pred TdF ukázala Bora odhodlanie pomáhať svetovému šampiónovi v čo najväčšej miere a samotný Sagan predviedol motiváciu odmeniť sa svojim kolegom za podporu. A to je pre obidve strany pozitívna správa pred vrcholom celého ročníka.  
 
Z českých jazdcov najvyššie finišoval Ondřej Cink, ktorý si polepšil v poradí v každej horskej etape. Hneď na Villars-sur-Ollon pomáhal prekonať krízu Izagirremu a na Albulapass sa ukázal v spoločnej akcii s krajanom Janom Hirtom. Aj za takéto výkony bol nakoniec vybraný na Tour de France, čo môžeme považovať za raketový vstup medzi profesionálov. V kopcoch sa snažil ukázať svoju formu z Gira Jan Hirt. V štvrtej etape to ešte z jeho strany nebolo ono, ale na Albulapass a najmä Tiefenbachferner predviedol výborný výkon, ktorým potvrdil svoje lezecké kvality.
 
Jan Bárta bol aktívny najmä v tých etapách, ktoré sadli Petrovi Saganovi, kde v závere vytváral pozíciu pre svetového šampióna. Zdeněk Štybar pokračoval v príprave na Starú dámu, kde by mala jeho forma kulminovať.      
 
 
Konečné poradie pretekov
1. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 28:37:11 500
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:48 400
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:08 325
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 02:37 275
5. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 03:09 225
6. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:51 175
7. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 04:00 150
8. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 04:14 125
9. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 04:47 100
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 05:30 85
72. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 1:11:29  
115. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 1:41:09  
139. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 2:06:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 37
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 25
3. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 21
4. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 20
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 18
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 18
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop