Froome zostal žltý s menšími problémami, TdF čaká vyrovnané finále

17.7.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V prostrednej časti Tour de France sme videli krátkodobú zmenu majiteľa žltého dresu, ale do záverečného týždňa vstúpi na svojej obľúbenej pozícii Chris Froome. V bodovacej súťaži sa ešte nevzdáva Michael Matthews a tú vrchársku si podmanil Warren Barguil.
 
 
barguil 2017 tdf podium bodkovany sunf
Suverén druhého týždňa (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Kittel valcuje, Matthews bojuje
 
Po vyčerpávajúcom úvodnom bloku bolo v polovici pretekov pripravených šesť predstavení, ktoré ponúkli rozmanité profily. V desiatej a jedenástej etape bolo všetko nastavené na hromadný dojazd balíka a šprintéri si museli pochvaľovať, že ani túto príležitosť im nevzali utečenci. No určite neboli spokojní s tým, v akej forme jazdí Marcel Kittel. Zástupca tímu Quick-Step Floors si pripísal štvrté a piate víťazstvo v tohtoročnej edícii a na Tour bol úspešný v celkovom meradle už 13-krát. A to je rekord medzi nemeckými cyklistami. Zaujímavé je aj to, že vôbec ako prvý pretekár v histórii Starej dámy počas úvodných jedenástich dní ovládol až päť etáp.
 
Z prejavu Marcela Kittela vyžaruje veľká pohoda. V hromadných koncovkách sa netlačí silou-mocou na samé čelo balíka, ale útočí zozadu a jeho 300-metrové šprinty nemajú konkurenciu. Suverénne najvyššia rýchlosť v pelotóne potrebuje len priestor, aby sa prejavila, preto si Kittel šikovne počká, kde sa uvoľní pozícia, a potom zasadí smrteľný úder. Po piatich triumfoch zákonite musí mať veľké sebavedomie, bolo to vidno aj v dvanástej etape, kde nedaroval rýchlostnú prémiu Michaelovi Matthewsovi.
 
Austrálsky pretekár stále naháňa zelený dres a na konci druhého týždňa parádne využil príležitosti na získanie dôležitých bodov. Z tohto pohľadu bola pre neho kľúčová koncovka v meste Rodez, kde sa mu podarilo získať etapu a okresať stratu na Kittela. Matthews zvládol výbušné finále na jednotku, na páske bol skutočne najsilnejší, veď porazil kvalitných súperov. Hneď na druhý deň ovládol rýchlostnú prémiu, keď sa dostal do úniku po náročnej kopcovitej časti, a v bodovacej súťaži tak bojuje očakávaným spôsobom. Uvidíme, či mu to bude stačiť, pretože v poslednom týždni môžeme uvidieť až tri hromadné dojazdy, na čo sa spolieha jeho nemecký súper, ale aj Kittel už ukázal prvé známky únavy, takže o zelený dres sa môže bojovať až do Paríža.
 
 
kittel 2017 tdf zeleny triumf qstf
Marcel Kittel už s piatimi triumfami (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
S menšími problémami je stále žltý Froome
 
Pre celkovú klasifikáciu boli najdôležitejšie pyrenejské etapy, ale nesklamala ani víkendová ponuka v Centrálnom masíve. Favoriti na titul sa potrebne pripravili na vyčerpávajúcu kombináciu Balés - Peyresourde - Peyragudes, kadiaľ ich previedol typickým spôsobom tím Sky, no lezecký maratón celkom nečakane explodoval na posledných tristo metroch. Líder pretekov Chris Froome sa dostal do problémov, stratil žltý dres a veru sa nepamätáme, kedy britský celok takto zaváhal v samom závere etapy, ktorú mal v jasnej réžii. Ako sa neskôr ukázalo, bolo to len tých tristo metrov, potom Froome neukázal žiadne výkonnostné ťažkosti.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFroomove problémy na Peyragudes
 
 
Skvelý finiš dostal Bardeta na etapový trón a na vedúcu priečku Fabia Arua. Taliansky jazdec si vychutnal žiarivú žltú farbu, ale v druhej pyrenejskej previerke sa presvedčil, že Astana nemá dostatočnú kvalitu, aby ukočírovala skupinu favoritov. Strata Fuglsanga a Catalda bola tvrdou ranou. Aru síce prebehol cez trinástu etapu bez ujmy, ale na druhý deň v meste Rodez prekvapujúco stratil líderskú pozíciu. A Astana to nevnímala ako veľký problém.
 
Druhá pyrenejská etapa pútala zaslúženú pozornosť, nikto dopredu netušil, ako sa bude vyvíjať. Nakoniec to zobral za svoje Alberto Contador, ktorý stiahol do úniku Mikela Landu a Naira Quintanu, pričom všetci traja sa pridali k Warrenovi Braguilovi. A tento hviezdy brejk to dotiahol až do cieľa. V meste Foix sa potešil francúzsky cyklista, ktorý poctivo zbiera body do vrchárskej súťaže, a v tomto smere nemá konkurenciu.
 
 
barguil 2017 tdf spurt sunf
Warren Barguil ošpurtoval vrchárov (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Contador a Quintana sa zobudili do dobrého dňa, no kým u Pistoloera to vyzerá na dlhodobý trend, pretože zvládol aj víkendové predstavenia v skupine favoritov, jazdec tímu Movistar pôsobil opäť unavene v pätnástej etape. Alberto Contador tak bude veľmi hladný po alpskom etapovom triumfe a Quintana bude dúfať, že aspoň v jednej z nasledujúcich horských etáp sa bude cítiť výnimočne.
 
Pyreneje ukázali silu Mikela Landu, ktorý si pomaly zvyká na to, že na GT pôsobí silnejším dojmom ako líder tímu. Akékoľvek prípadné rozbroje medzi ním a Froomom sa skončili v meste Rodez, kde britský jazdec znovu uchmatol žlté tričko. Lídrovi celých pretekov musí jednoducho pomáhať každý. A hneď v pätnástej etape mu pomohol Landa dostať sa späť do skupiny favoritov na Col de Peyra Taillade
 
Chris Froome musel na tomto kopci zmazať 40-sekundové manko na svojich hlavných súperov a po silnom predstavení sa mu to podarilo. Britský jazdec tu vyvinul výkon cca 6,3 W/kg v priebehu 22 minút, takže jeho výkonnosť musí byť na mimoriadne vysokej úrovni. Pri tejto stíhačke si však neužil povzbudenie zo strany fanúšikov pri ceste, ktorí ho vypískali. Možno sa im nepáčila jeho výmena zadného kolesa pred týmto lezeckým výkonom.
 
Nasledujúce fotografie zachytávajú moment prejazdu cieľa pretekárov, ktorí vyzliekli držiteľa žltého dresu v 12. resp. 14. etape a "žlťáka" pohľadom hľadajú za sebou.
 
tdf kde je zltak aru uran kde je froome.cdtf
Urán a Aru hľadajú žltého Frooma po dojazde 12. etapy (© Slipstream Sports)
 
 
tdf kde je zltak froome uran kde je aru.cdtf
Froome hľadá žlťého Arua po dojazde 14. etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Budú Alpy silnejšie ako časovka?
 
Pred záverečným týždňom je celkové poradie veľmi vyrovnané, prví štyria jazdci sa pohybujú v rozpätí 29 sekúnd, ale všetky triumfy v rukách má Chris Froome. Tím Sky musí zvládnuť už iba dve horské previerky, v ktorých bude rozhodovať len a len výkon, no nejakú taktickú bitku môžeme uvidieť v sedemnástej etape, kde sa dá útočiť aj pred Galibierom. Britská zostava však disponuje veľkou silou, aby svojho lídra udržala na potrebnej pozícii pred časovkou v Marseille, ale budeme zvedaví, či Alpy nemajú v talóne nejaké prekvapenie.
 
Fabio Aru, Romain Bardet a Rigoberto Urána sa nachádzajú na výbornej pozícii, pódium na TdF je vždy veľkým úspechom. Ale keď je žltý dres tak blízko, bolo by veľkou chybou, aby sa nepokúsili zabojovať o najvyšší stupienok. Taliansky borec sa veľmi spolieha na alpské etapy, v ktorých môžu vyniknúť jeho prirodzené lezecké schopnosti, uvidíme, ako ďaleko tu zájde so svojím sebavedomím.
 
Romain Bardet ukázal v tejto edícii guráž, že jeho cieľom je získať maillo jaune. V Alpách však musí podať svoje najlepšie vrchárske výkony, ak chce vyhodiť z rytmu tím Sky, ktorý je v tomto smere silnejší. Bardet to bude mať v priamom lezeckom súboji proti Froomovi ťažké, ale možno sa mu podarí niečo vymyslieť v sedemnástej etape. Rigoberto Urán sa zatiaľ drží s najlepšími, a keďže má na dosah životný výsledok na Tour, podporovať ho bude celý Can-Drapac.
 
 
bardet 2017 tdf uran aru cdtf
Romain Bardet vedie skupinu favoritov (© Slipstream Sports)
 
 
Na pódium bude dobiedzať Daniel Martin, ktorý tu predvádza snaživé výkony a nebojí sa jazdiť aktívne, no nešťastný pád v deviatej etape ho ukrátil o bezprostredný súboj o pódium. Budeme sa tešiť, čo nám predvedie Mikel Landa, ktorý miestami pôsobí dojmom, že v kopcoch utrhne Frooma, kedy chce. Súboj o biely dres sa zúžil na Simona Yatesa a Louisa Meintjesa, britský jazdec to má výborne rozohrané, ale v záverečných horských etapách nemôže zaváhať.
 
Alberto Contador bude jasne útočiť na etapový triumf, podobné ambície bude mať aj Nairo Quintana. Na hranici Top 10 sa nachádzajú aj Damiano Caruso a George Bennett. Ani jeden z nich sa na TdF ešte nepohyboval takto vysoko, preto budú mať vysokú motiváciu, aby potrápili takýchto šampiónov.   
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po druhom týždni
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 64:40:21 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:12  
6. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:17  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 05:09  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:37  
10. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 06:05  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po druhom týždni
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 373
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 294
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 187
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 128
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 115
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po druhom týždni
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 116
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 38
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 36
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 33
5. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 28
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po druhom týždni
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 64:42:23
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:07
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 11:39
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 17:35
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 25:26
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 28:08
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop