TdP: Sagan v nedeľu tesne stratil žltý dres, do špurtu sa nepretlačil, vyhral Modolo

30.7.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. 30.7. zvlnena etapa ciel rovina Tarnowskie Góry > Katowice 142 km Modolo
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 2
profil etapy - 560 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Na druhý deň v Poľsku bola pripravená podobná etapa ako včera. Profil opäť naznačoval množstvo stúpaní, ale vo veľmi nešťastnej mierke. Žiadny pretekár dnes opäť nemohol mať problém s ich zvládnutím a očakával sa ďalší šprintérsky dojazd. Koniec-koncov, veľmi podobná etapa s rovnakým dojazdom sa tu odohrala aj vlani a triumfoval Fernando Gaviria pred Eliom Vivianim a Calebom Ewanom.
 
Štart bol v 60-tisícovom meste Tarnowskie Góry o 13:27 a pretekári sa vydali na 142 kilometrov smerom na Katowice, kde urobili tri sedemnásťkilometrové okruhy. Hneď po štarte odišla štvorica pretekárov. Bol tam znova Holanďan Martijn Keizer z LottaNL oblečený do ružového dresu najlepšieho vrchára. Mal ale nových kolego-súperov. Joonasa Henttalu (NovoNordisk), Adriana Kureka (CCC Sprandi Polkowice) a Kamila Gradeka (repre Poľska / One Pro Cycling).
 
Kvarteto malo pred sebou šesť rôznych prémií. Jednu klasickú rýchlostnú, ktorá sa započívala do bodovacej klasifikácie. Potom tri prémie, ktoré sa rátali do klasifikácie najaktívnejšieho pretekára na týchto prémiách, plus sa tam udeľovali bonifikácie, no a ešte aj dve stúpania najnižšej štvrtej kategórie, kde sa udeľoval jeden bod.
 
 
kurek 2017 pologne tdpf
Adrian Kurek najbojovnejším pretekárom (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Peter Sagan šiel dnes po 31-krát v drese lídra pretekov a štvrtý deň v Poľsku. Jeho maximom je šesť dní v Kalifornii, takže mohol by tento svoj rekord na tomto podujatí atakovať.
 
Etapa sa aj dnes vyvíjala pokojne. Náskok osciloval na hranici dva a pol až troch minút. Adrian Kurek mal najväčší záujem o prvú prémiu v aktívnej súťaži. Nastúpil už viac ako kilometer pred ňou a zvládol to. Martijn Keizer vyhral špurt skupiny pred Kamilom Gradekom. Virtuálne teda ostával Holanďan naďalej na čele tejto súťaže.
 
Kurek sa ale nemienil vrátiť späť a pokračoval vo vysokom tempe sám. To zvýšilo medzeru aj pred balíkom. Poliak chcel všetky prémie pre seba. Postupne ich zbieral a demotivoval zvyšok úniku, ktorý sa delil ďalej a Keizer s Gradekom to vzdali, zaradili sa do balíka. Vpredu teda ešte ostával Fín Henttala, ale iba do méty 50 km pred páskou.
 
 
sagan 2017 fans polsko tdpf
Veľká podpora Petra Sagana v Poľsku (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
V pelotóne sa vôbec nič nedialo. Pracovali ľudia z Bora-Hangrohe a Orica-Scott. Nemali sme hlásené žiadne problémy. Tie ale prišli po dostihnutí unaveného Kureka, pretože sa tak stalo už štyridsať kilometrov pred páskou a nastupovalo sa. Nový únik sa podaril Pawlovi Bernasovi z reprezentácie. Pred sebou mal už iba vrchárske prémie na okruhu. Včera to skúšal v úniku od štartu, ale body si nepripísal, takže dnes to skúsil znova.
 
Pre šprintérske tímy bol Bernas našťastie jediným aktívnym mužom týchto momentov, takže nebol náročnou korisťou. Podľahol už v prostrednom okruhu a do toho posledného šiel balík pokope bez toho, aby musel niekoho dobiehať. Špurt ale ešte nebol stopercentne zaručený. V minulosti tu dokázali Bialoblocki i Phinney takmer zaskočiť balík nástupom. Ten špurt je v Katowiciach tiež mimoriadne rýchly, pretože je v zjazde a doterajší rýchlostný rekord bol v ňom 81 km/h, takže všetci boli zvedaví, či to dnes pretekári pokoria.
 
Poslednú prémiu na trase - vrchársku - si vybojoval Bernas, ktorý nastúpil balíku tesne pred ňou a dorovnal Keizera na čele súťaže s dvoma bodmi. Potom sa vrátil do hlavnej skupiny. Dopredu sa ale vydal Daniel Oss (BMC) a boli sme zvedaví, ako dlho bude brnkať na nervy šprintérom. Pred sebou mal dvanásť kilometrov, za sebou poskladanú Boru. Tá to zvládla ešte pred návratom do mesta.
 
 
baska 2017 pologne auto bohfst
Erik Baška a jeho mechanik počas etapy (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)

 
Tak prišiel na rad pokus Boba Jungelsa (Quick-Step). Po ňom Nathana Haasa (Dimension Data). Bora a Orica to mala pod kontrolou. Ako posledný nastúpil Petr Vakoč (Quick-Step) dva kilometre pred páskou, ale aj on to nedotiahol na pásku.
 
Špurt bol chaotický, viacero pretekárov vrátane najväčších hviezd Sagana a Ewana bolo zavretých. V hustom balíku sa nedostali dopredu a z triumfu sa radoval Sacha Modolo (UAE). Tesne po ňom hodil bicykel na pásku Danny Van Poppel (Sky) a na pódium, ktoré sa tu oceňuje, sa dostal ešte Nemec Max Walscheid (Sunweb). Tesne mimo pódia finišoval Dannyho starší brat Boy Van Poppel z Treku. Peter Sagan skončil ôsmy, keď sa nedostal zo zovretia pri pravej bariére. Erika Bašku klasifikovali na sedemnástej pozícii. Caleb Ewan preťal cieľovú čiaru napokon až na 21. pozícii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
Danny Van Poppel sa na základe bonifikácií vyrovnal Saganovi aj Modolovi na čele pretekov, no keďže súčet umiestnení vravel v jeho prospech, Holanďan sa obliekol do dresu lídra. Peter stratil aj vedúcu pozíciu v bielej súťaži najlepšieho šprintéra, o ktorú ho pripravil tiež Van Poppel. Keďže ale bude žltý, žilinský rodák si práve tento biely dres zajtra oblečie. Keizerovi ostane dres pre najlepšieho vrchára, Kurek si vybojoval modrý pre najaktívnejšieho.
 
Dnes to už Bore ideálne nevyšlo. Cyklistické klišé vraví, že šprint je z veľkej časti lotériou a v tomto prípade bol Peter Sagan príliš vzadu. Viackrát sa to na čele preosialo a súperi ho zhltli. Nemal sa ako dostať dopredu ak nechcel riskovať pád, preto sa už posledných päťsto metrov snažil iba minimalizovať stratu pozícií, aby ostal v súťažiach vysoko. Napokon mal smolu na Van Poppela, ktorý bol včera tretí a dnes druhý. Z dnešného dňa si teda odniesol "iba" osem UCI bodov za nosenie dresu lídra.
 
Zajtra sa toho veľa zmení, Van Poppel žltú určite vyzlečie. V Szczyrku to bude dojazd do krátkeho, no veľmi prudkého, kopca. Chystá sa vhodná situácia pre Petra, no bude veľmi ťažké strážiť úniky, pretože Orica už Bore nepomôže a nečudovali by sme sa, ak by sa znova pretekalo proti Petrovi od mnohých tímov. Bude si musieť strážiť ľudí ako Vakoč, Hermans, Teuns, Poels, Visconti, Nibali, Costa, Haas, Gatto, LL Sánchez a plejádu Poliakov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sachu Modola (víťaz)
"Mesiac a pol som nepretekal, ale tvrdo trénoval na túto časť sezóny. Víťazstvo ma ale trochu prekvapilo, lebo včera sa mi nešlo až tak dobre ako som dúfal. Nemyslel som si preto, že dnes vyhrám. Ale našťastie každý deň je iný. Dnes som mal v správny čas správnu pozíciu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (8. miesto)
"Ako sme čakali, etapa bola veľmi rýchla. Tím urobil dobrú robotu, zlikvidoval nástupy, no nanešťastie som ostal na konci zavretý a nemohol som sa dostať do špurtu tak ako som chcel. Ale cítim sa v dobrej kondícii so silnými nohami, takže verím, že budem mať šancu v ďalších etapách."
 
 
Vyjadrenia budú každý deň okrem stredy vychádzať v samostatnom článku nasledujúci deň ráno...
 
 
Výsledky
1. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 3:15:21 50
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00 20
3. WALSCHEID Max Team Sunweb 00:00 8
4. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
5. REGUIGUI Youcef Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
6. VAN ASBROECK Tom Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
7. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00  
9. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00  
10. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
17. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 6:11:27 8
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00  
3. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00  
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:04  
5. WALSCHEID Max Team Sunweb 00:06  
6. GRADEK Kamil Poľsko 00:07  
7. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:09  
8. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:09  
9. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
10. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
72. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 37
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 33
3. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 30
4. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 29
5. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 29
6. WALSCHEID Max Team Sunweb 28
22. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 4
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Aj druhá previerka sa odohrá na zvlnenom teréne a v cieľovej destinácii Katowice sú pripravené tri okruhy. Oproti predchádzajúcemu dňu sú záverečné kolá dlhšie, merajú až sedemnásť kilometrov, a sú na nich k dispozícii dve horské prémie. Tesne pred cieľom sa nachádza malá vlnka, ale organizátori uvádzajú, že je to typická šprintérska koncovka. Znovu teda uvidíme v pohotovosti rýchlych jazdcov, ktorí si zmerajú sily na širokej ceste. Najväčším problémom tohto finále bude kruhový objazd. Ten je postavený priamo na flamme rouge a jazdci sa tu otočia o 180 stupňov.
 
 
etapa 2 mapa
mapa etapy (© tourdepologne.pl)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop