TdP: Vo vrchárskej bitke uspel Teuns, Peter Sagan skončil druhý a vrátil sa do čela

31.7.2017, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 31.7. rovinata etapa ciel rovina Jaworzno > Szczyrk 161 km Teuns
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy - 2110 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Tretí deň na "Ballon race", ako poľské preteky západné tímy volajú, bol už inou piesňou ako predošlé dva. K Slovu sa dostali pretekári na celkové poradie. Čakali ich štyri kopce, plus záverečný prudký kilometrový dojazd. Nastúpali 2110 výškových metrov. Pred etapou sa pre poľské médiá Rafal Majka vyjadril, že priebeh je síce ťažké odhadnúť, ale skúsia byť pri Petrovi Saganovi, ktorý by takéto kopce mohol zvládnuť.
 
O únik teda bol eminentný záujem a dlho sa o neho bojovalo. Veľmi aktívny bol aj Jan Tratnik (CCC), ktorý v júni vyhral Okolo Slovenska. Pelotón bol ale nekompromisný a tri bonifikačné sekundy si na prvej prémii už na desiatom kilometri pripísal Bob Jungels (Quick-Step). Za ním prešli prémiou jazdci Astany LL Sánchez a Breschel.
 
Boj o únik pokračoval a jeho hlavným protagonistom sa stal Maxime Monfort z Lotta Soudal. Podarilo sa mu odísť na viac ako desať sekúnd a po chvíli sa k nemu pridali Remi Cavagna (Quick-Step) a Sebastien Reichenbach (FDJ). Za nimi sa vytvorili ďalšie skupiny a pohybovali aj jednotlivci, až ich na konci prvej hodiny zápolenia dobehla štvorica José Goncalves (Kaťuša), Bert-Jan Lindemann (LottoNL), Maciej Paterski (CCC) a Adam Stachowiak (repre Poľska / Voster).
 
Prvá hodina a pol bola rovinatá, takže všetky celky tešilo, že tempo poslušne určovali pretekári Sky napriek tomu, že Van Poppel šancu na udržanie sa v drese lídra nemal. Náskok čela sa nešplhal do vysokých hodnôt. Dosiahol hranicu 3:30 a nestúpal. Sedmička na čele sa pobila o druhú rýchlostnú prémiu v Bielsko-Biala. Vyhral ju Paterski pred Lindemanom a Stachowiakom. Poliak mal väčšiu motiváciu, pretože už mal pred etapu dva body v súťaži aktivity, no nemal šancu ohroziť vedúceho kolegu Kureka, lebo ten mal až deväť.
 
Pretekári prešli prvý raz okolo cieľového mesta na 82. kilometri a postupne sa dostali ku kopcom. Viacerí ľudia z úniku sa chceli pobiť o ružový dres pre najlepšieho vrchára. V pelotóne sme zasa očakávali, aké tempo Sky, prípadne iné tímy, zvolia, aby mali pod kontrolou únik, no lídri sa ešte mohli pošetriť na záver.
 
V stúpaní na prvý kopec Salmopol (7,6 km; 5,6 %) sa odstup balíka znižoval. Viedli ho jazdci Sky, Bory, UAE aj Astany. Do určovania tempa sa zapájal aj samotný Van Poppel. Paterski vyhral prémiu a hneď sa virtuálne dostal do čela vrchárskej súťaže. V zjazde došlo v pelotóne k pádu viacerých pretekárov. Nemali sme informácie, ktorí pretekári sa v ňom ocitli, ale oficiálne kanály pretekov hlásili odstúpenie tretieho muža predvlaňajšieho ročníka Bena Hermansa z BMC.
 
Na druhej prémii Zameczek Szarcula (5 km; 5,7 %) sa zišla veľmi dobrá divácka kulisa a sledovala triumf Reichenbacha, ktorý ošpurtoval Paterskiho. Balík ostával za nimi kompaktný so stratou 2:20. Zatiaľ ešte z neho veľa ľudí neodpadlo, držal sa aj Caleb Ewan, hoci už zubami-nechtami.
 
 
paterski 2017 pologne stupanie tdpf
Maciej Paterski a jeho snaha (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Čelná skupina sa dostala do dediny Wisla a otočila na ďalší okruh s kopcom Zameczek Szarcula. Viacerí ľudia v nej už mali menšie problémy so striedaním. Najmä Lindeman a Goncalves pracovali oveľa menej ako Poliaci a odrazilo sa to aj na náskoku, ktorý pelotón skresal v krátkej rovinatej pasáži medzi kopcami z 2:20 na 1:20 a klesalo to ďalej. Únik akoby rezignoval a keď sa za nimi začalo nastupovať, bol to definitívny koniec.
 
Dopredu sa tlačil Kristijan Koren z Cannondalu, ale boli tam aj pretekári Sunwebu, Treku, Sky či BMC, čo si pelotón nemohol nechať ujsť. Jazdil pár metrov za skupinou. Prémiou prešiel pelotón pohromade, po body si vyšiel Laurens de Plus z Quick-Stepu. Zjazd viedli borci Sky a Bahrajnu-Merida na čele s Vincenzom Nibalim. V hlavnej skupine chýbalo zo dvadsať ľudí.
 
Po tri bonifikačné sekundy si prišiel Toms Skujinš (Cannondale) nasledovaný Woutom Poelsom (Sky) a Matteom Montagutim (Ag2r). Potom sa poslušne vrátili do pelotónu a všetci sa začali pripravovať na záverečné klasifikované stúpanie Salmopol (7,6 km; 5,6 %). V prevnej časti balíka sa stále pohyboval aj Peter Sagan jazdiaci v bielom drese ako sme včera avizovali. Patrick Konrad jemu i Majkovi priniesol ešte posledné bidony, keďže možnosť občerstvovania skončila.
 
Tempo v pelotóne nebolo príliš závratné, bolo to klasické ticho pred búrkou. Viedli ho jazdci Kaťuše, ktorí tu mali Zakarina so Špilakom, teda ľudí, ktorí takéto etapy zvládajú s bravúrou. Červení pretekári ale dupli na plynový pedál a už v kopci začali trhať menej odolných pretekárov.
 
Ako prvý sa k ataku odhodlal práve Ilnur Zakarin. Rus bol vpredu kilometer, no jazdci BMC ho dobehli. Ostávalo tam ešte zo päťdesiat ľudí aj s Petrom Saganom. Ostávali dva kilometre do vrcholu kopca. Skúsil to ešte Jack Haig (Orica-Scott). Vyhrál prémiu a za ním sa na vrchole objavila tridsiatka borcov aj so Saganom v závere skupiny. Nasledoval náročný zjazd po nekvalitnej vozovke.
 
Haig udržal pätnásťsekundový náskok v celom zjazde, ale čakala ho ešte záverečná rampa. Peter Sagan sa posunul dopredu k Majkovi a začal sa pozerať po cca. 25 súperoch, že ktorí by mohli byť nebezpeční. Takúto náročnú etapu na výsledok Peter už dávnejšie nešiel.
 
Rohan Dennis (BMC) na čele skupiny dobehol Haiga tesne pod kopcom a začalo sa veľké divadlo. Veľmi dobrý atak predviedol Valerio Conti z UAE, ktorý sa držal na čele tri štvrtiny záverečného kilometra až prišiel atak Dylana Teunsa dvesto metrov pred páskou. Belgičan z BMC si vypracoval náskok, ktorý nikto nezlikvidoval. Ani špurtujúci Peter Sagan ktorý bol v závere jasne najrýchlejší, ale dieru už nezalepil. Finišoval na aj tak krásnom druhom mieste s odstupom zhruba 1,5 sekundy. Tretí bol jeho kolega Rafal Majka. Spolu s Wilcom Keldermanom (Sunweb) im rozhodcovia trochu pomohli a pridelili čas víťaza. Za nimi sa vylámali na kopec Slagter (Cannondale), Eiking (FDJ), Pozzovivo (Ag2r), A. Yates (Orica) a Poels (Sky). Že bol záver náročný svedčia aj straty hviezd ako Nibali (15 sek), Jungels či Zakarin (obaja 23 sek.).
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra (v poľštine)
 
 
teuns 2017 pologne vitazstvo tdpf
Dylan Teuns so životným triumfom (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Erik Baška prišiel do cieľa v partii šestnástich pretekárov v poslednej väčšej skupine so stratou 23:55 a zajtra Petrovi pomôže v rovinatej etape.
 
25-ročný belgický klasikársky talent Dylan Teuns získal prvý triumf na pretekoch World Tour. Jazdí v životnej forme. Nikomu nedal šancu na minulotýždňových pretekoch Okolo Valónska, kde vyhral dve etapy, celkovú aj bodovaciu klasifikáciu. Je teda oveľa viac roztočený ako väčšina jeho súperov, ktorá v júli nepretekala. Budeme zvedaví, či vydrží bojovať s vrchármi aj v ďalších náročných dňoch, pretože toto nebol ten najťažší. Vytvoril si aspoň menší náskok.
 
V celkovom poradí to znamenalo jediné - návrat Petra Sagana do čela. Získal navyše aj ďalšie bonifikácie a pred súpermi má už peknú časovú výhodu. Teuns zaostáva o šesť, Majka o dvanásť a Kelderman šestnásť sekúnd. Peter sa jasne usalašil aj na čele bielej šprintérskej súťaže, kde má po novom 15-bodový náskok na Van Poppela.
 
 
sagan 2017 pologne podium zlty bohfst
Peter Sagan opäť v žltom drese (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
My v redakcii nerozumieme, prečo viaceré popredné médiá Petra Sagana dnes nepovažovali za favorita. Nám pamäť slúži a vieme, čoho je schopný. Dokázal to už nespočetnekrát  a jeho boj s vrchármi sme avizovali, hoci mal právo povedať si, že sa krviť nebude a iba pomôže Majkovi. Peter ale mal aj dnes veľkú túžbu po triumfe, hoci ho tesne nezískal, poriadne rozbúchal srdce jeho fanúšikom v poslednej pätnástke kilometrov. Zaslúžene sa vráti do čela pretekov a uvidíme, ako to bude vyzerať v ďalších etapách. Tá zajtrajšia by mala vyvrcholiť klasickým špurtom. Ani dnešná etapa ale nedala odpoveď na otázku, či bude môcť Peter zabojovať o celkový triumf. Štvrtok a piatok budú pre neho extrémne náročnými dňami.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Teunsa (víťaz)
"Toto bol typ etapy, ktorý mi sedí a vďaka tomu, že som mal za sebou tím, dokázali sme zvíťaziť. Bolo to podobné ako vo Valónsku. Chcem zabojovať o GC, kolegovia ma podporujú. Je to úžasné, lebo tento level je vyšší ako minulý týždeň. Už podľa prvých dvoch dní to bolo jasné. Vedel som, že mám formu, ale vždy až konkrétny deň sa dozviete, či máte na to nohy. Som šťastný, skvelá tímová práca!"
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (2. miesto)
"Táto etapa bola veľmi ťažká! Snažil som sa ostať v dobrej pozícii vo všetkých štyroch kopcoch a potom zo seba dostať všetko v ťažkom kopci na záver. Vďaka patrí Rafalovi aj celej našej zostave za excelentnú robotu. Je veľmi dobré byť zasa v žltom. Ako som povedal včera, moja forma je veľmi dobrá, ale preteky sú dlhé. Pôjdeme deň po dni."
 
 
Ďalšie hlasy budeme publikovať aj zajtra ráno v samostatnom článku...
 
 
Výsledky
1. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 3:51:41 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00 20
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:00 8
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:00  
5. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:05  
6. EIKING Odd Christian FDJ link ikonka 00:07  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:08  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:09  
9. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:12  
10. OOMEN Sam Team Sunweb 00:14  
134. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 23:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 10:03:02 8
2. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:06  
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:12  
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:16  
5. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:21  
6. EIKING Odd Christian FDJ link ikonka 00:23  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24  
8. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:25  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:25  
10. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:30  
134. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 24:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 52
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 37
3. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 36
4. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 30
5. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 29
6. VAN ASBROECK Tom Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 22
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečných desiatich kilometrov (v angličtine)
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Prvé zaujímavé zmeny v poradí sa odohrajú po príchode do lyžiarskeho strediska Szczyrk. V druhej časti etapy sú položené na trase štyri hodnotené stúpania a znovu sa bude finišovať na okruhu, cez ktorý sa pôjde dvakrát. A tento profil sadne výbušným pretekárom. Stúpanie Zameczek Szarcula (5 km; 5,7 %) obsahuje na konci kilometrový úsek s priemerom 9,5 % a podobný sklon má aj posledná horská prémia Salmopol (7,6 km; 5,6 %), ale prudké pasáže tu nenájdeme. Po tomto kopci zostáva do cieľa ešte dvanásť kilometrov, ktoré sú zakončené veľmi  prudkým finále. Záverečný kilometer má prevýšenie trinásť percent, no je to nepravidelný výstup. Jeho úvod a koniec sú miernejšie, ale v prostriedku je pripravená dlhá pasáž, kde gradienty vyskočia na pätnásť až sedemnásť percent. A to je parádne javisko, aby sme sa mohli tešiť na kvalitný špurt do kopca.
 
 
etapa 3 mapa
mapa etapy (© tourdepologne.pl)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop