ME: V U23 naši spadli v poslednom kole, Pavlendová po peknom výkone 18. + foto

5.8.2017, 12:45 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
 
pi 4.8. rovinata etapa 09:00 Herning > Herning (3x) 60 km Wiebes
 
 
Juniorky mali na trati náročné podmienky, pršalo a bolo chladno. Vo finále sme videli niekoľko útokov a pelotón spomalilo a delilo aj niekoľko pádov, ale aj tak sa rozhodovalo v záverečnom šprinte. Európsky titul získala Lorena Wiebes z Holandska, ktorá v tesnom špurte porazila domácu cyklistiku Emmu Norsgaardovú a bronzovú medailu získala Leticia Paternoster z talianskej reprezentácie. Posledne dve menované pretekárky získali cenný kov aj v jazde proti chronometru.
 
Aktuálna majsterka Slovenska v oboch cestných disciplínach Petra Machálková prišla do cieľa za hlavnou skupinou, osem kilometrov pred cieľom sa na kruhovom objazde, najmä kvôli pozičnej jazde, zaplietla do hromadného pádu a stratila kontakt s vedúcimi cyklistkami. Júlia Hrtánková pre zmenu spadla hneď v prvom kole a do pelotónu sa už nevrátila. Preteky ale dokončila s mankom okolo trinásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petry Machálkovej (lepšie umiestnená Slovenka)
"Tréner nám včera vysvetlil taktiku, ako máme jazdiť, pohybovať v balíku atď. Snažili sme sa to plniť, ale na štarte nás hneď postavili dozadu, takže to bola nevýhoda. Boli sme teda vzadu a tam sa padalo. Potom som sa v druhom kole dostala vyššie v pelotóne. V poslednom kole pád ale zasiahol aj mňa a už sa nám pretekárkam po tom páde nepodarilo dostať späť. Vytvorili sme druhú skupinu a spolupracovali až do cieľa. Tam sme si zašpurtovali a bola som tretia.
Škoda toho pádu, no bolo ťažké pohybovať sa vpredu, na dlhých rovinách veľmi fúkalo, vzadu sa dalo viac skryť pred vetrom. Verila som, že by sa mi mohol v špurte podariť výsledok, možno Top 15, to by bolo fajn. Ale bohužiaľ, dopadlo to ako dopadlo.
Mám teraz aj dráhový program a chcem sa tiež pripraviť na MS v Bergene."
 
 
fotogaleria ikonkaMini fotogaléria (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 
Výsledky
1. WIEBES Lorena Holandsko 1:32:21  
2. NORSGAARD Emma Dánsko 00:00  
3. PATERNOSTER Letizia Taliansko 00:00  
4. FIDANZA Martina Taliansko 00:00  
5. LUNDMARK Clara Švédsko 00:00  
49. slovensko MACHÁLKOVÁ Petra Slovensko 01:00  
77. slovensko HRTÁNKOVÁ Júlia
Slovensko 13:02  
 
 
 
pi 4.8. rovinata etapa 12:00 Herning > Herning (5x) 100 km Mathiesen
 
 
Ani ženskej kategórii do 23 rokov neprialo počasie a videli sme veľmi dramatický priebeh. Na začiatku záverečného kola sa odtrhla z balíka Pernille Mathiesen, ktorá si dokázala vybudovať aj polminútový náskok, a to jej napokon stačilo, aby nechala za sebou celú hlavnú skupinu. Domáca pretekárka udržala v cieli náskok siedmich sekúnd a po zlatej medaile z časovky má ďalší dôvod na radosť. Špurt balíka vyhrala 19-ročná Susanne Anders z Nórska a tretia skončila britská cyklistka Alice Barnes.
 
Tereza Medveďová sa udržala v hlavnom balíku a cieľovú pásku preťala na 47. mieste. Do špurtu sa nezapojila, pretože pár stovák metrov pred páskou zistila, že má defekt, no dovtedy sa pohybovala na dobrej pozícii a verila si na výsledok. V cieli bola preto veľmi sklamaná. Lucia Valachová vypadla z pelotónu v treťom kole, a potom jazdila za vedúcimi pretekárkami až do cieľa. Treba oceniť, že rovnako ako predpoludním Hrtánková to nevzdala ako niekoľko iných pretekárok v ich mini skupinách. Nakoniec stratila dvanásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Terezy Medveďovej (lepšie umiestnená Slovenka)
"Čo sa týka podmienok na trati, dnes to bola jedna hrôza. Minútu prudký lejak, potom slnko, niekedy obrovský vietor. Na vetre sa to viackrát podelilo. V závere ušli dve pretekárky - Švédka a Dánka. Tú prvú sme dobehli, ale druhú už nie. Bol to teda špurt o druhé miesto a snažila som sa našetriť síl čo to šlo, aby som zabojovala. Na kilometri som bola na veľmi dobrej pozícii, ale pár stovák metrov pred cieľom som si všimla, že mám defekt, takže bolo po nádejách. S tým sa špurtovať nedalo.
Veľmi som smutná. Tešila som sa na tie preteky, aj počas nich sa to dobre vyvíjalo, nemala som problémy s tempom skupiny, o to je to teraz väčšie sklamanie.
Trochu to symbolizuje sezónu. Keď chcem niečo zájsť, tak sa to pokazí. Bola som dlho chorá. Až teraz som sa dostala do poriadneho pretekového tempa, takže už som ready. Dúfam, že tieto mesiace budú lepšie."
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov žien U23 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
 
Výsledky
1. MATHIESEN Pernille Dánsko 2:32:50  
2. ANDERSEN Susanne Nórsko 00:06  
3. BARNES Alice Veľká Británia 00:06  
4. BARBIERI Rachele Taliansko 00:06  
5. KLEIN Lisa Nemecko 00:06  
47. slovensko MEDVEĎOVÁ Tereza Slovensko 00:06  
76. slovensko VALACHOVÁ Lucia Slovensko 11:54  
 
 
 
pi 4.8. rovinata etapa 16:00 Herning > Herning (6x) 121 km Gazzoli
 
 
Podujatie juniorov nevidelo žiadne prekvapenie, aj keď sa podobne ako v predchádzajúcich pretekoch uskutočnilo niekoľko útokov, vrátane Mateja Blaška a hlavne Matúša Štočeka, ktorí boli menšiu časť pretekov vpredu, ale o medailách sa rozhodlo v hromadnom špurte. Najlepšiu koncovku ukázal taliansky pretekár Michele Gazzoli, za ktorým finišovali Soren Waerenskjold z Nórska a nemecký zástupca Niklas Märkl, ktorý už má striebornú medailu z minuloročného svetového šampionátu.
 
Slováci jazdili v závere pozične výborne. Málokedy vidíme na pretekoch takéhoto rangu troch ľudí v prvej štvrtine pelotónu. Do špurtu sa tlačili takmer všetci. Najvyššie skončil Matúš Stoček, ktorý finišoval na 17. priečke. 19. bol Matej Blaško a o dve miesta nižšie klasifikovali Adama Foltána. Tristo metrov pred páskou sa odohral pád, ktorý zastavil Blaška. Z našich mal najlepšiu pozíciu, bol na piatej-šiestej figúre v tom momente. Aj Tomáš Meriač a Lukáš Kubiš finišovali v hlavnej skupine bez straty. Výnimku tvorí iba Jakub Varhaňovský, ktorý dostal defekt v predposlednom kole a už sa nedokázal vrátiť späť, hoci trojminútové manko dokázal znížiť a bol už krátko aj späť v kolóne.    
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Matúša Štočeka (17. miesto)
{play}images/music/2017/me/stocek-me-rr-juniori.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie trénera juniorov Milana Novosada
{play}images/music/2017/me/novosad-me-rr.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov juniorov (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
Fotografia 1 z 32
 
Výsledky
1. GAZZOLI Michele Taliansko 2:41:22  
2. WAERENSKJOLD Soren Nórsko 00:00  
3. MARKL Niklas Nemecko 00:00  
4. FREDERIKSEN Oliver Dánsko 00:00  
5. HJEMSAETER Olav Nórsko 00:00  
17. slovensko ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:00  
19. slovensko BLAŠKO Matej Slovensko 00:00  
21. slovensko FOLTÁN Adam Slovensko 00:00  
48. slovensko MERIAČ Tomáš Slovensko 00:00  
75. slovensko KUBIŠ Lukáš Slovensko 00:00  
110. slovensko VARHANOVSKÝ Jakub Slovensko 10:25  
 
 
 
so 5.8. rovinata etapa 09:00 Herning > Herning (8x) 161 km Pedersen
 
 
Aktívna cyklistika na majstrovstvách Európy pokračovala aj v pretekoch mužov do 23 rokov a znovu sa presadil domáci jazdec, ktorý získal zlatú medailu po pobyte v brejku. Casper Pedersen prekypoval veľkou motiváciou na konci pretekov a napokon sa objavil v úspešnom štvorčlennom úniku, kde bol jasne najrýchlejší. Spolu s ním prišli tesne pred balíkom aj Benoit Cosnefroy z Francúzska a bronzovú medailu získal švajčiarsky jazdec Marc Hirschi. V rozhodujúcom úniku sa pohyboval aj ruský borec Petr Rikunov, ale jemu sa pódium neušlo. 
 
Slovenskí pretekári prežili veľmi hektické podujatie. Už v druhom kole stratil kontakt s hlavnou skupinou Adam Szász, ktorý odpadol hneď ako druhý pretekár z celého štartového poľa. V tomto čase mal pád na kruhovom objazde Adrián Babič, ktorý si poranil pravú časť tela. To si dorazil bez výmeny kolies či bicykla. No vo štvrtom okruhu mal Babič opäť problémy. Dostal defekt predného kolesa a takmer celý okruh bojoval vzadu v kolóne. Vo finále, tridsať kilometrov pred cieľom, keď sa lámali preteky, sa objavil v 11-člennom úniku Ján Andrej Cully a jeho silná skupina s pretekármi popredných krajín naťahovala balík. Ale tento pokus bol, žiaľ, eliminovaný.
 
Trinásť kilometrov pred cieľom prišla pohroma. Naši pretekári sa zgrupili okolo Tomáša Persona, ktorý bol ako jediný zo slovenských jazdcov vhodný na záverečný špurt, no tesne pred nimi došlo na úzskej ceste v lese k pádu a na zem šli Juraj Bellan, Andrej Cully a aj samotný Person. Ten mal nepojazdný bicykel. Cully okamžite vstal a dával mu svoje koleso, ale prišli na to, že bicykel nie je pojazdný, a tak musel jazdec CyS Žilina čakať mechaničák, ktorý bol ďaleko vzadu kvôli inému pádu, ktorý kolónu zastavil pár minút pred tým. Bellan si navyše pri páde zaplietol ruku do kolesa a krvavý pokračoval do cieľa. Po dojazde hneď zamieril do sanitky. Z našich borcov teda dosiahol najlepší výsledok Adrián Babič, ktorý špurtoval lepšie ako Samuel Oros. Obaja sa tesne vyhli viacerým pádom.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Adriána Babiča (najlepšie umiestnený Slovák)
{play}images/music/2017/me/babic-me-rr.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Andreja Cullyho (Slovák v úniku)
{play}images/music/2017/me/cully-me-rr.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov U23 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
Fotografia 1 z 48
 
Výsledky
1. PEDERSEN Casper Dánsko 3:31:04 70
2. COSNEFROY Benoit Francúzsko 00:01 55
3. HIRSCHI Marc Švajčiarsko 00:01 40
4. RIKUNOV Petr Rusko 00:03 30
5. HALVORSEN Kristoffer Nórsko 00:03 25
30. slovensko BABIČ Adrián Slovensko 00:03  
74. slovensko OROS Samuel Slovensko 00:15  
124. slovensko CULLY Ján Andrej Slovensko 05:58  
125. slovensko BELLAN Juraj Slovensko 05:58  
132. slovensko PERSON Tomáš Slovensko 10:08  
DNF slovensko SZÁSZ Adam Slovensko odstúpil  
 
 
 
so 5.8. rovinata etapa 14:00 Herning > Herning (6x) 121 km Vos
 
 
Hlavnú ženskú kategóriu ovládol únik šiestich pretekárok, ktorý sa vytvoril 35 kilometrov pred cieľom. Dve pretekárky ale pár kilometrov pred cieľom spadli a ostali v ňom veľké favoritky Vos, Bronzini, Longho Borgini a Zabelinskaja, ktoré to dotiahli až do cieľa. Na páske sa odohral šprintérsky súboj o zlato medzi Marianne Vos a Giorgiou Bronzini, v ktorom bola rýchlejšia už legendárna holandská pretekárka. Bronzovú medailu vybojovala ruská jazdkyňa Oľga Zabelinskaja.
 
Alžbeta Pavlendová sa pohybovala celý čas v hlavnom balíku a šetrila sily na špurt. Ten jej vyšiel veľmi slušne. Obsadila osemnáste miesto, čiže iba o jednu pozíciu zaostala za slovenským maximom na tomto šampionáte. Na ceste je to jej životný výsledok a podľa jej slov si splnila sen.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Alžbety Pavlendovej (18. miesto)
{play}images/music/2017/me/pavlendova-me-rr.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov žien (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
 
Výsledky
1. VOS Marianne Holandsko 2:51:13 80
2. BRONZINI Giorgia Taliansko 00:00 56
3. ZABELINSKAYA Olga Rusko 00:02 32
4. FOURNIER Roxane Francúzsko 00:15 24
5. DIDERIKSEN Amalie Dánsko 00:15 20
18. PAVLENDOVÁ Alžbeta Slovensko 00:15  
 
 
 
me herning okruh profil
profil okruhu (© uec.ch)
 
 
Jednotlivé kategórie si rozbaľte v príslušných kartách, sú tam aj vyjadrenia a fotogalérie...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop