BinckBank: Kopce rozdelili balík, na konci ušiel Boom, Sagan vyhral špurt o 2. miesto

11.8.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 11.8. zvlnena etapa ciel rovina Sittard-Geleen > Sittard-Geleen 165 km Boom
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy (© Cronoescalada.com)
 
 
Ku koncu podujatia sa dostáva pelotón na zaujímavé profily, no v piatej etape to mohlo ešte vyvrcholiť špurtom hlavného balíka, pretože záverečné kopce neboli príliš náročné. Ale všetko záležalo od toho, kto bol pripravený na konci atakovať. Petrovi Saganovi by vyhovoval špurt okresaného pelotónu, a v takomto prípade by cítili svoju šancu aj včerajší víťaz Edward Theuns alebo Danny van Poppel, ktorí vedia jazdiť klasiky, ale svetový šampión sa mohol pridať aj k útočiacim jazdcom.
 
Trvalo niekoľko kilometrov, kým sa definitívne vytvorila vedúca skupina, a na čele pretekov sa usadilo sedem pretekárov, vrátane Petra Vakoča (Quick-Step Floors). Český pretekár mal okolo seba Kevina Van Melsena (Wanty Groupe), Elmara Reindersa (Roompot), Jenthe Biermansa (Kaťuša-Alpecin), Michaela Hepburna (Orica), Gediminasa Bagdonasa (Ag2r) a Pieta Allegaerta (Sport Vlaanderen). Práve Petr Vakoč bol najväčšou osobnosťou v úniku a boli sme zvedaví, či to dokážu využiť jeho kolegovia Lampaert alebo Gilbert.
 
V pelotóne musel držať taktovku tím BMC, pretože spomínaný český jazdec strácal v poradí len 38 sekúnd. Na čele balíka sa ukazoval aj Bora-Hansgrohe, keďže Peter Sagan mal ďalšiu príležitosť v cieli uchmatnúť bonusové sekundy. Rozdiel medzi skupinami presahoval štyri minúty, až kým pretekári prvýkrát neprekročili cieľovú pásku. Potom sa začalo jazdiť na záverečnom okruhu a náskok utečencov klesal.
 
Tempo sa zvyšovalo, pred stúpaniami na cieľovom okruhu chcel mať každý celok tú správnu pozíciu v pelotóne. Na to doplatili niektorí jazdci, ktorí sa ocitli na zemi, a medzi nimi sa objavil aj Oliver Naesen (Ag2r), ktorý sa nezranil, ale musel sa vracať do hlavnej skupiny, ktorá išla rýchlo. Po tomto páde odstúpil Robert Wagner z Lotto - Jumbo.
 
Can-Drapac, BMC, Bora a Quick-Step si budovali pozíciu na čele balíka, pretože sa prechádzalo po úzkych cestách, ktoré sú známe z Amstel Gold Race. Situácia bola nervózna, spadol aj Filippo Ganna z UAE Emirates. Už v predposlednom kole sa okresal pelotón na približne päťdesiat jazdcov, Peter Sagan medzi nimi nechýbal. Na záverečných kopcoch jazdil aktívne najmä tím Sunweb pre Toma Dumoulina,  holandský jazdec chcel čo najviac očesať skupinu favoritov.
 
Vzadu sa ocitol aj líder pretekov Stefan Küng, ktorý pravdepodobne dostal defekt a ťahal druhú skupinu. Švajčiarsky cyklista strácal pol minútu na hlavný balík, kde udávali vysoké tempo Lotto - Soudal a Sunweb. V druhej skupine sa ocitli aj Boom alebo Terpstra
 
V úniku bojovali najdlhšie Petr Vakoč a Michael Hepburn, ostatní utečenci boli chytení dvadsať kilometrov pred páskou. A v tom čase sa vrátila od balíka aj Küngova partia. Pretekári mali pred sebou výjazd na krátky kopec, za ktorým sa hneď nachádzal zlatý kilometer, ku ktorému boli zatiaľ najbližšie Vakoč s Hepburnom.
 
Český jazdec tu ukoristil deväť bonusových sekúnd a polepšil si v celkovom poradí. Medzitým atakovali v pelotóne Gougeard, Valgren a Wellens, čo bola nepríjemná skupinka, a jej nebezpečenstvo sa zvýšilo, keď sa pridali k vedúcej dvojici. Na zlatom kilometri si polepšil o dve sekundy Valgren, jednu bonifikáciu zobral Wellens. V pelotóne sa snažil chytiť piatich utečencov Bora - Hansgrohe. V tejto naháňačke mal pád Tiesj Benoot.  
 
Potom sa rozdelila skupina prenasledovateľov a na čelo pretekov si to doskočili viacerí zaujímaví borci ako Peter Sagan, Dumoulin, Vanmarcke, Boom alebo Stuyven. Svetový šampión to následne zobral ako klasiku a na rovine atakoval. Ale neúspešne. Za vedúcimi pretekármi bolo zoradených viacero menších skupiniek, kde mali svojich hlavných zástupcov BMC a Quick-Step, no belgický celok mal vpredu Vakoča. Tesne pred cieľom sa dostali na čelo pretekov aj Gilbert s Van Avermaetom.
 
Peter Sagan nechcel čakať na záverečný špurt, preto sa snažil atakovať aj druhýkrát, ale ani tento pokus nebol úspešný. Nikto mu nedaroval ani kúsok priestoru. Potom to vyskúšali Bakelants a Stuyven, ale úspešný atak predviedol až Lars Boom, ktorý zaskočil ostatných jazdcov vo vedúcej skupine. V špurte o druhé miesto bol úspešný Peter Sagan, ktorý si poradil s Gregom van Avermaetom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 
Hneď prvá klasikárska etapa rozbila pelotón, pretekári si nič nedarovali na cieľovom okruhu, kde prebiehala postupná selekcia. Nakoniec sa vyformovala malá vedúca skupina s hlavnými favoritmi, ktorí však nemali pri sebe spolujazdcov, takže niektorí borci sa pokúšali nastúpiť ešte pred cieľom. V tomto smere bol úspešný Lars Boom, ktorý nemá dobrú sezónu, ale tento triumf môže všetko zmeniť. V jednom momente sa ocitol za hlavnou skupinou spoločne so Stefanom Küngom, ale keď sa vrátil späť medzi favoritov, už jazdil pozorne a zachytil rozhodujúci pohyb.
 
Peter Sagan obsadil druhé miesto, keď bol najrýchlejší v skupine favoritov, čoho si boli všetci vedomí. Aj on sa snažil pred páskou nastúpiť, aby sa vyhol scenáru, že niekto iní odskočí dopredu a ostatní to nechajú na neho, aby zalepil medzeru. Keď zaútočil Boom, nemohol eliminovať jeho pohyb sám. V cieli získal štyri dôležité bonusové sekundy a ukázal, že má výbornú formu a na záverečné etapy je pripravený. Michael Kolář dnes stratil necelých trináť minút.
 
Vo vedúcej skupine finišovali kvalitní jazdci ako Tom Dumoulin, ktorého kolegovia dnes tvorili preteky, Tim Wellens, pričom aj Lotto - Soudal dokázal natiahnuť balík na úzkych cestách a krátkych kopcoch, a do boja o titul budú chcieť prehovoriť aj Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, ale aj Greg van Avermaet.  
 
Novým lídrom sa stal Lars Boom a určite sa mu vyjavili spomienky na rok 2012, keď vyhral Eneco Tour. Peter Sagan sa posunul na druhú priečku a tretím je v poradí je Tom Dumoulin, ktorý stráca len osem sekúnd. Pretekárov v Top 10 však delí len 35 sekúnd, čo sa môže zdať veľa, ale pred nami sú vyzývavé etapy, kde sa bude atakovať jedna radosť. A nesmieme zabúdať ani na bonusové sekundy a zlatý kilometer. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Larsa Booma (víťaz)
"Jarné klasiky nedopadli podľa mojich predstáv, preto mnou v cieli lomcovali emócie hnevu a radosti, keď som preťal pásku ako prvý. V poslednom čase som pracoval veľmi tvrdo, aby som sa dostal do formy, preto sa veľmi teším, že som vyhral etapu. Dúfam, že budem predvádzať svoje najlepšie výkony. Keď sa balík rozdelil, zostal som vzadu, lebo ma spomalil pád, ktorý sa odohral pred mnou. Vo finále som prešiel rýchlejšie cez jednu zákrutu ako druhí a povedal som si, že toto je moja chvíľa. Potom ostatní čakali, že medzeru uzavrie Sagan, a ja som to využil."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (2. miesto)
"Opäť to bola ťažká a rýchlaetapa. Tím znvu odviedol výbornú prácu na čele balíka. V závere som sa ocitol vo vedúcej skupine, kde sa nachádzali všetci najlepší jazdci. Spolupráca tu však nebola dobrá, preto zaútočil Boom, vybudoval si náskok a vyhral etapu. Som spokojný s mojím výsledkom, na lídra strácam len dve sekundy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrico Poitschke (DS Bora)
"Kopce neboli dlhé, ale jazdilo sa na úzkych cestách, ktoré boli navyše mokré, takže ste museli jazdiť na čele balíka. Od začiatku sa išlo veľmi rýchlo, spolu s BMC a Sky sme kontrolovali utečencov. V záver sme chceli dostať Petra do pozície, čo sa nám podarilo. Peter bol na konci veľmi silný, niekoľkokrát útočil a aj kontroloval ataky ostatných. Sme spokojní s jeho druhým miestom v etape a aj s jeho pozíciou v GC."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (3. miesto)
"Celý deň to bolo veľmi hektické. Keď zvýšil tempo tím Sunweb, mali sme smolu so Stefanom Küngom a minuli sme veľa jazdcov, aby ho priviedli späť. Potom to už išlo celkom dobre, ale nemal som dobrú pozíciu, keď sa vytvoril rozhodujúci únik. Ale podarilo sa mi vrátiť späť, čo bolo veľmi dôležité, lebo by som stratil šancu bojovať o GC. Cítil som sa dobre, je škoda, že som nevyhral etapu, ale som rád, že som finišoval na čele pretekov."
 
 
Výsledky
1. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 3:43:46 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:03 20
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03 8
4. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:03  
6. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:03  
7. VANMARCKE Sep Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:03  
8. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:03  
9. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:03  
10. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 00:03  
138. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 12:41  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 15:23:17 8
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:02  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:08  
4. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:19  
5. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 00:27  
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:27  
7. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:29  
8. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 00:32  
9. KEUKELEIRE Jens ORICA - Scott link ikonka 00:35  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:36  
130. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 13:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Súboje na klasikárskych profiloch odštartujú v piatej etape. V okolí holandského mesta Sittard/Geleen je pripravených devätnásť krátkych stúpaní, vrátane Caubergu, ale ten nebude mať kľúčový vplyv. Rozhodujúce momenty sa odohrajú na cieľovom okruhu, ktorý meria 39 kilometrov, obsahuje päť kopcov a v ponuke bude dvakrát. Dôležitý úsek začne sedemnásť kilometrov pred páskou, hneď za stúpaním Schatsberg (800 m; 5 %) je pripravený zlatý kilometer a deväť bonusových sekúnd. Potom nasleduje ešte jeden kopec a záverečných desať kilometrov obsahuje dva bergy Windraak (700 m; 4,5 %) a Watersley (400 m; 4 %). Ten posledný z nich sa nachádza sedem kilometrov pred páskou. Organizátori ešte upozorňujú na krátke stúpanie s priemerom desať percent, ktoré stojí len 1300 metrov pred cieľom. Bergy na záverečnom okruhu nie sú náročné, ale môžu precediť hlavný balík, keď sa bude atakovať, a etapový triumf môžu získať útočníci, alebo sa rozhodne v špurte odolných jazdcov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop