BinckBank: Selektívna etapa pre Wellensa, Sagan zaostal po mechanických problémoch

12.8.2017, 12:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 12.8. zvlnena etapa ciel rovina Riemst > Houffalize 197 km Wellens
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy (© Cronoescalada.com)
 
 
Aj predposledný deň pozýval do hry favoritov na titul, finále šiestej etapy bolo vhodné na útok z väčšej vzdialenosti. Keďže v poradí neboli vytvorené veľké rozdiely, očakávali sme aktívnu jazdu zo strany viacerých cyklistov. Petrovi Saganovi chýbali len dve sekundy na vedúcu priečku, slovenský jazdec ich mohol získať v špurte malej skupiny, alebo po útoku, o ktorý sa snažil už vo včerajšej previerke.
 
Pretekárom dnes počasie neprialo, v prvej časti etapy fúkal vietor a pršalo. Na čele pretekov sa vytvoril doteraz najsilnejší únik, pred balíkom sa prezentovali Tony Martin (Kaťuša-Alpecin), Tao Geoghegan Hart (Sky), Dylan Van Baarle (Can-Drapac), Rory Sutherland (Movistar), Alexis Gougeard (Ag2r) a Pieter Weening (Roompot).
 
Vedúca skupina si vybudovala 5-minútový náskok a medzi je ťahúňov patril Tony Martin, no Van Baarle obsadil v tomto roku štvrté miesto na Okolo Flámska, Sutherland jazdieva ardenské klasiky za Movistar, Geoghegan Hart sa predviedol veľmi dobrým výkonom v Burgose, Weening má bohaté skúsenosti z podobných pretekov a Gougeard strácal v klasifikácii len 68 sekúnd, takže pelotón mal pred sebou zaujímavú partiu. V jednom momente mal pád Tony Martin, ale nemecký jazdec sa vrátil späť na čelo pretekov.   
 
V pelotóne kontroloval situáciu Lotto - Jumbo, ktorý utečencom nemohol darovať veľký náskok, pretože Gougeard, ale aj Van Baarle by ohrozovali vedúcu pozíciu Larsa Booma. Holandský jazdec včera vybojoval prvý triumf v sezóne a za svoje nevhodné gesto v cieli dostal finančnú pokutu. Počasie sa zhoršovalo a z pretekov odstúpili Kittel, Cort, Wippert, Scotson alebo Guarnieri.
 
Podobne ako včera v druhej časti etapy začal jazdiť na čele balíka tím Lotto - Soudal, ktorý vytváral pozíciu pre Tima Wellensa. Belgický cyklista je špecialista na takéto ťažké podmienky a bolo takmer stopercentné, že v závere bude chcieť atakovať. 
 
Tridsaťpäť kilometrov pred cieľom klesol rozdiel medzi skupinami na jednu minútu. V balíku nasadil dobré tempo aj celok Sunweb, ktorý nebol spokojný s tým, ako dopadla včerajšia previerka, preto chcel spôsobiť ešte výraznejšiu selekciu. Cyklisti mali pred sebou najťažší dnešný kopec, na Rue Saint Roch (1 km; 11%) sa dali čakať prvé útoky. Predchádzajúca snaha výrazne okresala pelotón, Peter Sagan medzi favoritmi nechýbal.
 
Na spomínanom kopci bol zlikvidovaný únik a Peter Sagan sa pohyboval na samom čele hlavnej skupiny a všetko mal pod kontrolou. Na vrchole stúpania sa oddelila malá skupinka a svetový šampión sa nachádzal v spoločnosti Benoota, Wellensa, Van Avermaeta, Dumoulina, Valgrena, Stuyvena a Bakelantsa. Ale potom sa k nim pridali aj ďalší borci, vrátane lídra pretekov, Vakoča, Naesena či Keukeleireho. 
 
Nasledovalo ďalšie krátke stúpanie a to už atakoval Peter Sagan, ktorý mal pred sebou aj vidinu zlatého kilometra. Jeho tempo ustál len Tim Wellens, ale na konci stúpania sa svetový šampión zastavil a volal mechanické vozidlo, pretože dostal defekt predného kolesa. Wellens zostal na čele pretekov osamotený. 
 
Belgický jazdec ovládol všetky tri šprinty na zlatom kilometri a tri druhé miesta získal Tom Dumoulin, ktorý sa k nemu pridal. A obidvaja si vybudovali náskok pred skupinou prenasledovateľov (Benoot, Avermaet, Stuyven, Valgren, Naesen). Peter Sagan musel čakať na výmenu kolesa a na vedúcich jazdcov mal značnú stratu.
 
Wellens s Dumoulinom udržiavali krehký náskok pred druhou skupinou, väčšinu práce tu odvádzal jazdec tímu Lotto - Soudal. Peter Sagan sa nevzdával a snažil sa minimalizovať svoju stratu, ktorá sa pohybovala na úrovni jednej minúty. V jeho skupine sa nachádzal aj Boom, Vanmarcke alebo Vakoč.
 
Napriek tomu, že v druhej skupine dobre spolupracovali Benoot, Avermaet, Stuyven, Valgren a Naesen, vedúca dvojica dokázala mierne zvýšiť svoj náskok. Naopak, strata Petra Sagana mierne stúpala. 
 
O etapový triumf bojovali Tim Wellens a Tom Dumoulin, ktorí sa na páske bili aj o bonusové sekundy, a tento súboj vyhral belgický jazdec. Druhá skupina prišla do cieľa s mankom sedemnástich sekúnd a tretiu priečku so štyrmi bonusovými sekundami uchmatol Jasper Stuyven. Peter Sagan dorazil do cieľa sa mankom 1:42.  
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd vedúcej dvojice
 
 
Záverečné kopce ponúkli pekný súboj kandidátov na titul, etapa sa rozbehla na najťažšom stúpaní Rue Saint Roch, po ktorom zostali vpredu len najsilnejší jazdci. Peter Sagan sa ukazoval výborne v týchto momentoch a pred zlatým kilometrom aj atakoval, ale všetko zmenil nešťastný defekt. Po jeho snahe však zostal na čele pretekov Tim Wellens, ktorého si doskočil čoskoro Tom Dumoulin, a táto dvojica to dotiahla až do cieľa.
 
Tim Wellens čakal na etapový triumf od februára a dnes sa len potvrdilo, že v náročných podmienkach na zvlnenom teréne patrí medzi najlepších jazdcov na svete. V kľúčovej pasáži ako jediný zachytil Saganov atak a potom sa mu otvorila cesta za zlatým kilometrom. V rozhodujúcom úniku ho doplnil Tom Dumoulin, teda na čele pretekov zostali tí borci, ktorých kolegovia jazdili najaktívnejšie počas týchto dvoch dní. Holandský cyklista dnes zobral menej bonusových sekúnd ako Wellens, ale v celkovom poradí má pred ním náskok štyri sekundy. Po dnešnom priebehu je určite spokojný, že v záverečnej etape si musí strážiť len Wellensa, ostatní jazdci majú v poradí vyššie straty.
 
Etapu zvládli dobre aj Benoot, Avermaet, Stuyven, Valgren a Naesen, ktorí finišovali za vedúcou dvojicou. Na tretiu priečku v poradí sa posunul Greg van Avermaet, ale belgický jazdec mal dnes väčšie ciele a veľmi ho musela mrzieť skutočnosť, že keď sa Dumoulin dostával k Wellensovi, bol s ním, ale nedokázal vydržať na čele pretekov. 
 
Peter Sagan bol smutným hrdinom dňa. Skúsene si postrážil prejazd cez najnáročnejší kopec a následne demonštroval svoju silu, keď zaútočil pred zlatým kilometrom. Tento jeho pohyb vyzeral byť rozhodujúcim momentom etapy, ale svetový šampión nemal z toho nič, pretože ho zastavil nešťastný defekt. Potom už nemal šancu bojovať o etapový triumf a vylepšenie svojej pozície v klasifikácii. Táto smola ho musí mrzieť dvojnásobne, pretože na trati sa ukazoval ako najsilnejší jazdec v pelotóne. Po výmene kolesa sa ešte snažil, aby dostal v cieli čo najmenšiu stratu, ale ďalší pretekári v jeho skupine už len dožívali. V celkovom poradí klesol na ôsme miesto, no v zajtrajšej vyzývavej previerke môže využiť svoju výbornú formu, aby sa pokúsil získať etapový triumf. Michael Kolář stratil v cieli 21 minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tima Wellensa (víťaz)
"Keď som skončil Tour de France, povedal som kolegom, že sa vidíme na tomto podujatí a že budem mať dobrú formu. Dôsledne som sa pripravoval a moja výkonnosť je naozaj naozaj na vysokej úrovni. Som rád, že som vyhral etapu, ale radšej by som bol na čele poradia. Pred záverečnou etapou je lepšie, ak ste líder pretekov a nemusíte zmazať manko štyroch sekúnd."
      
      
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (líder GC)
"V rozhodujúcich momentoch som mal len dve možnosti. Buď budem čakať, ako sa to vyvinie, alebo budem ťahať spoločne s Timom a zároveň dúfať, že ma vo finále neodtrhne. Našťastie som s ním prišiel do cieľa. Máme tu silný tím a teším sa, ako sme pretekali počas týchto dvoch dní. Zajtra to musíme zahrať správne po taktickej stránke, aby sme ubránili vedúcu pozíciu, ale bude to boj. Verím však, že štyri sekundy mi budú stačiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (8. miesto v GC)
"Opäť máme za sebou ťažkú etapu, ktorá sa odohrala v náročných poveternostných podmienkach. Náš tím fungoval veľmi dobre a ja som sa ocitol v správnom čase na správnom mieste. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom som zaútočil na čele pretekov v skupine favoritov, ale v tom najhoršom možnom čase som dostal defekt. Naše tímové vozidlo bolo vzadu a v okolí nebola ani žiadna neutrálna pomoc, takže som stratil príliš veľa času, aby som sa mohol vrátiť späť na čelo pretekov. Je to škoda, pretože moja forma bola veľmi dobrá a náš plán dovtedy fungoval perfektne."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jensa Zemkeho (DS Bora)
" Čo mám na to povedať? Keď Peter zaútočil, dostal defekt, lebo cesty boli mokré a nachádzali sa tam aj kocky. Mal smolu, že na pomoc musel čakať veľmi dlho. Potom nechal na trati všetko, aby sa vrátil späť do vedúcej skupiny, ale vo finále všetci jazdci na čele išli naplno a veľmi rýchlo. Včera sme boli blízko k celkovému triumfu a teraz sa všetko zmenilo."
 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (3. priečka v GC)
"Bola to ťažká etapa, čo spôsobilo aj počasie. Tim Wellens bol dnes najsilnejší a Tom Dumoulin k nemu doskočil v správnom momente. V našej skupine sme pracovali spoločne, aby sme Tima chytili, preto nás zaskočil Dumoulinov pokus. Ja som sa ho snažil udržať, ale potom mi došlo, hoci mi chýbal len kúsok, aby som sa dostal na čelo pretekov. Niekedy sú niektorí jazdci rýchlejší ako vy a musíte ich nechať odísť. Ale som spokojný, ako sa mi darilo. Som trochu unavený, preto nechcem premýšľať, čo sa stane zajtra, ale tá etapa mi vyhovuje a bolo by fajn, ak by som udržal moju pozíciu v klasifikácii."
 
 
Výsledky
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 5:04:36 50
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:00 20
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:17 8
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:17  
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:17  
6. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:20  
7. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:20  
8. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:42  
9. VANMARCKE Sep Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:42  
10. SMITH Dion Wanty - Groupe Gobert 01:42  
21. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 01:42  
113. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 21:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 20:27:49 8
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:04  
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:46  
4. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:52  
5. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 01:02  
6. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 01:09  
7. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:46  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 01:48  
9. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 02:13  
10. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:15  
131. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 35:05  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Šiesta etapa ponúka lepší priestor na selekciu ako tá predchádzajúca, pretože pekne využije ardenský terén. Pripravených je pätnásť stúpaní, ktoré sú dlhšie a niektoré z nich aj náročné. Okolo cieľového mesta sa urobí 31-kilometrový okruh a práve tu očakávame najväčšiu aktivitu zo strany najsilnejších jazdcov.  Výbornou príležitosťou na rozbehnutie akcie bude kombinácia Rue Saint Roch (1 km; 11 %), Vissoul (700 m; 6 %) a Bois de Moines (1,2 km; 8 %), ktorá vyvrcholí 24 kilometrov pred cieľom. Pre favoritov bude zaujímavé aj to, že o dva kilometre neskôr sa nachádza zlatý kilometer, čo podporí útoky v týchto miestach. Potom budú nasledovať ešte tri menšie stúpania, ale dosahujú len mierne sklony, posledným z nich bude Le Vieux Chemin (400m; 5 %) dvanásť kilometrov pred páskou. Predposledná etapa je stvorená na útok z väčšej vzdialenosti, očakávame tu zaujímavú taktickú bitku medzi favoritmi na titul.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop